Javában tartanak az előkészületek, egy hét múlva indulhat a Lánchídon a tényleges felújítási munka

BKK, Mr.Gabee, Csepel.info

Budapest, 2021. június 8. – Utolsó szakaszába ért a Lánchíd-felújítás előkészítése, egy hét múlva, június 16-án, szerdán hajnali 4 órakor teljesen lezárják az átjárót és környezetét a gyalogos és közúti forgalom elől, s elkezdődhet a tényleges munka.

A hét elején újabb jelentős előkészítő munka kezdődött a Lánchídon és környezetében. Az építkezés kiszolgálására a pesti és a budai oldalon is egy-egy toronydarut használ majd a kivitelező A-Híd Zrt., a helyszínre érkező alapanyagokat, valamint hídelemeket ugyanis ezekkel mozgatja a felújítás során.

A pesti oldalon hétfőn és kedden felállították és összeszerelték a 12 tonna teherbírású toronydarut, amelynek horogmagassága 29,75 méter – vagyis ilyen magasra tud emelni –, a gémje pedig 45 méterre nyúlik ki. Az alvázas kialakítású darut központi vasbetonsúlyokkal rögzítették, ezek tömege 100 tonna. Azért kellett cölöpözni az alapját, mert az előzetes felmérések szerint a talaj csak így bírja el a toronydaru terhelését.

Az előkészületek hamarosan véget érnek, és június 16-án, szerdán hajnali 4 órakor a kivitelező teljesen lezárja a Lánchidat. Addig a közúti forgalom, így a 16-os és a 105-ös nappali, valamint a 916-os és a 990-es éjszakai autóbuszjáratok is zavartalanul közlekednek rajta, a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között pedig – mindkét irányban – ingyenesen lehet utazni.

A közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza a hídpályát, a gyalogos járdák azonban a munkák 2023-as befejezéséig munkaterületek maradnak. A Lánchíd felújítása változást hoz a fővárosban közlekedők életébe, emiatt a forgalomzárás és a felújítás részleteiről a BKK folyamatosan tájékoztatást ad.

A kivitelezési munkák előreláthatóan 2023 augusztusában fejeződnek be, ezután kezdődhet a műszaki átadás-átvételi eljárás. Cél, hogy Budapest a 150. születésnapjára 2023-ban méltó ajándékot kapjon – a megszépült Lánchidat!

 

Folyamatosan és ütemezetten haladnak a munkálatok

A kivitelező A-Híd Zrt. április 16-án vette át a teljes munkaterületet, ezzel egy időben a pesti oldalon lezárta a gyalogos-aluljárót, a budait ugyanakkor június 16-ig még nyitva tartja. Május közepén kezdődött a Duna fém- és lőszermentesítése, majd a szakemberek a pesti oldalon felállított toronydaru alapozásán dolgoztak, elkezdték átépíteni a Clark Ádám teret, közben pedig elkészült a Lánchíd függesztett állványzata.

15 hozzászólás “Javában tartanak az előkészületek, egy hét múlva indulhat a Lánchídon a tényleges felújítási munka” bejegyzésre

  1. Attila szerint:

    Megvolt ennek rég a menetrendje ki, mikor kezdi el. Nem politikusokon múlott.

  2. Nagyapó szerint:

    Az eredeti felújítási terv szerint mostanában készülne el a híd. Vigyoriéknak “sikerül” később és tervük szerint 5 milliárddal drágábban elvégezni a munkát!
    Ki kapja az 5 milliárdot és mennyibe fog kerülni a várható/betervezett késés?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. concept szerint:

    #nagyapó#Az eredeti felújítási tervet a Tarlós drágállotta ezért ő érvénytelenítette.
    A hidat a kormányközeli A-híd Zrt.újítja fel,az kapja a + 5millárdot…

  4. kormánypárti szerint:

    A felújítás késéséből adódó állagromlásból keletkezett a többletköltség, mert KariGeriék halogatták a közbeszerzést, holott volt fedezet és kész tervek. Azután KariGeri azt találta mondani, érdemes volt kivárni, mert az új ajánlat kedvezőbb, mint az előző volt. Igaz a mondás: a kevesebb néha több. 😉

  5. robi szerint:

    A csepelieket sokkal jobban foglalkoztatja, hogy elcseszték az M0 híd felújítását.

    Gondolom, a megrendelő most garanciában végezteti el az elfuserált híd helyreállítását.
    Hétvégén indul a buli, szeptemberig tart.

  6. kormánypárti szerint:

    Jó, hogy mondod!
    “Az államtitkár azt mondta, “remélhetjük, hogy a baloldal is tanul a Deák Ferenc híd esetéből”. Bízik abban, hogy Karácsony Gergely főpolgármester és a budapesti vezetés nem a Strabagra vagy az A-Híd-ra fogja bízni egy másik budapesti híd, a Lánchíd felújítását.”
    https://kormany.hu/hirek/felelotlenul-jart-el-a-strabag-a-harosi-duna-hid-epitesenel

  7. Attila szerint:

    Nagyapó kicsit több szerénységet. Alig kell keresni, hamar találni dráguló beruházásos cikket.

