Napi válság – szerda, csütörtök

A műtét sikerült

Kuncze beszólt az MSZP-nek, Medgyessy Gyurcsánynak, Gyurcsány Kókának. Bealázták az SZDSZ-es minisztereket a szocialisták, nem volt helyük a kormányülésen. Fodor szerint 50%-os az esély, hogy marad a koalíció, Horn szerint nulla. Az emberek fele előrehozott választásokat akar, a válság “ára” elérheti a százmilliárd forintot. Ez azonban láthatóan nem mindenkit zavar, Gyurcsány most is kölüngéppel repült Bukarestbe, holott lett volna menetrend-szerinti is. Navracsics szerint őszig nem várható érdemi kormányzás. Nézzük a szerdai és csütörtöki válság-híreket!

Kuncze megfenyegette a szocialistákat

Kuncze Gábor szerint az SZDSZ-nek ki kell tartania azon döntése mellett, hogy kilép a koalícióból. A párt volt elnöke erről szerda este beszélt az ATV-ben.

“Soha nem kell feladni semmit, de én most nem látom ezt a dolgot megjavíthatónak. Olyan rossz kompromisszumot, amitől az ország nem megy előbbre vagy nem tud javítani a pozícióin, nem érdemes kötni” – mondta Kuncze Gábor a Friderikusz Most című műsorban. Ha ezzel a lépésével az SZDSZ fel tudta hívni a figyelmet arra, hogy nem mehet tovább az, ami ma az országban tapasztalható, akkor a pártnak ki kell tartania a döntése mellett. Jelenleg nem folynak tárgyalások arról, hogy mi az, amit közösen tehet a két párt – hangsúlyozta a politikus.

Gyurcsány Ferenc kormányfő valószínűleg már az SZDSZ küldöttgyűlése előtt elfogadja a liberális miniszterek lemondását. Így a küldöttgyűlés már nem tud a kérdéssel foglalkozni – mutatott rá. Kuncze Gábor kiemelte: az SZDSZ-ben már korábban tudtak arról, hogy “valami készül”, a “biliárdgolyót” már korábban gurították el, nem az elmúlt öt napban kezdődtek a dolgok. Már a szombati miniszterelnöki beszéd előtt két héttel lehetett hallani, hogy az lenne a legjobb, ha az MSZP az SZDSZ nélkül kormányozna.

Az egykori pártvezető hangsúlyozta: lehet, hogy az MSZP azt hitte, az SZDSZ annyira rossz állapotban van, hogy “bedarálhatja” a liberálisokat. Gyurcsány Ferenc pedig így kívánta megerősíteni pozícióját a pártján belül. Kuncze Gábor szerint az MSZP vezetői súlyos hibát követtek el akkor, amikor a koalíciós partnert próbálták meg bűnbaknak megtenni. Nem lehet az SZDSZ-t kikiáltani bűnbakká a népszerűtlen kormánydöntések miatt, mert sok döntés nem is a liberálisok javaslatára született meg. Például az egészségügyi pénztártörvény is súlyos kompromisszumok árán jött létre.

Kuncze Gábor bejelentette: ha sokat vádolják az SZDSZ-t, akkor ki fogja adni személyes jegyzeteit a koalíciós megbeszélésekről. A politikus attól tart, hogy az egyébként is lassú reformok a koalíció felbomlása miatt leállnak – de ez akkor is bekövetkezett volna, ha az SZDSZ kormányon marad. Azért állnak le az átalakítások, mert a politika képtelen felismerni az ország valós helyzetét és a konkrét, gyakorlati, sokszor kellemetlen intézkedéseket meghozni.

Kuncze Gábor szerint a konvergenciaprogram is ki fog fulladni, annak ellenére, hogy ma még sikeres. Ha nem csinálunk valamit, akkor kitolódik a stabil életszínvonal-növekedés kezdetének időpontja.

Az SZDSZ belső ügyeivel kapcsolatban az egykori pártelnök kiemelte: nem lehet tudni, hogy voltak-e hamis szavazatok a legutóbbi elnökválasztáson. Fodor Gábornak és Kóka Jánosnak együtt kellett volna kiállnia annak érdekében, hogy tisztázódjon az ügy. A politikus egyetért a tisztújítással, mert most már “nem lehet alóla kibújni”. Az SZDSZ ugyanis elkezd magával foglalkozni, elkezdődik a belső ellenségeskedés.

