Szlovákia-Magyarország 14,1:0,8

Csepel.info, Inforadio.hu, MTI

 

Padlót fogott a magyar gazdaság

Padlót fogott a magyar gazdaság

Magyarország északi szomszédjának gazdasági növekedése az elmúlt negyedévben éves viszonylatban meghaladta a 14 százalékot. Eközben Magyarország gazdasági „növekedése” az utolsó negyedévben éves viszonylatban 0,8 százalékra csökkent. Tényszerűen ez annyit jelent, hogy a szlovák gazdaság növekedése közel 18-szorosa a magyarnak. Két hasonló helyzetből induló, ráadásul szomszédos ország esetében ez a különbség akkor is hatalmas, ha nem vesszük figyelembe, hogy Magyarország 2002-ig Közép-Európa „éltanulója” volt.

Fennáll a veszélye annak, hogy a magyar gazdaság stagflációs állapot felé közelít a legfrissebb adatok alapján – közölte a MarketWatch tőzsdei hírszolgálat New Yorkból. A hírportál szerint Magyarország nehéz helyzete figyelmeztetés más közép- és kelet-európai országoknak arra, hogy gazdaságuk ilyen irányt vehet.

A MarketWatch által közölt adatok szerint Magyarországon januárban 7,1 százalékos éves mértékű inflációs ütemet mértek, ami jóval meghaladja a központi bank 3 százalékos célértékét. Eközben a negyedik negyedévben a GDP növekedése éves viszonylatban 0,8 százalékpontra lassult. A legfrissebb makrogazdasági mutatók megerősítik, hogy „a magyar gazdaság stagflációs állapotba jutott, és nagyon kevés jel utal arra, hogy a növekedés lendületet vesz” – idézte Lars Christensent, a dániai Danske Bank vezető elemzőjét a hírportál.

A szakértő szerint ez a stagflációs helyzet bekövetkezhet egy sor kelet-európai országban is. Magyarázata szerint a jelentős egyensúlyhiány inflációs nyomást idéz elő, amely végső soron gátat szab a fellendülésnek.

Christensen szerint a legsérülékenyebb gazdaságok a balti államok, továbbá Románia és Bulgária. Úgy látja ugyanakkor, hogy Szlovákia és Csehország helyzete szilárdabb – hangsúlyozza az Inforadio.hu lapszemléje.

Előzetes számítások szerint eközben a szlovák gazdaság tavalyi utolsó negyedéves növekedése elérte a 14,1 százalékot. Ez a bővülés a leggyorsabb volt Európában a negyedik negyedévben.

A szlovák statisztikai hivatal közölte: a rekorderedményt elsősorban időszaki tényezők okozták, elsősorban az, hogy a kiskereskedelem az idei drágulások miatt tavaly nagyobb árumennyiséget halmozott fel.

A szlovák növekedés a múlt évben elérte a 10,3 százalékot a 2006-os 8,3 százalék után. A végleges GDP-adatot a múlt év utolsó negyedéről március 4-én teszik majd közzé Szlovákiában.

Csepel.info

3 hozzászólás “Szlovákia-Magyarország 14,1:0,8” bejegyzésre

  1. irci szerint:

    Ez az eredménye az MSZP gazdaságpolitikusának Podolák Györgynek több cikluson át végzett gazdaságpolitikai tevékenységének.

  2. Morzsi szerint:

    Dübörög a gazdaság! Csak nem a mienk!

  3. atata szerint:

    PGY a gazdasági- bizottság prominense, a környezet nem szokatlan számára itt Szeva volt a góré, ott El-Qro. A lényeg az semmit ne csinálj, mer’ még valami nem “balul” sül el!
    Nem mellesleg 0,8-ba belejátszanak – statisztikai becslés alapján – a fekete gazdaság becsült eredményei is, többek között: prostítució, kábítószerkereskedelem, és árúcsmpészet is. Ami szomorú ez nem vicc! Ezek nélkül a 0,8 csak 0,3,-0,4 lenne ha a korábbi statisztikákban utána néztek. egész klassz nem?

Itt lehet hozzászólni !