Változnak a csomagárak június 1-től

POSTA, Mr.Gabee, Csepel.info

 

 

A Magyar Posta 2020. június elsejétől módosítja belföldi – és nemzetközi csomagtermékeinek díjszabását. Az áremelés oka elsősorban a csomagtermékeket érintő költségek növekedése, valamint a nemzetközi szállítási díjak drasztikus emelkedése volt.

A vállalat portfóliójában továbbra is elérhető az egyetemes szolgáltatás alapján biztosított MPL Postacsomag, amely díja az üzleti alapon nyújtott MPL Üzleti Csomag szolgáltatás díjánál 12%-kal kedvezőbb.

Két kilogrammos súlyhatárig az MPL Postacsomag mindössze 110 forinttal lesz drágább június elsejétől, az MPL Üzleti Csomag esetében pedig 115 forint az emelkedés házhoz szállítás esetén, a csomagautomatára feladott küldemények díja 55 forinttal lesz több. A belföldi csomagszolgáltatások díja összességében átlagosan 6,3 százalékkal emelkedik június 1-től.

A lakossági csomagok többsége kisebb súlyú, a teljes feladott volumen mintegy kétharmada 2 kilogramm alatti, ennél a kategóriánál a változás mértéke 100 forint körül van. A csomagtermékek díjazása azonban nem csupán a súlytól, hanem attól is függ, hogy milyen kézbesítési szolgáltatás kapcsolódik hozzá, így például a csomagautomatán feladott csomagok díja a legalacsonyabb, míg a házhoz szállítással feladott termékeké a legmagasabb.

A belföldi csomagárakkal párhuzamosan június elsejétől a nemzetközi csomagszolgáltatási díjak is változnak. Az átlagos áremelkedés a belföldi szolgáltatásokat meghaladó mértékű, tekintettel arra, hogy a nemzetközi költségek, köztük kifejezetten a légi szállítási díjak jelentős mértékben növekedtek március óta. Ezen díjak közvetlen hatást gyakorolnak a költségekre, ugyanis a Magyar Posta nemzetközi küldeményforgalmának jelentős részét légitársaságokon keresztül szervezi. A szállítási díjak több viszonylatban is 3-4-szeresére nőttek, ennek eredményeként a nemzetközi szolgáltatások díjai átlagosan 15,78 százalékkal emelkednek. Fontos azonban kiemelni, hogy az Európai Uniós országokba címzett csomagküldemények lakossági feladási díja átlag alatt, mindössze 12 százalékkal drágulnak.

A Magyar Posta a hazai nagyobb csomaglogisztikai piaci szereplők közül utolsóként emeli meg árait. A piaci árváltozások 10 százalék alatti mértékéhez igazodott a Posta is. A nemzetközi csomagfeladás díjait a Magyar Posta a veszélyhelyzet elmúltával felülvizsgálja.

Magyar Posta Zrt.

Itt lehet hozzászólni !