Nem kell megijedni Csepeltől: egy vonzó kertváros, kellemes árakkal

Ingatlanmagazin

A vevők érezhetően tartanak Csepeltől, valamiféle negatív előítélet kapcsolódik hozzá, ezért olykor inkább XXI. kerületként emlegetik előttük az ingatlanközvetítők. Kíváncsiak voltunk, hogy miért az előítélet, s van-e alapja.

Elfeledett kerületnek tűnik azok számára Csepel, akik nem ismerik, sokan idegenkednek is tőle. Akik viszont itt laknak, gyakran szívesen maradnak a kerületen belül. Az árak Csepelen is hasonlóak, mint a többi dél-pesti kerületben, s a közlekedés sem mondható rossznak, hiszen a Soroksári út viszonylag könnyen elérhető, onnan pedig már közel van a belváros, illetve Csepelt érinti a HÉV is. Ráadásul most már nemigen ad okot a rossz hírnévre, hiszen sokat fejlődött az elmúlt évek során, sokkal kulturáltabb, mint korábban volt – vélekedett lapunknak a Ridom Ingatlan Központ vezetője, Gál Ildikó.

Az elmúlt hónapokban egyébként – más budapesti kerületekhez hasonlóan – Csepelen is megmozdult az ingatlanpiac a korábbi évek hanyatlása után, habár fellendülésről azért még nem beszélhetünk – mondta Varga Imre, a Varga és Családja Ingatlan és értékbecslő Iroda tulajdonosa. Elmondása szerint ugyanakkor igen válogatósak lettek a vevők a 2008 előtti időszakhoz képest, s jellemzően a 20 millió forint alatti, egyedi gázfűtéses, téglaépítésű lakásokat keresik. A panelek iránt nem lelkesednek túlzottan, bár Csepelen ezek száma nem kevés, de sokaknak persze nincs másra pénze.

A csepeli lakótelepek

A panelek piacán az árak az elmúlt években nagyot estek. Az a panellakás, melyet 1 éve még 8 millió forintért kínáltak, most már 6,8 millió forintért talál csak vevőre. Az árak ebben a szegmensben 6,5 millió forintnál indulnak, persze ezért az összegért csak egy 8. emeleti lakást kaphatunk, mely nincs is felújítva – említett egy példát Gál Ildikó. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az árak most már egyre szélesebb sávban mozognak a panelfelújításoknak köszönhetően, így nem is igen beszélhetünk általánosságban panelárakról.

Csepelen több lakótelep is található, közülük az egyik a Királymajor, ahol 10 emeletes házak állnak. Itt 34-35 négyzetméteres, valamint 58 négyzetméteres lakásokat vásárolhatunk. Az előbbiek ára 6,5-8 millió forint között alakul, míg utóbbié 7,2-9 millió forint között, a felújítás mértékétől függően – fejtette ki a részleteket Varga István, aki azt is megjegyezte, hogy 10 millió forint fölött már nem nagyon lehet eladni panellakást Csepelen.

Agócs Ildikó, a Joker Ingatlan vezetője ezt azzal egészítette ki, hogy van igény a nagyobb, akár 70 négyzetméter körüli, jó helyen lévő panelek iránt is. Ez elsősorban attól függ, hogy mekkora család akar költözni – tette hozzá, megjegyezve, hogy ő például nemrég adott el 12,5 millióért egy 75 négyzetméteres panellakást Csepelen.