Kuncze Gábor kiemelte: nem tervezi, hogy újra az SZDSZ elnöke legyen.

Forrás: MTI, Index

Medgyessy szerint Gyurcsánynak már Őszöd után le kellett volna mondania

Medgyessy Péter szerint nagyon nehéz elképzelni, hogy az MSZP-SZDSZ koalíció meg tudja nyerni a 2010-es választást. A volt miniszterelnök az ATV műsorában azt is közölte, Gyurcsány Ferenc kormányfő ma már “több konfliktust és problémát okoz, mint amennyit megold, és ha ez igaz, akkor ennek a konzekvenciáit le kéne vonnia”.

“Nagyon nehéz elképzelni, hogy ez a koalíció meg tudja nyerni a választásokat 2010-ben, függetlenül attól, hogy Gyurcsány lesz a miniszterelnök vagy sem” – jelentette ki Medgyessy Péter az ATV Nő háromszor című szerdai műsorának felvételről sugárzott adásában.

Hozzátette: “az, hogy milyen arányú lesz a másik oldal győzelme, attól függ, milyen szocialista miniszterelnök lesz”. Medgyessy Péter arról is beszélt, az az érzése, Gyurcsány Ferenc ma már “tényleg több konfliktust és problémát okoz, mint amennyit megold, és ha ez igaz, akkor ennek a konzekvenciáit le kéne vonnia”.

A politikus arra a kérdésre, hogy véleménye szerint a kormányfőnek le kellett-e volna mondania a március 9-i népszavazás eredményének ismeretében, azt válaszolta, hogy nem. “Azt gondolom, hogy Őszöd (Gyurcsány Ferenc 2006. májusi balatonőszödi beszéde)után le kellett volna mondania”.

A mostani kormány számára nem elég baloldali, “a szolidaritás értékrendjét annyira átírták”, hogy már nem tudja követni. Kérdésre válaszolva azt mondta, véleménye szerint nagyobb nyugalomra, kiszámíthatóságra lenne szükség az országban, és “hiteles emberekre”.

Forrás: MTI, Index

Gyurcsány nem várt mást Kókától

“Várható volt, hogy Kóka János vezetésével az SZDSZ előbb-utóbb kilép a kormánykoalícióból”- jelentette ki a miniszterelnök szerdán a Független Hírügynökségnek. Szerinte a kormány kisebbségben sem lesz béna kacsa. “Úgy látom, hogy a szocialisták képesek bizonyítani, hogy egyszerre képesek a nyugalomra és a változásra” – mondta.

Forrás: Index

Alázták a kormányülésen az SZDSZ-es minisztereket

Nem volt helyük az SZDSZ-es minisztereknek a kormányülésen. A lemondott és a kirúgott tárcavezetők, valamint Horn Gábor államtitkár névtábláját elfelejtették kitenni a tárgyalóasztalra, ezért az ülésre érkező szabad demokrata csoport egy darabig döbbenten álldogált a teremben. A zavart feloldva végül mégis előkerültek a táblácskák, és elkezdődhetett az ülés, ahol Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megerősítette, hogy az SZDSZ-es tárcáknál el kell kezdeni az átadás-átvétel előkészítését, és ezt az sem akadályozhatja, hogy pillanatnyilag nincs átvevő fél.

Forrás: Index

Az emberek fele előrehozott választást akar

Előre hozott országgyűlési választásokra számítanak a Szonda Ipsos által végzett közvélemény-kutatásban megkérdezettek; a Magyar Televízió és a Népszabadság megbízásából készített felmérésben a válaszadók 37 százaléka képzelte el így a koalíciós válság megoldását. A kutatás eredményeit a Magyar Televízió Az este című műsorában ismertették, szerdán este.

Arra a kérdésre, hogy a válaszadó milyen megoldást szeretne a koalíciós válság kezelésére, a megkérdezettek 49 százaléka mondta azt, hogy a közeljövőben előre hozott országgyűlési választást szeretne; 17 százalék nyilatkozott úgy, hogy azt szeretné, ha Gyurcsány Ferenc maradna a miniszterelnök és maradna az MSZP-SZDSZ koalíció is; 12 százalék azt szeretné, hogy az MSZP kisebbségben kormányozzon a 2010-es országgyűlési választásokig, de ugyanennyien voltak azok is, akik azt szeretnék, hogy Gyurcsány Ferencet menesszék, de a két párt koalícióban maradjon. A kérdésre nem válaszolt a megkérdezettek 10 százaléka.

