A fűnyírás a rendkívüli helyzetben is elindult Csepelen

csepel.hu

A tavasz visszavonhatatlanul megérkezett, elkezdődtek a kerti munkák.

A Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. Zöldterület-fenntartási Osztály munkatársai a kihirdetett egészségügyi vészhelyzetben is megkezdték a közterületi fűnyírást a kerületben.

Ezt szükséges elvégezni, hiszen a hetek múlásával egyre nagyobb lesz a fű, ami a későbbiekben jelentősen megnehezítené a munkát. Április végén az elvárható közterületi kép megteremtése érekében egyes területeken már másodszor történik a fűvágás.

A fűnyírási feladatokat kilenc nagyteljesítményű fűnyíró traktorral és több damilos fűkaszával végezik munkatársaink.

Fontos tudni, hogy a közterületi zöldterületek gondozása nemcsak a Városgazda Zrt. feladata, hanem mindannyiunké.

A főváros köztisztaságáról szóló 48/1994 (VIII.1) Főv. Kgy. rendelet 3. § (1) bekezdése kimondja, hogy

„az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles gondoskodni az ingatlan és az ingatlan előtti járda, továbbá a járda és a kocsiút közötti kiépített vagy kiépítetlen terület – beleértve az ingatlan nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészletet is – gondozásáról tisztán tartásáról, szemét és gyommentesítéséről, hó eltakarításáról és a síkosság mentesítéséről”.

A rendelet értelmében a tulajdonos kötelessége az ingatlan körüli közterületen található gyalogútszakaszt és az úttestig terjedő zöldterületet tisztán tartani, a gyepfelületet, növényzetet ápolni és gyommentesítéséről gondoskodni, beleértve az ingatlan körüli csapadék-vízelvezető árok tisztítását, gyomtalanítását, a csapadékvíz zavartalan lefolyásának biztosítását.

A fentiek alapján a családi házak előtti területek ápolása és tisztántartása az ott lakók kötelessége, amit a legtöbb tulajdonos meg is tesz.
Ugyanez érvényes a társasházakra is. A ház körüli zöldterület gondozásáról, tisztántartásáról ugyanúgy kell gondoskodni, mint a lépcsőházak takarításáról.

Az ingatlanokhoz kapcsolt területeken keletkezett zöldhulladék elszállításáról az ott lakóknak kell gondoskodni.

A zöldhulladékot az erre a célra rendszeresített FKF jelzésű zöldhulladékhulladék-gyűjtő zsákba gyűjthetik össze, hogy a zöldhulladék elszállítási napokon az FKF Nonprofit Zrt. elszállíthassa. 100 literes zöldhulladék-gyűjtő zsák több barkácsáruházban, élelmiszerboltban, hipermarketben megvásárolható 235 Ft/db áron. Az árusítóhelyek részletes listáját az alábbi linken tekintheti meg.

https://www.fkf.hu/zoldhulladek-gyujto-zsakot-arusito-partnereink

A zöldhulladék elszállításáról több információt az FKF Zrt. honlapján talál.

https://www.fkf.hu/kerti-zoldhulladek-gyujtes

Itt a tavasz, kérjük együttműködésüket a kerületünk, lakókörnyezetünk gondozásában!

csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !