Meggyengült a gát, hajnalban kiürítették Kolontárt

Két újabb holttestet találtak a devecseri vörösiszapban

Origo

További képek itt

Szombaton kora hajnalra tovább gyengült az ajkai vörösiszap-tározó hétfőn átszakadt gátja, a védelmi bizottság ezért úgy döntött, hogy kiüríti Kolontárt. A devecserieknek is fel kell készülniük a menekülésre.

Kolontár kiürítéséről döntött a Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével szombat kora reggel a helyszínen összeült védelmi bizottság. Kolontárra reggel Orbán Viktor miniszterelnök is megérkezett, valamint Hende Csaba honvédelmi miniszter, Hatala József országos rendőrfőkapitány és Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató.

A falu határában buszok és mentőautók sorakoznak, a települést teljesen kiürítették. A helyszínt a tudósítóknak is el kellett hagyniuk. A devecserieket reggel a rendőrség hangosbemondón szólította fel, hogy egy táskába pakolják össze a legszükségesebb holmijaikat, és készüljenek fel a távozásra. Több száz katonai teherautó tartózkodik Devecseren, illetve a már teljesen kiürített Kolontáron és a két település közötti utakon, a területet helikopter őrzi folyamatosan.

Kolontárt egy négy-öt méter magasságú védőgát építésével akarják megmenteni egy esetleges újabb gátszakadástól. A kormány intézkedett a Torna-patak további szennyezésének megakadályozása érdekében kőgátak építésére. A kormány közleménye szerint a kárelhárítási munkálatok befejeztével a lakók visszatérhetnek otthonaikba.

Az eseményeket percről percre követheti ebben a cikkünkben.

Hétfő délután mintegy 40 perc alatt öntötte el a három települést a vörös sárfolyam, és magával ragadott szinte mindent, hét ember halálát okozta, egy eltűnt személyt pedig még mindig keresnek. A katasztrófában csaknem 150 ember szenvedett égési sérüléseket az erősen lúgos tartalmú iszaptól. A hétfői katasztrófáról szóló, és azóta született összes cikkünket itt olvashatja el.

Forrás: Origo

Két újabb holttestet találtak a devecseri vörösiszapban

Egymás után két eltűnt holttestét is megtalálták Devecser mellett a vörösiszap-katasztrófa áldozatai után kutató hatóságok, így hétre emelkedett az iszapömlés áldozatainak száma. A hatodik és a hetedik áldozatot is a vörösiszapban találták meg egymástól pár száz méterre – közölte a katasztrófavédelem az [origo]-val. Az iszaptározót üzemeltető cég vezetője szerint minden szabályt betartottak. Devecseren és Kolontáron szesztilalmat rendeltek el.

Két újabb holttestet találtak péntek délután Devecser mellett a vörösiszappal elöntött térségben; ezzel hétre emelkedett a katasztrófa halálos áldozatainak száma – közölte Dobson Tibor kárfelszámolási helyszíni szóvivő az [origo]-val. A szóvivő azt mondta, hogy a megtalált áldozatok az eddig eltűntként keresett emberek, de személyiségi jogokra hivatkozva nem árult el róluk részleteket, így azt sem, hogy férfi vagy nő áldozatokat találtak. A TV2 híradója szerint egy idős férfi és egy idős nő holttestét találták meg.

Dobson az első holttest megtalálása után az [origo]-nak azt mondta, hogy a testre a keresők eddig azért nem bukkantak rá, mert iszap alatt volt. Később, a másik áldozat felbukkanása után hozzátette: a második testet az elsőtől pár száz méterre találták meg, szintén az iszapban. Egy eltűnt embert továbbra sem találnak.

A speciális mentők a katasztrófa bekövetkezte óta éjjel-nappal keresik az eltűnteket, a katasztrófavédelem eddig három eltűntről tudott, két nőt és egy férfit kerestek. Hétfő óta többször átkutatták utánuk a vörösiszappal elöntött Torna-patakot, illetve lecsapolták a halastavat is, de eddig nem jártak eredménnyel. A térségben tovább kutatnak az utolsó eltűnt ember után.

