Boldog Új Évet Kívánunk!

Szilveszter

Eredményesebb, boldogabb új évet
kívánunk minden kedves olvasónknak!

110 hozzászólás “Boldog Új Évet Kívánunk!” bejegyzésre

  1. Vátesz szerint:

    Boldogabb új évet kívánok honfitársaimnak!
    A lebukott Gyurcsány az IGEN kampánydalt mondja!

  2. miska72 szerint:

    Gyurcsánynak meg jó tömlőcöt kívánunk, meg az egyész bandájának!

  3. BUÉK szerint:

    Boldog Új Évet Kívánok mindenkinek! Szebb jövőt!

  4. ződ szerint:

    B.U.É.K.! Sose legyen rosszabb évünk!!!

  5. Kovács Ernő szerint:

    BUÉK!!! 2010 Melbourne Nagyítsd ki, sötétben nézzed, vedd föl a hangot, fantasztikus!

  6. baniko21 szerint:

    Mindenkinek boldog Új Esztendőt kivánok.

  7. izmos szerint:

    … kíváncsi lennék, hogy ki vagy! Sejtésem nyílván van, de a válaszod után “hiszem” ezt az oldalt nézve, hogy pontosan tudom! Jól gondolom?

  8. jani szerint:

    MINDENKINEK !

    JÓ EGÉSZSÉGET, ÉS SIKEREKBEN GAZDAG BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT KÍVÁNOK.

  9. zed szerint:

    Az újév valamennyiünk számára a megtisztulást hozza el, mindannyian fehér lappal indulunk neki egy új kezdetnek. Kukába az óévi naptárral, felejtsük el a régi dolgokat!

  10. Kovács Ernő szerint:

    2009.12.31. BUÉK Budapest!Fantasztikus képek csak itt!
    http://www.kommentalok.hu/news.php

  11. zed szerint:

    Aha, jó ötlet, de szerintem beszélőbb lenne a fénykép, ha a baloldali pezsgőspohár csurig lenne töltve, a jobboldali pedig csak a feléig. BUÉK!

  12. miska72 szerint:

    Boldog újévet!

  13. Gordon szerint:

    … és BUÉK!

  14. Huba szerint:

    zed!
    Azért ne essünk át a ló tulsó oldalára!
    Tudod: békül a magyar, de nem felejt!
    BUÉK

  15. Idegen szerint:

    Sose felejtsétek!
    Most koccintottak az elvtársak utoljára kormányon!
    BÚÉK!

  16. miska72 szerint:

    Vége van az évnek búcsúzkodni jöttem,
    A p….a szőréből koszorút kötöttem.
    Ha a lottó számból eltalálsz vagyötöt,
    szamár pi….jába süljön be a t….köd.

  17. lolka szerint:

    Éppen most sorolja a HIRTV, mi mennyivel emelkedett, nem győzi sorolni, köszönjük mszp. de legalább ezt a pénzt már nem fogjátok sokáig lopni. Ez azért vigasztaló…Nem lehet tisztalappal indulni, mert a sz……rt toljuk magunk elött. A tiszta lapos indulás egy nagyon gyenge aljas lelkiismeret nyugtatás, de nem lehet nyugott a lelkiismeretetek fogynak a napok és számot kell adni mindenről. Az új évvel nem zárul le minden az nagyon egyszerű lenne…

  18. csepeli szerint:

    Naja, hir tv! Gondolom, azt nem sorolja, mi csökkent:
    – csökkent az szja
    – csökkent a távhő áfája
    – megszűnt a magánszemélyek különadója
    – csökkent a tb-járulék
    – megszűnt a tételes egészségügyi hozzájárulás
    – megszűntek a kisadók

  19. csepeli szerint:

    ja és csökkent a lakásvásárlási illeték

  20. Manitu szerint:

    Elevette az eszeteket a hatalom. Csak nem gondolod, hogy még elhiszik a hazugságaitokat, hogy sokkal könnyebb lesz mától az élet, mert csökkentek az adók és az árak? Elég kimenni az utcára, bemenni egy üzletbe, buszbérletet venni, kifizetni a rezsit: hazudtok reggeltől estig.

  21. ződ szerint:

    A Hír tv. vezetősége értesíti nézőit, hogy a rémhír generátorunk hibájából némelyik hírünk igaznak bizonyulhat! Gyanú esetén hívja szolgáltóját vagy a kapott hírt negálja!

  22. csepeli szerint:

    Manitu, ne rágalmazz, senki nem mondta, hogy sokkal könnyebb lesz az élet! Nem lesz sokkal könnyebb, mint ahogy sokkal nehezebb sem lesz. Ne hisztériázz!

  23. miska72 szerint:

    csepeli, ja, és csökkent az életszinvonal! 😉

  24. Idegen szerint:

    Meg a reálkereset, azaz az egységnyi pénzből megvásárolható termékek mennyisége

  25. Nagyapó szerint:

    zed, ződ, blőd, csepeli!
    “- csökkent az szja”, igen közben bruttósítottak, így emelkedik
    “- csökkent a távhő áfája”, o.k. M.O. lakosságának zöme nem távfűtéses házban lakik, nekik emelkedik.
    “- megszűnt a magánszemélyek különadója”, de csökken a GYES, GYED, a nyugdíj.
    “- csökkent a tb-járulék,- megszűnt a tételes egészségügyi hozzájárulás- megszűntek a kisadók” (a Nagyadó működik). Ez az 51 adóból 3. A többi emelkedik.
    Konklúzió!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  26. miska72 szerint:

    Jön egy új év!

  27. lolka szerint:

    csepeli:

    2010. január 1. 13:28-kor
    Ha nem lesz jobb sem rosszabb akkor mire volt jó?- a hülyék a másikoldalon vannak, a gazdátók benneteket még tudnak hülyiteni… egy darabig aztán majd ti is felébredtek, lehet törölgetni a csippát…

  28. csepeli szerint:

    lolka: arra jó, hogy a munkára rakódó terhek helyett a fogyasztási típusú adók növekednek, ami azt jelenti, hogy többen fognak fizetni kevesebb adót, és jobban megéri dolgozni – ez egy lépés a magyar gazdaság alapproblémájának megoldása felé.

  29. lolka szerint:

    csepeli:

    2010. január 1. 14:54-kor
    Júj, hát ez azért dúrva, csak lépnénk már nagyobbakat, de legalább akkorát, hogy tőbb munkahely legyen…alap propléma a korrupció azon kelett volna spekulálni, nem azon mindenből minél többet lenyulni…(100Ft-ból 70Ft. az adó kb) jól van ez igy?…

  30. csepeli szerint:

    lolka: nem a korrupció az alapprobléma. A korrupció is fontos probléma, de nem ez a fő baja a magyar gazdaságnak, hanem az, hogy kevesen dolgoznak, és ezért magas adószintet kell fenntartani, ami viszont fékezi a gazdaságot. A korrupció egyébként nem pártspecifikus, és nem fog megszűnni attól, hogy másik párt lesz kormányon. A parlament egyébként most fogadta el a Bajnai által benyújtott korrupcióellenes törvénycsomagot, ettől csodát ugyan nem várhatunk, de egy lépés a jó irányba.

  31. Papi szerint:

    csepeli!
    “arra jó, hogy a munkára rakódó terhek helyett a fogyasztási típusú adók növekednek, ami azt jelenti, hogy többen fognak fizetni kevesebb adót, és jobban megéri dolgozni – ez egy lépés a magyar gazdaság alapproblémájának megoldása felé.”
    Magyarul meg jobban vissza esik a fogyasztás még többen mennek tönkre még több lesz a munkanélküli még kevesebben fizetnek adót vagyis a végeredmény adóemelés ezt jelenti ez a gazdaság politika amit ezek a rabló gazemberek csinálnak!
    De már csak 100 nap aztán fizetni fogtok!

  32. lolka szerint:

    “nem a korrupció az alapprobléma. A korrupció is fontos probléma, de nem ez a fő baja a magyar gazdaságnak, hanem az, “-bezártak a cukorgyárak, a nővényolajgyárak, a papirgyárak, a buszgyárak, a textilgyárak, a cementgyárak, a bauxitbányák, a…….a ……a ……és ezt valakik diktálták…és akkor most jöhet a gazdaságiválság, meg a piac beszükülés meg az olcsó külföldi termék, de hát ezért vannak ország élén a vezetők, hogy ezeket a proplémákat megoldják…
    http://www.youtube.com/watch?v=nyL1Vf9C3IM&feature=related

  33. csepeli szerint:

    Papi, te egy közgazdaságtani analfabéta vagy! A fogyasztási adó nagyon jó dolog, mert arra ösztönzi az embereket, hogy takarítsák meg a pénzüket, tehát a beruházásokat serkenti, és a beruházásból lesz a gazdasági növekedés.

    Lolka, az baromira nem baj, ha a versenyképtelen gyárak bezárnak, sőt, ez nagyon helyes, a tőke a versenyképes ágazatokba megy át. Nem a szocializmusban vagyunk, ahol az állam megmondja, hogy kell egy cukorgyár meg egy acélgyár, stb. stb.

