Szakít az AAM a BKV-val – csütörtökön lesz döntés, lesz-e újabb sztrájk

Index.hu

AAM

Az AAM tanácsadócég felbontja a 2,5 milliárd forint értékű, öt évre szóló keretszerződéseit a BKV-val, erről a két cég közösen egyezett meg.

Felbontja a milliárdos tanácsadási szerződést a BKV Zrt. és az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt,- jelentette be Szűcs Zoltán, a tanácsadó cég vezérigazgatója kedden Budapesten.

A vezérigazgató a Gazdasági Rádióban elmondta, hogy a keddi – a két cég közötti – tárgyaláson egyeztek meg: szerződésszerűen felmondták az egymással kötött megállapodást.

A közlekedési vállalat felmentést adott a tanácsadócégnek az üzleti titoktartási kötelezettség alól, így a szerződéskötés és a teljesítés körülményeit hamarosan nyilvánosságra hozza az AAM, írja az MTI.

Mint arról az Index beszámolt, a BKV 2007 decemberében kötött két darab, öt évre szóló, összesen 2,5 milliárd forint értékű tanácsadó szolgáltatásra keretszerződést az AAM-mel, miután 2007-ben 6 szerződés alapján 134 millió forintot fizetett ki a BKV az AAM-nek tanácsadói szolgáltatásra.

A szerződéseket és a teljesítéseteket vizsgálta a BKV felügyelőbizottsága is, miután a BKV-nak nem sikerült hitelt érdemlően beszámolni arról, milyen teljesítések állnak a szerződések mögött.

Az elkészült dokumentumokat a BKV titokban tartotta, még a belső ellenőrzési osztály sem találkozott velük. A vizsgálat szerint a 2007-ben teljesített szerződéseket szándékosan úgy kötötték, hogy ne lépjék át a közbeszerzési értékhatárt, illetve a szerződések hiányosak voltak: nem volt rögzítve a szakértői anyagok átadás-átvételi folyamata, nem volt jogi ellenjegyzés. A vizsgálat hiányolta a pénzügyi ellenőrzést is.

A BKV többek között előterjesztések készítésére, kiemelt projektjeihez és a 4-es metró projektvezetéséhez kért tanácsokat a cégtől, utóbbira ráadásul nem a metróberuházó DBR, hanem a BKV kasszájából akart elkölteni 2012-ig 1,8 milliárd forintot.

Forrás: Index.hu

Csütörtökön lehet döntés a következő BKV-sztrájkról

Sikertelenül zárult a múlt pénteki sztrájk utáni első tárgyalás a BKV vezetősége és a szakszervezeteket képviselő sztrájkbizottság között. Az érdekképviseletek továbbra sem tekintik hosszú távon megoldásnak a főváros és a kormány szombati megállapodását, amely alapján 10-12 milliárd forintnyi előfinanszírozáshoz jutna a közlekedési vállalat, ezért Demszky Gábor főpolgármesterrel és Keller László pénzügyminisztériumi államtitkárral is asztalhoz ülnének. A sztrájkról nem mondtak le.

Folytatnák az egyeztetéseket a BKV sorsáról a cégnél működő szakszervezetek, de a tárgyalásokba szerintük a kormányt és a tulajdonos fővárost is be kellene vonni, miután követeléseik ügyében tehetetlennek látják a vállalat vezetését. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője azt mondta, egyáltalán nem közeledtek az álláspontok, és az is látszik, hogy a menedzsmentnek nincs kompetenciája. Hozzátette, a csütörtöki egyeztetésre döntenek a lehetséges következő, májusi sztrájkról, amelyről korábban azt közölték, hogy több napos is lehet.

Demszky Gábor főpolgármester és Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára szombaton állapodott meg abban, hogy a kormány segítséget nyújt a fővárosnak. Az összesen 10-12 milliárd forintos tőkejuttastól azt várják, hogy a BKV ezzel elkerüli az adósságspirált. A szakszervezetek ugyanakkor keveslik a pénzt, és úgy látják, hogy csak ebben az évben mintegy 18 milliárd forintra lenne szükség a pénzügyi gondok orvoslására.

A szakszervezetek április 18-án egész napos sztrájkot tartottak. Követeléseik között a BKV anyagi helyzetének rendezésén túl a járatritkítási tervek visszavonása is szerepelt. A közlekedési társaság és a főváros szerint ezt a kérést teljesítették azzal, hogy új paraméterkönyv kidolgozásáról döntöttek, ám az érdekképviseletek úgy vélik, ma sincs kellő garancia arra, hogy nem szűntetnek meg járatokat és nem rúgnak ki munkavállalókat a BKV-tól.

Forrás: Index.hu

Itt lehet hozzászólni !