Három halott egy nap alatt

Pénteken hárommal növekedett az áldozatok száma, egy az iszapkatasztrófában súlyosan megsérült 81 éves férfi meghalt a veszprémi kórházban. A katasztrófa egyik legsúlyosabb, Győrben ápolt sérültjének állapota is rosszabbodott (róluk itt olvashat bővebben).

A hétfői katasztrófa után összesen több mint 150 sérültet láttak el a kórházakban, többen még mindig súlyos, életveszélyes állapotban vannak, vegyi égési sérülések miatt. A sérültek többségét hat kórházban kezelik: az ajkai Magyar Imre Kórházban, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházban, a győri Petz Aladár Megyei Kórházban, Budapesten pedig a Honvédkórházban, a Péterfy Sándor utcai kórházban, valamint a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórházában.

Kevesebb iszap volt a tározóban a megengedettnél

Az iszaptározót üzemeltető Mal Zrt. vezetője szerint a cég minden szabályt betartott, és minden az előírásoknak megfelelően történt. Bakonyi Zoltán, a zrt. vezérigazgatója pénteken azt mondta, a vegymérések az utolsó pillanatig normális értékeket mutattak, a fizikai ellenőrzéseken sem találtak eltérést.

Bakonyi szerint az iszapréteg sokkal kevesebb volt a tározóban a megengedettnél. Betűre pontosan betartottunk minden szabályt – jelentette ki. Arra az újságírói kérdésre, hogy a cég dolgozói hetekkel korábban észleltek-e szivárgást, Bakonyi azt mondta: “a csorgó vizek azért vannak, hogy összegyűjtsék”.

Szesztilalmat rendeltek el

Devecser és Kolontár települések önkormányzata alkoholfogyasztási tilalmat vezetett be, a tilalom visszavonásig érvényes – olvasható a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság péntek esti felhívásában. Dobson Tibor, a helyszíni kárelhárítás szóvivője azt mondta: a katasztrófasújtotta területen senki nem lehet olyan állapotban, ami további veszélybe sodorhatja, azaz senki nem lehet ittas.

Forrás: Origo

19 hozzászólás “Meggyengült a gát, hajnalban kiürítették Kolontárt” bejegyzésre

  1. GONDOLKODÓ! szerint:

    ÚJ VILÁG

    Eljő minden idő,
    Soha ne félj,
    Lesz még jó aratás,
    Friss a kenyér.
    Fordul már a Föld,
    Omlik a gát,
    Készül az új világ.

  2. GONDOLKODÓ! szerint:

    Pénzbirodalom

    “A diktatúrák, legyenek azok akár a politikai erőszak, akár a pénz végletes kényszerének megjelenési formái, lefojtják az önálló ítéletalkotást. Míg előbbiek a fenyegetés miatt, hogy nem szabad, utóbbiak a kivitelezhetetlenség miatt, hogy nem lehet – netán nem érdemes. A pénz vagy az erőszak uralta társadalmakban az emberek valódi alattvalók, ezért e helyeken a hatalom megtartásának igyekezete csak a lehetetlenség fenntartására kell hogy irányuljon. Minden alattvaló minden pillanatában érezze, hogy nem lehet. Az ilyen állapotokban virágzik a hiszékenység, akár a vezér hirdeti az igét, akár a hírközlés bármely uralt formája. Az elbutítottságból és megalázottságból eredő hiszékenység szinte mindent befogad.

    Míg a politikai erőszak az életet fenyegeti, addig a pénz erőszaktevése az agyat támadja meg, kikezdi a kritikai gondolkodást. A modern pénzuralom – az egyszerűsítő gondolkodás kiterjesztéséhez és a valódi összefüggések elleplezésére – számos kiadványt jelentet meg, üzemeltet szem- és fülfigyelmet felkeltő színességeket, amelyeknek eredendő célja az okok és következmények elrejtése. A kizárólagosságra törekvő hatalmak lelki világa, a felszínes lét gondozása. Buta gondolatmenetekkel, egyszerű szavakkal, színes képekkel le kell kötni az érzékszerveket, és az együttműködő állampolgári magatartás elvárásaként hinni kell ezekben az üzenetekben. Az értékzavarral küzdő vagy jól megfizetett tájékoztatási ügynökök jelszava az, hogy Igény van rá!, amely igényt, még a legalantasabbakat is, természetesen ők keltették fel.

    Aki kételkedik, azt az erőszak természete szerint elkülönítik, vagy a pénz hatalma által lelkét és életét felőrlő konfliktusokba szorítják, amíg fel nem adja kritikai hadállásait. A médiakorban ennek eszköze a nyilvános lealázás. Ez lehet helyi, országos, de nemzetközi szintű fegyelmezés is. A politikai erőszak korszaka leáldozóban van, de a pénz önzése és erőszakos befolyásszerzése – napi tapasztalat.

    Az önálló ítéletalkotásra az erőszak mellett csak a szervezettség adhat kellő erőt. A szervezettség mint az emberi kapcsolatok önvédelmi eszköze, végső soron az állam, amelynek van kellő ereje – ha van –, hogy a pénz hatalma ellen védelmet adjon a szellemi önállósághoz. Ha a demokratikus állam megfelelő számú értelmes közösséget tud szellemi vonzáskörében tartani, akkor ezt eredményesen hívhatja segítségül a nagyobb közösség védelmére, a pénz diktatúrájának önzése ellenében. A pénz mindenhatóságának képviselői természetes módon éppen ezt az államot szolgáló, segítő intelligenciát akarják felszámolni, eltávolítani, hogy az állam önvédelmi erejét csökkentsék. Ezek többnyire a közhatalom leépítésének jelszavával szolgálják a pénz uralmi térnyerését, mert ezért vannak megfizetve. Sokan hiszik, hogy a pénz érdekcsoportjai is egymással versengésben vannak, és ezért egymást kölcsönösen korlátok közé szorítják. A történelem és a gazdaság számos példát adott már arra, hogy illúzió a pénz hatalmasainak erőkiegyenlítő versengésében bízni, mert céljaik és érdekeik természetes módon esnek egybe, ezért valódi vetélytársak soha nem lesznek az alattvalókkal szembeni küzdelemben. A királyok régen is mindig megegyeztek, de napjainkban is szépen megsegítik egymást a kormányok ellenében, a mohóságuk okozta pénzügyi válság felelősségének elkenése érdekében.

    A pénz kizárólagos hatalmához, az uralkodásra törekvés modern szemlélete az államot vásárolja fel, a pénz ügyét szolgáló politikai képviselet megteremtése érdekében. Megvásárol politikusokat, pártokat, használja őket vagy egymásnak uszítja, esetenként média útján ellehetetleníti a közösségi önvédelem kiemelkedő képviselőit. Ha az állam gyenge vagy nincs elégséges számú szövetségese, akkor a pénzhatalom bevásárolja magát a politikai hatalomba. A pénzbirodalom épít a gyengeségre, és arra az új gondolkodásmódra, hogy az emberek sorsuk javítására egyre kevésbé ismernek közös menekülési utakat, hanem ki-ki egyéni és csak a saját sorsát megváltó megoldásokban gondolkodik. Ennek folyományaként elszaporodnak a közvagyont fosztogató hivatali emberek, akik már kizárólag csak a saját túlélésük érdekében „dolgoznak”, s rombolják le a közösségi felemelkedésbe vetett hit erőfeszítéseit.

    A pénzbirodalom leghatékonyabb közege a szegénység és a nyomorúság. Ilyen közegben néhány forintért is lehet szolgálót, hivatalos gyűlölködőt vagy közreműködőt találni, s az egymásra uszított emberek még egymás féken tartását is szívesen elvállalják. Élni muszáj. A jelenségre kétféle módon lehet választ adni: vagy közösségépítéssel és kulturális megújulással, vagy az egymás elleni kíméletlen küzdelemmel. Közelednek az önkormányzati választások, ami talán esély egy történelmi kísérletre.”

  3. GONDOLKODÓ! szerint:

    ÚJ VILÁG

    Eljő minden idő,
    Soha ne félj,
    Lesz még jó aratás,
    Friss a kenyér.
    Fordul már a Föld,
    Omlik a gát,
    Készül az új világ.

    Emberek!

    A MINISZTERELNÖK ÚR délelőtt Ajkán, a Tűzoltó laktanyában megismételve erősítette meg azt a tényt, miszerint Magyarországon néhány hónappal ezelőtt új időszámítás kezdődött el. A mai szememmel személyesen meggyőződve,látva, hallva a kolontári, a devecseri emberek sorsát, azt kell mondjam, egy emberként KELL felsorakoznunk az eltökélt, határozott szándékához! Nem lehet azt a személyesen látottakat, hallottakat sem leírni, sem elmondani amelyet tapasztalhattam. Nem véletlen az, hogy a világ is megmozdult, és az, hogy Soros György is az elsők között tette le a névjegyét 200milliónyi összeggel!
    Tisztelt Honfitársaim!

    Nem elég ezen a szörnyű tragédián rágódni, beszélni róla. Minden becsületes Honfitársunknak, meg kell tennie lelkiismerete szerint a HAZAFIAS KÖTELESSÉGÉT.
    Kinek-kinek a maga módján, a lehetőségei szerint!
    Amikor az USÁ-ból, Japánból stb. tudósítókkal a kolontári, devecseri, helyszínekről tudósítókkal kommunikálunk, ők maguk is elképedve állnak a történtek előtt.
    Látva azt a természeti katasztrófát ami ott megjelenhetett, a PÉNZBIRODALMASOK RÉSZÉRŐL, az maga a tragédia! Igaza van a Miniszterelnök úrnak, a szakembereknek, hogy ott belátható időn belül új élet kezdeményezésére abszolúte nincsen lehetőség!
    Ugye: megint mióta írok a pénzbirodalomról, amelyre a kutya sem figyel!
    Sőt volt, van olyan IDIÓTA BAROM, aki olvasva ezen anyagot, anarchistának nevezett.
    No ennyit a szövegértelmezésről!
    Tessenek már mélyrehatóan elolvasni, értelmezni (aki eddig nem értette volna meg, hogy miről szándékozom írni) és eltűnődni azon, vajon nem a mindenáron való PÉNZBIRODALOMNAK a nagyságrendekkel való növelése járult nagymértékben ehhez a tragédiához? Ahhoz ami Magyarországon kialakult és a mai meglévő állapotokhoz vezetett. Még az önkormányzati választások előtt leírtam azt is Önöknek, nem elég megnyerni a választásokat! Utána hihetetlen sok és kitartó, állhatatos munkára van, lesz szükség, hogy megtudjuk változtatni, szebbé, jobbá tenni az életkörülményeinket!
    Vagy marad minden a régiben!
    Vajon ezt akarjátok?

  4. Gigi szerint:

    Tisztelt Szerkesztőség!

    Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy hivatalos honlapot indított a vörösiszap okozta helyzetről a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság.
    A Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság a hazai és a nemzetközi sajtó hiteles tájékoztatása érdekében honlapot indított a vörösiszap katasztrófához kapcsolódóan. A cél, hogy a sajtó munkatársai és a nemzetközi közvélemény első kézből, pontos információkon keresztül tájékozódhasson Magyarország legnagyobb ökológiai katasztrófájáról és az aktuális helyzetről.

    A honlapon magyar és angol nyelven elérhetőek lesznek az aktuális helyzettel kapcsolatos hivatalos információk, kormányzati nyilatkozatok, döntések, intézkedések, háttér-információk. Elérhetőek a legfrissebb vízügyi jelentések.A honlap támpontot nyújt ahhoz is, hogy hogyan segíthetünk a bajbajutottakon. Emellett tájékoztatást ad az érintett lakosság számára, információkat ad az ivóvíz és élelmiszer állapotáról, a kötelező méregtelenítésről, a lakhatási helyzetről, a gátszakadás közvetlen következményeiről.

    A honlapon a sajtó munkatársai megtalálják való kapcsolattartáshoz szükséges elérhetőségeket. A honlap elérhető magyar nyelven a http://www.vorosiszap.bm.hu címen, angol nyelven a http://www.redsludge.bm.hu címen.

    A honlap folyamatosan frissül a legfrissebb hivatalos eseményekkel a kármentesítés, helyreállítás teljes ideje alatt.

    A vörösiszap tragédiával kapcsolatos kérdéseiket a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság a következő elérhetőségeken várja: sajto@kim.gov.hu

    Üdvözlettel:

    Szuromi Frida

    Szövegíró és szövegelőkészítő Osztály vezetője

    Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság

    Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM)

  5. GONDOLKODÓ! szerint:

    ISZAPKÚRA

    ITT CSAK NÉP AKARJA SZINTE EGY EMBERKÉNT AZ ELSZÁMOLTATÁST, A FELELŐSSÉGRE VONÁST.
    Sajnos az érdekek egészen mást kívánnak!
    Egykori fantasztikus töri TANÁROM 1971-ben mondta, ha Ulászló törvényeit bevezetnék rohamosan, szinte megszűnne a lopások száma! Már 1971-ben ez volt a téma, és akkor kik is voltak hatalmon? Akik a “Kiszeseknek” példát mutattak.

  6. Királyerdei szerint:

    A vörösiszapos térségekbe kérem azonnal továbbíttatni!:

    Lúggal dolgozott munkavédelmi szakember mondja:

    1. Ha szembe cseppen a lúg, akkor 3 %-os bórsavval lehet semlegesíteni, a
    bórsavat a szembe cseppentve. (A szembe az ecet nem jó, túl erõs.)

    2. Ha testfelületre, bõrre kerül a lúg, akkor 5 %-os ecettel kell
    semlegesíteni.
    A vízzel történõ lemosás kevés, mert a lúg bemaródik a bõrbe, – az ecet a
    jó, mert az “utánamegy”, és semlegesíti a lúgot.
    Minden háztartásban VAN ecet, azt elég felhigítani.

    Ha mindenkinél van ezekbõl a savakból egy kevés, és a lakosság, illetve a
    takarítási munkában lúggal érintkezettek azonnal kezelik magukat, semmi
    bajuk nem lesz!

    A kórházaknak ez nem lesz “üzlet”, de törõdjünk inkább azzal, hogy a betegek
    ne szenvedjenek tovább, ugyanis a lúg addig marja õket, amíg nem
    semlegesítõdik.
    Ezért a kórházban ápoltak sebeit is kezelni kell az 5 %-os ecettel, illetve,
    ha kell, a szemüket a 3%-os bórsavval, mert az fogja megszüntetni a
    fájdalmaikat, ha a lúg már nem marja õket tovább!
    A semlegesítés után a lúg-kimarta sebhelyeket kell begyógyítani.

    Ha valaki JÁRT már iskolába, akkor tanulta, hogy a savak és a lúgok
    semlegesítik egymást, és sók keletkeznek belõlük.

