Kapolyi szerződött a levadászókkal, Keller volt a megbízó

Mno.hu

Kapolyi

Szoci-áldemokrata?

2002 végén egy magánnyomozó betéti társaság megbízást kapott Orbán Viktor leköszönt kormányfő, Simicska Lajos egykori APEH-elnök és Kalmár István, a Magyar Posta volt elnök-vezérigazgatója levadászására. A magánnyomozó cég nem kevesebbet vállalt, mint hogy e három emberről dokumentáltan annyi terhelő adatot gyűjt össze, amely elegendő lesz egy ellenük indítandó büntetőeljárásban történő elmarasztaláshoz. A féléves időtartamra tervezett törvénytelen nyomozásnak csupán a rezsiköltsége majdnem százmillió forintra rúgott, megrendelő azonban így is akadt.

A magánnyomozó cég, a Finder Bt. titkos és szigorúan bizalmas nyomozásról szóló javaslata termékeny talajra hullott. A finanszírozás egy milliárdos mecénás, a szocialista padsorokban helyet foglaló szociáldemokrata pártelnök, Kapolyi László kezébe került. A pénzügyi szempontokon túl Kapolyi személye lehetett az a garancia, amely biztosíthatta a Finder javaslatában megfogalmazott cél teljesülését: „a hálózat hatékony működtetéséhez a szervezet legitimitását alátámasztó olyan megbízással kell a szakirányítást végző vezetőket ellátni, amely valójában kifejezi a politikai és hatalmi akaratot”.

A javaslatot tett követte, a felek – a Finder és Kapolyi cége, a System Consulting – 2002. december 18-án megkötötték a megbízási szerződést. Ezt pár hónappal később ugyanezzel a tartalommal úgy módosították, hogy a szerződő fél Kapolyi László magánszemély volt. Ebben pontosították és szabályozták a Finder Bt. ajánlatát, amelyből az is kitetszik, hogy mindketten – Stocz Gyula üzletvezető és Kapolyi László – gyümölcsöző együttműködésre számítottak. (Az MTV Híradójának értesülése szerint a magánnyomozó cég nevében az a Gubuznai Zoltán járt el, aki korábban az APEH-ben dolgozott elnöki tanácsadóként. Simicska Lajost, az adóhatóság volt vezetőjét tehát épp egykori tanácsadója akarta levadászni. Gubuznai jelenleg előzetes letartóztatásban van, a rendőrség Csányi Sándor OTP-vezető zsarolásával gyanúsítja.)

A szolgáltatás tartalmát a következőkben fektették le: „stratégiai tervezés, szaktanácsadás, bizonyítási eszközök felkutatása, rögzítése, a bizonyítási anyag egyenkénti értékelése, a bizonyítékok együttes értékelése, szavahihető tanúk felkutatása, a tanúk által közölt bizonyítékokhoz kapcsolódó értékelés, különös tekintettel az észlelt tények és a tanúk következtetéseinek elhatárolására, rajtaütések megszervezése és lebonyolítása az eljáró szakhatóságokkal”. Rögzítették az időpontokat, és a feladatoknak ésszerűbb határidőt szabtak az előzetes javaslathoz képest, amelyik fél év alatt a vádlottak padján akarta tudni a célszemélyeket: „A stratégia és taktika elfogadása megbízóval és az érintett együttműködő környezettel: 1 hónap. Erre épül, s már a kezdetektől zajlik a tervek végrehajtása, utóellenőrzése, amelynek határideje: 3 hónap, amely munkavégzési idő, igény szerint, meghosszabbítható (2 év).” Ugyanezen a napon Kapolyi László meghatalmazást bocsátott ki a Findernek, hogy ügyükben „a szerződésben foglaltak szerint teljes jogkörben eljárjon”.

