Gazsó: Az MSZP aligha lesz váltópárt!

Helyi Téma

Gazsó Ferenc szociológussal a kormányváltásról, a magyar politikai és gazdasági eliten belül zajló változásokról beszélgettünk. Az elitkutató szakember szerint az MSZP belátható időn belül nem lesz a Fidesz váltópártja, az országot kormányzó új elit eddigi lépései pedig bizakodásra adhatnak okot.

– Hogyan érintette a magyar társadalmi elitet a kormányváltás és a nagyarányú belpolitikai hatalmi átrendeződés?

– Alapvetően három nagy elitcsoportot különböztetünk meg, amelyek minden társadalmi folyamatban érintettek. Ezek: a gazdasági elit, a politikai elit és az értelmiség. A politikai osztály belső erőpozíciói drámaian átrendeződtek. Az SZDSZ felmorzsolódott, az önmagát baloldali pártként aposztrofáló, valójában neoliberális politikát érvényesítő MSZP pedig középpárttá zsugorodott. A magyar gazdasági elit nagyobbik részében pozitív várakozásokat kelthetett, hogy a kormányváltással olyan erő került hatalomra, amelyik növelni igyekszik a hazai gazdaság versenyképességét. Az országban működő globális tőkét azonban rosszul érintette a különadó, továbbá a támogatási és adózási kedvezmények kilátásba helyezett megnyirbálása. Az érintettek nem nyugodtak bele ezekbe a fejleményekbe, bizonyos csoportok az uniónál is panaszt tettek. Az értelmiség helyzete nem változott lényegesen, bár az kétségtelen, hogy azok a csoportok, amelyek a neoliberális kormányok idején felfutóban voltak, most teret veszítettek.

– Mi a véleménye az országot irányító új elitről?

– Korai lenne még mértékadó véleményt mondani az új helyzetről. A Fidesz-kormány a rendszerváltás után kialakult torz kapitalizmus korrekciójának szándékát és az országot csődbe juttató gazdaság- és társadalompolitika gyökeres átalakítását helyezte kilátásba. Mindez sokakban pozitív várakozásokat és reményeket keltett. Orbán Viktor látványosan próbálja tágítani a gazdaságpolitika szuverén alakításának a lehetőségét. Ezek a törekvések széles körű társadalmi támogatást élveznek. A technikai végrehajtás azonban esetenként kívánnivalót hagy maga után. Például a magánnyugdíjpénztári rendszer átalakítása helyes, sőt, elodázhatatlan döntés volt. De a megvalósítás körüli kommunikációs problémák túlságosan széles támadási felületet nyitottak, amelyet az ellenérdekelt csoportok ki is használtak.

– Ön az MSZP belső ellenzékének számító Társadalompolitikai Tagozat tiszteletbeli elnöke volt, amíg a tagozatot fel nem oszlatta a Gyurcsány-féle pártvezetés. Hogyan látja kívülről a szocialista párt helyzetét? Lesz még az MSZP a Fidesz váltópártja, vagy ez a lehetőség végleg a múlté?

– Az MSZP aligha tehet szert váltópárti pozícióra, legalábbis belátható időn belül nem. Támogatói nagy részét elveszítette, Gyurcsány és Bajnai hiteltelenítette, csődbe vitte a pártot. Nyolc-tíz százalék stabil szavazójuk lehet, ez legfeljebb mintegy 800 ezer embert jelent. Ennyi szavazó ahhoz elegendő, hogy biztosítsa az MSZP számára a túlélést és a parlamenti jelenlétet, hacsak végleg szét nem feszítik a pártot a belső ellentétek. Az MSZP véleményem szerint eljátszotta az emberek bizalmát. Három alkalommal volt kormányon, de egyszer sem sikerült bizonyítania alkalmasságát az ország vezetésére.

helyitema.hu

5 hozzászólás “Gazsó: Az MSZP aligha lesz váltópárt!” bejegyzésre

  1. Tarjányi László szerint:

    Az MSZP országos gyűlése döntötte el az MSZP sorsát, amikor ismételten nagy többséggel választotta meg pártelnöknek, ezzel is kinyilvánította, hogy vele együtt kivánnak bukni. Sikerült nekik.
    http://www.hunhir.info/?pid=hirek&id=25181 – Tárolt változat Olvasó: Buktassuk meg Bajnait is!

  2. ricsi szerint:

    A párt sorsát az a közel kétszáz képviselő pecsételte meg, akik 2008-ban ragaszkodtak a képviselői székükhöz és nem mondtak le.
    A 2010-es megsemmisítő eredmény kapzsiságuk, hataloméhségük következménye.
    Most meg – otthonukat hátrahagyva – bujkálnak.

  3. kuku szerint:

    Még valamikor korábban Feri a kamerák elött kiabálta megcsináltuk na mostennek köszönhetik, hogy befejezik.Az utolsó pedig zárja az ajtot gondosan

  4. grün szerint:

    kuku!
    Ha befejezték akkor miért kell zárni a zajtót?
    Lop itt még valaki Rajtuk kívül?! 🙂

  5. Gordon szerint:

    Gazsó jó példája annak, hogy a gyurcsányi ámokfutás a saját politikai oldalukat is tönkretette.

Itt lehet hozzászólni !