A megkérdezettek 37 százalék mondta azt, hogy véleménye szerint a közeljövőben előre hozott országgyűlési választások lesznek, 22 százalék szerint az MSZP kisebbségben kormányoz a 2010-es országgyűlési választásokig, 14 százalék pedig úgy vélte, Gyurcsány Ferenc marad a miniszterelnök és marad az MSZP-SZDSZ koalíció is. Ugyanennyien arra számítanak, hogy a kormányfőt menesztik, de a két párt koalícióban marad. Nem válaszolt a kérdésre a megkérdezettek 13 százaléka.

Arra a kérdésre, hogy milyen válságot okoz az MSZP és az SZDSZ koalíciójának megszakadása, a megkérdezettek többsége, 54 százaléka mondta azt, hogy szerinte “mély gazdasági válságot okozhat a politikai feszültség”. 22 százalék szerint a válság megakasztja a reformokat, de ezt túléli a gazdaság, 14 százalék szerint pedig csak politikai válságot, de ezt túléli a gazdaság. Nem válaszolt a megkérdezettek 10 százaléka.

A válaszolók 51 százaléka szerint nem marad hivatalában 2010-ig Gyurcsány Ferenc miniszterelnök; a megkérdezettek mindössze 34 százaléka mondta azt, hogy a kormányfő kitölti a ciklust. Nem tudott válaszolni a kérdésre a megkérdezettek 15 százaléka.

A közvélemény-kutatásban arról is megkérdezték az embereket, kit tartanak felelősnek a koalíciós válságért. A megkérdezettek túlnyomó többsége, 61 százaléka szerint mindkét fél egyformán felelős a kialakult helyzetért. 17 százalék mondta azt, hogy az SZDSZ a felelős, mert “túl sokat követelt”, 12 százalék szerint a kormányfő, mert “nem egyeztetett koalíciós partnerével és rájuk kényszerítette akaratát”. A megkérdezettek 5 százaléka szerint a válságért az MSZP a felelős, “mert belekényszerítette a miniszterelnököt az SZDSZ-szel szembeni kritikára, fellépésbe”. A kérdésre nem válaszolt a megkérdezettek 5 százaléka.

Forrás: MTI, Index

Horn szerint nulla esélye van a koalíciónak

Fodor Gáborral szemben Horn Gábor nem lát esélyt a koalíció túlélésére, hiszen nincs remény az SZDSZ programjának megvalósítására. A szocialisták arra sem számíthatnak, hogy lojális ellenzékként az SZDSZ mindent megszavazzon.

Oktatáspolitikusként képzeli el jövőjét Horn Gábor, ha a szabaddemokraták rendkívüli küldöttgyűlése megerősíti a párt vezető testületének döntését a koalícióból való kilépésról. A liberálisok kampányfőnöke erről egy nyilvános kávéházi beszélgetésen beszélt, ahol Vágó István és Vágvölgyi B. András újságíró voltak a kérdezői.

Horn szerint nullával egyenlő annak az esélye, hogy a pártja a koalícióban maradjon, hiszen nem látszik esély arra, hogy a liberálisok célkitűzései megvalósuljanak. Megismételte azt a liberális álláspontot, miszerint a szocialisták kisebbségi kormányzás esetén biankó támogatásra nem számíthatnak, ha azonban például bevezetnék az egykulcsos adót vagy folytatnák az egészségügyi reformot, akkor számíthatnak az SZDSZ igenjére.

A legfontosabb feladatnak az SZDSZ egységének megörzését tekinti. “Abban egységes a párt, hogy ki kell lépni, a jövővel kapcsolatban viszont vannak különbségek.

Horn szerint a választások előrehozatala nem indokolt. Nem tart attól, hogy a szocialisták Budapesten kihátrálnának a liberális városvezetés mögül, mert nincs szoros összefüggés a nagypolitika és a helyi együttműködések között.

Forrás: Index

Fodor szerint 50% az esélye a kilépésnek

Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője szerint ötven százalék az esély arra, hogy pártja kilép a koalícióból – olvasható a Heti Válasz csütörtökön megjelenő számában.