  34. Tóth Mária szerint:

    igazad van ződ, loptatok eleget, soha ne legyen rosszabb évetek! majd a sitten…

  35. lolka szerint:

    csepeli:
    Igy lenne holnap ötösöm a lotton, ahogy tudtam mi lesz a válasz. Csak egy probléma van a versenyképes tőke megszerzi a magyar versenyképes ágazatokat, lenullázza és a saját gyártmányával ellátja a piacot. Az állam törvényekkel tudná szabájozni a dolgokat, ha más irányitás nem szólna bele…

  36. nagyapó szerint:

    csepeli egy közgazdasági “zseni”. Ilyen ökörséget a 60-as években, az egyetemen hallottam, amikor marxista közgazdaságtan címén mondták, hogy Mr Smith 10 db kalapot gyárt, Mr Psmith (a p néma, mint psemmi) 20 db kalapot gyárt….. stb.
    67-ben a tanseg. Közölte – aki neki ilye marhaságot mond, ami a könyvben volt, – kirúgja.
    Erre itt egy csepeli Nobel-díj várományos, aki alapjaiban felforgatja a közgazdaságtant

    . Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  37. Idegen szerint:

    Wass Albert – Patkányok honfoglalása

    Az ember háza ott állt a dombon és uralkodott. Uralkodott a kerten, fákon, bokrokon és veteményeken. Uralkodott a szántóföldeken, réteken és legelőkön, és uralkodott az erdőn is, amelyik a domb mögött kezdődött és felnyúlt egészen a hegyekig. A fák gyümölcsöt teremtek, a gyümölcsöt leszedte az ember, aki a házban élt, és eltette télire. Összegyűjtötte a veteményt és a pincébe rakta, hogy ne érhesse a fagy. A szántóföldekről begyűjtötte a gabonát, a rétekről a szénát és az erdőből a tüzelőfát. És mindent úgy helyezett el a házban, vagy a ház körül, ahogy az a legcélszerűbb volt. Tél kezdetén beterelte állatait a legelőről, meleg istállókban adott szállást nekik, és gondoskodott róluk. Így élt az ember.

    Még tudni kell azt is, hogy a ház kéményén tavasztól őszig gólyák álldogáltak, s az eresz alatt egy fecskepár fészkelt. Tudni kell, hogy tavasszal rügyező nyírfák illata vette körül a házat, s nyáron madárdal és sok virág.

    A háznak nagy vaskos falai voltak, s az ember évente egyszer fehérre meszelte őket, kivéve ott, ahol a vadrózsa kúszott reá. Ez a vadrózsa június derekán virágzott, s olyankor a szélesre tárt ablakon keresztül az illat beömlött a szobákba.

    Így élt a ház és benne az ember, sokáig. Egy borús őszi napon, mikor az eső zsinóron lógott az égből, valahonnan két kis ázott patkány érkezett. Messziről jöttek, fáztak, éhesek voltak. Meglátták a házat, besurrantak a nyitva hagyott ajtón és elrejtőztek a pincében. Ennivalót bőven találtak, jóllaktak és hamarosan hízni kezdtek. Télen már fiaik voltak s tavaszra megint. A fiatal patkányok, akik ott nőttek fel, már otthonuknak érezték a házat, és úgy futkostak a pincében, mintha övék lett volna.

    Az ember eleinte meg sem látta őket. Később észrevette ugyan, hogy valami eszi a veteményt, de nem törődött vele. Volt elég. Jutott belőle annak, aki éhes. Egyszer aztán meglátott egy fal mellett elszaladó patkányt. Milyen apró és milyen félénk-gondolta. Éljen hát ő is, ha akar.

    És telt az idő, és a patkányok szaporodtak. Először feltúrták a pincét. Aztán ásni kezdték a falakat. Kanyargós, mély lyukakat fúrtak belé, keresztül-kasul, és itt-ott már a szobákba is eljutottak. Az ember csóválta a fejét, mikor szobájában az első patkánylyukat meglátta. És mert nem szerette a rendetlenséget: betömte, és bemeszelte a nyílást. Másnap reggelre újra ott volt. Az ember háromszor egymás után tömte be, és a patkányok háromszor egymás után fúrták ki megint. Akkor az ember legyintett, és azt gondolta: – Ők is kell, hogy éljenek. S ha nekik csak így jó, hát legyen. És attól kezdve nem tömte be többé a lyukakat. A patkányok pedig rohamosan szaporodtak tovább, és szaporodtak a lyukak a ház falában is. Már nemcsak a pincében, hanem a kamarában, a padláson, sőt éjszakánként a szobákba is besurrantak, és megrágtak minden megrághatót. Egyszer aztán, amikor az ünneplő csizmáját kezdték rágni, az ember megharagudott, és odasújtott botjával. Az egyik patkányt fejbe találta éppen, s a patkány kimúlt. Vérig sértve röffentek össze erre a patkányok. És azonnal kihirdették, hogy az ember ellenség, aki nem hagyja őket élni, szabadságukat korlátozza, jogaikat mellőzi, gyilkos, gonosz és önző.

    Nem leszünk a rabszolgái tovább!

    – visította a főpatkány egy zsírosbödön tetejéről. –

    Követeljük a szabadságunkat, és a jogainkat. – És a patkányok elhatározták, hogy harcot kezdenek az ember ellen. Az ember minderről nem tudott semmit. Haragját hamar elfeledte, vett más ünneplő csizmát magának, és nem törődött a patkányokkal tovább. Pedig akkor már rengeteg sokan voltak. Megették a pincében az összes veteményt, a kamarában az összes lisztet, és az összes sajtot, sőt már a szalonnát is rágni kezdték, pedig tudták, hogy az az ember legféltettebb kincse, amiből még a kutyájának sem ad.

    Az ember, mikor ezt észrevette, fogta a megmaradt szalonnát, rúdra kötözte, s a rudat a dróttal fölakasztotta a gerendára. Ebből lett csak az igazán nagy felháborodás a patkányok között. – Szemtelenség, gyalázat! – kiabálták, mikor rájöttek, hogy nem férkőzhetnek hozzá. – Elrabolja az élelmünket, kifoszt, kizsákmányol! Nem tűrjük tovább! – És föllázadtak. – Mienk a ház – hirdették ki maguk között -, mienk is volt örökké, csak megtűrtük benne az embert, amíg jól viselte magát! De most elég!

    S egy éjszaka, amikor aludt, rárohantak az emberre, összeharapták, kikergették a házból, messzire elüldözték, s aztán büszkén kihirdették a kertnek, fáknak, az állatoknak és a madaraknak – még a virágoknak is – hogy a ház nem emberország többé, hanem patkányország, jog és törvény szerint. S azzal uralkodni kezdtek patkánymódra. Mindent felfaltak, ami ehető volt, és mindent megrágtak, ami nem volt ehető, de szemük elé került. Kiürült rendre a pince, a kamara és a gabonás. Elköltöztek a madarak, elpusztultak a virágok, a ház fala omlani kezdett és megfeketedett, fák és virágok illatát bűz váltotta föl. A vetemény ott pusztult a földben, mert nem szedte ki senki. A gyümölcs megérett, lehullt, és elrohadt. A gabona aratatlan maradt, kimosta az eső, kicsépelte a szél. És eljött a tél, és a patkányok addigra már megettek mindent, ami ehető volt, megrágtak mindent, ami rágható volt. A falak tele voltak lyukakkal, a tetőről lehullott a cserép, ablakok és ajtók alatt öles nyílások tátongtak. És akkor éhezni kezdtek, mert nem volt egy szem gabona több, és az ajtók hasadékain, meg a falak odvain besüvített a szél, a megrongált tetőn behullott a hó, és nem tudtak segíteni magukon.

    Először veszekedni kezdtek, marták és ölték egymást, rágták és ették egymást, de végül is nem tehettek egyebet: fölkerekedtek és otthagyták a tönkretett birodalmat.

    Az ember pedig tavaszra szépen visszajött megint, rendbe hozta a tetőt, kitakarította a házat, a falakat megigazította, kimeszelte, a földet felszántotta, vetett és ültetett, s mire megjött a nyár, újra virágillat és madárdal vette körül a házat. Őszire ismét megtelt a pince, a kamara és a gabonás, és mire megjött a tél, olyan volt már minden, mintha semmi sem történt volna.

    Azonban elrejtőzve maradt mégis néhány patkány a falakban, vagy a pince gödreiben. És amikor az ember észrevette, hogy újra szaporodni kezdenek, hosszasan elgondolkodott, hogy mit is tegyen velük.

    Ti is gondolkodjatok, s aszerint cselekedjetek!

  38. zed szerint:

    Mit nem hallok, Nagyapó is a marxista-leninista estin végzett?

