Abcúg Matolcsy!?

Matolcsy „idiotizmusa” vagy a zseniális közgazdászok szakértelme?

Borókai Gábor, Heti Válasz

Reális gazdaság- és igazságos társadalompolitikára van szükség, mondá az MSZP és az LMP elnöke, és kívánságuk teljesülését a “matolcsyzmus” megszüntetésében, egyúttal a gazdasági miniszter menesztésében látják.

Matolcsy György újabb bűne az, hogy a legfrissebb gazdasági növekedési adat súlyosan alulmúlta az előrejelzéseket. Három százalék helyett másfelen állunk, mivel a második negyedévben jottányit sem léptünk előre, s így remény sem maradt az év végi terv teljesülésére. Igaz persze, hogy Európa-szerte hasonló a helyzet. Közgazdászok és politikusok immár nem U, hanem W betűt rajzolnak a válság jellemzéseként. Azaz jön a második hullám. Csak még a mélysége kérdéses. A németek, akik húzni szoktak bennünket felfelé, mindösszesen 0,1 százalékos növekedést produkáltak, amely mozgást csak a legérzékenyebb szeizmográf tudja kimutatni. Miféle húzást is várhatnánk így tőlük? Hát együtt sírunk, miközben magányosan foltozgatjuk az államháztartási hiány újabb százmilliárdos lyukát.

Szóval a szocialisták és az LMP-sek szerint abcúg Matolcsy, le vele. Alig több mint egy év alatt megbukott. Bár Magyarország működik. Nincs végveszélyben. Szemben egy sor európai országgal. Nem kuncsorgunk az IMF-nél újabb hitelért. Csak épp Sziszüphosz módjára küzdünk a ránk hagyott örökséggel. És ha most újra kell is indulnunk a hegy lábától, a helyzet semmiben sem hasonlítható a 2008. októberi mélyponthoz.

Mégis jöjjön inkább Békesi, Bokros, Draskovics, Csillag, Bajnai, Veres vagy Oszkó, hogy megint minden jóra forduljon, ahogy azelőtt is volt? Mikor is? Épp olyan reálisan és igazságosan? A múló idő ködétől átkarolva?

A “matolcsyzmus” legmarkánsabb megnyilvánulási formája az egykulcsos adórendszer, melyet a szomszédok – nem kis versenyelőnyre szert téve – már évek óta alkalmaznak. Nálunk az ellenzék az első perctől kezdve támadja. Elhibázottnak ítéli, gazdagpártinak bélyegzi. És ha azt vesszük alapul, hogy a tehetősebbeknek jövőre kevesebb adót kell fizetniük, aligha tromfolható az állítás.

Csakhogy a gazdaság beindítására alig maradt eszköz. Mondjuk a devizaleértékelés szóba sem jöhetett, mert a mainál is sokkal nagyobb számban lökte volna hanyatt az euróban vagy svájci frankban eladósodott tömegeket. A lehetséges utak közül csak kettő látszott járhatónak. Az egyik a fizetőképes keresletet növelő adócsökkentés (a kormány emellett döntött), a másik a termelést fokozó járulékkurtítás. A jó világot azonban mindkét esetben a fogyasztás felpörgése hozta volna el. Itthon és külföldön. Az meg nem következett be. A teljes bizonytalanság és bizalmatlanság időszakában – az újabb válság árnyékában – ugyanis mindenki a biztonságra játszik. És kivár.

Németországban épp annyira vásárolnak, mint Franciaországban, Szlovákiában vagy Magyarországon. Sehogy. És a gazdasági növekedés mindenütt stagnál. (Matolcsy egóját növeli, aki mindezt a nyakába akarja varrni…)

És ha már felemlítették az igazságos társadalompolitikát, az egykulcsos adórendszer mellett szól az a tény is, amely szerint nemcsak a súlyos demográfiai deficit veszélyezteti a jövőnket, de az Európában eladható tudással bíró munkavállalók tömeges külföldre távozása is. Ha az ország nem lesz képes itthon tartani vállalkozói és intellektuális elitjét, ha a legnagyobb adózók a könnyebb ellenállást keresve külföldre távoznak (vagy Cipruson offshore-oztatják vagyonukat, ahogy eddig tették), akkor húsz év sem telik bele, hogy a nyugdíjkasszát csupán a minimálbéresek befizetései táplálják…

Reális gazdaság- és igazságos társadalompolitikára van szükség. Ebben egyetérthetünk. Az Egyesült Államoktól Ausztráliáig, Nagy-Britanniától Görögországig keresik a választ arra a kérdésre, hogy ezen a felszínes jókívánságon ma, 2011-ben mit kell értenünk.