“Az SZDSZ 1996 és 1998 között nem tudott kilépni a Horn-kormányból, holott erre szükség lett volna. Most a párt érdekében minden lehetőséget végig kell gondolnunk. Továbbra is ötven százalék esélyt látok a maradásra és ötvenet a koalíció elhagyására” – nyilatkozta a liberális környezetvédelmi miniszter abban az interjúban, aminek szövegét a hetilap szerdán juttatta el a távirati irodához.

Fodor Gábor szerint végig kell nézni, milyen változásokat képes életbe léptetni ez a koalíció. “Ha vannak még ilyenek, van értelme a közös kormányzásnak” – fogalmazott. Mint mondta, az SZDSZ azért nem azonnal hívja vissza tisztviselőit a kormányból, hogy legyen idő átgondolni a helyzetet. “Meg kell néznünk, mi a kormányzás értelme. Ha tudunk közös pontokat találni, folytatni kell. Ellenkező esetben nincs dolgunk egymással” – fogalmazott.

Mint a lapban olvasható, a politikus véleménye szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök legnagyobb problémája hitelének elvesztése. “Ez azonban nemcsak a kormányfő gondja, hanem az MSZP-é és a miénk is. Előfordulhat olyan helyzet, amikor a hitelvesztés megállítására személyi kérdéseket is fel kell vetnünk” – fűzte hozzá.

Fodor Gábor a lapnak arról is beszélt, hogy az SZDSZ-nek jó viszonyt kell kialakítani az ellenzékkel. Az “új SZDSZ” nem halogathatja tovább a kapcsolatok normalizálását. Céljuk – mint a cikkben olvasható -, hogy mind az MSZP-vel, mind a Fidesszel képesek legyenek együttműködni, “ha úgy hozza a sors”.

Arra a kérdésre, hogy mennyi ideje lehet az SZDSZ-nek az új politika gyakorlatba ültetésére, az válaszolta: “szűk egy évünk van, a 2009-es európai parlamenti választás számunkra vízválasztó lesz. Arra készültem, hogy csak jövőre lesz elnökválasztás, eszem ágában sem volt siettetni a dolgot. Ám azt, hogy kinek kell ringbe szállnia, akkor kell eldöntenünk, amikor véglegessé válik a tisztújítás menetrendje. Azt fogom tenni, ami az SZDSZ-nek a legjobb” – jelentette ki Fodor Gábor.

A liberális politikus úgy vélte, hogy Gyurcsány Ferenc szombati beszéde az MSZP pártértekezletén a könnyű népszerűség megszerzéséről szólt, de a kormánypártoknak szerinte ennél nagyobb felelősséggel kell viseltetniük egymás iránt. A miniszterelnök elmondta, hogy változtatni akar, ehhez joga van. Más kérdés, hogy egy ilyen horderejű ügyet nem illik egy pártértekezleten bejelenteni, s kihasználni, hogy az SZDSZ belső problémákkal küzd – tette hozzá.

Forrás: Hírszerző

Navracsics: Őszig nem várható érdemi kormányzás

A fideszes politikus szerint az MSZP–SZDSZ koalíciója eddig is a „nagyotmondás és a semmittevés koalíciója volt”, ugyanakkor a két párt mostani veszekedése, marakodása miatt az évből kilenc, akár tíz hónap is eltelhet úgy, hogy érdemi lépések a kormányzati politika terén nem történnek.

Mint mondta, április 30-val még nincs vége a „történetnek”, hiszen meg kell várni az SZDSZ tisztújító küldöttgyűlését, mert a koalíciós együttműködést befolyásolhatja, hogy ki lesz a liberálisok elnöke. Gyurcsány Ferenc szerint pedig az MSZP még két-három hónapig vitatkozni fog arról, milyen értékek mentén politizáljon, ami belenyúlik a nyárba, és ez azt jelenti, hogy az év első kilenc-tíz hónapját elpazarolták – tette hozzá Navracsics Tibor.

A frakcióvezető az MTI kérdésére azt mondta: ha a kormány már nem képes kormányozni, akkor az ellenzéknek kell mindent megtennie annak érdekében, hogy az ország ügyei a lehetőségekhez képest rendben menjenek, ezért a Fidesz a következő hetekben törvényjavaslat vagy módosítás formájában az Országgyűlés elé terjeszti Erős Magyarország programjának konkrét részeit. Hozzátette: túl nagy reményeik nincsenek, hiszen eddig a kormányoldal elenyésző számban támogatta a fideszes javaslatokat, de talán most el tudnak valamit érni.

