Lakásokat hűt a Főtáv

MTI, Ingatlan.net

Távhűtési szolgáltatást indít FŐTÁV Zrt. leányvállalataként működő Csepeli Hőszolgáltató Kft. A nyártól üzemelő új rendszer a csepeli Rákóczi Liget lakóparkban működik majd – közölte a FŐTÁV Zrt. szerdán az MTI-vel.

A távhűtés nem újdonság, de eddig jellemzően csak nagyobb komplexumok, ipari fogyasztók ellátására alkalmazták. Tőlünk Nyugatabbra viszont elterjed a lakossági szolgáltatás is. Magyarországon elsőként a Csepeli Hőszolgáltató ügyfelei vehetnek igénybe ilyen szolgáltatást, közölte a cégtulajdonos Főtáv Zrt. az MTI-vel.

A rendszer lényege, hogy a hűtendő épületre elektromos klímák helyett egy központi hűtőberendezést szerelnek, amely a távhőből származó forró vizet hűtésre alkalmas vízzé alakítja át (hőelvonással, úgynevezett abszorpciós elven). Az építtető az ilyen társasházak lakásait nem a hagyományos radiátorokkal, hanem olyan rendszerrel szereli fel, ami fűtésre és hűtésre egyaránt alkalmas.

A Csepeli Hőszolgáltató Kft. a szolgáltatáshoz szükséges energiát a FŐTÁV-tól vásárolja meg, az így szolgáltatott hő- és hűtési teljesítményt pedig az alapvezetékeken elhelyezett hőmennyiségmérő pontokon mért havi összfogyasztás alapján számolja el a lakások használóinak. Közleményében a FŐTÁV kiemeli: évente 400 millió tonna szén-dioxid takarítható meg a jobb és fejlettebb távfűtés-távhűtés párosítás alkalmazásával.

ingatlan.net

11 hozzászólás “Lakásokat hűt a Főtáv” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    Azt mondja a Fater egy frászt takarítható meg széndioxid. Az energia a legolcsóbb a hulladék hő hasznosításával. Minden más kitaláció hazugság!
    A legolcsóbb a fűtés közvetlen a kondenzátor hűtésére használt felmelegedet víz.

  2. paul szerint:

    Itt valami nem gömbölyü!!! Már ami a CSHSZ-t illeti

  3. Jeniszej szerint:

    Telik a Csepelieknek hűtésre?
    Álomvilágban él az, aki Csepelre ilyet tervez.
    Inkább azon kellene gondolkodni, hogy miképp lehetne megoldani az egyre dráguló távfűtésről való leválást. Kisebb rugalmasabb, olcsóbb – gazdaságosabban szabályozható
    Rendszere.

  4. Jeniszej szerint:

    A távfűtés a legpocsékolóbb rendszer a világon.
    Rohadtul sok járulékos költsége van, amit a fogyasztóval fizettetnek meg. – Kajakból!
    A lakások hőszigetelése nem megoldás, mert mellette a házak szelőztetési rendszere sem úgy épült a panelokban, hogy a túlzott hőszigetelés megkövetelné.
    Olvasom, hogy – ahol ezt a hőszigetelést alkalmazzák ott a lakásokban károsan, felszaporodnak a levegőben az emberi tüdőre káros hatást gyakorló mikrobák, gombák spórái.
    Ezekben a rosszul szellőző épületekben megszaporodhatnak a tüdőbetegségek.

  5. Jeniszej szerint:

    ” Tőlünk Nyugatabbra viszont elterjed a lakossági szolgáltatás is.”
    (Az is igaz!, hogy…)
    Tőlünk Nyugatabbra viszont az is elterjedt, hogy az embereknek van munkahelyük, a családoknak van létbiztonsága.
    Itt nálunk csak egyre jobban süllyedő életszínvonal van, – meg lassan már kétmillió koldus
    – és sok a korrupt politikus is van, – melyeket nagyon nehezen éri utol az igazságszolgáltatás.

  6. csetáv szerint:

    nem a távhfűtésről kell leválni, hanem a csepeli rendszert leválasztani a Főtávról, és egy helyik önkormányzati tuladonú cégbe apportálni.(állam egyik zsebéből átrakni másikba)
    csepel(és erzsébet) által felhasznált távhőt teljes egészében a csepeli erőmű adja.
    ez az egyik legolcsóbb forrás a főtávnál, de mivel egész budapesten egységes a távhő, így a drágább kerületek miatt fizethetünk mi többet, mint kéne.

    a csepeli(erzsébeti) távhő rendszer sziget-üzemű – nincs kapcsolatban a város többi részével MÉG.

    ha piaci alapon menne a helyi távhőszolgáltatás, akkor is jelentősen olcsóbb lenne itt. miért fizessek én, aki 1km-re lakik az erőműtől, u.annyit, mint az, aki 10km-re lakik egy drágábban szolgáltató fűtőműtől?

    nem mondom, hog ypiaci alapra kell helyezni, de legalább darabolják fel a főtávot, és intsünk búcsút az egységes fővársi távhőnek (ha már műszakilag sem egységes a rendszer).

    így valahol drágább lenne a távhő, itt viszont olcsóbb.

    ahol drága lesz, mert szar ahatásfok, öreg a fűtőmű, rossz a hálózat, nagy a távolság stb stb, ott majd rá lesznek kénszerítve a fejlesztésekre, vagy leválásra. versenyhelyzet teremtődik, ami maga után vonja a technológiai fejlesztéseket.

    a főtávot ki kell rúgni csepelről! csak arra vannak, hogy lehúzzanak minket(meg pl a békásiakat), hogy a drágább kerületeknek is még éppen megfizethető áron tudja adni, a piaci alapon eladhatatlan távhőjét…

    szilárd csinálj egy CSETÁV-ot! mennyivel csökkenne vajon a csepeli távhő-ár, ha csak az erőműtől vásárolt hőmennyiséget, meg a csepeli távhő-rendszer üzemeltetését kéne kifizetnünk?

  7. Jeniszej szerint:

    “nem a távhfűtésről kell leválni, hanem a csepeli rendszert leválasztani a Főtávról”
    Ez világos beszéd! Bológat a Faterom is.
    Ilyen hülyék volnánk. hogy a meleg vízzel a Dunát szennyezük
    “Minden nap körülbelül 600 ezer köbméter Duna-víz hűti le az óriási turbinák által termelt gőzt. A folyóba történő visszabocsátást megelőzően a vizet gondosan tisztítják, szűrik és semlegesítik. Az Alpiq nem csupán arra ügyel nagy gonddal, hogy a hűtővíz minőségét biztosítsa, de tájékoztatja is Csepel lakosságát a levegőminőséggel kapcsolatban a kerület főterén felállított kijelző segítségével. Az Alpiq magyarországi leányvállalata részletes éves jelentéseket készít a környezetvédelemről és fenntarthatóságról, amelyekre joggal büszke. 2007-ben jelentésével a társaság elnyerte a rangos Zöld Béka Díjat.”
    )))))) 😀 ((((((

  8. Jeniszej szerint:

    Felére csökenthető a fütés ára? A főtávot ki kell rúgni csepelről!

  9. Jeniszej szerint:

    Rugjuk ki a FŐTÁVOT!

  10. Jeniszej szerint:

    “a főtávot ki kell rúgni csepelről! csak arra vannak, hogy lehúzzanak minket(meg pl a békásiakat), hogy a drágább kerületeknek is még éppen megfizethető áron tudja adni, a piaci alapon eladhatatlan távhőjét…”

  11. Jeniszej szerint:

    ) 😀 (

Itt lehet hozzászólni !