Február 14 – Valentin nap

alon.hu, Mr.Gabee, Csepel.info

Valentin napot február 14-én tartják az egész világon. A hagyományt Szent Bálinthoz kötik, ő ugyanis a jegyesek, szerelmesek védőszentje.​ Ezen a napon a szerelmesek apró ajándékkal, virággal lepik meg kedvesüket.

A legenda szerint a februári Valentin-nap, Szent Valentin nevéhez kötődik. Valentin, a III. században élt, (Valentin magyarul Bálint), aki kiállt az emberek jogaiért. Az akkori uralkodó II. Claudius úgy vélte, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak, mint azokból, akiknek családjuk, feleségük van, ezért megtiltotta a fiatal férfiaknak a nősülést.

Valentin viszont úgy tartotta, hogy ez a döntés káros a fiatal férfiaknak, ezért titokban összeeskette a szerelmeseket, még a katonákat is. A friss házasokat a saját kertjéből szedett virágokkal ajándékozta meg.

Amikor II. Claudius rájött az árulásra, bebörtönözte a papot. Valentin összebarátkozott a börtönőrével és a hite erejével, imáival visszaadta a börtönőr vak lányának a látását.

Kivégzése előtt üzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá:

”A Te Valentinod.”

Az angolok már 1446-ban megünnepelték ezt a napot, a XIX. századtól küldenek egymásnak üdvözlőkártyát az emberek.

Magyarországon 1990-ben éledt fel megünneplése. A legnagyobb kultusza az angolszász és francia nyelvterületen van, bár ma már a világ szinte minden országában kapcsolódik hozzá valamilyen hagyomány.

Ám ami világszerte hasonló: a szerelmesek ünnepén a virágárusok és az ajándéktárgy-kereskedők engesztelhetetlen harcot vívnak a vevők pénztárcájáért.

6 hozzászólás “Február 14 – Valentin nap” bejegyzésre

  1. Lili Züllig szerint:

    Idén nem volt Valentinos hadjárat 😥 se a Migros, se a Coop nem volt Love decoration 😪 egy táblát láttam össz a Christ-ben, de még az Import Parfümerie sem akciózik… itt már febr 1 óta csak nyuszi, meg csokitojás kapható. Itt inkább apró kis ékszert vásárolnak Emberek idén, vagy Globus/PKZ Ajcsikártyát ajcsiznak egymásnak. Tegnap 40p álltam, míg sorra kerültem ékszerésznél… Amit láttam, 3 pasi előttem az egy óra karlánc szett, egy fülbevaló, egy gyűrű, én meg egy karperecet vettem. Mögöttem láttam pasi Swarowski brosst nézeget szerelmetesének, úgyhogy volt minden. De nem kell itt izé Vajna Timis gyémántra gondolni. 2020 van, emlékezetes év, egy kis emlékezetes, kedves Schmuck és az Asszony elolvad 🥰

  2. Nagyapó szerint:

    Már nem tudni magyar! De ez érthető annál aki évtizedek óta nem beszélt nyelvünkön, ezért nem furcsa, hogy Valentin, vagy latinul Valentinus nevét torzítja a spanyolos Valentinos-ra.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. Nagyapó szerint:

    A cikkhez annyit hozzátéve, hogy volt Római Szent Bálint áldozópap és vértanú, Terni Szent Bálint püspök és vértanú, valamint Passaui Szent Bálint püspök.
    Az angolszász országok az elsőt ünneplik Valentin napként, a germán hatású vidékeken a passaui Bálintot tisztelik (bálintkereszt, vagy frászkereszt)

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. Gary Ridgway szerint:

    Svájcban nemigen beszélni spanyol… 😉

  5. Nagyapó szerint:

    Gary Ridgway! Akkor miért írt “Valentinos”-t? A latinban VALENTINUS az a név, ami nálunk Bálint!
    Aki nem tud arabusul….!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. Lili Züllig szerint:

    Bocs olyan melléknévképzősen írtam, hogy Valentinos.
    Só, melléknévképzővel sós
    cukor-melléknévképzővel cukros
    Valentin-mit adjektivdeklaration ist Valentinos (auf ungarisch)

    De írhattam volna úgy is, “nem volt nagy valentinozási kedv idén”
    💖💝💘💗💓💞💕🧡❤❣💗💓💞💕🧡❤❣💘💝💖🎀

Itt lehet hozzászólni !