Május 17 – a Távközlés Világnapja

http://ihungary.hu/

telefon

Május 17. a Távközlés Világnapja, melyet 1968 óta tartanak annak emlékére, hogy 1865. május 17-én Párizsban húsz ország képviselői aláírták a Nemzetközi Távközlési Unió (International Telecommunication Union, ITU), mai nevén Nemzetközi Távközlési Egyesületet megalapító okmányát. Az egyesület 1947 óta az ENSZ szakosított szervezete, s közel 200 tagországa között van hazánk is. Magyarország amúgy még az alapító húszakkal egyidőben csatlakozott, persze akkor még a monarchia részeként.

Érdekesség, hogy az alapító okirat aláírását követően csak évekkel később találta fel Graham Bell a telefont, noha a Marconi-féle szikratávíró már akkoriban olyan nagy forgalmat bonyolított, hogy nemzetközi egyezményben kellett szabályozni a ti-tik és tá-ták országhatárt átlépő folyamát.

Az ITU alapvető feladata ma is változatlan. A telekommunikáció egységesítési problémájának megoldását igyekszik elősegíteni például a harmadik generációs mobiltelefon-rendszerek, az internet domainnevek rendszere, a műholdas kommunikáció, a digitális műsorszórás koordinálása ügyében. 2005-ben az ITU tuniszi világkonferenciáján a világnap elnevezését a mai korhoz igazodva kiegészítették, így május 17. az Információs Társadalom Világnapja is egyben.

A holnapi napon, május 18-án pedig az Internet Világnapját tartják, szintén az ITU kezdeményezésére, amely a fejlődő és a fejlett országok közötti digitális szakadék felszámolását is fő céljának tekinti. Hiszen a Föld lakosságának többsége még nem élvezheti a modern telekommunikáció előnyeit, noha napjainkban rohamtempóban terjednek a fejlett távközlési technika eszközei, az okostelefonok és a táblagépek.

Itt lehet hozzászólni !