Érdemes belepillantani a titkos nyomozás költségvetésébe is. Eszerint a csapat hat fő szakértőből és két fő szakirányítóból áll. Míg előbbiek havi félmillióért dolgoznak, utóbbiak havi két és fél millióért irányítják a bizalmas nyomozást. Valószínűleg a későbbi viták elkerülése céljából a szerződésben a felek megjegyzésként rögzítették, hogy az adatok HUF-ban – azaz hazai pénzeszközben – értendők. „Telekommunikációs költségekre” fejenként, áfa nélkül havi 50 ezer forintot, a közlekedés és a szállás költségeire pedig havi 200 ezer forintot terveztek a vadászok. Utóbbinak talán az lehet a magyarázata, hogy a cég irodája ugyan Budapesten volt, s a célszemélyek is a fővárosban laktak-laknak, ám a Finder Bt. karcagi cég. Beszédes adat az is, hogy a 2000-ben alapított Finder Bt. a nulláról indult, alapítóinak tapasztalatukon kívül egyebük nem lehetett. Vezetői ugyanis egyszeri informatikai beruházásra 15 millió forintot tartottak szükségesnek, 30 milliót pedig „előzetes, egyszeri offenzíva-keret információ-vásárlásra” kértek. Ezt újabb, kétszer tíz milliós tétel követte, amelyre – idézve a dokumentumokban fellelhető szakzsargont – „megújuló offenzíva-keret információ-vásárlás” miatt volt szükség. A rezsiköltségek tehát áfa nélkül összesen 95 millió forintot tettek ki.

A szerződés aláírását követő napokban, 2002. december 23-án „előteljesítés” címén a Finder Bt. kiállított egy 55 millió forint plusz áfáról szóló számlát Kapolyi cége, a System Consulting Rt. részére, s az akció máris indulhatott.

Ahogy tegnap ígértük olvasóinknak, ma eláruljuk a munkadíj nagyságrendjét is. Nos, ennek megállapítását a költségekénél valamelyest bonyolultabban rögzítették a felek, s a feladat eredményes végrehajtását illetően mintha némi bizonytalanság tükröződne a meghatározásból: „Munkadíj: eredményességi jutalék-rendszerben, a megtérülő kártömeg 10 százaléka.”

Meglepetéseket természetesen holnapra is tartogatunk. Beszámolunk arról, hogy mire jutott a titkos nyomozás, és a három célszemélyen kívül kik kerültek még a Finder Bt. látókörébe.

Kormányzati vizsgálat. Gyurcsány Ferenc tisztázni szeretné a kormánykörök szerepét a megfigyelési botrányban, hiszen a miniszterelnök tegnap arra kérte fel Kiss Péter kancelláriaminisztert, hogy tájékozódjon a lapunkban feltárt ügyről, és ha szükséges, indítson vizsgálatot. Daróczi Dávid kormányszóvivő azt állította: a Gyurcsány-kormány soha senkinek nem adott megbízást törvénytelen megfigyelésekre. Arról viszont nem beszélt, hogy a Medgyessy-kormány idején történhetett-e ilyen. Medgyessy Péter azonban a Hír Televízió kérdésére közölte, semmit nem tud a szóban forgó ügyről.

Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter kijelentette: nem tud róla, hogy az elmúlt években szocialista politikusok megbízására adatokat gyűjtöttek volna vezető fideszes politikusokról. Szilvásy kizárta, hogy kormányzati hivatalok állnának az újabb megfigyelési botrány hátterében. A tárca nélküli miniszter újságírói kérdésre emlékeztetett arra: politikusról csak az Országgyűlés jóváhagyásával lehet titkosszolgálati eszközökkel információt gyűjteni.

Orbán Viktor, aki egyike volt a titkosszolgálati módszerekkel megfigyelt személyeknek, a Hír Televíziónak azt nyilatkozta: nem lepte meg az ügy. Mint fogalmazott: „Nincs új a nap alatt. Az én szakmámban az ember kések között közlekedik, dolgozik és él. Ismerem az ellenfeleinket elég régóta. Volt a magyar társadalomnak is ideje, több mint negyven-egynéhány esztendeje, hogy kiismerje őket. Nem hiszem, hogy meg kéne lepődnünk.”

Forrás: Mno.hu

14 hozzászólás “Kapolyi szerződött a levadászókkal, Keller volt a megbízó” bejegyzésre

  1. Székely szerint:

    Orbánnak igaza van. A személyek részben változtak, de a mindenkori “élcsapat” semmit sem változott az idők folyamán.