Navracsics Tibor szerint a kormány már az elmúlt három hónapot is elpazarolta, hiszen az Országgyűlés eddig csak nyolc törvényt fogadott el, és ezek közül hat nem eredeti előterjesztés volt. Az egészségbiztosítási törvényt azért kellett újra elfogadni, mert a köztársasági elnök visszaküldte, a korábban elfogadott áfatörvényt a pontatlanságok miatt volt szükséges módosítani, emellett volt még két nemzetközi szerződés, illetve az egy- és kétforintosok kivonásáról szóló jogszabályok – sorolta Navracsics Tibor.

Marad a nagyotmondás, marad a semmittevés, és miközben az ország meglehetősen rossz állapotban van, az MSZP és az SZDSZ továbbra sem tesz semmit, egymással foglalkoznak, személyes ügyeken torzsalkodnak, kormányzati pozíciókon marakodnak – fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy a Fidesz átadna-e bizottsági elnöki helyeket az SZDSZ-nek, ha a liberálisok ellenzékben lesznek, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: „Nem vagyok olyan biztos, hogy az SZDSZ ellenzékben lesz”, meg kell várni április 30-át.

Navracsics Tibor az MTI kérdésére azt mondta: ha a kormány már nem képes kormányozni, akkor az ellenzéknek kell mindent megtennie annak érdekében, hogy az ország ügyei a lehetőségekhez képest rendben menjenek, ezért a Fidesz a következő hetekben törvényjavaslat, vagy módosítás formájában az Országgyűlés elé terjeszti Erős Magyarország programjának konkrét részeit. Hozzátette: túl nagy reményeik nincsenek, hiszen eddig a kormányoldal elenyésző számban támogatta a fideszes javaslatokat, de talán most el tudnak valamit érni. Navracsics Tibor példaként a btk. módosítását említette, amely a Fidesz Erős Magyarország című programjában is szerepel, és amelyet már korábban is benyújtottak az Országgyűlésnek.

A Fidesz ebben azt javasolja, hogy szigorítsák az idősek és a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények büntetési tételeit. A Fidesz programja – amelyet tavaly decemberben mutattak be, és szombaton fogadott el a Fidesz országos választmánya – többek között törvényi garanciákat javasol az állam áfa-visszafizetési kötelezettségeire, indítványozza a szociális lakásépítéshez, valamint a lakásfelújításokhoz kapcsolódó szolgáltatások áfájának 20 százalékról 5 százalékra csökkentését, valamint javaslatot tesz a Költségvetési Tanács felállítására, az állami vezetők juttatásainak átláthatóságára, és az átláthatóbb kampányfinanszírozásra.

A Fidesz a programban szereplő javaslatok egy részét már korábban is benyújtotta az Országgyűlésnek, de a kormánypárti többség ezeket leszavazta. Ugyanakkor több olyan kérdés is van a programban, amelyet csak kormányzati pozícióból lehetne megvalósítani, például vállalkozásfejlesztésről szóló Új Széchenyi Terv megalkotása, így például ezt esetleg országgyűlési határozati javaslat formájában terjesztik a parlament elé.

Forrás: MTI, Mno.hu

Százmilliárdba is kerülhet a kormányválság

A pénzpiacok idegesen reagáltak a kormány széthullásával kapcsolatos hírekre. A BUX-index tegnapi zuhanása után ma is folytatódott a mutató gyengélkedése. Az elemzők szerint a jegybank kamatemelési periódusa folytatódik, ami jelentősen drágítja a költségvetési hiány finanszírozását. A külföldi lapok a kormány közelgő teljes összeomlását és a miniszterelnök meggyengülését jósolják, bár egyesek szerint elképzelhető, hogy kisebbségi kormányzás lesz 2010-ig.

“Nőtt a bizonytalanság, gyengült a forint és nőttek az állampapírhozamok” – foglalta össze az azonnali piaci reakciókat a kormányválságra a Raiffeisen bank vezető elemzője. Török Zoltán a Hírszerzőnek azt mondta: a jegybank hétfőn csak 25 bázisponttal emelte volna az irányadó kamatot, azonban a politikai válság miatt végül a drasztikusabb szigorítás mellett döntött.

