Október 16 – a kenyér világnapja

FEOL, Mr. Gabee, Csepel.info

A Pékek Világszövetsége 2001-ben döntött arról, hogy minden év október 16-án ünnepeljék meg, elsősorban Európában a kenyér világnapját.

A világnap célja, hogy bemutassák a legfontosabb élelmezési cikk jelentőségét és a kenyeret sütő pékek munkáját. Ezen a napon nem csak a pékeket ünnepeljük, hanem a búzát termesztő, gazdálkodó parasztot is.

A magyar gyártmányú, Pajtás nevű kemencébe tolják be a pékek a kenyértésztát a Pest megyei Tanács IV. számú Sütőipari Vállalatának sütőüzemében

Magyarországon a hagyományos kenyérünnep Szent István napjához, augusztus 20-ához kötődik. Az októberi kenyérünnepen 2004 óta a Magyar Pékszövetség kiválaszt az ország területén több gyermekintézményt, szociális és idősotthont, ahol mindenkit megajándékoznak friss kenyérrel, péksüteménnyel. A hazai pékszövetség 2007-ben lett tagja a Pékek és Cukrászok Világszövetségének, illetve az Európai Pékszövetségnek. A magyar sütőipar múltját bemutató Kenyérmúzeum Komáromban, a Monostori Erődben található.

A Kárpát-medencében évszázadokon át a teljesre őrölt, némileg átszitált lisztből sütötték a legtöbb és legjobb kenyeret. A szegényebbek a kenyér súlycsökkenését elkerülendő nem nagyon szitáltatták a lisztet, a pórnépnek a fekete kenyér volt a mindennapi betevője.

Ma már a boltokban kapható több tucatféle kenyér közül még azok is találnak megfelelőt, akik féltik alakjukat és egészségüket, és a fehér kenyér mellett félbarna, rozsos, árpás, kukoricás és burgonyás kenyerek is megtalálhatók a kínálatban. Az életmód megváltozásával párhuzamosan a hagyományos kenyerek mellett megjelentek az ízesítettek is, a többi között olivás, diós, áfonyás, ánizsos, hagymás, sajtos, paradicsomos vagy borsos. Nemcsak a kenyerek íze, hanem alakja is változatos képet mutat, lehet cipóforma, bagett vagy zsúrkenyér, és az üzletek polcain a frissen sütött mellett igény és anyagi lehetőségünk szerint válogathatunk az előrecsomagolt, tartós vagy szeletelt kenyerek között.

A KSH adatai azt mutatják, hogy egyre kevesebb kenyeret eszünk: míg 2002-ben 62,7 kilogramm volt az egy főre jutó kenyérfogyasztás, 2012-ben ez az arány 39,4 kilogramm volt. A hagyományos pékségek száma egyre csökken, de több élelmiszerlánc is helyben süt kenyeret és többféle péksüteményt, s gomba mód szaporodik a mélyhűtött sütőipari termékeket (pogácsa, croissant, stb.) árusító vállalkozások száma.

Itt lehet hozzászólni !