A királymajorihoz hasonló árakkal találkozhatunk egyébként a Csepel központjában lévő lakótelep, és a Csillagtelep esetében is. Némileg magasabbak viszont az árak a lakótelepi részek közül a legkedveltebbnek tartott, úgynevezett sétányok környékén. Ezek az Erdősorra merőleges utcák, ahol csúsztatott zsalus házak állnak, melyeknek válaszfalait téglából húzták fel, ráadásul egyedi gázfűtésesek, és az egész környék csendes, nyugodt – magyarázta Varga Imre. Ez egy igazán gyerekközpontú rész, ahol szépen kiépített sétányok, játszóterek találhatók – tette hozzá Agócs Ildikó. Szavaiból kiderült, hogy itt egy 49 négyzetméteres, 1,5 szobás lakás 9,5-10,5 millió forintért vásárolható meg, az 56 négyzetméteres ingatlanok, 1 plusz 2 félszobával 11,5-12,5 millió forint körül kaphatók. A 63 négyzetméteres (2 plusz 1 félszobás) otthonok ára szintén 12 millió forint környékén alakul, míg a legnagyobb, 70 négyzetméteres 2 plusz 2 félszobás lakásokhoz 12-13 millió forint körüli áron juthatunk. Annak ellenére, hogy utóbbiak már nem a kis lakások kategóriájába tartoznak, most is van rájuk kereslet – tette hozzá Agócs Ildikó.

Az Erdősor utca másik oldalán, a Festő és Mázoló utcáknál ugyanakkor egy nem túl vonzó lakótelep áll. Ide néhány éve a IX. kerületi Dzsumbujból költöztettek át lakókat, ezzel pedig alá is írták a házak halálos ítéletét. Agócs Ildikó szerint itt már nem eladhatók az ingatlanok.

A legalacsonyabb lakótelepi árakkal az Ady Endre úti paneleknél találkozhatunk, de Gál Ildikó jelezte, hogy errefelé sok panelház együttes felújítására kerül sor, vagyis az összes ház új arculatot kap, egy új városkép alakul majd ki. Az itt lakók kellemesebben érezhetik majd magukat az új környezetben, habár Gál Ildikó szerint az itteni ingatlanárak számottevő emelkedésére azért nem lehet számítani. Az itt lévő ingatlanok belülről már megújultak, a nyílászárókat műanyagra cserélték, s zajlanak a külső munkálatok is, miközben az épületek mögött sétányt alakítottak ki, valamint korszerű játszóteret. Így egy igazán vonzó környék alakult itt ki – jegyezte meg Agócs Ildikó. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy az Ady Endre útra merőlegesen elhelyezkedő Árpád utcánál lévő 4 darab 10 emeletest jobb elkerülni. Gál Ildikó ezen házak kapcsán úgy fogalmazott, hogy olyan a környék, mint egy háborús övezet. Ez pedig alapvetően az itt lakóknak köszönhető. Habár egy-egy házban 100 fölött van a lakók száma, ez a pár épület csak igen kis részét jelenti a csepeli ingatlanpiacnak.

A kertváros a legkedveltebb

Csepel legkedveltebb részét a kertvárosi övezetek jelentik, ahol általában klasszikus, körbejárható házak állnak – mondta Varga Imre. A régi kertvárosi részhez tartozik többek között a József Attila, a Széchenyi István és a Szebeni utca. A családi házak ára itt nagyjából 20 millió forintnál kezdődik. Néhány éve még ez volt talán a legnépszerűbb rész a kerületben, Agócs Ildikó szerint ez azonban már a múlté. Előnye az volt, hogy összközműves volt, s aszfalt volt az utakon, míg Csepel más részein ekkor még földutak voltak.

Agócs Ildikó szerint ugyanakkor az utóbbi időben kezd látványosan feltörni a Királyerdő. Itt általában kisebb telkeken állnak a házak: a 200 négyszögöles helyett 150-esek a telkek. Varga István szerint ennek ellenére az előbb említett résznél alacsonyabb árakkal találkozhatunk: kertes, 1,5-2 szobás családi házakhoz már 15-16 millió forintért juthatunk hozzá. Agócs Ildikó szerint ugyanakkor az átlagár itt is magasabb: a klasszikus, kétablakos, 70-80-es években épült, általában 3 szobás kockaházak ára inkább 23-24 millió forint, persze ha fel vannak újítva. 15 millióért is lehet ugyanakkor házat venni a környéken – tette hozzá, megjegyezve: ez a rész jóval csendesebb, nyugodtabb mint a régi kertváros. Habár még mindig vannak olyan utak, melyek nincsenek aszfaltozva, azért a fejlesztések jó ütemben haladnak.

