Elismerést kapott a magyar modell: csak Magyarországon tartották magukat a mediánbérek a koronaválságban

Mandiner

Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint a koronaválság közepette az egész unióban a magyar munkajövedelmek a leginkább válságállók. A magyar munkajövedelmek csökkentek a legkisebb mértékben az összes uniós ország közül. Ez azt jelzi, hogy a teljes foglalkoztatás magyar modellje válságállónak bizonyult.

Az uniós statisztikusok azt vizsgálták meg, hogy a foglalkoztatásból származó jövedelem milyen mértékben esett vissza. Ez három, koronavírus okozta változásból eredhet: egyrészt, ha a dolgozók elveszítik a munkájukat és a szerződésüket nem újítják meg; másrészt, ha átmeneti elbocsátások történnek; harmadrészt, ha a munkavállalók a cégnél maradnak, dolgozhatnak is, de kevesebb órában. Ezen hatások összegzésével alakult ki a rendkívül kedvező szám Magyarországra nézve, ahol a számok szerint egyik tényező sem okozott súlyos törést a munkapiacon.

A jövő heti Mandiner hetilap Makronóm rovatában részletesen elemezzük, hogy mit jelent ez a magyar modellre nézve és miért hitelteleníti a szakmai színben feltüntetett azon kritikákat, amelyek szerint több bértámogatásra lett volna szükség – vagy éppen nem sikerült megvédeni a magyar munkahelyeket.

Valójában azonban az körvonalazódik, hogy a magyar kormány a teljes foglalkoztatással egy válságálló modellt tudott felépíteni – gondoljunk arra, hogy számos nyugati ország kapkodó osztogatásba kezdett, de még így sem tudta megállítani a bérek rendkívüli csökkenését, miközben Magyarország célzottabb beavatkozással ért el nagyobb eredményt.

Forrás: Mandiner

17 hozzászólás “Elismerést kapott a magyar modell: csak Magyarországon tartották magukat a mediánbérek a koronaválságban” bejegyzésre

  1. puritánplebejuskormány szerint:

    Válságállóság lefordítva: a szar szar maradt. A 2020-as áremelkedéseket pedig nem kell figyelembe venni, hiszen az nem érintett senkit.

  2. Horváth János szerint:

    Érdekes! 2016 óta állítólag nincs medián bérre vonatkozó adat.

  3. Attila szerint:

    Ga_ra_ncsi egyik cégénél dolgoztam. Csupán 100 ezer Ft-tal csökkent a fizetés az első hullám alatt. Csökkenő fizetés, cserébe menjél több napot egy hónapban. Itt a magyar modell nesztek. Csepel.info meginterjúvolhatná azt a jóembert hogyis van ez?

  4. kormánypárti szerint:

    Úgy van ez, hogy a medián egy olyan statisztikai helyzetmutató (helyzeti középérték), amely a sokaságból születik meg. Az egyedi esetekben mindig benne vannak a szélsőségek, a kivételek, a másságok, ezért az egyedi helyzetváltozással történő összemérés jelentős eltérést mutathat akár az átlaghoz akár a mediánhoz képest.

  5. Horváth János szerint:

    Te érted is amit írsz?

  6. kormánypárti szerint:

    Gyengébbek kedvéért: abból, hogy egy bizonyos személynek, vagy akár egy kollektívának (pl. munkahelyi közösségnek) jelentősen csökkent a keresete egy adott időszak alatt, nem szabad széleskörű következtetést levonni, általánosítani. Ha Horváth elolvasta volna a hivatkozott cikket, nem tett volna olyan kijelentést, hogy 2016 óta nincsen adat a mediánbérre vonatkozóan, már csak azért sem, mert nagyjából ugyanazokból a számokból számítják ki a mediánt mint az átlagot. Az Eurostat a birtokában van a szükséges adatoknak, ráadásul nem vádolható elfogultsággal a magyar kormány irányában.

  7. Horváth János szerint:

    Én elolvastam, sőt, ha beütöd a keresőbe a “medián bér” kifejezést, többet is találsz!
    Az Eurostat tudja a bértömeget, tudja a foglalkoztatottak számát, ebből lehet átlagot számolni,
    de a medián teljesen más tészta.

  8. MÉG HOGY MEDIÁN…+ HOLMI ún. BÉR…- ami ÉHEN HALNI is KEVÉS!!!
    AKIKNEK EDDIG KÉTSÉGEI VOLTAK AFELŐL, HOGY a FELCSÚTI PUTYIN és “SAJÁT LÁBON ÁLLÓ”, TOLVAJ KOMPÁNIÁJA DIREKT ÍRTJA KI a MAGYAROKAT, HOGY 2022-re az 1988-as “RÓZSADOMBI-PAKTUM” (AMI VALÓJÁBAN 1 CION-LIBERÁLIS DIKTÁTUM!!!) SZERINT VALÓSÍTHASSA + ÚJ IZRAEL ÁLLAMÁT a MÉG MINDIG MAGYAR MAGYARORSZÁGON…- AZOKNAK: ÉBRESZTŐ!!!
    A nyugati demokráciákat, ha még a hazátlan szemita ómigránsok is irányítják, valahogy adott maradt a lehetőség az emberi lét minőségi fenntartására…- míg idehaza a kortárs politikus-bűnözők és rabló-bankárok a mély-állam helytartóiként embertelen rabszolgaságot teremtettek és nyílt emberirtást folytatnak!!!
    Ezért és nem csak ezért kérem a magyar érzelmű embereket, hogy Orbán Viktor = Győri Gábor cion-bolsevik ügynöknek a 2014. szeptember 15-én elhangzott beszédének hivatalos (SZÁRAZBÉLYEGZŐS!!!) nyomtatott formáját saját maguk részére az Országgyűlés Hivatalától kikérni szíveskedjenek min. 3-om példányban!!!…- a hamarosan következő ország-veszejtő Orbán-maffia totális, magyar és nemzetközi elszámoltatásához, megbüntetéséhez!!!
    Segítségül mellékelem, hogy pontosan melyik beszédre is gondolok – Orbán Viktor miniszterelnök parlamenti nyilatkozat:
    https://youtu.be/ciREIW3qISo

  9. Nagyapó szerint:

    Ez a fidesz-bérenc Eurostat miket közöl? Biztos hazudik.

    Attila! Az a 100 000 Ft-os fizetéscsökkentés a minimálbéréből történt?😀 A szolidaritás nem számít?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. puritánplebejuskormány szerint:

    Már az átlagbér is erősen torzítottan jelenik meg. A KSH nem is veszi alapul azokat a cégeket, ahol 5 főnél kevesebb embert foglalkoztatnak. Ebből kiesik szinte az összes kocsma, kisboltok, butikok, kifőzdék és még számtalan vállalkozás, ahol többnyire minimálbért vagy bérminimumot kapnak az emberek. Ez lehet legalább félmillió foglalkoztatott. A valós átlagbér jóval a lakájmédia közölt alatt lehet, a medián meg még ez alatt (simán 200 nettó alatt). Ami a padlón van, az már nehezen tud lejjebb menni, úgyhogy aki ezt a grafikont pozitívan tudja értékelni az vagy hülye vagy nem normális.

  11. puritánplebejuskormány szerint:

    Tavaly a Szerencsejáték Zrt.adta közre azt az épületes baromságát, hogy a lakosság megnövekedett lottó és tippmix vásárlása is arra következtet,hogy egyre jobban élnek az emberek.
    A többlet költés nem a jólét mutatója, hanem a reményé, kilátástalanságé, mivel munkából nem fog elérni semmit legfeljebb csak tengődik. A munkabérnek csúfolt morzsa arra elég, hogy bedobja Fortuna zsebébe és reménykedjen. Ebben az országban kurvára félreértelmezik a valóságot.

  12. Tóth kati szerint:

    Horváth elvti,mint nyugdíjas fotelbenülő szakember ehhez is ért.Csípőből vágja a tutit.

  13. Horváth János szerint:

    TK!
    Cáfold, a többi csak habzó szájú hiszti!

  14. kormánypárti szerint:

    Osztályközös adatsorból közelítő értékkel lehet mediánt számítani.
    Az, hogy alig csökkent a mediánbér a válság alatt, egyrészt utalhat a gazdaság fehéredésére, a fekete- illetve szürkegazdaság visszaszorulása pedig kívánatos folyamat. Logikus, hogy a munkáltatók először a fekete/szürke kifizetéseket csökkentették le vagy szüntették meg, miközben a bejelentett alapbér (többnyire minimálbér) ugyanannyi maradt. A másik dolog, hogy a medián és az átlag kapcsolatát alapvetően a szórás határozza meg. Ha csökken a szórás, vagyis kevésbé vannak eltérések az egyes keresetek között, a medián és az átlag egymás irányába mozdulnak el. Ebben a közeledésben szerepet játszhatott, hogy a kiugróan magas bérekkel rendelkezők (pl. menedzserek, igazgatók, főosztályvezetők) javadalmazása alulmaradt a korábbiaktól.

  15. Horváth János szerint:

    Nem tudom honnan ollóztad, de kissé zavaros.
    Ha jól értem, akkor a medián bér a növekvő sorrendbe állított bármely darabszámú bér
    számtani közepén elhelyezkedő bérérték. Ebben az esetben a medián bér változhat a munka-
    bér csökkentésével-növelésével, illetőleg a figyelembe vett bér darabszám változásával. Ha a
    felső jól keresőt rúgják ki, akkor a számtani közép lentebb csúszik, míg a legalsó bérszinten
    lévők elbocsájtása felfelé tolja el a mediánt. A munkanélküliségi ráta megemelkedése ez
    utóbbit valószínűsíti.

  16. Nagyapó szerint:

    Eetásak! Nem KSH, hanem Eurostat akik az összes országot azonosan mérik! Teccenek érteni?😀😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  17. Horváth János szerint:

    Nagyapó! Az Eurostatnak honnan lenne részletes adata?

Itt lehet hozzászólni !