Matolcsy a maga “idiotizmusával”, “különcségével”, “felkészületlenségével” egy év után valamivel jobb helyzetet tudhat maga körül, mint ahová a zseniális közgazdászok és politikusok évek hosszú munkájával juttatták az országot. Bizonyosan ő tehet arról, hogy ez a jobb helyzet sem jó?

Forrás: Heti Válasz

8 hozzászólás “Abcúg Matolcsy!?” bejegyzésre

  1. csaba péter szerint:

    Drága Borókai úr az a baj , hogy ezt a süket dumát már te sem hiszed.
    Egyébként a Nagy Vezér mai szereplése ezt a cikket nevetségessé tette.

  2. aggódó szerint:

    Rablómese, hülye gyerekeknek. Hamm, kajáljátok!

    Persze, válság van ott is, de micsada különbség!
    Aki jár nyugatra, röhög a sekélyes cikkeken. A fizetések jóval magasabbak, abból még lehet vegetálni. Az egykulcsos adótól megmondom, mikor pörög fel a gazdaság: sohanapján.
    A lakosság 70 %-a ugyanis kevesebbet visz haza, A PREFERÁLT ELIT inkább befektet, adósságot törleszt, utazik.
    A képzett fiataloknak mit lehet mondani? Maradj itthon, hogy valaki törlessze az adósságot.

  3. Öreg halász szerint:

    “Három százalék helyett másfelen állunk, mivel a második negyedévben jottányit sem léptünk előre, s így remény sem maradt az év végi terv teljesülésére. Igaz persze, hogy Európa-szerte hasonló a helyzet. Közgazdászok és politikusok immár nem U, hanem W betűt rajzolnak a válság jellemzéseként. Azaz jön a második hullám. Csak még a mélysége kérdéses. A németek, akik húzni szoktak bennünket felfelé, mindösszesen 0,1 százalékos növekedést produkáltak, amely mozgást csak a legérzékenyebb szeizmográf tudja kimutatni.”

    Ez itt a lényeg. Minden relatív. Az MSZP-sek, akik egy lerobbant, csődközeli országot hagytak a Fideszre, most azt kiabálják, miért nincs még nagyobb fejlődés a válság közepén, miért nem 300%-osan előzzük Németországot a 100% helyett?

    Bezzeg amikor ők vezették az országot, az se volt baj, hogy a szégyenpadon ültünk, hogy a kormányzás a szégyentelen harácsolásról szólt, és tüntetőkbe lövöldöztek a rendőrök.

  4. nagyapó szerint:

    Matolcsy egyszer már bizonyított. Most is bizonyítani fog. Az ellenzék még halvány elképzelést sem tud felmutatni a gazdaság helyretételére.
    Igen, az egykulcsos adó a dolgozó embereket támogatja. Aki többet dolgozik, többet keres, többet költ.
    A polgári kormány a szociális piacgazdaság híve. Csak a rászorultakat kell segíteni, nem a 45 éves nyugdíjas rendőröket, tűzoltókat, a segélyt lesőket.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  5. kiskovi szerint:

    Öreg halász szerint:
    “Ez itt a lényeg. Minden relatív. Az MSZP-sek, akik egy lerobbant, csődközeli országot hagytak a Fideszre, most azt kiabálják, miért nincs még nagyobb fejlődés a válság közepén, miért nem 300%-osan előzzük Németországot a 100% helyett?”

    Mire akarsz kilyukadni? Kit előzünk meg? Mi van?
    http://www.tradingeconomics.com/germany/gdp-growth
    http://www.tradingeconomics.com/hungary/gdp-growth

    nagyapó szerint:
    Az ellenzék annyiban különbözik az orbánitól, hogy azok legalább nem esztelenül izomból ellent mondanak mindenre.. ha már 8 évre emlékezünk vissza, erre is érdemes, hogy a tudatlan kis mitugrászok mit műveltek akkor és most. 8 év csak a hazudozáshoz volt elég, azt jól elsajátították.. tényleg.

  6. csaba péter szerint:

    Drága Nagyapó mégha csak a komcsik lopnának………..,de ezek még annál is jobban.

  7. csaba péter szerint:

    Drága Nagyapó , ha ez neked piac gazdaság?……..
    lapozd csak fel otthon a szocalizmus politikai gazdaságtanát?
    különösen a kínai változatot. Ismerős lesz.

  8. nagyapó szerint:

    csaba péter! Az ismert Marx mellett mondok néhány “ismeretlen” nevet:XIII. Leo (Rerum Novarum), Schumann, deGasperi, Adenauer

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

Itt lehet hozzászólni !