Tíz éve vezették be a rezsicsökkentést – és működik

csepel.hu

Éppen tíz éve, hogy a kormány bevezette a rezsicsökkentést, amely túlélte az ellenzék folyamatos támadását és a mostani nagy európai energiaválságot is – jelentette ki Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára a Századvég Alapítvány által rendezett Rezsi Konferencián, amelyet a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián tartottak meg március 1-én. Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt emelte ki, hogy Európa biztonságát az orosz-ukrán háború mellett az energiaellátás akadozása is fenyegeti.

A külügyminiszter utalt rá, hogy a világ legnagyobb országainak diplomatái mindent megpróbáltak az orosz-ukrán háború megelőzésére. Szeretnék, hogy béke legyen; Magyarország érdeke is az, hogy békésen megegyezzenek a felek, és országunk ne sodródjon a háborúba. Szuverenitásunk alapeleme a biztonságos energiaellátás is. Európa évente 400 milliárd köbméter gázt használ fel, ebből 330 milliárd az import, ennek fele pedig Oroszországból érkezik. Európa tehát az energiaellátás biztonsága terén is rendkívül komoly kihívásokkal nézett szembe már eddig is, az ukrajnai háború ezt tovább súlyosbíthatja. Ráadásul a kontinens gáztározóinak feltöltöttségi szintje nem éri el a 30 százalékot, miközben a gáz ára jelenleg hatszorosa a másfél évvel ezelőttinek. Kiemelte, hogy ha nincsenek energiahordozók, akkor nincs fűtés, akkor nem működik a gazdaság, és veszélybe kerülnek a munkahelyek. Ez pedig szavai szerint „nem magyar ügy, hanem nagyon súlyos európai kihívás”.

Németh Szilárd ismertette, hogy a lakossági villamosenergia ára 2012 és 2014 között 24,58 százalékkal csökkent, majd 2015 után nem változott. A lakossági gáz ára pedig 2012 és 2014 között 25,21 százalékkal mérséklődött, és 2015 után szintén változatlan maradt. Európában most súlyos energiaválság van, kiugróan magasak az árak, az pedig hungarikumnak számít, hogy hazánkban a legalacsonyabbak a díjak. A rezsicsökkentés tehát működik. Hozzáétette: ha ismét a baloldal és „Gyurcsány Ferenc emberei” kerülnének hatalomra, megszüntetnék a rezsicsökkentést, és a mostaninak a többszörösébe kerülne az energia a lakosságnak. A korábbi kormányzat folyamatosan emelte a gáz és az áram díját 2002 és 2010 között, ami inflációgerjesztő hatással is járt, és tönkretette a családokat. Ha a baloldal volna most kormányon, nem 113 forintba kerülne egy köbméter gáz, hanem 320 forintba. Ha újra hatalomra kerülnének, az energiacégeket megint külföldi tulajdonba adnák, és emelnék az árakat.

Németh Szilárd a rezsicsökkentés kedvező hatásai közé sorolta egyebek mellett azt, hogy kevesebb lett a lakossági tartozás és a szolgáltatás kikapcsolása, továbbá csökkent a közműcégeknél a fogyasztói panaszok száma is. Az energiaárak mérséklődése mellett csökkent a szemétszállítás, a vízfogyasztás, a távhőszolgáltatás díja, ingyenes lett a kéményseprés. „Április 3-án a magyar állampolgárok arról is döntenek, hogy megvédik a rezsicsökkentést” — mondta Németh Szilárd.

A konferencián beszédet mondott Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elnökhelyettese, aki azt emelte ki, hogy a kormány 2010 után a magyar családok és a nemzeti vagyon védelme mellett állt ki. Ennek köszönhetően tudták megállítani az energiaárak elszabadulását. A magyar családok most évente átlagosan 386 ezer forintot spórolnak meg a rezsicsökkentés által.

Süli János, a Paksi Atomerőmű fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter emlékeztetett rá, hogy Németországban leállították az atomerőműveket, aminek következtében ma azzal szembesülnek, hogy nincs elegendő áramuk. Az energiaellátás biztonsága megkérdőjelezhetetlen. Ez csak úgy érhető el, hogy továbbra is atomerőmű működjön országunkban. Ennek megfelelően építik meg Paks2-t.

Cs. A.

csepel.hu

31 hozzászólás “Tíz éve vezették be a rezsicsökkentést – és működik” bejegyzésre

  1. László szerint:

    Megszavazta a Fidesz az Európai Parlamentben az orosz befektetési bank kitiltását és a paksi bővítés leállítását. Dajcs úr szerint ez hazugság.

  2. Bagoly szerint:

    “László” = ” 00 ” és ” sz ” keverő !

  3. László szerint:

    Lehetséges. De még mindig bizonygatják hogy a rezsicsökkentés igenis működik. Tán nem érzi a lakosság? Emlékeztetni a birkákat időről-időre hol helyük.

  4. Nagyapó szerint:

    “Repetitio est mater studiorum” (ismétlés a tudás anyja) alapján fontos a moslékkoalíciót emlékeztetni minden nap, mert igyekeznek lehazudni!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. László szerint:

    Putyin úgy is elzárja a gázt, Paks II-őt nem fogja engedni az Unió, Tompika is aláírta de nem tudja mit. MZP-nek lesz igaza, nem kell annyit égetni a villanyt.

  6. Gratulálok szerint:

    Mennyi szakértő! Nyüzsögnek a hajdani képesítés nélküli napközis nevelők, a futsalosok, az 5-ös számú tagkönyvvel rendelkezők! A többieket nem említem, nem ők tehetnek róla, hogy ki lettek rendelve közönségnek!

    Az viszont érdekes, hogy soha nem beszélnek róla, honnan vették ezt a gázár-ügyet! Ezt kérdezte anno Lendvai Ildikó is, s azóta is titkolják! Itt van a kutya elhantolva! 😉

  7. Gyula szerint:

    Tompikát szembesítették a szöveggel, ami magyarra is le volt fordítva, de úgy sem értette. 😜

  8. László szerint:

    Ha meg is nyerik a választást ez marad nekik, országjáró haknizás. Európában senki nem áll már velük szóba.

  9. Bagolynak szerint:

    Bagoly, húzd le magad a wc-n, mert odavaló vagy.

  10. Nagyapó szerint:

    Sok idióta moslékkoalíciós! Ha nem lesz Paks II és Paks I-et leállítják mivel fognak világítani? Gyertyával?😀 Ha nem veszünk orosz gázt, mivel fűtenek? Csutkával?😀
    Csak locsognak, mint Kapitányuk a kacsa.😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop. .

  11. Gyula szerint:

    Fater!
    A leírtakkal egyetértek, mert nincs alternatíva, csak azzal nem, hogy egy büdös agresszor lett azóta Putyin, az országgal és a néppel semmi bajom! Kicsit hosszabb lenne ez, de maradjunk a leírtaknál. 😎

  12. Gratulálok szerint:

    Az én tegnapi hozzászólásomra nincs válasz?

  13. Gyula szerint:

    Volt régen itt egy Vátesz Nick-kel írogató honfitárs, állítása szerint az Ő ötlete volt, amit lenyúltak tőle.

  14. kormánypárti szerint:

    Privátban válaszoltam a megadott e-mail címedre. Nézd meg a spam mappát is! 😉

  15. Gyula szerint:

    Nem az IP cím alapján halászottra? 🤣😁
    Azt hogy a faszban látsz te e-mail címet?
    Meg is buktál. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👍👍👍👍👍👍👍👍👍😎

  16. Gratulálok szerint:

    Gyula, a Csepelinfón sokan már a sokadik nicknévnél tartanak, meg vannak ugye a szolgáltatóváltások új eszközzel, új IP-címmel, a VPN-ről nem is beszélve!

  17. Gyula szerint:

    Ki fizet, hogy fix IP címe lehessen? Én nem. Valakinek a nyílt wifijéről vagyok itt mindig, mert ne keresgessenek. 😁 (de írhatnék a mekiből is, mindegy…)
    A felvetésem arra irányult, hogy KormányGéza honnan a faszomból látja a Te e-mail címedet?
    Költői…

  18. Gratulálok szerint:

    Gyula, hát a hozzászólási ablak fejrészében benne van (kötelező), ugyanolyan valódi mint a nicknév.

  19. Gyula szerint:

    Na, még egyszer. 😁
    Én nem látom mit írtál be, de Te sem látod az enyémet.
    Amúgy krix-krax és mindegy, csak legyen benne a @ és a . xy(z) ennyi.

  20. pl szerint:

    “E-mail (nem jelenik meg sehol) (kötelező)”
    Kormányos ezek szerint hozzáfér az admin jogokhoz, ill. egy részéhez…
    Érdekes, de illő volna tudnunk róla, (még ha nickkel is), meg kellene jelölni öket, h kik azok, akik korlátlanul, kritikátlanul a propagandát nyomnak, így felesleges velük vitatkozni.
    Minden esetre válogatott társaság

  21. Gyula szerint:

    pl! Ők most elvannak a “politikai” ingyenebédből, de reszketnek, mert, ha a hatalomból kibuknak, akkor:
    – fel kell élni a harácsot
    – el kéne menni dolgozni
    Utóbbihoz gondolom alapból közük nincs, életképtelenek.

  22. László szerint:

    Buszoztatás nem lesz most mint pár éve volt a határontúlról?

  23. Gyula szerint:

    Esetleg a románoktól?

  24. Gratulálok szerint:

    A fideszes hozzászólók fele admin, Nagyapóról mindenki tudja, most már kormánypártiról is! Az impresszumban benne van, a Csepelinfót egy baráti társaság működteti. Mi köt össze jobban egy baráti társaságot? A közös konc! Persze nem pénzt kapnak az adminságért, hanem pozíciót! S miért Nagyapó az aki, leginkább cenzúráz, illetve kitilt? Mert ő kikopott a pozíciójából, meg némethista is, Borbély-Ábel vezetés alatt csak azért tűrik, mert ingyen adminkodik! S azért harapós Nagyapó, mert ingyen adminkodik! Ez még nem ok a haragra, mert mi is ingyen kommentelünk!
    Egyen csodálkozom, honnan veszi kormánypárti az elvakult, vad propaganda szövegeit! Csak nem Orbán egyik beszédírója?

  25. robi szerint:

    Az államtitkár úr ( talán éppen a rezsicsökkentés bevezetésének köszönhetően) a FIDESZ listán a hetedik helyen biztos befutó.

  26. Gyula szerint:

    Listán… Egyéniben nem menne. 😁

  27. Gyula szerint:

    A Fatertől elvehették a “kulcsot”, mert engem nem törölget, pedig néha direkt heccelem. 😜

  28. pl szerint:

    Kormányos hozzászólásai szinte a primitívség határait feszegetve egyszerűek a legtöbbször, ész nélkül közvetítve a fideszes propagandát.
    Ha a Beszélő Krumpli lenne az álca alatt, akkor ez engem meglep, m inkább egy 30 alatti önjelölt fideszesre tippeltem volna, kevéseszűre, sok propaganda anyagot szipuként toltra.
    Engem sokban a szépemlékű (? :)) Kukkurikkura (?) emlékeztet, ő viselkedett észnélküli titánként, és ollózott állandóan komolyan nem vehető, csak a
    gyalázatot toló orgánumokból.

  29. pl szerint:

    Hogy az .info is kapjon némi dícséretet:
    “Az az újságírói magatartás, ami a mai kormánypárti médiában általános, nevezetesen, hogy nem egyszerűen csak teljesítik a kötelező penzumot, hanem tökéletesen feladva autonómiájukat, szolgaian és ész nélkül lihegve visszhangozzák a központi pártutasítást, az ötvenes évek sajtójára volt jellemző.”… MANDINER

  30. Gyula szerint:

    Most minden ország polgára itt tankol, aki csak teheti, de az összes tranzitáló kamion, az biztos. Mindenkit IS támogatunk. Remélem nyertek és a saját szarotokba fogtok lépni! 🤣😁😛👏👍

Itt lehet hozzászólni !