Gál Ildikó úgy látja, hogy a kerületben jó állapotú, beköltözhető családi házat átlagosan 22-23 millió forintért bármikor lehet venni, s az átlagár valahol 23-27 millió forint között mozog. Az ennél drágább ingatlanok esetében viszont hirtelen beszűkül a kereslet. Emellett jól fogynak az üres telkek is, számos építkezés zajlik a kerületben. A vállalkozók által épített új lakások árai átlagosan 27-28 millió forint környékén alakulnak – jegyezte meg.

A ki nem használt Duna part

Habár Csepelt körbeveszi a Duna, ezt az előnyt nemigen használta ki a kerületi ingatlanpiac. A vízparton számos gyárépület áll (Csepel Művek, posztógyár), vagy pedig nem beépíthető területek helyezkednek el. Terveztek a vízpartra néhány éve nagy lakóparkokat, ezekből azonban nem lett semmi, az eladott területek egyelőre üresen állnak. Akad azonban néhány Dunához közeli kedvelt rész is, azok számára, akiket vonz a folyópart. Ezek közé tartozik például a Hollandi úti rész, ahol található néhány hatalmas, 2 szintes családi ház, melyek ára 50 millió forint körül alakul – magyarázta Agócs Ildikó. A négyzetméterárak is valamivel magasabbak itt, mint a belső részeken, ugyanis a környéken lévő néhány utcából a Dunára láthatnak a lakók.

Forrás: Ingatlanmagazin

25 hozzászólás “Nem kell megijedni Csepeltől: egy vonzó kertváros, kellemes árakkal” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    Nem biztos, hogy lesz nyugdíjemelés? 🙁
    A kifizetés egyáltalán nem biztos. Iván László, a Fidesz szakpolitikusa elismerte, fizetni kellene a mostani jogszabályok szerint, de hogy ebből mi valósul meg, csak október végén, november elején dől el – mondta. Akkor dönt a kormány a kifizetésről, vagy a jogszabály módosításáról.

  2. Jeniszej szerint:

    Három év múlva súlyosbodik ismét érdemben az adósságcsapda: csaknem 50 százalékkal több államadósság jár le, mint az idén. Fizetési nehézségeink lesznek, csak az a kérdés, milyen mértékűek. A közkeletű nézetek szerint érdemes fizetnünk, és majd kinőjük az államadósságot, bár van, aki úgy látja: reménytelen az adósságtörlesztés, és elkerülhetetlen a valutaválság. ))) 🙁 (((
    „Ezermilliárdszám kell forrást kivonni a gazdaságból” – mondta szeptember első hétvégéjén a jövő évi költségvetést mintegy beharangozva Orbán Viktor. A miniszterelnök Kötcsén, válogatott hallgatóság előtt elhangzott szavainak értelmezését és lehetséges következményeinek feltárását azóta is feladatának tekinti a honi sajtó. Beállunk a sorba.

  3. zed szerint:

    Madarász Emil: Csepel

    Acél oszlopkör. Déli homokon
    Reszket az őszi nap.
    Csepel alatt két gyerek játszik
    Az oszlopkör alatt.
    Ott játszanak. Ruhájuk rongy,
    Az arcuk sárga, vértelen.
    Az oszlopok közt sír a szél,
    Homok sodródik Csepelen.
    “Halló, Lenin! -kiált az egyik,
    Itt Csepel, halló, ki beszél?”
    Csepel beszél…Csepel beszélhet…
    A dróton át sivít a szél.
    Egykor ha innen szikra támadt,
    Lelkezve leste fél világ,
    Nagy Petrográdtól Párisig
    s remegve Csepel szózatát.
    Most hallgat. Most siket acélroncs.
    Tótágast néz az égbe fel.
    Hol az a szikra, emberek?
    Hol vagy, Csepel?

    (1919 őszén)

  4. Jeniszej szerint:

    “Ráadásul most már nemigen ad okot a rossz hírnévre, hiszen sokat fejlődött az elmúlt évek során, sokkal kulturáltabb, mint korábban volt – vélekedett lapunknak a Ridom Ingatlan Központ vezetője, Gál Ildikó. Folytatás »”
    A Fater azt kérdezi, – Álmodik ez a Gál Ildikó. – Az biztos!

  5. Jeniszej szerint:

    A macskaköröm közé szorult mondatjel szerint nagyon sok a tenni való.
    Vajon mi fog megvalósulni belőle. – egyáltalán meg fog valami valósulni?
    Számon kérhető lesz a macskaköröm közé szorult mondatjelek hosszú dokumentumai alapján. – Az biztos! 🙂

  6. Manitu szerint:

    Ez az újság ugyanannak a cégnek az érdekeltségébe tartozik, mint a Csepel SC valamint a többi kommancs érdekeltség. Most csinálnak az elvtársaknak egy nyalizást, miközben a választások közötti időban tele van szemetelve meg sz@rva a kerület.

  7. Jeniszej szerint:

    Az idő gyorsan (száz nap) megy vagy elmúl. – hiszen nincs lába, nincs lelke.
    😀 ))

  8. zed szerint:

    Németh: “Hiába adtuk el Észak-Csepelt 11 milliárd forintért, a szomszédos kerületek sokkal jobban és látványosabban fejlődtek. Senki nem tudja megmondani, hová lett a pénz …”

    “- Alpolgármester úr!
    Ön szerint hogyan lehetséges, hogy a képviselőtestület tagjai, Németh Szilárd, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője, Borbély Lénárd László, a Pénzügyi és Közbeszerzési Bizottság fideszes elnöke nem ismeri ennek a jelentős összegnek a felhasználását?

    – Ez nehezen képzelhető el, hiszen a költségvetés minden forintját a képviselőtestület határozata alapján használjuk fel, így a szóban forgó északi pénzt is. A költségvetéssel kapcsolatos előterjesztéseket az önkormányzat minden bizottsága megtárgyalja, élén a Pénzügyi és Közbeszerzési Bizottsággal. Ha bármelyik bizottság elnöke, vagy tagja úgy nyilatkozik, hogy ezeknek az előterjesztéseknek a tartalmát nem ismeri, az súlyos önkritika.”
    http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:NuU257dOF7YJ:csepelen.hu/index.php/category-table/268-eszaki-penz+Hov%C3%A1+lett+az+%C3%A9szaki+p%C3%A9nz%3F+zanati&cd=4&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=firefox-a

  9. grün szerint:

    ” Nézze át ingatlan hirdetéseinket! Több mint 25.000 családi ház.” (x)
    Csepel a korlátlan lehetőségek hazája?
    Ebben benne van a CSEVAK is?

  10. csepeli szerint:

    Nem értem, hogy került ide ez a cikk. Eddig a csepel.infón kizárólag arról lehetett olvasni, mennyire lepusztult kerület Csepel, és hogy milyen borzasztó itt élni.

  11. ébresztő szerint:

    Na itt az Ingatlanmagazin összes csepeli cikke (108 db):

    http://www.ingatlanmagazin.com/index.php?szoveg=csepel#talalatok

    Aztán gondolkodjatok, ti szerencsétlenek!

  12. Manitu szerint:

    Egyértelműen szocifenék-nyaló a lap. Akinek van pénze, egy firkászt könnyen megfizet. Az a kérdés, hogy mit mutatnak a tények. Mi meg itt élünk, és a nem választási időszakban pontosan látjuk, hogy mit művelnek a kommancsok. Lerobbanó buszok minden nap az ellopott milliárdok miatt, szemét az utcákon, szétbarmolt közterületek tízmilliókért, haverok duplaáron a Cseveknál stb.

  13. Lexon szerint:

    Szebeni mint aszfaltozott út?!
    “Habár még mindig vannak olyan utak, melyek nincsenek aszfaltozva, azért a fejlesztések jó ütemben haladnak.”

    Jesszusom… hol élnek ezek?!

  14. Herbert szerint:

    Aki azt állítja, hogy a kerület megközelítése ideális, annak kívánom, hogy a szerettei üljenek abban a mentőben amelyik a héten a Gubacsi hídon döcögve szirénázott!!!

  15. grün szerint:

    Herbert!
    Miért jött volna a befelé a mentő Csepelre?
    Esetleg tudtunkon kívül kórházunk is van?