    A gyilkos felelõtlenség az volt a CÉG részérõl, hogy nemcsak nem
    tájékoztatta a lakosságot, hogy törvényellenesen nyílt felülettel ERÕS
    MÉRGET is tárol a vörösiszap-tárolóban, (a Hypo-ra ráírják, hogy erõs méreg,
    és csak zárt edényekben tárolják!, – ezt a nátronlúgot pedig EKKORA
    mennyiségben kieresztették a szabad ég alá?!!!) – de még a saját dolgozóit
    sem tájékoztatta, hogy erõs lúggal dolgoznak, nem látta el sem munkavédelmi
    eszközökkel, sem tanácsokkal õket, mit tegyenek magukkal, hogyan kezeljék
    magukat azonnal a higított savakkal, ha a lúg a testükre kerül!

    A teteje az egésznek az, hogy mentik a vagyonukat, semmi jelét nem mutatva
    annak, hogy segíteni akarnának az általuk gyilkos könnyelmûséggel halálra
    ítélt embereknek!

    Szemtanú 18 halottat látott “zsákolva”!

    A felelõsöket, a tulajdonosokat azonnal le kellene tartóztatni
    cserbenhagyásért!

  7. GONDOLKODÓ! szerint:

    Királyerdei szerint:
    2010. október 10., vasárnap – 00:13

    Üdvözlöm T. Királyerdei!
    Tegnap nem láttalak Korontálon, de Devecseren sem dogozni! SEGÍTENI+(anyagi, lelki, fizikai stb.)

  8. Királyerdei szerint:

    Aha.Nálad is 12 óra van,mert 1-re hülyébb leszel.

  9. Gigi szerint:

    Bocs, de nem hiszem el, hogy a kórházakban nem éppen így végezték el a semlegesítést.

  10. grün szerint:

    GONDOLKODÓ!
    “Egykori fantasztikus töri TANÁROM 1971-ben mondta, ha Ulászló törvényeit bevezetnék rohamosan, szinte megszűnne a lopások száma!”
    Fantasztkusan fantasztikus töritanárod fantasztikusan felületes volt, vagy csak keverte Ilászlót Ulászlóval?
    Dobrze, dobrze!
    Ulászló azt mondta, hogy “Wengry czlowek, nie capcarapca!”
    Angoltanárod meg azt mondta, hogy Napóleon a waterlóról esett le?

  11. delamole szerint:

    1. Gondolkodó! Te is ott voltál Kolontáron? Én meg téged nem láttalak. Elkerültük volna egymást? 🙂
    2. Vigyázzatok a segélyek felajánlásával, nehogy élelmes emberek hamis zsebében landoljon az adomány, mint nekem a tiszai árvíz idején. Tudtommal a Vöröskereszt címével valakik visszaélnek.

  12. grün szerint:

    delamole!
    Figyelmetlenül olvasol!
    GONDOLKODÓ -t nem láthattad Kolontáron mert Ő Korontálon volt! Igézem:”Tegnap nem láttalak Korontálon”
    Devecsert még úgy-ahogy eltalálta, pegig írhatott volna Demecsert is!
    Vigyázz, mert egy nem létező szervezet (magyar gárda) is gyüjtöget a piacon!

  13. delamole szerint:

    Jujjj, Grün! Neked is korán van még, úgy látom. Olvasd csak! Ezt te írtad: “Igézem:”Tegnap nem láttalak Korontálon”.”(iGézeeem???!!!) 🙂
    Na, ha már a bakikról van szó, elmondom: a napokban korán reggel, álmosan, akciós almát vettem a Lidlben. Ez volt ráírva: “Derecske alma- egy falat egészség minden nap” 🙂
    Miután “észbekaptam”, mit is vettem, sokáig törtem a fejemet, milyen vastagon is kell meghámoznom, hogy az egészségem ne túl nagy mértékben károsodjon. Most már biztosan tudom, hogy héjastól is megehetem, hacsak ki nem derül, hogy Derecskén is nagy gáz van, és azért akcióznak olyan lelkesen. 🙂 🙂 🙂

  14. grün szerint:

    delamole!
    Ne törd a fejed mert izomlázat kapsz!
    Igézem: “Sólyom a fiához: A héját is meg kell enni, mert abban van a vitamin!!!”

