Bede Márton pesszimizmusa = NEM MENŐ

Durva blog

Jó, értem én, hogy valakinek még a Mars csoki is keserű, de azért az mégse járja, hogy hetet-havat összehordunk és egy kalap alá vesszük az összes vezetőjét Magyarországnak. Bede Márton tegnap közölt cikkéből pedig sajnos az derül ki, hogy a méltán híres újságíró összemos, továbbá olyan kiábrándult és cinikus, mint általában én. Csak én más témákban.

Az persze egyértelmű, hogy az én véleményem kevesebb embert érdekel. Ettől függetlenül a fikción alapuló magánvélemények mellett általában nem tudok elmenni, így most sem. Vegyük hát szemügyre a markánsabb pontokat a már említett cikkből.

“Három hónappal az országgyűlési választások után az már egészen világos, hogy nagy csoda itt nem lesz.”

Igen, a viszonylagossággal, a relativitással, no meg az ezekhez köthető szavakkal jókat lehet játszani. “…nagy csoda…” Bede Mártonnak az lenne a nagy csoda, ha Orbán Viktor megoldaná az időutazást? Esetleg minden magyar felszállhatnak alanyi jogon a Holdra? Valószínűleg saját magát árnyalta, tompította az újságíró, amikor közvetlenül ezután így írt: “minden magyar nagy örömére radikális változásokra nem kell számítani”. A radikális változás már nem a nagy csoda kategóriája. A megfelezett országgyűlés, a 2011. januárjában életbelépő egykulcsos adórendszer smafu?

“Magyarország azonban furcsa hely, ahol mindenki ugyanazt a mocsarat szereti,” Ez meg egyenesen logikai bukfenc. Ha ez így lenne, akkor nem lenne mozgás a szavazók között. Bede úr, ha igaza lenne, akkor nem erősödött volna meg az ellenzék a Gyurcsány-Bajnai érában.

Aztán itt a másik kedvencem: “Magyarországon nagyon sokan őszintén hisznek abban, hogy van jó hatalom és rossz hatalom”. Ezzel a cikk írója azt sugallja, hogy pedig nincs is különbség hatalom és hatalom között. Rákosi = Antall, Szálasi = Mátyás király, Orbán = Gyurcsány, esetleg Bajnai = Orbán és ugye mindenki kedvence Szálasi = Orbán. Ugye nem?

“Ahogy a vezetőkbe vetett hit nevetséges, ugyanúgy megmosolyogtató a meggyőződés, amely szerint Magyarországot majd valami hatalom megjavítja, vagy éppen elrontja.” Ez egyébként részben igaz. Én is utálom azt a hozzáállást, hogy majd az állam megoldja. Azok az emberek, akik az államtól várják a “fincsit”, azok valószínűleg tényleg hisznek ebben. De azért azt is lássuk be, hogy az állam boldogulása igenis, hogy sokban függ az aktuális kormánytól. Lehet gátlástalanul rossz adópolitikát folytatni, lehet a legtetejétől korrupt az egész rendszer. Ahogy láthattuk, hogy mekkora különbség van vezető és vezető között. Elég csak a ’30-as évek orientálódására gondolnunk.

“Senki nem lett gazdagabb, aki ne tartozna a Fidesz közvetlen holdudvarához” Khm. Itt megint utalnék az adócsökkentésre és arra a piciny, de kevésbé elhanyagolható tényre, miszerint az előző kormánynak 8 éve volt és szinte SEMMIT sem tett le az asztalra, ehhez képest a mostani nincs még kép hónapja a “nyakunkon”.

De a legmeglepőbb és leginkább visszatetsző az, ami az egész cikk üzenete. Az az üzenet, amely szerint a Fidesz munkáját kritizálni azért nem illdomos, illetve “menő”, mert a másik is ugyanilyen szar volt. Márton, EZ a tipikus magyar. Ez az, ami a legszánalmasabb és többek között ez az a magyar kispolgári attitűd, amitől a belem kifordul. Ez a kádári összekacsintós örökség. Ha más lop, akkor én is lophatok. Ha más szemetel, akkor én is szemetelhetek. Ha más visszaél a hatalmával, akkor én is visszaélhetek. Ha más korrupt, akkor én miért ne lennék az? Ha más hazug, akkor én miért mondanék igazat? Ha az MSZP elkúrta, akkor a Fideszen ezt miért kell számonkérni? Miért? Azért, mert ez az állampolgári kötelességünk és azért, mert a belső értékeink így diktálják. Így diktálja az igazságérzetünk. Nem relativizáljuk egyik oldal gaztetteit se, legfeljebb pragmatikusabban szemlélődünk a saját oldalunkon.

durva.blog.hu

Egy hozzászólás “Bede Márton pesszimizmusa = NEM MENŐ” bejegyzésre

  1. Menyhért Péter szerint:

    Kedves csepeliek!

    Baloldali emberként szánalmasnak látom, ahogyan a parlamentben ülő, hazug és csaló mszpés menedzsment a saját bűnei miatt ostorozza az alig negyedéve regnáló új kormányzatot!

    Vajon 2004 óta, a baloldali értékeket megtagadó, az országot kiárúsító és megnyomorító üzleti vállalkozás, melyet mszp néven nyomtak le az emberek torkán, miért nem arról beszél: hova dugták a 2004-től kétszeresre duzzadt államadósság-hitel-milliárdokat?

    Hogy van képük bármit is kifogásolni azon, amit ők rontottak el, s a mostani kormányzat próbálkozik megjavítani?

    Nem azt mondom, hogy minden jó, amit most a parlament csinál, de legalább tesz valamit az országért.
    Sok dologgal nem értek egyet, de az irány, amit vettek, az nagyságrendekkel jobb, mint amit a hazug duma-matyik kifogásolnak.

    Bár személy szerint 2006-tól minden lehetséges módon tiltakozom az ellen, hogy az mszpét baloldalinak titulálják, soha nem nyertem meghallgatást.

    Csak egy beszédes információ: 2006 óta a magyarorszag.hu Fórum rovataiban büntetőjogi felelősségem tudatában sok százszor leírtam már, hogy gyurcsány csaló, becsapta és megtévesztette az országot, a baloldali szavazókat. Tippeljetek: a mai napig hány személyiségi jogi pert indított ellenem a “miniszterelnök úr”??? A hallgatás a tény beismerése.

    A baloldali embereknek még évek kellettek ahhoz, hogy megértsék: ez a nagytőke érdekeit kiszolgáló mutyi párt becsapta, átverte, és kifosztotta őket. De még mindig hülyének nézik az embereket! Szili Katalin, Mesterházi Attila, Szanyi Tibor, Horváth Gyula és Szenteczky János félék próbálják újabb hazugságokkal becsapni az embereket, hogy Ők isten bizony baloldaliak!

    Kedves baloldali emberek: gondolkozzatok!
    Vajon adtok-e kölcsön pénzt olyan embernek, aki nemhogy nem adta vissza az adósságát, de közben még meg is lopott titeket?
    Miért gondoljátok, hogy ezek a hiteltelen, magukat lejáratott, a gyf-kj érát talpnyalóként kiszolgálók, képesek lehetnek bármire is, ami a baloldali értékrendbe beleférhet???

    Ezek most is csak átvernek, bepaliznak mindenkit: miközben saját barátaikat, elvtársaikat mocskolják, egyetlen céljuk van, a túlélés.
    Remélem, semmilyen új név alatt sem fog ez nekik sikerülni.
    Üdv menyus

Itt lehet hozzászólni !