Az elemző szerint a várakozásokba további kamatemelések épülnek be, tehát a magyar hiány finanszírozása fokozatosan drágul. Török azt sem zárta ki, hogy az év végi alapkamat eléri majd a tíz százalékot, mivel a forint jelentősebb árfolyam-leértékelődését az MNB csak így tudja megakadályozni.

“Amennyiben a tavalyi hét százalék körüli kötvényhozam szintje a jelenlegi 9 százalék körül stabilizálódik 2008-ban, ez az államháztartási hiány finanszírozását mintegy 50-100 milliárd forinttal drágíthatja meg” – számolta ki lapunknak a kormányválság és a nemzetközi pénzpiaci helyzet bizonytalanságából adódó finanszírozási többletköltséget a K&H Befektetési Alapkezelő befektetési igazgatója. Horváth István a tíz százalék körüli év végi alapkamat-szintre úgy reagált: “nagyon sokat kellene gyengülni a forintnak, hogy ekkora legyen a kamat, meglepődnék, ha ez történne”. Horváth szerint is azonban az MNB kamatemelési periódusa folytatódni fog, az emelések vége pedig inkább kilenc százalék körül lehet.

Nem éledt fel a Budapesti Értéktőzsde

A tegnapi árfolyamzuhanás után kedden ismét jelentős gyengüléssel nyitott a forint a budapesti bankközi kereskedelemben, az eurót kilenc órakor 261 forinton jegyezték a hétfő délutáni 259,5 forinttal szemben.

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának hétfői kamatdöntése, amely 50 bázisponttal nyolc százalékra emelte az alapkamatot, tegnap csak átmenetileg fogta vissza a forintgyengülést. A kereskedők szerint kedd délelőtt az üzletmenetet a kivárás jellemzi. A BUX-index a délelőtti órákra érte el napi mélypontját, az index az elmúlt órákban pedig a 21 500 és a 21 700 közötti sávban oldalazva mozgott.

Tegnap amúgy szinte minden cég részvényárfolyama mínuszba került. A gyógyszergyárak papírjai viszonylag jól viselték a koalíció felbomlását és az egészségügyi reformok ellehetetlenülését, az OTP Bank árfolyama viszont “beszakadt”. Az állampapírpiacon a keddi nyitáskor 5-7 bázispontos hozamemelkedés volt tapasztalható.

“Hat hónapon belül mehet Gyurcsány”

“Az összeomlás szélére került” a magyarországi kormánykoalíció annak nyomán, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a hét végén az egészségügyi miniszter leváltásáról döntött – áll a Financial Times hétfői értékelésében. Magyarország a kisebbségi kormányzás felé tart, ám az SZDSZ döntése nyomán a Gyurcsány Ferenc vezette szocialista kormány valószínűleg nem tudja keresztülvinni az állami szektor “mélységesen népszerűtlen” átalakítását – áll a Financial Times keddi elemzésében.

A londoni gazdasági napilap szerint “gyenge kisebbségi kormány” esetén kérdésessé válna az is, hogy Magyarország képes-e fenntartani az euróövezeti csatlakozáshoz szükséges, az EU-bizottság és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által előírt reformokat.

Forrás: Hírszerző

8 hozzászólás “Napi válság – szerda, csütörtök” bejegyzésre

  1. Bombi szerint:

    Igen, igen, igen! Gyurcsánynak el kéne menni oda, ahova Horn mondta. És vinnie kéne az egész bagázsát! Még Megyó is látja. Persze belőle lehet, hogy csak a sértődöttség beszél, de ez nem változtat azon, hogy el kéne tünni a csicsába. Már a piac többsége is annak örülne a legjobban, ha előrehozott választás lenne, más szóval várják a Fideszt!

  2. csepel művek szerint:

    Nevetséges. utolsó fickándozás, vergődés, dögrováson mindenki. Pusztulásnak indult az ország, vissza a múltba proletárok. Fidesztől is mentsen meg minket a sors, egyik sem tud értelmes lépést tenni, egyik a másikat baszo*atja, hazaárulók, eladták az országot, a másik meg üres szavakat mond Führer stílusban. Undorító mi megy Magyarországon, egyik mocskosabb, mint a másik, mert azért a jobboldal is a szőnyeg alá söprögeti a hibáit, meg ne felejtsük el Orbán Vikike apja féle kőbányaügyeket az autópályáknál, akkor robbant ki a Tocsik per, Torgyán úr hihetetlen dél-amerikai cseresznye-dinnye kereskedelmi útvonalépítgetése, ők is bevezettek valami tandíjat – na ennyit róluk, MDF kinevetteti magát, és elárulja a hazát, az SZDSZ-ben mérges se nem katolikus se nem református vallású emberek ülnek (akkor milyenek??) akik vendettával fenyegetőztek 45 után…., a MIÉP az meg lengeti a nagy magyar zászlót, azt lassan már magyar sincs ebben az országban. A KDNP elmond tíz miatyánkat miközben ők is ugyanúgy rabolnak, ja és a Jobbik – a fasizmus ideje lejárt….nem vagyunk rá vevők.

  3. Lajos szerint:

    Előre hozott választások nem kellenek, viszont megoldás az igen. A nép akarata mikor jut érvényre? A különrepülős sztori meg meglepett, megnéztem a legolcsóbb repülőjegy Bukarestbe 34 000 Ft, mi kerül itt 19 millióba? Én még külföldön nem voltam soha, nemhogy Bukarestbe 19 millióért repítem magam???

  4. munkásököl szerint:

    Csepel művek! Bocsi, de a Tocsik-ügy mintha kicsit korábban lett volna. 😉
    Persze, egyik rosszabb, mint a másik. A szavak szintjén csak civakodás van, persze.

    És nem szent a Fidesz se. De azért valahogy 1998 és 2002 között haladt az ország szekere, néhány hiba ellenére is. Nincs hibátlan párt, nincs olyan se, hogy nincs egy korrupció. Csak a szintje nem mindegy.

  5. atata szerint:

    Csepel művek! bocsi utána kéne nézni, hogy a Fidesz érában kirobbant Tocsik ügyben kik is az érintetettek aztán sározni. Munkásököl irja ,hogy hiba van mindenütt így a Csepel Művekben is voltak nem normálisok. Az a pamacsolás amit a fentiekben végeztél az olyan mintha valami médiaharcos neolibsi-komcsi ügynök ujjai alól serkent volna ki -vagy tévednék?- pedig a séma ismerös, csak a tokaji szőlőről feledkeztél meg. Azonban ügyesen fasiztáztál egyet , sőt mintha egy kicsit antiszemitázásra is kényszerítenéd az olvasód, majd elégedetten hátra dőlsz -a mai penzum is meg volt.

  6. Nagyapó szerint:

    Tisztelt csepel művek!
    “Pro primo először”: Orbán Győzőnek, Viktor apjának 1, azaz egy darab bányája van.
    “Pro primo másodszor” (ahogy eetásak mondják): a Führer beszédeit hasonlitsa össze Orbán és Gyurcsány beszédeivel! Meglepőt fog tapasztalni!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  7. munkásököl szerint:

    Csepel művek! Még egy: “ők is bevezettek valami tandíjat”… hát én épp az ellenkezőjére emlékszem.

    Lajos! Nem kellenek előre hozott válaszások, de megoldás igen… hmm… és az mi lesz? Ferike fogja érvényre juttatni a “nép” akaratát?!?! Vagy Veres Jani? Vagy ki az Atyaúristen? Olyan megoldás nincs, hogy ja, bocsi, hibáztunk, majd most aztán nem fogunk. Ilyet már láttunk (lásd Őszöd, de említhetném a módszerváltás előtti 40 évet is, úgy ahogy van).

  8. imike szerint:

    kedves csepel művek, nem bírom az ilyen hozzászólásokat ! se Fidesz, se MSZP ? akkor ki ? van még politikai erő Magyarországon rajtuk kívül ? felejtsd el a kádári multat és szavazz a Fideszre ! ők a jobbak ! Orbán papát meg ne irigyeld a bányájáért ! Gyurcsánynak úgy tudom timföldgyára vagy alumíniumkohója van Mosomnagyaróváron. gondold végig Gyurcsány magánéletét és az Orbánét ! melyiket kívánnád a gyerekednek ? ez a lényeg, nem a papa állítólagos bányája !

Itt lehet hozzászólni !