Súlyos problémák vannak a karanténban tartott iráni diákokkal

Origo, Csepel.info

Csak rendőri segítséggel tudták bent tartani az iráni diákokat a Szent László Kórházban, ahol a koronavírussal fertőzötteket és a fertőzésgyanús személyeket helyezték karanténba. A diákok nem akartak együttműködni a magyar orvosokkal és ápolókkal, kiabáltak, székeket dobáltak. Az első pillanattól kezdve problémák vannak velük: az első fertőzött nem tartotta be a karantén szabályait, egy másik pedig azt sem mondta meg, hogy melyik egyetemen tanul.

Szlávik János, a kórház főorvosa modta el, hogy az irániak székeket dobáltak. Kiss Attila dandártábornok, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság vezetője kiemelte: a karantén szabályainak be nem tartása egyes esetekben bűncselekménynek minősül, a nem magyar állampolgárok esetében az országból való kiutasítással is járhat.

A budapesti Szent László Kórházban a kialakított karantén miatt korlátozzák a mozgást,  a bent tartózkodó betegek sem közlekedhetnek szabadon, zárják az ajtókat is. Vagyis mások a  magatartási szabályok, mint a többi hazai egészségügyi intézményben.

Ahhoz, hogy a fertőző betegek ne fertőzhessenek meg másokat is, az ő szabadságukat is korlátozni kell.Ez a gyakorlatban úgy történik, hogya járványügyi hatóság hoz egy határozatot, ami rögzíti azt, hogy az adott betegnek a kórházban kell tartózkodnia.

Azt is meghatározzák, hogy mikortól kell ott tartózkodnia, azt viszont nem, hogy meddig, mert nem lehet tudni, mennyi ideig tart a gyógyulás.

Az iráni diákok egyáltalán nem működtek együtt, vasárnap és hétfőn szemeteskukákat dobáltak a kórtermekben, majd székeket dobtak ki az ablakon. Az irániak egy része az ápolónőket is fenyegette.

Egyesek ellenálltak az orvosi vizsgálatnak, nem adtak különböző mintákat. (Koronavírus esetében egyébként vér- és torokmintát szoktak venni.)

Ráadásképpen az irániak vasárnap azt skandálták, hogy

éjfélkor megszöknek.

Információnk alapján, vasárnap 28 iráni állampolgár tartózkodott a kórházban, akik közül hétfőn 8-at elengedtek.

Az irániak magatartását forrásunk azért is nevezte hihetetlennek, mert az egészségügyi intézkedések az ő érdekükben történtek, ők az ellenállásukkal pedig nemcsak a környezetüket, hanem saját magukat is veszélyeztették.

Ráadásul egyetemi hallgatókról van szó, sőt, egészségügyi képzésben vesznek részt.

A járványügyi hatóság, amikor meghozta a határozatát, a rendelkező részben arra is felhívta a figyelmet, hogy hol kell tartózkodniuk a fertőzötteknek, illetve a fertőzésgyanús embereknek.Közölték azt is, hogy milyen szankciókkal jár, ha ennek a magatartásnak nem tesznek eleget.

Ahogy az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság vezetője, Kiss Attila elmondta, a

külföldiek akár idegenrendészeti eljárás alá is vonhatóak, vagy sor kerülhet a tartózkodási engedélyük megvonására, beutazási korlát elrendelésére.

A járványügyi hatóság az indokolási részben tájékoztatást adott az irániaknak arról, hogy milyen szankciók várhatóak,ha nem tesznek eleget a rendelkező részben foglaltaknak.

A Szent László Kórházba ellátogatott az iráni nagykövetség és az idegenrendészet több munkatársa is, így nyelvi korlátok sem állhattak fenn az egyetemisták és az orvosok, ápolók között.

A diákok tehát annak ellenére szegték meg a karantén szabályait, hogy pontosan tisztában voltak azokkal, illetve a várható szankciókkal is.

Forrás: Origo

5 hozzászólás “Súlyos problémák vannak a karanténban tartott iráni diákokkal” bejegyzésre

  1. Boldog Karácsonyt szerint:

    Le vagytok maradva. Az már régen kiderült, hogy nettó hazugság a székdobálás meg az összes többi hazugság.
    Abban a szobában nemhogy szék nem volt, de kéztörlő, szappan és w.c. papír sem.
    Ha pedig bárkit bezárnak egy szobába koronavírus gyanús emberekkel és semmi, ismétlem semmi tájékoztatást nem adnak akkor bármelyik egyszerű emberben is fölmegy a pumpa.
    Az Origó nevű szennykormány-média csak hozta a szokásos hazugságait mert nem elég hangsúlyozni, hogy a vírus a MIG-RÁ-CI-Ó miatt van!
    Aki tud angolul (a nővérek, orvosok úgy látszik nem) az már aznap megnézte, hogy az irániak mit posztoltak ezzel kapcsolatban. De nem, a vérjobber, habzó szájú mélymagyarok csakis a kormánysajtóból hajlandóak tájékozódni és sajna hülyén fognak meghalni.

  2. Hozzászóló szerint:

    Meg kell adni a lehetőségét számukra annak, hogy otthon újra kecskét gyógyíthassanak.

  3. Qqriq szerint:

    A helyzet az, hogy a magyar betegek még nem panaszkodtak és együttműködőek, tűrnek… Tipikus migráncs viselkedés az összevissza hazudozás: először erőszakoskodik, majd tagad és sajnáltatja magát hogy elérje amit akar. Ha nekem ilyesmi problémám lenne mondjuk Iránban (kényszerű kórházi ellátás színvonala, információhiány, kommunikáció), első körben megpróbálnám felvenni a kapcsolatot a hazám nagykövetségével. A koronavírusos iráni betegek vagy legalábbis a róluk szóló híradások kínos helyzetbe hozzák a Magyarországon élő többi iráni állampolgárt is. Csakhogy az iráni nagykövetség kussol. Amúgy ki a tököm fizeti az irániak ittlétét, tanulmányait és szórakozását, ha nem az iráni állam? Esetleg mégiscsak a Gyuri bácsi?! Mert mindez alsó hangon a havi egymillió forintot közelíti.

  4. Gary Ridgway szerint:

    Qqriq!
    Mivel kettős állampolgár a kiscsávó, így fel is vette a svéd követséggel a kapcsolatot, mikor a Facebook-on (érted? 🙂 ) keresték meg a rendőrök. 😉 Az a baj, hogy Te kevered az irániakat az afgánokkal és a többi, többségi de szunnita vallási irányvonallal.

  5. […] hírblog « Súlyos problémák vannak a karanténban tartott iráni diákokkal Fontos információ: eddig bírja a koronavírus a különböző felületeken […]

Itt lehet hozzászólni !