  15. Jobb Csepelért szerint:

    Fosztogatások Devecseren

    Devecseri lakosok elmondásai szerint romák fosztogatnak a településen.
    Egy szemtanú elmondása szerint ásványvizet, élelmiszert, gumicsizmát, ruhát lopnak, amit a sümegi piacra visznek eladni.

  16. Gigi szerint:

    Tisztelet a csepeli vállalkozónak:

    “Vasárnap estére az MTI tudósítója azt látta [Somlóvásárhelyen], hogy a házak udvarait és az utakat már kitakarították, és gipsszel vastagon beszórták. A falu határában több száz tonna gipsz van felhalmozva, és szükség esetén a Torna-patak vízébe keverik, hogy egy újabb gátszakadáskor kizúduló, és a patakon lefolyó lúgos anyagot még a Marcal folyóba kerülése előtt semlegesítsék. A szennyezőanyagot úgy gyűjtötték össze, hogy a földet 30-40 centiméter mélységben legyalulták. A munkálatok elvégzését egy csepeli vállalkozó ingyenesen felajánlott három teherautója és egy munkagépe segíti.”

    Szerintem már “elszólta” magát itt, ki ő, de ha nem akarja magát felfedni, önzetlensége még nagyobb értékű!…

  17. Gigi szerint:

    A GONDOLKODÓ! által hangoztatott pénzbirodalom már több mint elmélet, a segítség (állami? magán-?) elkelne ilyen fronton is:

    “Több lakos arról panaszkodott, hogy mivel megsemmisült a háza, a bank arra figyelmeztette: jelzálog-hitelét felmondja, mivel a fedezetérték megsemmisült, így egy összegben kell majd kifizetnie tartozását. Egy nő pedig azt mondta: mivel kedd óta nem tudott munkába állni, elveszítette munkahelyét. Az asszony a megsemmisült kolontári Molnár utcában élt.” (Blikk)

  18. Gigi szerint:

    Egyébként az egyik legmegdöbbentőbb számomra, hogy a jelenlegi timföldgyártási technológia ekkora mennyiségű zagyot eredményez melléktermékként. Az űrkutatás korában hogy-hogy nem folynak tudományos kutatómunkák a vörösiszap (és más hasonlók, például a szénbányászatból származó szürkeiszap) korszerűbb kezelésére, netán hasznosítására? Annyi feleslegesebb dologra áldoznak a különböző alapok…

  19. Vica szerint:

    A pénzemberekben ne keress lelket, lelkiismeretet, mert Ők csupán a haszonért élnek, csak a pénzt ismerik. A bank hitelfedezete megsemmisült… A bankárok “félnek” a veszteségtől, tehát agyontapossák a hitelesüket, mint a csótányt, ha egy katasztrófában elveszíti mindenét. Teszi ezt akkor, amikor az állam azonnal ugrik a bankok megsegítésére, ha felmerül a gyanú, hogy veszélybe kerülhetnek. Ez igazán emberi…

    Hát igen, Gigi. A vörösiszap és társai, a rengeteg fölhalmozott méreg, amivel elpusztíthatjuk a föld ivóvíz bázisát, önmagunkat – véleményem szerint – egyszerűen nem lenne szabad, hogy létezzen. Úgy gondolom, hogy egy technológiát üzemeltetni csakis oly módon lehetne megengedni, hogy előre gondoskodjanak a káros melléktermékeik ártalmatlanításáról, “ne adj Isten” ártalmatlanítás utáni hasznosításáról. A föld nem a miénk, a gyerekeinktől, unokáinktól kaptuk kölcsön, és vigyáznunk kell rá, mint a szemünk fényére!

Itt lehet hozzászólni !