    “Másfélszer drágább lesz a 15 milliárdra becsült tatabányai sportcsarnok…”
    “10 milliárddal számoltak, 115 milliárdba is kerülhet az új sportcsarnok..”
    “Bruttó 2,7 milliárd forint helyett 3,59 milliárd forintba fog kerülni a hatvani sportcsarnok beruházás…”
    “Már az eredeti duplájánál, 19 milliárd forintnál jár az új nyíregyházi stadion ára”
    “Honvéd Stadion 5 milliárd helyett 12 milliárd”
    …és Lőrinc barátunk 185 milliárddal gyarapodott persze csak egy év alatt, mehet hozzá napszámba.

  8. kormánypárti szerint:

    Nem a Hírklikken kéne keresni…hazudik, ferdít, csúsztat!

  9. pl szerint:

    LOL
    Amikor nap mint nap KORMÁNYHATÁROZATOK fejelnek, dupláznak, tripláznak meg egyes beruházásokat, vagy (még jobb) titkosítanak szerződéseket, akkor nehéz kitalálni, h pontosan mire is gondolsz, honnan is kellene tájékozódni… Tán nem a ProstiSrácokra gondolsz, vagy melyikre az ötszáz kopipasztázó közül?
    Te annyira leépültél, h félek meg vonják tőled a névhasználatot… mert azért a picit normálisoknál az sem lehet mindegy, ki a támogató!

  10. pl szerint:

    #megvonják 🙂

  11. Nagyapó szerint:

    concept! a Lánchíd felújításának pénzügyi tervezése:
    Tarlós bruttó 21.8MFt, kötbér 3.35MFt, előleg 95.25mFt
    Vigyori „ 26.8MFt, „ 1.5MFT, „ 5.7MFt
    Látszik, hogy amit Iarlós sokallt azt Vigyori megfejelte, mégpedig úgy, hogy 5 milliárddal több lett (miért??), a kötbér kisebb lett (miért??) és az előleg is több lett (miért??).
    Hová kerül a többletpénz?
    Miért ” kormányközeli” az az A-híd Zrt, amelyik az M0 északi híd építésekor nem fizette ki az alvállalkozókat??

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  12. Nagyapó szerint:

    Attila! Írásának mi köze a Lánchídhoz? De amit írt, az már egyszer leírta, viszont válaszomat, ahol tételenként cáfoltam, ill. ismertettem a beruházások pénzügyi helyzetét nem olvasta.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  13. concept szerint:

    nagyapó#
    “Az A-Híd Zrt. az Apáthy Endre nevével fémjelzett Híd-csoport zászlóshajója, amely a piaci hírek szerint jó árral rukkolhat elő, mert rendelkezik olyan flottával, ami a vízi építkezésnél előnyt jelent. Apáthy érdekeltségei már az első Orbán-kormány idején is meghatározóak voltak, és ha jobboldali kötődést keresünk, nála sem kell messzire menni: a Fidesz-közeli szolnoki vállalkozás, az Axon Vagyonkezelő felügyelőbizottsági, majd igazgatósági tagja volt. Apáthy jobbkeze, az A-Híd vezérigazgatója, Sal László pedig – azon kívül, hogy a csoport másik cége, az Axon Lízing igazgatóságában ült – 1999 és 2004 között a Közgép vezérigazgatójaként dolgozott.”

  14. Nagyapó szerint:

    concept Nagyon szépen leírta, hogy hogyan szerez egy cég munkát. Ez érthető, de most írja le azt is, hogy Apáthy Endre hová tette azt a 2 MILLIÁRD Ft-ot, amit nem fizettek ki az alvállalkozóknak?
    Írja le azt is, hogy a Lánchíd felújítása – aminek 21 milliárd költségét Tarlós sokallta – miért került 1 év múlva ~25%-kal többe (0% infláció mellett)? hová megy az adófizetők 5 milliárdja???

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  15. Nagyapó szerint:

    Vigyori igyekszik betartani a főpolgármesteri választás előtti ígéretét, azaz:
    “Karácsony Gergely már a főpolgármesteri kampányban is ígéretet tett Brüsszelnek, hogy bevezeti a dugódíjat. Akkor azonban ő maga is úgy tartotta, hogy ez politikai öngyilkosság lenne, kivéve, ha ezt maguk a fővárosiak követelik ki.”
    Megjött a megoldás a DK-s szakértőktől. Mesterségesen közlekedési káoszt, dugót okoznak, majd a „civil” szervezetek elkezdik a hangolást, hogy ez szörnyű, ezen csak a dugódíj segít!😀 Majd ezt kezdi harsogni a moslékkoalíció!
    Eközben az egyik mameluk szakértő már közölte, hogy az útelzárások azért késtek, mert újra kellett tárgyalni a szerződéseket. Értsd, így lehetett árat emelni!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !