70 éve lett öngyilkos Teleki Pál

Múlt-kor, Csepel.info

1941 elején egyre fokozódott a német nyomás Jugoszláviára annak érdekében, hogy csatlakozzék a háromhatalmi szerződéshez. Pál jugoszláv régensherceg és Cvetković miniszterelnök úgy vélte, ha engednek a német kívánságnak, elkerülhetik a megszállást vagy éppen a fegyveres agressziót. Ezért március 25-én a kormányfő és a külügyminiszter Bécsben aláírta a háromhatalmi egyezményt.

A következő napokban azonban egy spontán népi tüntetésektől támogatott államcsíny, amelyet angolbarát tábornokok, katonatisztek hajtottak végre, elsöpörte a kormányzatot. Ez az esemény veszélyeztette a görögországi német beavatkozást célzó Marita-terv és az eredetileg május 15.-i kezdésre kitűzött Barbarossa-terv (a Szovjetunió elleni támadás) megvalósítását. Hitler ezért úgy döntött, hogy mielőbb lerohanja Jugoszláviát.

A gyors siker érdekében szükségesnek tartotta, hogy magyar fegyveres erők is részt vegyenek a hadműveletekben. Horthy hajlott a cselekvésre. A Bácska, a Bánát, egy adriai kijárat megszerzésének lehetősége jelentette számára az elsődleges vonzerőt. Teleki Pál miniszterelnök viszont tisztában volt azzal, hogy noha Anglia 1940 nyarától egyedül viselt háborút Németország ellen, hamarosan lehetséges egy olyan világkoalíció létrejötte, amely döntő vereséget mér Németországra, szétzúzza a tengelyt, és Magyarország ismét a vesztes oldalra kerül.

A kormányfő úgy ítélte meg, hogy nem tudja megakadályozni Magyarország részvételét a Jugoszlávia elleni támadásban. Barcza György londoni magyar követ április 2.-i táviratából kiderült, hogy Magyarország számíthat az angol hadüzenetre. Teleki – nem alaptalanul – úgy érezte, ő is felelős a katasztrófáért, mivel nem lépett fel eléggé határozottan, hogy megkísérelje visszatartani Horthyt a kárhozatos döntéstől. Az április 3.-ára virradó éjszakán önkezével vetett véget életének.

Teleki Pál miniszterelnök öngyilkossága előtt Horthy Miklóshoz írt búcsúlevele

“Főméltóságú Úr!
Szószegők lettünk – gyávaságból – a mohácsi beszéden alapuló örökbéke szerződéssel szemben. A nemzet érzi, és mi odadobtuk becsületét.
A gazemberek oldalára álltunk – mert a mondvacsinált atrocitásokból egy szó sem igaz! Sem a magyarok ellen, de még a németek ellen sem! Hullarablók leszünk! a legpocsékabb nemzet.
Nem tartottalak vissza.
Bűnös vagyok.

Teleki Pál”

Már a tragikus esemény másnapján elterjedtek és utána is ismételten felbukkantak olyan verziók, amelyek tagadták az öngyilkosság tényét, és a német titkosrendőrség által szervezett merényletnek tudták be Teleki Pál halálát. Ennek a legendának semmiféle valós alapja nincsen.

Churchill a német támadás megindulásakor, április 6-án, utasítást adott a Magyarországgal való diplomáciai kapcsolatok megszakítására, a következő napon ez meg is történt. Roosevelt elnök, amikor az amerikai törvényhozást tájékoztatta a Magyarország és Jugoszlávia közötti hadiállapotról, Magyarországot nevezte meg agresszornak.

Visinszkij helyettes külügyi népbiztos közölte Kristóffy követtel: a szovjet kormányra különösen rossz benyomást tett, hogy Magyarország egy olyan állam ellen intézett katonai támadást, amellyel, néhány hónappal ezelőtt örök barátsági egyezményt kötött; hangsúlyozta továbbá, hogy kormánya csak azért nem alkalmaz szankciókat, mert nem akarja a Magyarországgal kialakult viszonyt felborítani.

mult-kor.hu

22 hozzászólás “70 éve lett öngyilkos Teleki Pál” bejegyzésre

  1. Jobb Csepelért szerint:

    Teleki Pál nemcsak kultuszminiszterként, majd kiváló miniszterelnökként, egyetemi tanárként bizonyította rátermettségét és a magyarság iránti elkötelezettségét, de földrajzi munkásságai is rendkívül becsülendőek.