  39. nagyapó szerint:

    Tudja zed!
    Minden magyar egyetemen – kár, hogy nem volt része benne – volt marxista-leninista oktatás.
    De elárulok valamit, több diplomám mellett van a Marxista-Leninista egyetemről is szakosító (a legfelsőbb) diplomám. Nem akarom magam hasonlítani August Wetter-hez, aki a 60-as évek legnagyobb filozófusa volt (még a gyilkos Lukácsnál is nagyobb), kb. hét doktorárussal a zsebében, elment a Lomonoszov egyetemre tanulni, hogy jobban ismerje ellenfeleit.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  40. baniko21 szerint:

    Nagyapó!
    Ön egy álságos elme. Több diploma, Lomonoszov egyetem a szép Moszk-
    vában? Nem lehetséges, hogy nem csak a tudásvágy hanem inkább a
    munka iránt érzett undor, no meg az ingyentanulás késztette Önt a
    folyamatos tanulásra? Lehet, hogy egy eltitkolt polihisztorra bukkantunk.
    Ha jól belegondondolok Ön egy csomó pénzzel tartozik honfitársainak.
    Ma egy egyetem is gondot okoz a családi kasszának. Na, de nosztalgi-
    ázzunk, hiszen Ön csak az ellenség kikémlelését (meg a tagkönyvét)
    tartotta szem elött. Ugyanis én kommunista vagyok, de konkluzióként
    az Ön zárszava ezek után Önt minősiti. Csak kiváncsiságként kérdezem
    most, hogy profitál a Marxista-Leninista szakositó diplomájából?

  41. ződ szerint:

    Látja kedves Nagyapó! Siegmund Freud sivalkodna a gyönyörtől az Ön elszólásán, mely valószínűleg a tudat alattijának a műve! August Wetter hét doktorárussal a zsebében? Úgy látom igazolódik a tétel: egy az mindig több mint kettő! Parasztosabban, ha valaki mindenhez ért egy kicsit az tkp. nem ért semmihez!!!

  42. Nagyapó szerint:

    baniko21!
    Kény-te-len va-gyok szó-ta-gol-va ír-ni, hát-ha job-ban meg-ér-ti. August Wetter ment Moszkvába ta-nul-ni, nem én (de örülnék, ha tudnék oroszul).
    Ződ!
    Megint blőd. Mondok mást. Mindszenty perében szerepelt egy vádlott, Baranyai Jusztinian, aki, mikor a bíró kérdezte iskolai végzettségét, így válaszolt – 12 doktorátus. Hm, jöhet a proli válasz.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  43. zed szerint:

    Én is amellett vagyok, hogy igazságosabb a jövedelmet terhelő adók helyett a fogyasztási típusú adókra helyezni a hangsúlyt, mivel a fogyasztó döntésén múlik, milyen mennyiségben kíván fogyasztani egyes nem létszükségleti cikkeket. Az alacsonyabb keresetűek fogyasztása inkább a kedvezményes ÁFA-kulcs alá eső termékekre terjed ki. A nyugdíjasoknak külön kiváltságaik is vannak.
    A fogyasztási típusú adók fő céljai:
    – a személyszállításban nyújtott kedvezmények miatti bevételkiesés kompenzálása,
    – egyes javak fogyasztásának befolyásolása (mértékletességre és spórolásra ösztönzés),
    – a jövedéki termékek piacán a versenysemlegesség érvényesülésének elősegítése (uniós követelmény),
    – az állam feladatainak ellátásához szükséges bevételek biztosítása.

  44. lolka szerint:

    csepeli:

    “Nem a szocializmusban vagyunk, ahol az állam megmondja, hogy kell egy cukorgyár meg egy acélgyár, stb. stb.”
    “- az állam feladatainak ellátásához szükséges bevételek biztosítása.”-Azért nagyon érdekes ez a kettösség, egyszer az állam feladata egyszer meg nem. Ha irányitani kéne nem az állam feladata, ha a befolyt adót, javakat kell osztani az állam feladata…

  45. lolka szerint:

    Idegen:
    Kérdeznék valamit, csak úgy kiváncsiságból (nem muszáj válaszolni) kikkel helyettesitenéd be a PATKÁNYOKAT? egy szükebb körrel, avagy egy tágabbal, kössz azt hiszem egyre gondoltunk, mert a gazdát azt tudjuk, hogy kivel…

  46. Idegen szerint:

    Lolka:
    ha tudod, ki lehet az EMBER, akkor tudod azt is, ki a patkány…

    “Az ember pedig tavaszra szépen visszajött megint, rendbe hozta a tetőt, kitakarította a házat, a falakat megigazította, kimeszelte, a földet felszántotta, vetett és ültetett, s mire megjött a nyár, újra virágillat és madárdal vette körül a házat. Őszire ismét megtelt a pince, a kamara és a gabonás, és mire megjött a tél, olyan volt már minden, mintha semmi sem történt volna.”

  47. csepeli szerint:

    Válaszolnék lolka kérdésére: Wass Albert a Patkányok honfoglalása c. meséjét gyerekeknek szánta, és a patkányok a mesében a zsidókat szimbolizálják. Wass Albert ugyanis erősen antiszemita volt. A mese célja az volt, hogy már a gyerekekben elültesse a zsidógyűlöletet.

  48. Idegen szerint:

    A zsidó vallású magyarokat, akikben oly nagy az érzékenység, annyi tudásszomj, a becsvágy, a költészet, a zeneérzék: kérve kérem, ne azonosítsák magukat ezzel az érzéketlen, tudatlan, ambíció nélkül való, durván materiális és mosdatlan fajjal. Ne üldözzék, ne kárhoztassák azt, aki e szerencsétlen és együgyű népet megmenteni iparkodik ennek a számító, élelmes, de erkölcsi tekintetben a vadállatok nívóján álló söpredéknek a karmai közül.

  49. Idegen szerint:

    persze ez is idézet.
    Csepeli: te olvastál már Wass Albertet? Szerintem, hozzászólásod alapján NEM.

  50. zed szerint:

    Egy Idegen szívű ebbe ne szóljon bele! 😀

  51. Idegen szerint:

    Köszi zed, ugye te most csepelire gondoltál? már minthogy idegen szívű.

  52. Idegen szerint:

    Ha meg kellene határoznom, hogy ki volt Wass Albert, a következőket mondanám:

    Először is, romantikus-idealista eszményeket őrzött élete végéig, melyekből nem hiányoztak a liberális nézetek sem. Másodszor, moralista volt, aki az egyén felelősségében hitt, nem általánosítva csoportokra, népfajokra. A tízparancsolat normáját tartotta alapnak, melynek a felrúgása tragikus következményeket hoz az egyének életébe. Volt egy emberi magatartás- forma, amit szívből útált: az opportunizmus. Azok ellen kritikával beszélt, akik mások nyomorúságából hasznot húztak. Harmadszor, a vallásszabadság szószólója volt és hitt az eltérő népcsoportok toleráns együttélésében. Igazán képviselte a transzilvanizmus klasszikus eszméit. Szívből útálta az elnyomást – a múltban a habsburg igát és a jelenben: a románokét – különösen Ceausescu rémuralmát. Negyedszer, közeli barátja volt magyaroknak, zsidóknak, románoknak, franciáknak, németeknek és amerikaiaknak. És olyan fiak apjaként élt, akiknek magyar, zsidó, román, német, amerikai stb barátai voltak. Ezek nem csupán állítások. Ezek tények. És ezekről rengeteg bizonyságot hagyott maga után.

    Arról viszont semmi történelmi bizonyság nincs, hogy ő bármikor fasiszta lett volna. Arról van bizonyság, hogy ellene volt a fasisztáknak és politikájuknak. És az a tény, hogy a kolozsvári népbíróság őt és 63 földbirtokos magyart elítélte – voltak, akiket távollétükben nyilvánítottak háborúsbűnössé – még nem bizonyítja azt, hogy azok is voltak. A per anyaga elérhető, ahogy elolvasták az Amerikai Igazságyügyi Minisztérium kivizsgáló osztályának ügyvédei is. És ők nem találtak bizonyítékot arra, hogy Wass Albertet bíróság elé állítsák Amerikában vagy Európában. Ezért, nem sokat számít, ha olyat mondanak Wass Albertről, amit tényekkel nem tudnak igazolni. Lehet, hogy ezeket az állításokat a náci Göbbels irrelevánsnak mondaná, de tetsztene neki, hogy ilyen sokszor és ilyen hangosan emlegetik még mindig a fasiszta nevet az ügyeletes újságírók. Nekem ez a válaszom és ezért tartom fontosnak, hogy a Wass család egy olyan kiadványt jelentessen meg hamarosan, ami pontos választ ad arra, hogy ki volt Wass Albert.

    Czegei Wass Huba dandártábornok Wass Albert családja nevében.

  53. Papi szerint:

    csepeli!
    Wass Albert: Patkányok honfoglalása-Tanulságos mese magyaroknak (Magyar Világ)
    Egész pontosan ez a címe ennek a “mesének” Te hol látsz itt gyerekekre utalást!
    Elég szomorú, hogy fingod sincs kiről mit mondasz csak fröcsögsz a gyűlölettől! Jó lenne ha elmennél és kezeltetnéd magad gyűlölet ellen!

    Idegen!
    Szerintem: Zed!, Zöd! csepeli, Katka! Sajnos elégé idegen szívűek akár csak ez a nyomorult gazember kormány!
    Ami még szintén nagyon rossz náluk, hogy csak félig bontják ki az igazságokat aztán csak azt hangoztatják! Tisztára Lendvai stílus ő csinálja ezt magas színvonalon!

    Csepeli!
    Neked még annyit! Megint csak részigazságokat kiabálsz! Hány adót csökkentettek, hány adót növeltek és ennek a vonzatát megint elhallgatod. Egyáltalán van neked fogalmad arról hány adót vezetek be az elmúlt nyolc évben? Számold össze aztán beszélj!

  54. csepeli szerint:

    Papi, nem az a lényeg, hogy gyerekeknek szól-e a mese vagy nem, hanem hogy Wass Albert a zsidókra gondolt a patkányok alatt.
    Ezt az irományát Wass Albert többször is megjelentette. Megjelentette 1944-ben is, a kolozsvári gettó felszámolása után 2 nappal, miután a gettóból a zsidókat elvitték Auschwitzba.
    És Idegen ezt az antiszemita uszító írást másolta ide be nekünk.

  55. csepeli szerint:

    Papi, most januártól megszűntek a kisadók: megszűnt a munkavállalói, a munkaadói és a vállalkozói járulék, megszűnt a tételes egészségügyi hozzájárulás, megszűnt a kulturális járulék. Tehát kevesebb adó van ma, mint korábban, az adók rendszere egyszerűsödött.

  56. Idegen szerint:

    Csepeli, bár fölösleges, de csak neked, bemásolom a mese lezárását is:

    “Ellenzék, a ’30-as évekbõl.

    (Ne hagyjuk, hogy 1919 után sokadszor újra, szellemileg és anyagilag kirabolják a Magyarságot, eszerint cselekedjetek!)”

    tehát, bármennyire is szeretnéd, ez a történet NEM a zsidókról szól, hanem a tanácsköztársaságnak nevezett vörösterrorról, tehát a hozzád hasonló KOMMUNISTÁKRÓL.

  57. csepeli szerint:

    Idegen, ezzel nem sokat javítottál a helyzeteden. Wass Albert írása egy olyan uszító, gyűlölködő írás, amit bármikor elő lehet húzni, amikor valaki gyűlöletet akar kelteni. A gyűlöletbeszéd tipikus példája. A 30-as években a románokra, 44-ben a zsidókra lehetett alkalmazni.

  58. Idegen szerint:

    Az én helyzetemen nem kell javítani. Én pontosan tudom miről szól ez az írás, és hogy miért másoltam be ide. Persze azzal egyetértek, hogy sokan saját céljaikra, ideológiájuk megmagyarázására használják fel. És ez így van rendjén, még ha némely belemagyarázott tartalommal nem is értek egyet. De a jó tanmeséknek pontosan az az ismérve, hogy minél több helyzetben lehessen használni.
    Gondolj csak a walesi bárdokra! Arany a Habsburgoknak címezte balladáját, és a történelem folyamán előtudták adni más tartalommal is- mert az alapkérdés ezt lehetővé tette. A Habsburgok, vagy az oroszok számára pedig ez nem volt más mint a “gyűlöletbeszéd tipikus példája”

  59. Idegen szerint:

    Természetesen azzal nem értek egyet, ha valaki antiszemita célra használja.

  60. zed szerint:

    Van egy tippem, hogy honnan merített az író ihletet.
    Részlet Hitler Harcom c. művéből:
    “Az elsõ zsidók Germániába a rómaiak beözönlése idején jöttek be, s mint mindig, kereskedõkként. A népvándorlás viharai idején azonban valószínûleg eltûntek, és így Közép és Észak-Európa újabb ezáltal már maradandó elzsidósodása kezdetének az elsõ germán államalapítás idõpontját tekinthetjük. Ezzel olyan fejlõdési folyamat kezdõdött, amely mindig ugyanaz vagy hasonló volt mindenütt, ahol a zsidók árja népekre bukkantak.
    a) Az elsõ állandó településekkel egyszerre a zsidó is megjelenik. Mint kereskedõ jön és eleinte csak kevés súlyt helyez népiségének leplezésére. Még zsidó, részben talán azért, mert külseje is igen nagy fajkülönbséget árul el közte és a vendéglátó nép között, nyelvismerete is csekély, és a gazdanép zárkózottsága is túl nagy ahhoz, semhogy másképp merészelne fellépni, mint idegen kereskedõ. Simulékonysága és a gazdanép tapasztalatlansága mellett faji tulajdonságainak a megtartása inkább elõnyére, semmint hátrányára válik. Az ember barátságosan viseltetik az idegennel szemben.
    b) Lassanként megkezdi a gazdasági életben való tevékenységét, nem termelõként, hanem kizárólag mint közvetítõ. Ezeresztendõs kereskedelmi jártasságánál fogva messze felülmúlja a tehetetlen, különösen pedig határtalanul tisztességes árja népeket. Rövid idõ múlva már az a veszély fenyeget, hogy a kereskedelmet kizárólagos egyeduralma alá hajtja. Megkezdi a pénzkölcsönök folyósítását, éspedig mint mindig, uzsorakamatokra. És így tulajdonképpen õ vezeti be a kamatot is. Ennek az intézménynek a veszedelmét eleinte nem ismerik fel, hanem pillanatnyi elõnyeire való tekintettel még üdvözlik is.
    c) A zsidó már teljesen letelepedett, vagyis a városok és községek bizonyos negyedeit benépesíti, és egyre inkább államot képez az államban. A kereskedelmet és az összes pénzügyleteket kizárólagos kiváltságaként kezeli és kíméletlenül ki is használja.
    d) A pénzüzlet és kereskedelem teljesen monopóliumává vált. …”

    …akit érdekel, olvassa el az egész fejezetet:
    http://radioislam.org/historia/hitler/mkampf/hun/11.htm

    Amúgy a kommunista törekvéseket is a zsidókra vezeti vissza:
    “A minden árja emberben valamely formában szunnyadó szociális igazságérzetet mérhetetlen ravaszsággal gyûlöletté fokozza azok ellen, akik szerencsésebbek, és ezáltal a szociális igazságtalanságok megszüntetéséért folytatott harcának bizonyos világnézeti jelleget ad. Megalapítja a marxista tanokat. {…} Ez a tan az értelem és emberi dõreség elválaszthatatlan keveréke, amelyet csak az õrület óhajt megvalósítani, de sohasem a józanság. A személyiségnek és ezen keresztül a nemzetnek és faji tartalmának elvetésével alapjaiban rombolja szét az emberi kultúrát, amely éppen ezektõl a tényezõktõl függ. Ez a marxista világnézet igazi magva, ha egyáltalán “világnézetnek” nevezhetõ a bûnös elme e szörnyû szüleménye. A személyiségnek és a fajnak lerombolásával eltûnik az alacsonyabb rendû zsidók uralmának minden igazi akadálya.
    {…}
    Azt a romboló munkát, amit a szabadkõmûvesség az intelligencia körében a nemzet önfenntartási ösztönének pacifista alapon való rombolásával végez, a ma kizárólag zsidó kézen levõ sajtó közvetíti a nép szélesebb rétegeinek, fõleg pedig a polgárságnak. A rombolás e két fegyveréhez járul, mint harmadik, a leggyümölcsözõbb, a durva erõszak megszervezése. A marxizmusnak mint támadó és rohamosztagnak szánták azt a feladatot, hogy befejezze azt a romboló munkát, amit a két elsõ fegyver elõkészített és megérlelt.
    {…}
    Lassanként a zsidóság marxista fegyvereitõl való félelem ránehezedik a tisztességes emberek agyára és lelkére. Az ember reszketni kezd félelmében a rettenetes ellenségtõl és ezzel véglegesen áldozatává lesz.
    {…}
    A marxizmus szervezett tömegében találta meg azt a fegyvert, amely feleslegessé teszi a demokráciát, és ehelyett lehetõvé teszi számára, hogy a népeket diktatórikus alapon, erõs ököllel leigázza és kormányozza.
    {…}
    1914 augusztusában éppen ezért nem egy támadásra elszánt nép vonult fel a csatamezõkön, hanem nemzetünk önfenntartási ösztöne lobbant fel utoljára a népünk testén elharapódzó pacifista marxista bénultsággal szemben. Minthogy ezekben a sorsdöntõ napokban sem ismerték fel a belsõ ellenséget, hiábavaló volt minden külsõ gyõzelem és ellenállás, a gondviselés nem a gyõzelmes fegyvereket jutalmazta, hanem az örök megtorlás törvénye szerint járt el.
    E belsõ felismerésbõl alakítjuk ki új mozgalmunk irányelveit és munkatervét azokat, amelyek meggyõzõdésünk szerint egyedül és kizárólag képesek nemcsak népünk pusztulását feltartóztatni, hanem megteremteni azt a sziklaszilárd alapot is amelyen egykor felépülhet az az állam, amely nem gazdasági követelményeknek és érdekeknek idegen gépezete, hanem népi szervezet lesz: a német nemzet német állama.”

  61. Idegen szerint:

    Czegei Wass Huba, Wass Albert hat gyermekének egyike, aki jelentős karriert futott be az amerikai hadseregben, így nyilatkozik édesapjáról és az őt ért támadásokról:
    „Szíves tudomásukra: Wass Albertnek soha nem volt olyan fényképe, amelyen Hitlerrel kezet fogott, tekintettel arra, hogy azt az embert és tanításait mélyen megvetette. Én vele nőttem fel, tehát tudnom kellett volna ilyen fotóról. Ha mindaz igaz lenne, amit Kunstár Csaba a Szimpátia a Sötétséggel című cikkében állít, én soha nem nyertem volna felvételt a West Point Katonai Akadémiára, és nem lehetett volna belőlem dandártábornok az USA hadseregében. Ez kizárt lett volna, ha csak egy igazságtöredék lenne az ön állításaiban!”
    „A hírhedt 1946-os bírósági pert, mely Wass Albertet a távollétében ítélte el, tüzetesen átvizsgálta az USA Igazságügyi Minisztériuma 1978-ban, és hivatalos jogi szakértők szerint egyértelmű volt, hogy politikai koncepciós perről van szó. Mivel egyetlen bizonyíték nincs alátámasztva apám ellen, ezért nem indított ellene eljárást sem amerikai, sem európai kivizsgáló bíróság. Nincs hiteles szemtanú! Előre kitervelt, megjátszott, megvett tanúskodásban viszont nem volt hiány. Ezért mi nem is Wass Albert rehabilitálását tűztük ki célul, hanem annak a korrupt rendszernek a felülvizsgálatát, amely még mindig fenntartja a háborús bűnös vádat – igazságtalanul. Tehát nem Wass Albert felülvizsgálata a kérdéses, hanem a nemzetközi joghoz mérve megalapozatlan, a hamis ítéleteket elfogultan osztogató törvénykezést kell kritikusan mérlegre tenni és hatályon kívül helyezni. Apám csak egy azok közül, akiket törvénytelenül ítélt el a sötét korszak ama “népbírósága”.“
    „Szerette nemzetét, de nem volt képes más nemzetek, fajok, vallások gyűlöletére. Elutasítom azt a hamis állítást, hogy Wass Albert a hungarista mozgalomnak híve, támogatója, elkötelezett harcosa lett volna nemhogy ötven évig, de egy napig sem! Ő azzal a szellemiséggel nem tudott azonosulni. Természetesen, ha irodalmi vagy nemzeti témájú cikkek megírására kérték fel az emigrációs magyar újságok, ő ezt magyar népe és Erdély ügyének szolgálatában vállalta. Ő elsősorban író volt, keresztyén volt és hazafi volt. Ha valaki ezekben a kérdésekben vitatkozni akar, akkor elvárjuk, hogy mutassa be a bizonyítékokat, melyek ezeknek az ellenkezőjéről szólnak. Kihívom vitára azokat, akik hiteles bizonyíték hiányában felelőtlenül beszélnek arról az emberről, aki nemcsak hirdette, de élte is azt, amiben tiszta szívvel és rendületlenül hitt.”
    Kósa Lajos fideszes képviselő és Debrecen polgármestere szerint a szobor-ügy körüli vitában elhangzottak között „csúsztatások és hamis állítások” is vannak. Néhányan az írótól idéznek, bizonyítva azt, hogy a vádak nem helytállóak: „Az, hogy egyes zsidó emberek bűnei mélységes gyűlöletet váltottak ki a zsidók ellen általában, valóban szomorú jelenség.” (Wass Albert)
    Lukácsi Éva miami lelkész a „Wass Albert igazsága” című könyvben a következőt írja a gróffal kapcsolatosan: “Fiatalkorától élete végéig elvetette a náci eszméket, a népek faji alapon való megítélését. Nem vállalt közösséget soha szélsőséges gondolatokkal.”
    Kincses Előd ügyvéd a kolozsvári ügyészségnél perújrafelvételt kezdeményezett Wass Albert ügyében. Az eljárás lefolytatására az író Németországban élő fia, Andreas Wass von Czege kérte fel. Korábban Frunda György szenátor-ügyvéd kezdeményezett semmisségi eljárást Wass ügyében, de a főügyész a kérelmet elutasította. Később azonban született egy bukaresti ügyészségi döntés, miszerint a hatályos törvények alapján az írót nem lehet háborús bűnösnek tekinteni.
    Volt, aki posztumusz állampolgárságot szeretett volna neki, de a köztársasági elnök elutasította kérést, hiszen 1997-ben az író megkapta a magyar állampolgárságot, ami egy évre szólt, tehát magyar állampolgárként halt meg. Az író azonban sérelmezte a csupán egy évre szóló állampolgárságot és állítólag soha nem élt vele.

  62. Idegen szerint:

    ja és zed! nem akarom a mein kampf-ot olvasni.

  63. Papi szerint:

    Csepeli!
    Látod ezt írtam! Nem arra válaszolsz amit kérdeztem elhiszem, hogy a kis adók (te írtad) megszűnnek de mennyi volt 2002-ben és mennyi van most4 Erre válaszolj aztán folytathatjuk!

  64. Papi szerint:

    Zed!
    Te sem olvastál egy sort sem Wass Albertől mert különben nem írnál ilyen hülyeségeket! Kár a Hitlertől idézned! Wass Albert soha nem volt antiszemita sem náci ezeket a rágalmakat a románok találták ki a háború után. Azt is ráfogták, hogy állítólag részt vett egy olyan gyilkosságban amit soha nem követett el! Ezt hiába bizonyították be fehéren-feketén ezt mai napig hangoztatják a románok és ezt, ez az antimagyar kormány is átvette.
    Bizony Zed ez a probléma veled és még jó pár magadfajtával, hogy csak beszéltek de a tényeket nem vagytok hajlandók tudomásul venni!

  65. Papi szerint:

    Idegen!
    Szerintem érdemes elolvasni mert ha védekezni akarsz valami ellen tudnod kell, hogy mi az! (Egyébként Lenin összes művei és Hitler Harcaim között elég sok a hasonlóság szerintem). Ez is csak egy vélemény!

  66. zed szerint:

    Ugyanebből az okból javaslom, kapd el a trippert! 🙂

  67. Idegen szerint:

    zed: én is azt neked, amit te nekem.

  68. Papi szerint:

    Zed!
    Ez a megjegyzésed a szellemi szintedet mutatja! Akkor szerinted a kutató orvosok is kapják meg a betegséget, hogy tudjanak védekezni? Ne legyél már ilyen primitív!

  69. csepeli szerint:

    Idegen, nem kell itt semmit belemagyarázni, Wass Albert a kolozsvári gettó bezárása után 2 nappal közölte ezt a cikket, az Ellenzék c. antiszemita lapban. Nem kell túl nagy fantázia az értelmezéséhez, mint ahogy Wass későbbi holokauszttagadó írásai is egyértelműek.
    De tök mindegy, kire vonatkoztatjuk az írást. Egy embercsoportot lepatkányozni egyértelműen gyűlöletbeszéd, bárkiről legyen is szó. Szégyelld magad, hogy ilyen írást hozol ide nekünk.

  70. Öreg halász szerint:

    csepeli, szerintem neked azon kellene gondolkoznod, hogy a “patkány” szóról miért a zsidók jutnak eszedbe. Egy másik hozzászólásodban meg minden jobboldalit lecsőcselékezel. Nem sül le az arcodról a bőr? Te osztogatod ki a fórumozókat, és közben benned buzog a leginkább az idegengyűlölet?

  71. csepeli szerint:

    Öreg halász, olyan ostoba vagy, hogy az már hátborzongató. Nem nekem jutottak eszembe a zsidók a patkány szóról, te tökkelütött barom! Hanem ismerem az írás történetét, és tudom, hogy a zsidókról szól!

  72. Öreg halász szerint:

    Van egy mese a róka fogta csukáról. Várom a leleplezésedet, hogy hol rejlik a fajgyűlölet és kik ellen.

  73. zed szerint:

    “A deportálás május 25-e és június 9-e között ment végbe Kolozsvárt. Június 15-én az Ellenzék arról adott “hírt” vastag betűs címmel, hogy “45 elrejtőzött személyt találtak a nagyváradi gettó egy földalatti helyiségében”.

    Wass Albert ugyanabban a lapban két nappal a gettó felszámolása után (!) “Patkányok honfoglalása” címmel írt cikket, amely azóta több kiadványban is megjelent ismét. Wass a patkányokról és a gazdáról írt “nemzeti pejoratív fabulát”. “Az ember háza ott állt a dombon és uralkodott” – írta Wass Albert. A beszivárgó ázott patkányok a jóságos gazda engedékenységéből lakhattak a házban (sok Wass-regény jellegzetes szereplője az “ázott zsidó kereskedő”…), de aztán “elszaporodtak” és fellázadtak ellene. Elüldözték a gazdát, majd amikor mindent felfaltak, otthagyták a tönkretett gazdaságot. Az ember visszajött és rendbe rakta a házat, de “elrejtőzve maradt mégis néhány patkány a falakban, vagy a pince gödreiben.”

    “Már rég szél fújt át a téglagyári gettóban hátramaradt zsidó holmik fölött” amikor Wass még mindig attól tartott, hogy elrejtőzött néhány “patkányember” a falakban – írja erről Ágoston Vilmos.

    Jellemző, hogy ezt a védhetetlen szöveget mentegetői azzal próbálják “magyarázni”, hogy nem a zsidókra, hanem a “beszivárgó románokra” értette. Ami egyrészt nyilvánvaló hazugság – másrészt: ha így lett volna is, mitől vallana emberségesebb gondolkodásra az éppen gázba küldött magyar zsidók helyett a románokat “patkányozó” változat?”
    http://www.stop.hu/blog/entries.php?id=1259

  74. Öreg halász szerint:

    Amit leírtál, abból az derül ki, hogy Wass a Patkányok honfoglalása-t nem a zsidókról, hanem a nácikról írta.

    Ja, hogy te mindent bevettél, és el sem gondolkoztál azon, amit éppen te írtál le? Kik mentek, kiket vittek el? Azt írod, hogy a zsidókat. Kik jöttek? Azt írod a nácik. Kik a honfoglalók, akiket elvisznek, vagy akik jönnek?

  75. Papi szerint:

    Zed! csepeli!
    Ti aztán tényleg rasszisták vagytok! Ti még ott is zsidó gyűlöletről beszéltek ahol nincs annyira zsidó és magyar gyűlölök vagytok, hogy ez már tragédia! Tényleg gyűlölet csökkentő gyógyszert kéne szednetek!

    Zed!
    Az amerikai legfelső bíróság bebizonyította, hogy Wass Albert nem is volt Kolozsváron úgy, hogy ez megint nem jött össze! Olvassátok az antimagyar Imre Kertészt az való nektek ő is olyan mint ti megtagadja a hazáját és a múltját!

  76. Öreg halász szerint:

    Nem elég, hogy minden hazugságot bevesztek, amit a reggeltől estig hazudozó baloldali médiából szereztek, de még képesek vagytok le is írni itt, ahol gondolkoznak az emberek.

    Csepeli, Zed, ezen a fórumon nem mindenki hülye, értsétek már meg!

  77. Papi szerint:

    Zed!
    Még annyit ha esetleg utána néznél az interneten Wass Albert életének rájönnél arra, hogy nem igaz amit leírtál!

  78. zed szerint:

    Sajnálom, de én már csak egy ilyen megátalkodott, beteges hazudozó vagyok, aki képtelen más módon viselkedni. Köszönöm a megértést! 😉

  79. csepeli szerint:

    Papi, te tényleg teljesen meg vagy zakkanva? Wass Albert nem volt Kolozsváron? Hát baszki! Oda járt iskolába! Aztán meg a kolozsvári Ellenzék c. lap irodalmi szerkesztője volt! Ott közölte azt a zsidóellenes förmedvényt, amit Idegen bemásolt ide!

    Most komolyan, ez a Papi ez noooormális????

  80. csepeli szerint:

    Öreg halász, ne játszd a hülyét, mert úgy maradsz!
    A történetben a patkányok távoztak, ahogyan a valóságban a zsidók távoztak. A nácik nem távoztak 1944-ben!
    Az Örök zsidó c. náci propagandafilm is patkányokhoz hasonlította a zsidókat, ez egy közismert metaforává vált antiszemita körökben.

  81. Idegen szerint:

    Csepeli! (utoljára)
    1. ismered az írás történetét, és tudod, hogy a zsidókról szól. Akkor meséld már el légy szíves azt a történelmi helyzetet, amikor a zsidók elüldözték a nem zsidókat, hogy „vissza keljen térnie az embernek”. Ilyen nem volt, ezért is íródott a mese a vörös terrorról.
    2. Az Ellenzék kolozsvári politikai, közgazdasági és társadalmi napilap volt 1880 – 1944 között. Alapítója és felelős szerkesztője, 1895-től főszerkesztője Bartha Miklós volt. További főszerkesztői: Dobó Ferenc (1919-21), Grois László (1921-25), Sulyok István (1925-26), Somodi András (1926-32), Szentimrei Jenő (1932-35), Grois László (1935-38), Végh József (1938-40), Zathureczky Gyula (1941-44), Szász Béla (1944).

    Az Ellenzék vasárnapi irodalmi melléklete fontos szerepet játszott az erdélyi magyar irodalomban. 1923 közepétől a négyoldalas heti mellékletet Kuncz Aladár szerkesztette, 1925-től Áprily Lajos is bekapcsolódott a szerkesztésbe. Kuncz Aladár irodalmi felfogása a Nyugatéhoz állt közel, de emellett baloldali szerzők munkáit is közölte.
    A mellékletben az idők folyamán Babits Mihály, Bartalis János, Bárd Oszkár, Berde Mária, Dsida Jenő, József Attila, Juhász Gyula, Kosztolányi Dezső, Olosz Lajos, Szombati-Szabó István, Tompa László, Tóth Árpád versei, illetve Benedek Elek, Gulácsy Irén, Gyallay Domokos, Kovács Dezső, Krúdy Gyula, Makkai Sándor, Molter Károly, Móricz Zsigmond, Nagy Lajos, Nyírő József, Sipos Domokos, Tabéry Géza, Tamási Áron elbeszélései jelentek meg. Szintén itt látott napvilágot Hunyady Sándor Győzők és legyőzöttek és Kós Károly Varjú nemzetség című regénye.

    Emellett a román irodalom nagyjait is igyekeztek bemutatni: fordításokat közöltek Ion Agârbiceanu, Lucian Blaga, Ion Luca Caragiale, Mihai Eminescu, Emil Isac, Liviu Rebreanu, Mihail Sadoveanu műveiből.

    (1943) …márciusában a lap főszerkesztőjét behívták a hadseregbe, Wass megbízott helyettes lett. Wass Albert saját életrajzában meséli el, hogy alig három hónap után „két német a Gestapótól behatolt a szerkesztőségbe, felmutatva a parancsot, hogy a német hadsereg megbízásából »felügyelniük« kell a lapot, egyszerűen kisétáltam az irodámból, és felmentem a hegyekbe. Két hét múlva édesapám régi barátja, Veress Lajos tábornok üzent, hogy a németek »keresnek« engem. Hogy elkerülje a kellemetlenségeket, Veress tábornok, aki az Erdélyben állomásozó magyar hadsereg parancsnoka volt, egyenruhát adott nekem, s mint alhadnagyot Ukrajnába küldött a 9. Magyar Királyi Lovassággal, ahonnan csak karácsonykor tértem vissza.” [7] Ezt a feladatot olyan jól látta el, hogy kétszer is megkapta a vaskeresztet. (Veress Lajos tábornokot náciellenessége miatt 1944 végefelé letartoztatták)

    Wass különböző beosztásokat látott el a hadseregben, majd 1944 áprilisától Veress Lajos tábornok szárnysegédje lett. A háború vége felé közeledvén a szovjet csapatok (majd később a románok is) egyre beljebb nyomultak. 1944 decemberében mutatták volna be egy drámáját a Nemzeti Színházban, de a bemutató az ostrom miatt elmaradt.
    3. Ha a Népszava című szennylappban megjelenik egy írás József Attilától, az még nem jelenti azt, hogy a verset ott az egyébként nagyszerű költő jelentette volna meg.
    4. A mű keletkezésének idejét a 30-as évekre (tehát nem 44-re) teszik. Ez is azt bizonyítja, hogy a vörös terror volt az apropója
    5. azt gondolsz, amit akarsz, a továbbiakban nem érdekel

  82. Papi szerint:

    csepeli!
    Látod mennyire nem vagy tisztában azzal sem amit itt leírunk?
    Zed írt egy időszakot és erről az időszakról volt szó.

  83. Idegen szerint:

    És az már egy másik történet lenne, hogy baloldali körökben mely pártot hívnak cinikusan zsidesznek?
    Melyik párt prominens képviselője viccelődött a Terror- háza előtt a holokauszton?
    És melyik párt elnökválasztásán volt fontos, hogy a megválasztott személy véletlenül sem legyen zsidó származású?
    Ezek után mit hívsz te igazából “gyűlöletbeszédnek”?

  84. zed szerint:

    Az én értelmezésem szerint az író a kommunistaveszélyt egybemossa a zsidóveszéllyel, ahogyan egyébként Hitler is teszi. A Tanácsköztársaság forradalmát -amelynek vezére Kun Béla szül. Kohn Béla volt- antiszemita körökben patkányforradalomnak szokás nevezni.

    “Azonban elrejtőzve maradt mégis néhány patkány a falakban, vagy a pince gödreiben. És amikor az ember észrevette, hogy újra szaporodni kezdenek, hosszasan elgondolkodott, hogy mit is tegyen velük.

    Ti is gondolkodjatok, s aszerint cselekedjetek!”

    Wass is elgondolkodott és aszerint cselekedett, 1944.okt.15.-én csatlakozott a nyilas mozgalomhoz. Publikált a Hídfő (később Új Hídfő) néven megjelenő hungarista kiadványban. Egyik emigrációban született, Antiszemitizmus: a XX. század ámítása c. írása magáért beszél, nem szorul magyarázatra.

  85. csepeli szerint:

    “Wass Albertnek az 1943-as évről olvasható önéletrajzi visszaem-
    lékezését többen ellentmondásosnak tartják. „Amikor 1943 márciusá-
    ban az Ellenzék főszerkesztőjét behívták a hadseregbe, ideiglenesen
    engem bíztak meg a helyettesítésével. Július elsején azonban, amikor
    két német a Gestapótól behatolt a szerkesztőségbe, felmutatva a pa-
    rancsot, hogy a német hadsereg megbízásából »felügyelniük« kell a
    lapot, egyszerűen kisétáltam az irodából és felmentem a hegyekbe.
    Két hét múlva édesapám régi barátja, Veress Lajos tábornok üzent,
    hogy a németek »keresnek« engem. Hogy elkerülje a kellemetlensé-
    geket, Veress tábornok, aki az Erdélyben állomásozó magyar hadse-
    reg parancsnoka volt, egyenruhát adott nekem, s mint alhadnagyot
    Ukrajnába küldött a 9. Magyar Királyi Lovassággal, ahonnan csak ka-
    rácsonykor tértem vissza.”186 Bár Wass Albert regényeinek olvasói
    megszokhatták azt, hogy hősei mindig a hegyekbe menekülnek a tár-
    sadalmi nyomás elől, a Gestapo egy évvel korábbi magyarországi és
    erdélyi bevonulása elől a hegyekbe menekülő író, nem éppen pon-
    tos történelmi emlékezetre vall. A Zathureczky Gyula főszerkesztésé-
    ben megjelenő (1941. márc. 14.–1944. szept. 7.)187 Ellenzék című lapot
    különben sem kellett „felügyelni”, mert abban az időben már elkötelezett híve volt a német háborús propagandának. A lapnak ezt az idő-
    szakát nem illik összetéveszteni az 1940-ig megjelenő irodalmi mel-
    lékletekkel, amelyekben valóban megtaláljuk a nagy népiesek, Féja
    Géza, Illyés Gyula, Németh László mellett Szerb Antal, Kassák Lajos,
    József Attila írásait is. Sokkal később, a lap esti bulvár kiadványát va-
    lóban betiltotta a Gestapo, és Nagy Józsefet, a haditudósítót meggyil-
    kolta, de erre már csak az 1944-es megszállás után került sor. Wass Al-
    bert viszont továbbra is írta lelkes publicisztikáit a lapban, még 1944-
    ben is.”

    Wass Albert két vaskeresztet kapott, ezek német kitüntetések, a németektől kapta őket a németek érdekében tett cselekményeiért. Később a németek segítségével hagyta el az országot.

  86. csepeli szerint:

    A fenti idézet forrása Ágoston Vilmos könyve: http://www.eokik.hu/data/files/123707812.pdf

  87. Idegen szerint:

    Ágoston Vilmos tipikusan az a baloldali személyiség, aki szerint minden jobboldali fasiszta.

    Márciusban az újság szerkesztőjét behívták katonának, így Czegei
    Wass Albertet kérték meg a helyettesítésére, míg megfelelő embert nem találnak e poszt betöltésére. Azonban július 1.-én két német Gestapo tábornok elfoglalta az irodát és meghatalmazásukkal cenzúrázták a lapot, mire ő egyszerűen kisétált a hivatalából és visszavonult a hegyi menedékbe.

    Két héttel később a család egyik régi barátja, Veress Lajos tábornok, az erdélyi magyar haderők parancsnoka üzenetet küldött neki, hogy a németek keresik, és azt tanácsolta, hogy jelentkezzen önkéntesnek aktív szolgálatra. Kinevezték a királyi magyar lovasság 9. ezredébe, hogy harcoljon a szovjet tankok alakulatai ellen lóháton Ukrajnában. Néhány hónapon át rettenetes harcokban vett részt, amikor a német erőket és szövetségeseiket: a magyarokat és románokat visszaszorították. Karácsonyra elveszett az ezrede: nem maradtak sem emberei, sem lovai.

    1944 áprilisára kinevezést kapott Veress tábornok hadi segédjeként, aki ebben az időben a magyar anti-náci földalatti mozgalom titkos vezetője volt. Ugyanabban a hónapban született ötödik fia, Géza. A tábornok ebben az időben titkos egyezkedésben volt a magyar kormány és az atlanti szövetségesek között, hogy bebiztosítsa megállapodással a szovjet erők kiszorítását a Kárpát-medencéből, ezért cserébe ellene fordul a már visszavonulóban levő német erőknek.

    Mint a tábornokhoz tartozó tiszti személyzet, Czegei Wass Albert részt vett ezekben a sikertelen kimenetelű egyezkedésekben. Szeptemberre Veress tábornokot a német
    Gestapo letartóztatta, és vele együtt a hadsegédjét is. De őt az alacsony rangja miatt szabadon engedték, és ezután ugyanazt a pozíciót folytatta a Veress tábornok utódai: Kovács, Fónagy és Tigler tábornokok oldalán mindaddig míg a maradék német seregek visszavonultak Erdélyből Magyarországra.

    1944 októbertől a visszavonuló magyar csapatok pokoli harcot vívtak a szovjet hadseregek ellen faluról falura; gyakran visszafoglalva területeket csak azért, hogy tanúi legyenek annak a sok atrocitásnak, amit a “felszabadító” kommunista hordák elkövettek. Még mielőtt az ellenség elérhette volna Szentgotthárdot, a család útipoggyászokkal elmenekült és kiutazott a front hatóköréből Magyarországon keresztül.

    1945 márciusára a visszavonulás során elérték Sopron városát az ausztriai határ mellett.
    Ott találkozott újra Czegei Wass Albert feleségével és fiaival a család barátainak otthonában.
    Azt is felderítette, hogy régi parancsnoka Veress tábornok a közelben Kőhalmán van bebörtönözve. Engedélyt szerezve a látogatására megtudta, hogy a parancsnoknak még mindaddig sikerült kapcsolatban maradni a földalatti mozgalommal, mely elkezdte a szervezkedést a szovjet megszállás idejére. Felajánlotta, hogy elküldi családját a német rokonokhoz, ő pedig csatlakozik a földalatti mozgalomhoz. A tábornok meggyőzte őt arról, hogy nagyobb érték az, ha életben marad és íróként elmondja a világnak a nemzeti szocializmus és a kommunizmus minden veszélyét, míg igazságos békét nem nyernek a magyar nép számára.

    és most ezekre válaszoljatok:
    baloldali körökben mely pártot hívnak cinikusan zsidesznek?
    Melyik párt prominens képviselője viccelődött a Terror- háza előtt a holokauszton?
    És melyik párt elnökválasztásán volt fontos, hogy a megválasztott személy véletlenül sem legyen zsidó származású?
    Ezek után mit hívsz te igazából “gyűlöletbeszédnek”?

  88. Kovács Ernő szerint:

    Happy New Year Budapest 2010. SP őrület!

  89. Papi szerint:

    csepeli!
    Hálás lennék ha megmagyaráznád, hogy mi köze Erdély hova tartozásának a zsidósághoz? Ugyanis az általad idézet könyv előszavában ezzel foglalkoznak! A másik ez a könyv elsősorban román forrásokra hivatkozik amiről tudjuk, hogy nem éppen helytállóak voltak!

  90. csepeli szerint:

    Papi, neked ez magas.

  91. LB szerint:

    Hogy a topic témájánál maradjak:

    Kányádi Sándor: Csendes pohárköszöntő újév reggelén

    Nem kívánok senkinek se
    különösebben nagy dolgot.
    Mindenki, amennyire tud,
    legyen boldog.

    Érje el, ki mit szeretne,
    s ha elérte, többre vágyjon,
    s megint többre. Tiszta szívből
    ezt kívánom.

    Szaporodjon ez az ország
    Emberségbe’, hitbe’, kedvbe’,
    s ki honnan jött, soha soha
    ne feledje.

    Mert míg tudod, ki vagy, mért vagy,
    vissza nem fognak a kátyúk…
    A többit majd apródonként
    megcsináljuk.

    Végül pedig azt kívánom,
    legyen béke. –
    Gyönyörködjünk még sokáig
    a lehulló hópihékbe’!

  92. Papi szerint:

    csepeli!
    látod: nem tudsz felelni ezért a másikat pocskondiázod. Szoci stílus!!!!

  93. Idegen szerint:

    Papi: hagyd, még nekem sem válaszolt.

  94. Kovács Ernő szerint:

    Szójáték Érdemes megnézni, mert telitalálat!
    http://www.kommentalok.hu/news.php

  95. zed szerint:

    A jobb szélső, nacionalista körök szoktak zsideszezni, lásd kuruc.info.
    Én sem szeretem a kérdezz-felelek játékot. Állításokat, konkrét érveket tessék megfogalmazni!

  96. Vátesz szerint:

    Kommunisták = Zsidók. A feudalizmus zárt társadalom volt, abban mindenkinek meg volt a helye, szerepe. Még a falu bolondjának is, mert azt is eltartotta a falu. Csak zsidónak nem volt helye. Nem telepedhetett le, ipart nem gyakorolhatott, erre a céhek voltak hívatottak, akik csak annyi tagot vettek fel, amennyire az adott területen szükség volt. Beállhattak volna jobbágynak, abból a török idők után meglehetős hiány volt, de a kapához nem fűlött a foguk, mintahogy ma sem. Rómában csak a pénzváltás és a rongyszedés (a középkori papitgyártás alapanyaga) volt megengedett számukra. Így, mivel nem volt helyük a feudalizmusban, hát feltalálták a kapitalizmust, s a melyik zsidó olyan béna volt, hogy ott sem boldogult az meg feltalálta a kommunizmust. Ennek a lényege a szocializmusból ismert, dolgozik aki szeret dolgozni, de fogyasztani mindenki fogyaszt. Az is aki támasztja a seprűnyelet, ma ugyanez van a közmunkánál, cigiznek, pihennek, beszélgetnek. Rég volt az már amikor az átkosban azt mondták, aki nem dolgozik ne is egyék. Ennek ellenére a kiválasztottak ott sem dolgoztak.
    “Akkor lesz Magyarország rendes és becsületes ország, ha mindenki dolgozik. Az is, aki nem szeretne!” Copyright Vátesz.

  97. Papi szerint:

    Vátesz!
    Talán ha egy kicsit vissza vennél a nagy arcodból nem írnál ilyen
    hülyeséget: Kommunisták = Zsidók. Csak a buta primitív emberek kiabálnak hülyeségeket más vallási és etnikai népcsoportokról! Azért, hogy itt Magyarországon ilyen helyzet van mint ami van mi magyarok vallási és etnikai hova tartozás nélkül mi vagyunk a felelősek. Jó lenne ezt végre megérteni mind a két oldalon!
    Ja igen akkor szerinted Izraelben kommunizmus van? Azért remélem ezt te sem hiszed!

  98. Papi szerint:

    Zed!
    Neked és a párttársaidnak talán először azt kéne megérteni, hogy nem mindenki szélsőjobbos aki nem ért veletek egyet! Ti más nem csináltok csak szándékosan össze akarjátok mosni a FIDESZT és a Jobbikot! Azért mert ti egy bukott kommunista rendszer selejtes utódai vagytok ez nem jelenti azt, hogy a FIDESZ rasszista szélső jobbos lenne!

  99. Gordon szerint:

    Vátesz 18:49-esében bődületes ostobaságokat írt megint. Isteníti a feudalizmust (kétlem, hogy ismerné a feudális berendezkedésből fakadó valóságot, mely sok tekintetben bizony alulmúlta az ókort), mikor azt írja:

    “A feudalizmus zárt társadalom volt, abban mindenkinek meg volt a helye, szerepe.”

    Nos, magának Vátesznek is meglenne a helye, és vélhetően nem lenne lehetősége az ostoba nézeteit széles körben megismertetni más emberekkel.

    Másrészt baromian nem támogatom a zárt társadalmakat, melyek nagyrészt születési helyzetből fakadóan határozzák meg az egyén élethelyzetét. Ilyen berendezkedést megint csak az támogat, aki tán ismeri a történelmet, de egyáltalán nem érti (vagy még csak nem is ismeri).

    Szörnyű, amikor a félműveltek történelemről kezdenek el beszélni.

    folyt.köv

  100. Gordon szerint:

    Szegény Vátesz azt sem tudja, hogy például: “1848. március 17-én a „magyarországi és erdélyi zsidók képviselete” üdvözölte a magyar forradalmat. Zsidók is részt vettek a megalakuló Közcsendi Bizottmányban és a nemzetőrségben. A gazdag zsidó családok jelentős anyagi támogatással segítették a szabadságharcot. A honvédseregekben szolgálatot teljesítő zsidók számát mintegy 20 ezerre becsülték, ami messze számarányuk feletti részvételt jelentett. A reformkor magyar érzelmű zsidó hírességei közül megemlítendő Rózsavölgyi Márk zeneszerző (1787-1848), aki a Nemzeti Színház megnyitása alkalmával játszott palotás szerzője volt.

    Ennek elismerésképpen is tartotta kötelességének a Szemere-kormány és a nemzetgyűlés, hogy a szabadságharc végnapjaiban határozatban mondja ki a zsidók polgári és politikai egyenjogúsítását. Az 1848-1849-es szabadságharc egyik alapkövetelése a törvény előtti egyenlőség volt, amely a zsidókra is vonatkozott. 1849 július 28-án a szegedi országgyűlés kimondta a zsidók egyenjogúsítását: a zsidók izraelita vallású magyar állampolgárok lettek. E határozat azonban a szabadságharc veresége miatt nem léphetett érvénybe.[12] A szabadságharcban vérét és vagyonát áldozó magyarországi zsidóságra Haynau súlyos pénzbírságot vetett ki.”

    http://hu.wikipedia.org/wiki/A_magyarorsz%C3%A1gi_zsid%C3%B3k_t%C3%B6rt%C3%A9nete

    A ’48-as döntések és a szabadságharcban történő közös részvétel (egyfajta kiegyezésnek tekinthető) talán elősegíthette volna a nemzeti egységet, és elkerülhető lett volna a zsidóellenes gondolatok felerősödése hazánkban.

    Érdemes végigolvasni a teljes szócikket, hogyan változott folyamatosan a magyarországi zsidóság helyzete.

  101. Gordon szerint:

    Papi 21:25-ösével viszont egyetértek.

  102. Nagyapó szerint:

    Szegény Vátesz azt sem tudja:
    – hogy a 48-as forradalmak szabadkőműves indíttatásúak voltak
    – hogy kik voltak az októberi orosz forradalom vezetői
    – hogy kik voltak a kommün vezetői
    – hogy kik voltak a vezetők M.O.-n az 50-es években
    de majd Gordon elmagyarázza.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  103. Vátesz szerint:

    “Így, mivel nem volt helyük a feudalizmusban, hát feltalálták a kapitalizmust, s a melyik zsidó olyan béna volt, hogy ott sem boldogult az meg feltalálta a kommunizmust. Ennek a lényege a szocializmusból ismert, dolgozik aki szeret dolgozni, de fogyasztani mindenki fogyaszt.”
    A cári csapatok részére a hős zsidó fuvarosok végezték a szállítási feladatokat jó pénzért. Kár hogy a “marcali fuvaros” jó százévvel lésőbb született, így lemaradt a zsíros üzletről.
    A szabadkőművesekről meg annyit, Robespierre, Danton és Marat egymást is a guillotine alá küldték, holott ugyanabba a Szajna-parti zsinagógába jártak imádkozni.

  104. Gordon szerint:

    Nyilván Nagyapó és Vétesz fogja elmagyarázni a forrásokból dolgozó, és a forrásokra hivatkozó Gordonnak, hogy hazánk történelmében milyen szerepet töltött be ’48 márciusa, az áprilisi törvények, a későbbi intézkedések, és a szabadságharc, melyet zsidó vallású honfi- és bajtársainkkal együtt küzdöttünk végig.

    “Nagy visszavágás” az októberi orosz forradalom emlegetése (főleg hogy az orosz közvélemény nosztalgiával gondol azokra az időkre – de ez az ő dolguk, mármint az oroszok belügye), az én magyar 1848-at érintő hsz-em kapcsán. Mint ahogy az 1950-es évek belpolitikájábak emlegetése is. (szezont a fazonnal összekeverni elv).

    Örömteli, hogy csak ennyi maradt ellenfeleimnek. Ismét megerősödve kerültem ki egy vitából.

    Nagyapó! Ha már ennyire “tudod” ’48-at, akkor azt is tudhatnád, hogy az a Rákosi-rendszert egy évszázaddal megelőzte. Tehát 1848-ról, és nem 1948-ról van szó, mikor a ’48-asokról beszélnek valahol.

    Köszönöm mindkét “értékes” hozzászólást, jót mulattam. 🙂

Itt lehet hozzászólni !