A vizitdíjból csak a telefonszámlát lehet kifizetni

Inforadio.hu

Ne hagyd, hogy megkopasszanak!

A Fidesz eltörölné a betegek különadóját

A vizitdíj bevezetését úgy készítette elő a szaktárca, hogy már korábban nagy mértékben csökkentette a háziorvosi praxisok finanszírozását. Kertai Aurél háziorvos, a Budapesti Orvosi Kamara Háziorvosi Szekciójának vezetője az InfoRádiónak elmondta: az egészségügyi kormányzat elvonta az eszközfinanszírozásra fordítható támogatást, és 2002 óta folyamatosan romlott a háziorvosi praxisok reálértéke, így a vizitdíj bevezetése maximum a telefonszámla kifizetését tette lehetővé.

A vizitdíj bevezetése előtt megszűnt az eszköztámogatás, emellett azok a praxisok, amelyeket az orvosok saját ingatlanjukban vittek, egy további bevételi forrástól – havonta 20-75 ezer forinttól – is elestek – mondta az InfoRádiónak a Budapesti Orvosi Kamara Háziorvosi Szekciójának vezetője.

Kertai Aurél szerint ez utóbbi támogatás megvonása különösen rosszul érintette a háziorvosokat, mivel azok arra számítva vállalták át a kötelező feladatot az önkormányzatoktól, hogy ebből az összegből a minimálfelszereléseket – a székeket, asztalokat, a vizsgálóágyat, a műszereket, a számítógépeket – beszerezhetik.

Mivel a praxisok 2002 óta – még az inflációt követő mértékben sem – kaptak plusz pénzt, csökkent azok reálértéke is – közölte a háziorvos.

Országos átlagban havonta 150-180 ezer forint folyik be a vizitdíjból a háziorvosokhoz, a nagyobb praxisokban ugyanakkor adminisztrátort kell alkalmazni ennek kezelésére, ráadásul a bevételt adók is terhelik – magyarázta Kertai Aurél.

A Budapesti Orvosi Kamara Háziorvosi Szekciójának vezetője szerint, főleg a kisebb praxisokban, minimális – 10-20 ezer forint – a vizitdíjból befolyó, pluszban felhasználható pénz összege, amiből a telefonszámlát lehet kifizetni – mondta a háziorvos.

Elvontak, fizettetnek

Aláírásgyűjtésbe kezdtek háziorvosok a vizitdíj eltörléséért. Az akció egyik kezdeményezője, Plavecz János az InfoRádiónak elmondta: ha megszűnik a vizitdíj, az abból befolyó összeg azért fog hiányozni a praxisoknak, mert korábban az egészségügyi kormányzat pénzt vont ki a rendszerből.

A háziorvos közölte: azért tiltakoznak a vizitdíjszedés ellen, mert az felesleges konfliktusokat generál az orvos és a betegek között.

Egyes betegek azt hiszik, azért hívják vissza őket kontrollra, hogy “ismételten elszedjük a háromszáz forintját”, másnak pedig kezelésre kellene járnia, de nem tud, mert képtelen megfizetni a vizitdíjat – magyarázta Plavecz János, aki azt tapasztalta, hogy a vizitdíjfizetés alól mentesülő betegek is ki vannak téve a konfliktusoknak.

Plavecz doktor praxisának pénztárába a vizitdíjból havonta 200 ezer forint folyik be, míg kártyapénzként bruttó 750 ezer forintot kap. A háziorvos szerint ez az összeg egy nyugat-európai segédmunkás havi bérének felel meg.

Ne a betegek fizessék

A vizitdíjellenes aláírásgyűjtés kezdeményezője úgy véli: nem a betegekkel kellene pótoltatni a praxisoktól elvont támogatást, hanem az egészségügyi kormányzatnak kellene visszaadnia azokat.

A múlt héten több háziorvos szintén aláírásgyűjtésbe kezdett, ám ők a vizitdíj megtartása mellett érvelnek.

A kezdeményezés egyik szervezője, Komáromi Zoltán az InfoRádiónak azt monda: ha a népszavazás eltörli a vizitdíjat, akkor a háziorvosok a bevételük jelentős részét elvesztik. A háziorvos szerint emiatt sok praxis működése ellehetetlenülne.

Forrás: Inforadio.hu

2 hozzászólás “A vizitdíjból csak a telefonszámlát lehet kifizetni” bejegyzésre

  1. Csepeli Galvániszap szerint:

    Elvették az orvosoktól a pénzt, aztán rákényszerítették őket, hogy ők meg a betegektől vegyék el, mindezt a “kampány a hálapénz ellen” velejéig hazug szöveggel. Az is hazugság, hogy a magyarok többet járnak orvoshoz mint más országokban, nálunk ugyanis két orvos-beteg találkozónak veszik (és kétszer is kell fizetni), ha valakit a háziorvosa átküld pl. egy szakrendelésre. Az OECD országokban ez egy orvos-beteg találkozó, naná, hogy kevesebb is van belőle.

    Hazudnak reggel, éjjel meg este.

  2. jani szerint:

    Nem csak kétszer. hanem annyiszor ahány szakrendelésre beutal a doki !! Nem “fél doboz cigaretta ára mint mondá”a főokos ! Megtanulhatnának számolni is már, és főleg látni , hogy a többségnek ez nem tetszik. Ezért kell elmenni majd szavazni mindenkinek !!

Itt lehet hozzászólni !