    1918 őszétől a párizsi “békekonferenciára” elkészítette a Magyar Királyság etnikai térképét, majd a híres vörös térképet, mellyel Magyarország történelmi határait védte egy ránk kényszerített, szégyenteljes egyezménnyel szemben.
    Akik nem tudnák, hogy pontosan mi is ez a vörös térkép, akkor most leírnám: Ez Magyarország 1910-es népességének nemzetiségek szerinti eloszlásáról szól. A világ egyik első olyan térképe, amelyen a népesség nemzetiségek szerinti eloszlását a népsűrűség figyelembevételével ábrázolták.

    Teleki rendkívül népszerű és nagy hatású szereplője volt a magyar cserkészetnek, de ezt a vezető tisztséget nem tudtak sokáig ellátni egészségi állapota miatt.

    Érdemei közé sorolandó, hogy az ő miniszterelnöksége idején zajlott le Kárpátalja és Észak-Erdély visszacsatolása. Kormányzása alatt nagyszabású infrastrukturális beruházások és szociális reformok indultak el.

    Külpolitikájának legnagyobb sikere volt, hogy 1939-ben megtagadta, hogy a Nagyszalánc-Velejte vasútvonal magyar területen húzódó szakaszát a lengyel frontról német sebesülteket és utánpótlást szállító szerelvényeket a németek használhassák. 1939-ben melyik európai állam, melyik európai miniszterelnök mert szembeszállni Hitlerrel?

    Lengyelország 1939-es lerohanása után Magyarország megnyitotta kapuit a lengyel menekültek előtt és az 1944-es német megszállásig saját iskoláik voltak.

    Teleki Pál, aki egyben a a Magyar Tudományos Akadémia tagja volt, nem véletlen kapta meg elsőként vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzótól a Magyar Királyi Szent István-rend nagykeresztjét.

  2. balla bianka szerint:

    A szaros szdsz mégis megakadályozta hogy szobra legyen Budapesten.
    Ideje lenne rehabilitálni őt. Az Elvis tér fontosabb Tarlósnak, nemhiába a főtanácsadója Atkári egy szarházi szdsz-es 8 évig főpolgármester-helyettes, most meg főtanácsadó.
    Ez lenne az a változás amit oly sokan akartak?

  3. Jobb Csepelért szerint:

    Sajnos vannak, akik csak az első miniszterelnöksége alatt megszületett Numerus Claususal tudnak példálózni és nem ismerik fel azon érdemeit, amikről fentebb írtam.

    Egyébként ha már bianka megemlítette azokat a drága balekokat (inkább nevezném őket balf*szoknak), akik folyton folyvást leantiszemitázzák Telekit, akkor most az ő kedvűkért leírom, hogy valójában mi is volt az a Numerus Clausus, amit tévesen a legelső zsidótörvénynek neveznek.

    A Numerus Clausus elsősorban a magyar felsőoktatásban tanulók számát kívánta az ország vélt vagy valós szükségleteihez igazítani, korlátozni kívánta a felsőoktatásba bekerülők számát, mert a felsőoktatásban tanulóknak számarányukban tükrözniük kellett a Magyarországon élő népek arányszámát! A törvény fő célja elsősorban az volt, hogy biztosítsa a magyaroknak a lakosságon belüli arányuknak megfelelő részvételt az egyetemeken!

    Úgy gondolom, hogy az egészséges nacionalizmus (mely nem egyenlő sem a nácizmussal, sem pedig a rasszizmussal) alapja, hogy egy ország értelmiségi rétege a saját nemzetéből emelkedjen ki!

