Olajszőkítés alulnézetből: kipakol a számlahamisító

Index, MTI, Hírszerző

 

Fortus bélyeg

Zömmel az egykor Gyurcsány Ferenc közvetett tulajdonában álló Fortus Rt. nevére állított ki hamis számlákat az a békéscsabai vállalkozó, aki az Index cikkében beszél a ’90-es években általa végzett nagyüzemi számlahamisításról. A számlák gyakorlatilag kizárólag a Fortus nevére szóltak.

Több milliárd forint értékben állított ki hamis számlákat olajkereskedő cégeknek, elsősorban (és egy idő után szinte kizárólag) a Fortus Rt-nek Milecz Zoltán békéscsabai vállalkozó, aki az Indexnek beszélt ebbéli tevékenységéről. Milecz 1995-ben kapcsolódott be az olajbizniszbe egy szőkítéssel és számlahamisítással foglalkozó testvérpár sofőrjeként, majd egy elszámolási vitát követően önállósította magát. A nagyüzemi számlatermelés 1996 és 1998 között folyt; ekkor tevékenysége központja már nem Békéscsaba, hanem Budapest volt. Ebben az időszakban Milecz – saját állítása szerint – kizárólag a Fortusszal foglalkozott; azaz csak ennek a cégnek a nevére állított ki számlákat.

“Kurva sok számla”

Milecz utólag alsó hangon 2-2,5 milliárd forintra becsüli az általa kiállított “kurva sok számla” értékét és biztos benne, hogy nem egyedül állított ki számlákat a Fortus nevére – ám a szervezetből ő egyedül (egykor Milecz állítása szerint rendőrként dolgozó) “felső kapcsolatát” ismerte, akivel az Index újságíróinak jelenlétében találkozott is és beszélgetésükről hangfelvételt is készített.

Milecz a beszélgetés során “régi fortusos kontaktok” elérhetőségét kéri G. Sándortól, akikre egy új számlabiznisz beindításához lenne szüksége. A beszélgetésből annyi kiderült, hogy G. egykori olajos kapcsolatai közül volt egy, aki biztosan bejárt a Fortushoz, de mára elérhetetlen és az állítólagos egykori rendőr nem is javasolja Milecznek a vele való kapcsolatfelvételt. Ezzel kapcsolatban emlékeztette őt arra, hogy 2003-ban ismeretlenek saját háza előtt rálőttek Sáska László egykori Fortus-vezérre, ő pedig a maga részéről örül, hogy ép bőrrel megúszta a történteket és ezt kívánja az Index forrásának is.

A kormányszóvivői iroda szerint Gyurcsány tiszta

Jogászok elemzik, hogy az Index cikke kapcsán indítsanak-e peres eljárást, Gyurcsány Ferencnek ugyanis semmi köze a Fortus-ügyhöz, és az írás alkalmas arra, hogy alapot adjon újabb ellenzéki vádaskodásoknak, egy esetleges hazug, lejárató kampánynak – közölte a kormányszóvivői iroda az MTI-vel vasárnap, az internetes portál cikkére reagálva.

Az Index arról írt, hogy egy békéscsabai vállalkozó a kilencvenes évek második felében összesen több milliárd forint értékben állított ki hamis számlákat olajkereskedő cégek, köztük a Fortus Rt. nevében. A cég 1995-ben alakult 45 százalékban a Gyurcsány Ferenc cégcsoportjába tartozó Altus Rt. tulajdonaként. Gyurcsány Ferencnek semmi köze a Fortus-ügyhöz, minden a céggel foglalkozó eddigi vizsgálat azt állapította meg, hogy a miniszterelnök tiszta – közölte a kormányszóvivői iroda.

Az elmúlt években több oknyomozó riport is foglalkozott a Fortus Rt. körüli hírekkel, amelyek rendre arra a következtetésre jutottak, hogy Gyurcsány Ferencnek semmi köze ezekhez – szögezték le.

A kormányszóvivői iroda véleménye szerint az internetes portál írása sem tartalmaz új elemet a kormányfővel kapcsolatban, arra azonban alkalmasnak látszik, hogy kabátlopási ügybe keverjék, és alapjául szolgáljon újabb ellenzéki vádaskodásoknak, egy esetleges hazug, lejárató kampánynak.

A szóvivői iroda szerint “nehéz lenne cáfolni azokat a vélekedéseket is, hogy az időzítés nem véletlen”. “A cikk hajnalban, egy nappal a miniszterelnök parlamenti beszéde előtt jelent meg a hírportálon, amely néhány nappal korábban nyilvánvalóan félrevezető információkat közölt a várható bejelentésekről” – állítja a szóvivői iroda, utalva arra, hogy a portál szerint a miniszterelnök egy tízpontos adócsomagról beszél majd hétfőn a parlamentben.

Forrás: Hírszerző

Egy hozzászólás “Olajszőkítés alulnézetből: kipakol a számlahamisító” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Érdekes, a bűnök elévülnek (öszödi villa, olajszőkítés, stb.), a lopott milliárdok kamatoznak.
    A kormányszóvivők már Gyurcsány szóvivőkké váltak. Jó, de akkor miért közpénzből kapják fizetésüket, miért nem Gyurcsány finanszírozza őket évi 80 milliós bevételéből?
    Sajnos a ballib. médiának nincsenek oknyomozó riporterei, aki az ehhez hasonló közpénz-lopásoknak utána járnának. A Népszabadságban, Népszavában, Metróban, stb., ilyen riport nem jelenhet meg.
    Centerum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

Itt lehet hozzászólni !