Vasárnap óraátállítás

EDULINE, Mr.Gabee, Csepel.info

Európában a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. Vagyis az óraátállítás minden évben más dátumra esik, de az időpont mindig ugyanaz: ezen az októberi napon 3 órakor vissza kell állítani az órákat 2 órára.

A 2020-as őszi óraátállítás időpontja 2020. október 25-e (vasárnap), amivel kapjuk vissza az „elveszett” 1 órát, ekkor kell majd visszaállítani az órákat, hajnali 3 óráról 2 órára.

Ez a téli (normál) időszámítás 2021. március 28., vasárnapig tart. Miért fontos?

A magyarázat általában az, hogy a napfényes órák magasabb száma miatt sok energiát lehet vele megtakarítani (bár eközben újabb és újabb eszközökkel, például klímákkal fogyasztunk egyre több áramot), a természetes fény mindenkinek jól jön kora este a telken, az utcán, a sportpályán, a szabadtéri munkahelyeken, sőt akár a közúti balesetek száma is csökkenhet.

A több, mint 230 éves ötlet

A nyári időszámítás ötletét Benjamin Franklin már 1784-ben felvetette, ő a világításra használt gyertyákkal spórolt volna így. Több mint száz évvel később, 1895-ben egy új-zélandi rovarkutató is előrukkolt az ötlettel, igaz, ő két órával tekerte volna előre és vissza az órákat.

1905-ben megint más elképzelés látott napvilágot: William Willett azt javasolta, hogy április négy vasárnapján húsz-húsz perccel állítsák előre az órákat, majd szeptember négy vasárnapján ugyanezt tegyék meg, csak visszafelé. Az ötlet az angliai alsóház elé került, de nem szavazták meg.

Csak egy háború kellett

A nyári időszámítást végül elsőként Németország alkalmazta 1916. április 30-ától. A rendszert átvette Nagy-Britannia és az Egyesült Államok is (és még sok más ország), de a világháború végén mindenhol visszaálltak a normál időszámításra. Legközelebb a második világháború idején alkalmazták – spórolni kellett mindennel. Mindenféle verziót használtak: Nagy-Britanniában például “dupla nyári időszámítás” volt, nyáron két órával előre kellett állítani az órákat, télen egy órával vissza.

Magyarországon 1954-57-ben vezették be a nyári és a téli időszámítás rendszerét, 1958 és 1979 között azonban szünetelt a használata, csak 1980-ban vették elő újra.

3 hozzászólás “Vasárnap óraátállítás” bejegyzésre

  1. Gary Ridgway szerint:

    …hogy ezt a baromságot nem lehet már befejezni… 🤬

  2. kovács attila szerint:

    Majd jövőre befejezik!

  3. Gary Ridgway szerint:

    Dehogy fejezik be! Egy tollvonás lenne, ha akarnák.
    Mindemellett az UTC+2 lenne az idevaló, időzóna alapján.

Itt lehet hozzászólni !