Elhunyt Mádl Ferenc

MTI, HírTV, Magyar Nemzet

Nyolcvanéves korában elhunyt Mádl Ferenc volt köztársasági elnök vasárnap – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal. Orbán Viktor azt írta: „Megrendülten állunk a hír hallatán. Nyugodjék békében!” Semjén Zsolt KDNP-elnök azt nyilatkozta: Mádl Ferencet az egész nemzet tisztelte. A Jobbik, az MSZP is kifejezte részvétét.

Az 1931-ben született Mádl Ferenc 1990 és 1993 között tárca nélküli miniszter, 1993–94-ben művelődés- és közoktatásügyi miniszter, 2000 és 2005 között pedig a Magyar Köztársaság elnöke volt.

A Széchenyi-díjas jogtudós Bándon született, 1931-ben, tanulmányait a Pécsi Tudományegyetemen majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezte, majd a Strasbourgi Egyetemen képezte magát tovább. 1956-tól dolgozott a Magyar Tudományos Akadémiánál, emellett az ELTE tanszékén oktatott. Tagja volt a Harvardi Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Akadémiának és az Európai Tudományos és Művészeti Akadémiának is. Több mint kétszáz tanulmányt és húsz szakkönyvet publikált, 1999-ben Széchenyi-díjat kapott.

Az Antall-kormányban kinevezték Európa-ügyi és a tudománypolitikáért felelős tárca nélküli miniszterré, 1996 és 2000 között a konzervatív Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnökeként tevékenykedett, emellett az első Orbán-kormány tudományos tanácsadó testületének tagja volt.

2000-ben az Független Kisgazdapárt jelölte köztársasági elnöknek, ez év júniusában az Országgyűlés megválasztotta Göncz Árpád utódjaként köztársasági elnökké a harmadik fordulóban. (A teljes életrajzot itt olvashatja.)

Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal vezetője az MTI-vel közölte: „Mádl Ferenc volt köztársasági elnök vasárnap nem sokkal 13 óra után megtért Teremtőjéhez”.

Megrendülten állunk

„Megrendülten állunk a hír hallatán. Nyugodjék békében!” – írta Mádl Ferenc volt köztársasági elnök halálának hírére Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap. A kormányfő a Facebookon tett közzé bejegyzést egy órával az után, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal közölte az MTI-vel: elhunyt a volt államfő. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) együttérzéssel osztozik Mádl Ferenc családjával és mindazokkal, akiket fájdalommal tölt el a korábbi államfő elvesztése.

Semjén: Tiszteletre méltó életmű volt az övé

Semjén Zsolt vasárnap az MTI-nek azt mondta, hogy Mádl Ferenc szerény, szeretetre méltó személyiségét az egész nemzet tisztelte. „Tiszteletre méltó életmű volt az övé, keresztény emberként a jog tudományában való kiemelkedő jártasságával szolgálta hazáját” – fogalmazott a KDNP elnöke. Semjén Zsolt felidézte, hogy Mádl Ferenc akkor kezdte meg államfői megbízatását, amikor Magyarország Szent István nagy művének, a keresztény magyar államiságnak a millenniumára emlékezett. „Emléke segít bennünket abban, hogy hazánkat mindenekfelett, minden magyar ember érdekében szolgáljuk” – emelte ki a KDNP elnöke. A 81. életévében vasárnap elhunyt Mádl Ferenc akadémikus 2000 és 2005 között volt Magyarország köztársasági elnöke.

A Jobbik, az MSZP is részvétét fejezte ki

Részvétét fejezte ki a Jobbik Mádl Ferenc halála miatt az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében. Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt írta: a Jobbik Magyarországért Mozgalom őszinte részvétét fejezi ki Mádl Ferenc volt köztársasági elnök halála miatt. Az ellenzéki párt a gyászoló családot, barátait, tisztelőit együttérzéséről biztosította.

Őszinte részvétünket és mély fájdalmunkat szeretnénk kifejezni Mádl Ferenc volt köztársasági elnök halálhíre hallatán – írja közleményében Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője.

mno.hu

7 hozzászólás “Elhunyt Mádl Ferenc” bejegyzésre

  1. zed szerint:

    “Szerdán egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök és Torgyán József földművelésügyi miniszter, FKgP-elnök a köztársaságielnök-jelölésről. A kisgazdapárt elnökségi ülése és a miniszterelnökkel történt megbeszélés után a kisgazdapárt Mádl Ferencet jelölte köztársasági elnöknek. Orbán Viktor és Torgyán József közös sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy a koalíciós szerződést kiegészítették: ha a következő négy évben is ez a két párt marad kormányon, fenntartják a jelenlegi szabályokat, mely szerint a kisebbik párt jelöli a köztársasági elnököt, a nagyobbik pedig a miniszterelnököt.” (Origo)
    …azaz a Fidesznek Torgyán is megfelelő személy lett volna.

  2. béci szerint:

    zed, látod, még most sem tudsz méltósággal viselkedni.

    Nyugodjon békében.

  3. "?!" szerint:

    Eredményes életút van mögötte. Nyugodjon békében!

  4. zed szerint:

    “A Kisgazdapárt április 29-én tartotta nagygyűlését, ahol a küldöttek Torgyán Józsefet jelölték köztársasági elnöknek, ő azonban ezt elhárította. A nagygyűlés ugyanakkor felhatalmazta az országos elnökséget, hogy döntsön a párt államfő jelöltjéről.-”
    http://www.origo.hu/itthon/20000503madl.html

    “- Látszólag egyetlen pártnak sem volt elnökjelöltje. Néhány nappal az elnökválasztás előtt aztán meglepő dolgok történtek. Azt is mondhatnám, előre hozott elnökválasztás zajlott jogi egyetemi tanszéki szobámban. Előbb Orbán Viktor párt- és miniszterelnök, aztán aznap minden párt elnöke váratlanul látogatást tett nálam. Délutánra be kellett látnom, nincs kiút, igent kell mondanom. Ez történt, és nehéz szolgálat következett.”
    http://hetivalasz.hu/itthon/benn-a-fosodorban-35003/

  5. aggódó szerint:

    Mádl Ferencnek véleménye van a napi politikai történésekről is; sajnálja, hogy nem jött létre a találkozó Schmitt Pál köztársasági elnökkel, akivel szívesen megosztotta volna az elnöki stábra vonatkozó tapasztalatait.
    http://hetivalasz.hu/itthon/benn-a-fosodorban-35003/

    Kár, mert Mádl Ferenc presztízse lényegesen magasabb volt, mint utódjáé.

    Nyugodjék békében.

  6. islander szerint:

    Nyugodjék békében!

    zed

    hát ez nem semmi, hogy ez jutott az eszedbe. Menjél és szedj meztelencsigát, legalább egy jó zacskóra valót…

Itt lehet hozzászólni !