Minden gyermek számára biztosított az óvodai ellátás

csepel.hu

Morovik Attila oktatásügyért felelős alpolgármester harmadik ciklusát kezdte meg ősszel.

Az elmúlt évek tapasztalatairól, a Csepeli Gyermeksziget Programról, az ehhez kapcsolódó iskolafelújításokról, valamint az óvodákat érintő fejlesztésekről, változásokról is beszélgettünk vele.

„Csaknem egy évtizede dolgozom alpolgármesterként a kerületben. Németh Szilárd akkori polgármester az oktatás mellett a szociális és egészségüggyel kapcsolatos feladatokat is rám bízta. Az első ciklus az alapok lerakásáról szólt. Voltak jelentős eredmények, történtek komoly átalakulások, de a pénzügyi helyzet stabilizálása volt a középpontban. A szocialisták csődközeli helyzetbe vitték a kerületet. Ezért kellett először a gazdálkodást rendbe tenni. Tízmilliárdos vagyonvesztése és sokmilliárdos hiánya volt az önkormányzatnak. A pedagógusok, a szociális és egészségügyi szférában dolgozók bérét hitelből fizette a kerület. Az adósságot sikerült csökkenteni, végül megszüntetni. 2014-ben Borbély Lénárd polgármester vezetésével már nyugodtabb, kiszámíthatóbb időszak következett. A megbízható pénzügyi alap megteremtette az újabb fejlesztések hátterét – hangsúlyozza az alpolgármester. – Ezek között van a Csepeli Gyermeksziget Program is. Ebben az önkormányzat többek között kiemelt feladatának tekintette a bölcsődék és óvodák udvarának felújítását. A célunk az volt, hogy valamennyi intézményben XXI. századi színvonalú, modern, biztonságos játszóudvarokat alakítsunk ki. Ez bátor vállalás volt. Öt év alatt hatalmas munkával és jelentős anyagi ráfordítással sikerült megvalósítani. A program lassan a befejezéséhez ér, néhány óvodában még folynak munkálatok, de idén tavasszal ezek is átadásra kerülnek” – tette hozzá.

Észszerűsítik az óvodák működését

Az óvodabezárásos rémhírekre reagálva Morovik Attila kiemelte: szükségessé vált a teljes óvodai és bölcsődei hálózat működtetésének újragondolása. A gyerekeknek nyújtott szolgáltatások bővítése érdekében tették le javaslatukat a képviselő-testület asztalára. „Szó sincs óvodabezárásról. Észszerűsítjük az intézmények működését, új szolgáltatásokat indítunk. Úgy fejlesztünk, hogy közben Csepel önkormányzata minden gyermek számára biztosítja az óvodai ellátást. A tankerületek törvényi kötelezettsége az autista gyerekek iskolai és óvodai oktatásának megszervezése, melyet itt a kerületben is biztosítani kell. Az ő ellátásuk a Hétszínvirág Tagóvodában zajlik majd. Az iskoláskorú gyerekek autista csoportja a Vénusz Tagóvodában fog működni. Három tagóvodában – az Erdősorban, a Mesevárban és az Aprajafalvában – óvoda-előkészítő csoportok indulnak. Ezekre azért van szükség, mert az óvodákba körülbelül kétszáz olyan kisgyerek kerül be, akik még nem töltötték be a harmadik életévüket. Ezekben a csoportokban a gyerekek életkoruknak megfelelő gondozásban részesülnek.” Ugyanakkor az óvodapedagógusok létszámáról az alpolgármester kifejtette: kevés fiatal választja ezt a szakmát, és egyre többen mennek nyugdíjba. Ezért a csepeli önkormányzat tavaly 110 millió forintos bérpótlékot hozott létre. Ebből havi bruttó 40-50 ezer forintos bérkiegészítést biztosítanak az óvodapedagógusok számára. Az alpolgármester kiemelte: az intézményfejlesztés során új bölcsődei férőhelyek is létesülnek. Ez a királyerdei családok számára jelent jó hírt. A Szarka Óvoda 2021-től bölcsődeként üzemel tovább. Az intézményben két csoport indul, mely 24 gyerek befogadását teszi lehetővé. Kiemelte, a Kertvárosi Bölcsőde fejlesztései is megvalósultak, melynek köszönhetően 36 új férőhellyel bővült az intézmény. Így már nem meglepő, hogy a csepeli ellenzéki képviselők is helyeselték és támogatták az előterjesztést.

Megkezdődik az iskolák felújítása

Idén a Gyermeksziget Programban új tervek várnak megvalósításra. Az iskolák rendbetétele következik. Erről Morovik Attila elmondta: az önkormányzat vezetése az összes iskolát bejárta. „A tankerülettől kértük, nevezzék meg, mely intézményekkel kezdjük a felújítást. Előreláthatóan a Herman Ottó Általános Iskolával indul a projektünk. Hamarosan megkezdjük a felmérést és a tervezést. A munkálatokra csak a nyári szünetben kerülhet sor. Első körben ötszázmillió forintot szántunk e programra. Szeretnénk élhető iskolai udvarokat kialakítani, az épületen belül pedig a szükséges gépészeti felújításokat megvalósítani.” Az alpolgármester az iskolai sportprogramokról szólva kiemelte: jó kapcsolatban állnak a Dél-pesti Tankerületi Központtal, úszásoktatással kapcsolatos együttműködésük kiemelt jelentőségű. „Az önkormányzat az elsős, a másodikos, valamint a negyedikes diákok úszásoktatásának teljes költségét átvállalta, és a gyerekek szállítását is fedezi. Nem sok kerület mondhatja el, hogy óvodás kortól egészen hatodik osztályig ingyenes úszásoktatást biztosít a gyerekeknek. Úgy gondolom, ez példaértékű kezdeményezés, melyre büszkék lehetünk, csakúgy, mint a megújult közterekre, utakra, játszóterekre. Jó látni, hogy Csepel az elmúlt évtizedben ennyit fejlődött és szépült” – húzta alá.

PE

csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !