Boldog születésnapot – Gálvölgyi János

WIKI

Gálvölgyi János - Forrás: dunakiado

Gálvölgyi János – Forrás: dunakiado

Május 26-án ünnepelte születésnapját Gálvölgyi János Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Miután elvégezte az általános iskolát, a Madách Gimnáziumban folytatta tanulmányait. Kitanulta a fényképész szakmát, majd 1967–68-ban a Révai Nyomda kemigráfus (klisékészítő) fényképészeként dolgozott.

Szülei Gálvölgyi János és Gumbinger Mária. Nős, felesége Gálvölgyi (született: Gács) Judit, műfordító, akivel 1971-ben kötötték össze az életüket. Két gyermekük született: 1973-ban Eszter, 1975-ben Dóra. ApósaRodolfo, a híres bűvész volt. Hobbija a bohócgyűjtés. Az 1968-as Ki mit tud? című kulturális tehetségkutató műsorban tűnt fel parodistaként. 1973-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, karrierje a Thália Színházban indult. 1993-ban átszerződött a Madách Színházba, azóta is a társulat tagja. Elsősorban komikus darabokban játszik, rendkívüli népszerűségnek örvend. A Rádiókabaré és a Heti Hetes című tévéműsor rendszeres vendége, saját műsora, a Gálvölgyi Showhavonta volt látható az RTL Klubon. Műsorvezető a Klubrádióban. Szinkronszínészként is kedvelt, Benny Hill, illetve Harry Klein (Derrick) állandó magyar hangja volt.

11 hozzászólás “Boldog születésnapot – Gálvölgyi János” bejegyzésre

  1. bhu szerint:

    na ő pont egy gusztustalan balos fasz, akinek voltak korábban jó viccei.:D

  2. pl szerint:

    gusztustalan jobbos fasz…

  3. Horváth János szerint:

    Nagyon nem szeretitek az önálló véleménnyel rendelkezőket.

  4. Hozzászóló szerint:

    Az övétől eltérő véleményt egy hatalom sem szereti. De Gálvölgyivel nem az volt a baj, hogy eltérő volt a véleménye. Az ő véleménye nem eltért, hanem tökéletesen megegyezett a 2002-10-ig kormányzó hataloméval, majd a 2010-től ellenzéki szerepkört magára húzó kedvenceivel. Idomult hozzájuk. Ennek köszönhetően agyonfoglalkoztatták, sorozatosan kitüntették és előbb a rendszer, majd azon érdekkör gazdasági holdudvarának kegyeltje lett néhányadmagával.
    Én csak azt nem értem, hogy Csepelnek mi köze az ő születésnapjához? A kerületi művelődéstörténet meghatározó merföldkövét jelenti Gálvölgyi munkássága?

  5. pl szerint:

    Hozzászóló szerint: ez így egész pontos, bár a HetiHetes ’99-ben indult, és már akkor elég pontos jellemrajzot adott OgV-ről és alakulgató rendszeréről, (és a körülötte kialakulni kezdő személyi kultuszról). Igazából az akkori rajzok, karcolatok teljesedtek ki mára, egészen nem várt mértékben, minden erkölcsöt elhagyva. Ott G.J. nem egyedül volt, s nem is feltétlen meghatározó. A politikusi műsoraiból régóta visszavett, a Benny Hill-i humor már fájdalmas lenne, úgyhogy ő mostanra igazából színházi ember (nem tudom, milyen).
    Nyilván nem csepeli, a cikk átvett, valamelyik csókos laptól. A megemlékezés lehet tévedés, és már ki is rúgtak valakit… 🙂
    Minden esetre munkássága lehet véleményes, de a Bagi-Nacsa páros fényében nem igazán. A Csepel infohoz azok szinvonala sokkal jobban illik.

  6. pl szerint:

    #mindenesetre
    #színvonal… 🙂

  7. Horváth János szerint:

    Hozzászóló!
    Honnan tudod, hogy tökéletesen megegyezett? Az “idomulás” nem mindenhol kötelező!
    Igen, kitüntették, volt mire. Ugyanez nem mondható el Bayer lovagkeresztjére!
    Mészáros, Garancsi vagy Tiborcz ismeretében holdudvarról beszélni kacagtató.
    És, hogy mi köze Csepelhez? Semmi. Mint, ahogy annak a néhány díszpolgárnak sincs,
    akiket az elmúlt 10 évben választottak meg.

  8. Hozzászóló szerint:

    Onnan tudom János, hogy mikor 2002 után arról kérdezték Gálvölgyit, fogja-e kritizálni a szoci kormányt úgy, ahogyan azt a Heti Hetesben megszokhatták a nézők az Orbán-kormány ellenében, olyasmit felelt, hogy persze, de olyan kormányt nem lehet kritizálni, amelyik nem hibázik. És lőn. Nem kritizálta se az ebédpartner Megyót, se az utánajövőket, idomult. És megint ezek a semmire nem jó terelő frázisok: hogy jön ide Bayer? Nem róla szól a cikk, én sem említettem, mert nem ide kapcsolódik.
    De szeretném, ha jól aludnál: én őt sem tüntettem volna ki, de erről majd akkor beszéljünk, ha az ő születésnapját is megemlíti a Csepel.info.

  9. Horváth János szerint:

    Tudomásul veszem, hogy nem érted.

  10. Ibolya szerint:

    …van az a pénz!
    Vajon HIRTELEN ?? hogyan került megint az élvonalba ?
    Valaki MÉG kíváncsi rá?

  11. pekelisz szerint:

    Amikor színészekről,színházról beszél,még jó is.Egyébként egy ízzó gyűlölettel teli fszkalap,méltó párja a magát professzornak képzelő műsort vezető elvtársának.

Itt lehet hozzászólni !