  16. lb szerint:

    grün!

    ad1: Szerinted a Gubacsi-híd egyirányú?
    ad2: Szerinted mindig van Csepelen szabad mentő, aki érte tud menni a rászorultakért?

  17. Lexon szerint:

    lb:
    ad1: grün azért így fogalmazott (gondolom), mert előtte Herbert azt írta: “a kerület megközelítése ideális”. – Szövegértés… egyes. Leülhetsz.
    ad2: “érte tud menni a rászorultakért” – Fogalmazás… egyes. Leülhetsz.

  18. grün szerint:

    Igen, kedves Lexon!
    A Gubacsi hídon Csepel megközelítése befelé történik!
    Köszi!

  19. fülöpke szerint:

    A választásokra megrendelt fényező cikktől aligha változnak a helyi ingatlan árak.

  20. panelproli szerint:

    “hiszen a Soroksári út viszonylag könnyen elérhető, ” Ezt csak az mondhatja,akit megfizetnek ezért a mondatért. Aki itt él és reggel 7-8 körül próbálkozik…

  21. bekaphatjamindkétoldal szerint:

    Sajnos be kell látnom 45 év ittélés után, hogy egy lepukkant kerületben lakom. Királyerdei vagyok, sokáig büszke voltam rá, hogy milyen jó helyen élek,de sajnos a kerület egyre jobban külvárosodik a szó negatív értelmében.
    Emlékszem gyerekkorunkban mennyire lenéztük Erzsébetet, de most ha összehasonlítjuk akár a sportolási lehetőségeket vagy a normális városközpontjukat akkor bizony elbújhatunk mellettük.
    A lakosság összetételét nagyon jól mutatja, hogy egy nyomorult Csepel Plázát sem képes fenntartani.
    Egyedül a Duna ami még ittart minket, régebben pedig elképzelni sem tudtuk volna, hogy elköltözzünk innen.
    Kiváncsi leszek, hogy az új kerületi vezetés javítani tud e az infrastuktulális hiányosságokon, tud e valamit kezdeni a szerintem (tapasztalat) rossz közbiztonsággal, rendet tud e tenni a közterületeken. A közterületfelügyelőknek nem csak a tilosban parkoló autóknál kellene vitézkedni, hanem a szemetelőket is cseszegethetnék.
    Egy ismerősöm hívta fel a figyelmemet, én nem is gondoltam rá, hogy még a BKV is a legszarabb buszait küldi ide, Budán vagy Zuglóban jobbak járnak.

  22. Jeniszej szerint:

    Buckalakok. 🙂

  23. pszt szerint:

    Persze, hogy félnek Csepeltől!!! Minden “mocskot” ide telepítenek!!!!

  24. Rozsdamentes Acélpatkány szerint:

    Én az elmúlt 6 évben éltem Erzsébeten két helyen, kellenvölgyben XI.-kerület, és Sashalom.

    Nem mondom , hogy ez ideális mert véleményem szerint olyan ma Budapesten nincs.

    De egyszer valaki próbálja ki minden reggel az Egérút-Szerémy-Lágymányosi kombót és higgyék el más megvilágításba helyeződik a rossz közlekedés….. .

    A legtöbb felkapott drága kerületben pl az a baj , hogy az emberek nem tudják elképzelni másképp a közlekedést mint hogy autóba ülnek, lehetőleg minden családtag külön autóval. Ezzel gyakorlatilag elérik , hogy a kertes házas csendes rész átalakul egy autópályává. Amiellen úgy védekeznek hogy a helyi szarkupac tetejin megveszik a legnagyobb kulipintyót , hogy előttük még viszonylag kevés autó közlekedjen.

  25. nagyapó szerint:

    Jó grün logikája!
    “Miért jött volna a befelé a mentő Csepelre?
    Esetleg tudtunkon kívül kórházunk is van?”
    Ha a Királyerdőben baleset van, merre megy a mentő?
    Tudtunkkal a fővárosi szolib koalíció, a csepeli komcsik támogatásával megszüntették a kórházat.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !