Kerületi óvodák a karantén után

csepel.hu

Június elején nyitották meg kapuikat a kerületi óvodák. A vészhelyzet bár megszűnt, továbbra is szigorú higiéniai szabályok mellett működnek az intézmények.

Az újraindult óvodai életről, az idén szeptembertől bővülő gyógypedagógiai szolgáltatásokról és a 2021-ben induló óvodai- bölcsődei csoportokról is kérdeztük Hirholczné Faragó Tündét, a Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda (CSEO) intézményvezetőjét.

Fejlesztések, bővülő óvodai szolgáltatások

„Itt a kerületben is szükségessé, fontossá vált a nem integrálható, gyógypedagógiai ellátásban részesülő gyerekek iskolai és óvodai oktatásának megszervezése, ezzel együtt pedig az óvodai szolgáltatások bővítése, fejlesztése is. Az erre vonatkozó tervezetet a CSEO és a Dél-Pesti Tankerületi Központ dolgozta ki a csepeli intézmények és a szülők igényei alapján. Ennek megfelelően 2020. szeptember 1-jétől a nem integrálható gyermekek óvodai ellátását a Hétszínvirág Tagóvodában biztosítják, az iskoláskorú gyermekek csoportja pedig a Vénusz Óvodában működik majd. Ezekben az intézményekben olyan gyógypedagógiai ellátásban részesülő gyerekekkel is foglalkoznak, akikkel eddig lehetőség hiányában szüleikkel maradtak otthon. A CSEO a képviselő-testület jóváhagyásával csupán az ingatlanokat adta át használatba, az intézmények üzemeltetése, a szakmai háttér biztosítása a tankerület feladata lesz” – hangsúlyozta Hirholczné Faragó Tünde.

Emellett kiemelte: 2021 szeptemberétől három tagóvodában – az Erdősor utcai-ban, a Mesevárban és az Aprajafalvában – bölcsőde-óvodai előkészítő csoportok is indulnak. Ez szakmailag azért indokolt, mert az óvodákban jelentős azoknak a kisgyerekeknek a száma, akik még nem töltötték be a harmadik életévüket. A 2,5 éves korosztály még nem minden esetben érett az óvodai életre. Az intézmények többségében viszont vegyes korú csoportok működnek, így még inkább kirajzolódnak az életkori különbségek a foglalkozásoknál, közös programoknál. Ezekben az új előkészítő csoportokban a gyerekek életkoruknak megfelelő nevelésben és gondozásban részesülnek majd.

 

Vészhelyzet, online foglalkozások, újranyitás

A járványügyi vészhelyzetben a CSEO a kormány intézkedései, illetve a kerület döntései alapján járt el. „Március 13-ától ügyeleti rendszerben biztosítottuk az ellátást, mely a Csodakút Óvodában valósult meg. Az akkori törvényeknek megfelelően, ötfős csoportokban fogadtuk a gyerekeket. Majd ‒ ahogy a pandémiás helyzet lazult ‒ bővítettük a befogadó intézmények körét. Márciusban 56, áprilisban 52, májusban 164, a teljes nyitás után pedig 1508 gyermek ellátását kérték” – mondta Hirholczné Faragó Tünde.

„A veszélyhelyzet idején folyamatos vezetői megbeszéléseket tartottunk, utasítást adtunk ki a tagintézményeknek arról, milyen higiéniás feltételek mellett tudják fogadni a gyerekeket. A fertőtlenítő nagytakarításokra mindenhol sor került, a maszk használata kötelező volt, a szülők nem léphettek be az épületbe. Próbáltunk a legkörültekintőbben eljárni, biztonságossá tenni az óvodai életet. Az önkormányzat, a HSZI és a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat is folyamatosan biztosított számunkra védőfelszereléseket, de óvónőink is varrtak maszkokat” – emelte ki az intézményvezető. Ugyanakkor hozzátette: a dolgozók koronavírustesztelése is megtörtént, 224 főből egyetlen munkatárs szerológiai vizsgálata lett pozitív, ő már korábban átesett a betegségen. A csepeli óvodák jelenleg is folyamatosan odafigyelnek a higiéniás szabályok betartására. Kézfertőtlenítőt, valamint fertőtlenítő lábtörlőt helyeztek ki az intézmények bejáratánál, a plüssállatokat már március óta nélkülözniük kell a gyerekeknek, a játékok fertőtlenítésére, a külső-belső takarításra pedig kétszer annyi időt fordítanak a dolgozók. Az óvodák nagy többségébe továbbra sem engednek be szülőket, csupán az előtérbe léphetnek be. A ballagásokat az udvaron rendezték meg, az ünnepségen gyermekenként két családtag vehetett részt. Idén nem lesz nyári szünet, az óvodák folyamatosan nyitva tartanak, várják a gyerekeket.

Hirholczné Faragó Tünde ugyanakkor hangsúlyozta, a CSEO igazgatósága a járvány idején is folyamatosan dolgozott. „Attól függetlenül, hogy pandémiás időszak volt, az új gyerekek beiratkozását le kellett bonyolítani, a vezetői megbeszélések is rendszeresek voltak. A legtöbb intézményben online foglalkozásokat tartottak óvodapedagógusaink, próbálták a közösségi életet helyettesíteni. Többek között logopédiai és gyógypedagógiai fejlesztésen vehettek részt a gyerekek, a szülők online nyílt napon ismerkedhettek meg a tagóvodákkal, de volt táncoktatás, ovis foci is. Próbáltunk átállni egy digitális világra, bár hirtelen kellett alkalmazkodnunk az új kihívásokhoz, de szerencsére sikeresen vettük az akadályt” – fűzte hozzá.

PE

 

csepel.hu

5 hozzászólás “Kerületi óvodák a karantén után” bejegyzésre

  1. Betke szerint:

    A Szarka utcai ovival mi a helyzet? A mai napig zárva van!

  2. pl szerint:

    Folyamatosan hazudtatok! Már tavaly megírtam, mi fog történni…

  3. Kanos Morgan szerint:

    Betke, a Szarka utcai ovit bezárták, bölcsit nyitnak a helyén.

  4. Betke szerint:

    Ok, köszönöm, ez jó hír, mivel tavaly újították fel!

  5. Helena szerint:

    Betke, jó hír lesz, ha megkapja a működési engedélyt… 😐

Itt lehet hozzászólni !