Április 2 – az autizmus világnapja – Filmajánlóval

BLIKK, MR.Gabee, Csepel.info,

Ennek apropóján az 1988-as  amerikai filmdrámát,
a Rainman / Esőember című filmet tekinthetik meg ide kattintva.

Ma van az autizmus világnapja, ebből az alkalomból országszerte sok programot, a többi között sétát, filmvetítéseket és kiállítást is rendeznek.

Az autizmus világnapját 2008-tól tartják április 2-án az ENSZ kezdeményezésére, célja, hogy a figyelem az autizmusra, az autizmussal élők hétköznapjaira irányuljon.

Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke az MTI-nek elmondta: az autizmus a többi között az élmények kölcsönös megosztásában, a kommunikáció területén például a beszéd kialakulásában, fenntartásában okozhat problémát.

Ismertetése szerint egyre nő az érintettek száma, “a nemzetközistatisztikák azt mutatják, hogy minden hatvannyolcadik emberautizmus diagnózist kap”. Azt mondta, a magyarországi helyzetről nincsenek pontos adatok; azt feltételezik, hogy 20-30 ezer ember kapott ilyen diagnózist, de nagy valószínűséggel jóval többen érintettek.

Kővári Edit kifejtette: a szociális ellátásban nagy gond, hogy sok autista felnőttnek segítségre van szüksége a mindennapokhoz, de nagyon kevés a felkészült ellátást nyújtó hely. Úgy folytatta: a köznevelésben még komolyabb ez a probléma, mert iskolába kötelező járniuk a gyerekeknek.

Kitért arra is, hogy az egészségügyben dolgozók sokszor nemtudják, hogyan kellene megvizsgálni egy autista embert. Mivel az autisták nehezebben értetik meg magukat, sokszor nem jutnak egészségügyi ellátáshoz.

Az autista embereknél a környezet is sokszor feladja a próbálkozást, és sokan közülük ezért eltávolodnak a társadalomtól, “a négy fal között élik az életüket” – mondta a szervezet elnöke.

Kővári Edit hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte a szakmapolitika látja ezt a problémát és tesz is lépéseket, csak gyorsabban kellene haladni. Jelezte, bár van szakirányú képzés, fontos lenne, hogy több legyen, és még évek kellenek, míg elég képzett szakember lesz.

A világnap programjai közül felhívta a figyelmet a szövetség Ezerarcú autizmus című fotókiállítására, amely öt autista felnőtt életébe enged betekintést. A kiállítás pénteken nyílt meg Budapesten, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában (V. Nádor u. 22.). Az Autisták Országos Szövetségének elnöke elmondta: a világnap alkalmából 30 településen 63 esemény lesz. Megtartják a hagyományos kék sétát a fővárosban, és a többi között lesznek családi napok, előadások, sportrendezvények, filmvetítések.

2 hozzászólás “Április 2 – az autizmus világnapja – Filmajánlóval” bejegyzésre

  1. pl szerint:

    “csak a FIDESZ”…. 🙂

  2. Horváth János szerint:

    Éljen április 4-e, hazánk felszabadításának 76. évfordulója!
    DICSŐSÉG A FELSZABADÍTÓ SZOVJET HŐSÖKNEK!

Itt lehet hozzászólni !