  4. Tóth Mária szerint:

    Balla Bianka: minden szavad ok ! Tarlóssal vigyázni kell, már rég óta figyelem ténykedését, sajnos az szdsz-es gyökerei mindent felülírnak, ami magyar, az nem tetszik neki, a többi vonatkozást Bianka már megírta ! ez bizony nem változás, és félek, hogy nem is lesz!

  5. Márk szerint:

    Jobb Csepelért: Ön a csepeli Ballik (akarom mondani: Jobbik) képviseletében ír! Mert ha igen, akkor gyalázatos bizonyítványt állít ki magáról. Érdekes volt megfigyelni, hogy a jobbik plakátait miért nem tépkedte senki, és a többiekét miért igen? Nem mintha egyébiránt a MaSzoP arcait hiányolta volna bárki is.

  6. Márk szerint:

    Tévedés ne essék: Teleki nagy formátumú földrajztudós volt. Politikusként azért megkérdőjelezhető.

  7. szigetország szerint:

    Churchill háborús naplójában kevés szót veszteget a magyarokra, de Teleki Pál öngyilkosságának hírére pár mondatban megemlékezik a magyar miniszterelnökről.

    Azt írta (szó szerint nem tudom idézni), hogy Teleki Pál lelkiismeret-furdalásától vezérelve vetett véget életének, s ez az adott pillanatban nagy politikussá tette. Nem fognak elfeledkezni tettéről a háború befejezése után sem.

    Churchillék persze megfeledkeztek róla, de az is igaz, hogy addigra már a szovjetek foglalták el egész Kelet-Európát.

  8. Jobb Csepelért szerint:

    Márk!

    Szerintem hagyjuk ezt a magázódást… Tévedsz, mert nem vagyok a csepeli Jobbik tagja, semmi közöm hozzájuk!
    A másik meg jó volna, ha nevet változtatnál, mert van egy ismerősöm, akit szintén Márknak hívnak és rendszeres olvasója az infónak. Zavarja az pár zagyvaság, amit ezen a néven írsz, mert néhány fórumozót személyesen is ismer. Találj ki magadnak egy másik nicket, ami az összezavarodott irányultságaidhoz jobban illik!

  9. Jobb Csepelért szerint:

    Ha pedig csak egy provokátor vagy, akkor pedig ki lesz derítve a valódi éned!

  10. Jeniszej szerint:

    Ejha!

  11. Lucifer szerint:

    Az mellett, hogy Gr. Teleki Pál valóban világhírű földrajztudós volt, mint politikus több “balfogásban” is része volt. Nem csak a Numerus klausus nevű, elsősorban a zsidók ellen iránuló törvény, hanem a későbbi zsidótörvények is az ő miniszterelnöksége alatt születtek. Nem kis része volt az un. frankhamisítási botrányban is, amikor a Térképészeti Intézet igazgatójaként “eltűrte” (vagy hozzájárult?) a hamis ezerfrankos bankjegyek nyomtatásához az intézet nyomdájában. Nyilván tudott a készülő ügyről, mert a bankjegy nyomtatás megvalósításához jelentős beruházás kellett, amiről az intézet igazgatójanak tudnia kellett.

  12. Jobb Csepelért szerint:

    Nem győzöm elégszer elmegyarázni itt a fórumon azt, amit már annyiszor leírtam a Numerus Claususal kapcsolatban, de látom még mindig akad olyan érthetetlen (most pl Lucifer személyében), aki ezt zsidótörvénynek tekinti.

    “Drága” Lucifer!

    Először is üdvözlöm édesanyádat, hogy ilyen nevet adott neked!
    Másodszor pedig dafke sem fogom csak a te kedvedért még egyszer leírni, hogy mit tartalmazott a Numerus Clausos és hogy miről szólt. Vedd szépen a fáradtságot és légy oly szorgalmas, hogy elolvasod a 2011. április 03., vasárnap – 23:44-kor írt bejegyzésemet. Azt hiszem már ezzel is nagy segítséget adtam neked.
    Harmadszor pedig, ezt az ökörséget írtad: ,,a későbbi zsidótörvények is az ő miniszterelnöksége alatt születtek.”