  2. Mesztic szerint:

    Székely semmi újat nem mondott, met ismerjük a szabályzatot:
    1. Orbánnak a.) mindig igaza van, és b.) életében még soha sem hazudott.
    2. Ha netán még sincs igaza vagy rajta kapták egy hazugságon (lásd az 1998-as lehallgatós cirkusz utáni koppanást), akkor az 1. pont lép hatályba.

    Most a 2. pont van hatályban. Gyanusítgatásokkal, bizonyítékok nélkül nagy koppanás lesz ebből a folytatásos maszlagból. Egy márciusi népszavazási győzelmet hogy lehet eljátszani ilyen könnyedén könnyedén áprilisban?

  3. Csucsu szerint:

    Mesztic!
    Ajánlom figyelmedbe a mai és a holnapi Magyar Nemzet újságot – mármint a bizonyítékokat tekintve – ,sőt a hír-tv ma este 21:30-kor kezdődő műsorát.
    A győzelem eljátszásáról meg csak annyit ,hogy ne igyál előre a medve bőrére. Bár ittas állapotban zokogni -egyesek szerint-férfias dolog!

  4. Mesztic szerint:

    O.K. Csucsu! Éljen a medve. Éljen a bőre! Éljen és (bor)virágozzék a józanság! Megnézzük, meglátjuk. Ebben maradunk.

  5. Székely szerint:

    Mesztic. Nem pontosan értem, hogy miből gondolad azt, hogy a Fidesz bármit is eljátszott volna, hiszen a legútóbbi felmérések szerint az MSZP népszerűsége 10%-ra zuhant, míg a nagyobbik ellenzéki párté ismét nőtt. Folyamtosan egyre többen tartják az ország vezetésére alkalmasnak a Fideszt. Persze én megértelek: nagyjából annyi maradt a 2002-es balliberális érvkészletből, hogy: “azorbánis”… “azorbánis”… “azorbánis”. A szilárd érvkészlet nélkül maradt, szétesett – ma már talán csak egykori – kormánypártok – számára, és értelmiségi holdudvaruk számára csak ez a kapaszkodó maradt. Teljesítmény, amit fel tudnának mutatni, az szinte zéró. Gyurcsány után szabadon: nincs mire büszkének lenniük, nem tudnak felmutatni szinte semmit. Hat kormányon töltött esztendő után ez elfogadhtatlan – szerintem ezt te is pontosan tudod.

  6. Kovács Ernő szerint:

    A Magyar Nemzetnek sokba fog kerülni! De majd az önkormányzati pénzekből futja!

  7. Mesztic szerint:

    Székely. Nem mondtam, hogy eljátszotta, hanem kérdeztem: hogy lehet így eljátszani a megszerzett Fidesz-népszerűséget? Még nincs eljátszva és lejátszva. A tegnap esti Hír TV-s és a ma reggeli Magyar Nemzetes “dokumentumok” alapos áttanulmányozása után azonban csak erősödik ez a kérdés. A Fidesz-közeli média dokumentumaiból csupán egy dolog világos, hogy tényleg volt lehallgatás, csak nem ott, ahova Kövér László mutogat, hanem a Kövér-közeli körökben. (Írásod többi része más lapra tartozik, azzal bár lehet, de bizony nehezebb vitatkozni.)

  8. Csucsu szerint:

    Mesztic! Én nem látok összefüggést az általad említett népszerűség és a “dokumentumok “között . Pláne azt írod ,hogy “Kövér-közeli körökben”!
    Oszd meg velünk, hogy mit tudsz , mert ez így nem világos.
    Előre is köszi!

