Budapestre jön a mamutbébi múmiája

Inforadio.hu

Gyma, a mamutborjú


Március 10-én érkezik Budapestre Gyima, egy mamutborjú múmiája, amelyet 1977-ben találtak Szibériában. A Magyar Természettudományi Múzeum igazgatója az InfoRádiónak elmondta: a mamutborjút áprilistól a Jégkorszak című kiállításon lehet megtekinteni.

Gyimát, a gyapjasmamut-borjat jégbe fagyva találták meg 1977-ben, Szibériában; az állat azért maradt meg ilyen jó állapotban, mert amint elpusztult, a jég tartósította – mondta az InfoRádiónak a Magyar Természettudományi Múzeum igazgatója.

Matskási István hozzátette: Gyima azért is különleges, mert nagyobb mamutokat már a XIX. században is találtak, ez volt azonban az első alkalom, hogy borjúra bukkantak.

A 7-8 hóhaposan elpusztult Gyima testét tökéletesen megőrizte a hideg, bár szőr csak a lábain maradt. Az állat termetre akkora volt, mint egy megtermett elefántborjú: egy méter magas, és körülbelül 115 centiméter hosszú – fűzte hozzá a Természettudományi Múzeum igazgatója.

A Wikipedia Gyimáról szóló szócikke szerint a mamutborjú körülbelül 40 ezer évvel ezelőtt pusztult el. Belső szervei nem sokban különböznek a ma élő elefántokétól, fülei azonban csupán tizedakkorák, mint a vele egykorú afrikai elefántoké.

Forrás: Inforadio.hu

Itt lehet hozzászólni !