    Hát “kedves” barátom! Ahogy látom neked sejtésed sincs a XX. századi magyar történelemről, de mondod a magadét és közben antiszemitizmus kiáltasz. Ez egy tipikus baloldali mentalitás. Az MSZP zuhan lefelé az LMP pedig szinte sehol sincs. Bizony ezt a számotokra szégyenteljes kudarcot valamivel leplezni kell…
    De visszatérve amiről szerettem volna írni… Az 1938:XV. törvénycikket, mely első zsidótörvény néven vált hírhedté, a Darányi-kormány készítette elő, az 1939:IV törvénycikket (melyet a második zsidótörvénynek szoktak emlegetni) pedig az Imrédy-kormány terjesztette az országgyűlés elé. Szóval mire Teleki Pál 1939-ben másodjára is miniszterelnök lett, már a Parlament előtt volt ez a javaslat.

  13. grün szerint:

    Jobb Csepelért!
    Nagyon smittpalisra sikeredett ez a hsz.!
    Vak vezet világtalant?!

  14. Jobb Csepelért szerint:

    Nem tudom, hogy mit értesz smittpalisra sikeredett hozzászólás alatt, de ha a témához csak ennyi a hozzászólásod és nincsen érved, akkor inkább hallgass!

  15. grün szerint:

    Jobb Csepelért!
    No akkor szépen, sorjában!
    Elmegyarázni-elütés
    Numerus Claususal- két-s
    érthetetlen- értetlen?- fogalomzavar?
    Numerus Clausos- elütés
    fáradtságot- fáradságot- nyelvtani, vagy fogalom zavar?
    antiszemitizmus- tárgyrag?
    hírhedté- két t?!
    Ennyit a zérveimről!
    Nálam Te se mentél volna át magyarból!!! Az elégtelenért kicsit azért többet kellett tudni, persze attól még lehetsz köztársasági elnök!!!

  16. Márk szerint:

    Kedves Jobb Csepelért!

    Elnézést, de a hivatalos nevemet nem fogom másra “anyakönyveztetni”.

    Én próbáltam megadni Neked a tiszteletet, hogy magázódtam, énnekem nem szokásos ez a tegezős világ.

    Remélem megérted, hogy egy idősödő embernek, mint én, nem a mániája mások megbántása. Azzal nem tudok mit kezdeni, hogy van egy ismerősöd, akit szintén Márk néven illetnek.
    “Ha pedig csak egy provokátor vagy, akkor pedig ki lesz derítve a valódi éned!” Ne értsd ezt se félre, de egy bizonyosan nagyon szélsőséges hozzászólás volt.

  17. Jobb Csepelért szerint:

    Grün!

    ,,Ennyit a zérveimről!”
    Alapból vagy ilyen hülye, hogy mindig így írsz? Ezek után te ne oktassál engem helyesírásból, vagy te még sosem ütöttél el betűt, mikor gyorsan írtál?

  18. Jobb Csepelért szerint:

    Márk! Idősödő ember létedre tisztelet érdemelsz, én ezt egy percig sem vitatom, főleg, hogy vannak olyan hozzászólásaid, aminek egyes részeivel szimpatizálok, de pusztán mert vannak olyan dolgok, amiket én radikálisabban látok, nem kéne úgy megbélyegezni, ahogy ez tetted, főleg, hogy nem vagy tisztába dolgokkal.

  19. grün szerint:

    Jobb Csepelért!
    Kérted az érveket a schmittpalizáshoz, küldtem!
    Árulj be a zAdminnál, hogy a csúnya grün már megint igazat mondott!

  20. "?!" szerint:

    A csúnya “grün” rendszeresen hazudik. Csak tévedésből szokott igazat mondani.

  21. Márk szerint:

    Jobb Csepelért! Köszönöm szavaid! Sajnos (?) nem lehetünk egyformák. Viszont meg kell mondjam örülök, hogy nincs közöd a Jobbikhoz, biztos rendes állampolgár lehetsz.

  22. Jobb Csepelért szerint:

    Csúnya grün csak a számítógép előtt ülve ilyen kemény legény.

Itt lehet hozzászólni !