  9. Mesztic szerint:

    O.K. Csucsu! Jó a téma!
    Én ugyanannyit tudok, mit Te. Ugynazt olvastam, ugyanazt láttam, hallottam. Íme a cserkészek 12 pontja:

    1.) Öt utcahosszal vezet a Fidesz az MSZP előtt. 2.) A Magyar Nemzet előszedi ezt a badarságot. 3.) Rácuppan az ötletgazda vagyis a Fidesz-vezérkar. 4.) Kövér már rég ártott a Fidesznek, most megszólal, átkozódik, szitkozódik. 4.) Naná, hogy előhozzák a kötelet meg a 10 ével ezelőtti megfigyelési pofáraesését. 5.) Simicska mint célpont és áldozat, na ezen kacag, akinek van némi emlékeztete, a helyett, hogy az MSZP nyakkendő-adós kabaréja lenne a főműsorszám. 6.) Egyetlen bizonyíték sincs, tudja ezt a Magyar Nemzet meg a Hír TV is, csak most már nincs visszaút. A kormányzati összefüggés nem jött be, eljutottak egy pitiáner zsarolóig, aki a Fő-Fideszes Simicskának volt a szolgája. 7.) Kapolyinak semmi szüksége nem volt az információkra, nélkülük is dúsgazdag, hülye lenne az üzletet veszélyeztetni. 8.) Keller végre győztesen kerülhet ki egy perből. 9.) Se indíték, se elkövető, se áldozat, se bizonyíték. 10.) Ehhez jön majd (sőt már itt is van) egy kis kommunistázás, bolsevikozás, stb. 11.) Mindezek hatására a március 9-i egységfront úgy szétspriccel, mintha kamionnal hajtottál volna bele egy tócsába. 12.) Na, Csucsu! Ebből lesz a bukovári és a Fidesz-lejtmenet.
    Badala bejegyzett linkje már csak hab, persze nem akármilyen (egyébként igen csinos) adag hab a tortán!
    O.K. Csucsu?

  10. Csucsu szerint:

    O.K.Mesztic!
    Én még úttörő voltam ,de már elfelejtettem a 12 potot ,de maradjunk a mi témánknál. Értem a logikádat , de nagyon leegyszerűsíted a dolgokat és nagyvonaluan átlépsz tények felett. Kapolyi magyar hagja nem én voltam. Mit írt Debrecni József Gyurcsány könyvében a Kövér féle köteles sztoriról? Olyan hülyék dolgoznak az általad említett médiáknál ,hogy beleszaladnak abszurd ügyekbe? Ez nem a Kósa debreceni “szopatós” sztoria! Vagy mondjam az Ötvös Pál féle Népszavás cikket? Simicska volt helyettese aki a Csányi féle zsarolási ügy vádlottja az egyik főszereplője a mostani témánknak! Hosszú a sor Mesztic.
    Ki az a Szentpéteri Eszter? Ismered Forró Tamás “urat”? Tudod az a Napkeltés müsorvezetö! Illetve volt. Sohasem tetszett az a vizenyős maffiózó tekintete.
    Így állunk Mesztic. Szerintem ebből a szituból csak azzal a gondolkodásmóddal lehet kijönni, amit felvázoltál elöttem.

  11. Papi szerint:

    T Mesztic!
    A Kövér féle köteles dolgot nagyon megjegyezte de csak egy mondat volt amit a teljes szövegből kiragadtak és ez nagybaj. Valahogy nem hallottam arról, hogy Lendvai gázár problémájáról (Ausvicban sem a gázár volt a probléma) ezt ő mondta szó szerint. Még egy apróság idáig még nekik volt (Hírtv, Magyar Nemzet) volt igazuk. Nem a politikai nézetével hanem a féligazságaival van a baj. Papi

  12. Magánnyomozó szerint:

    …és még mindig ugyanaz a helyzet, ugyanazok az eszközök…ez most már mókás ..

  13. vicces szerint:

    Az erdekes szerintem az, hogy a legerosebb bizonyitekot, simicska tanacsadojat egy lenduulettel sikerult el kaszalni egy krealt, zsarolassal kapcsolatos elozetes letartoztatassal…innentol kezdve szavahihetetlenne tettek ot csak ugy mint sok mas tanut az elmult 20 ev soran( lasd Sandor “papa” Istvan tanu vallomasa es az ellene krealt vadak) A legnagyobb emberek hallgatnak..mar regota nyilt titok hogy ki uralja az orszagot…illetve milyen penzemberek…

Itt lehet hozzászólni !