Óvintézkedések, akcióterv – Magyarország felkészült a koronavírusra

Origo

Minden magyar hatóság felkészült arra a helyzetre, ha esetlegesen felüti a fejét a koronavírus-járvány Magyarországon. Az ezzel kapcsolatos operatív törzs már január 31-e óta működik, és közzé is tett egy 28 pontos intézkedései tervet. Időközben a Vuhanból hazajutni szándékozó magyarok is már itthon vannak, mind tünetmentesek. Kínában már több mint 350-en haltak meg a járvány miatt. 

Magyarország teljes mértékben felkészült arra, ha a Kínából kiinduló koronavírus eljut Magyarországra. Itthon meghoztak minden szükséges járványügyi megelőző intézkedést a koronavírusos fertőzésekkel kapcsolatban, és felkészültek az esetleges betegek ellátására. Ennek részeként hétfőn az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága által kezdeményezett megbeszélésen a kórházak képviselői, a kórházak fenntartói és a háziorvosok szakmai szervezetei részletes és szakszerű tájékoztatást kaptak Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvostól a Nemzeti Népegészségügyi Központ eljárásrendjéről. 

Az egészségügyi intézmények fenntartói és a háziorvosi alapellátást képviselő szakmai szervezetek is egyhangúlag jelezték, hogy felkészültek, és messzemenően együttműködnek az eljárásrend betartásában. A Nemzeti Népegészségügyi Központ a szakmai protokolloknak megfelelően ajánlásokat fogalmaz meg az egészségügyi intézmények, a kórházak, a háziorvosok számára, és koordinálja a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy megelőzzük a koronavírus-fertőzéseket Magyarországon.

28 pontos terv a védekezés érdekében

Orbán Viktor miniszterelnök még január 31-én jelentette be, hogy a belügyminiszter vezetésével felállt egy operatív törzs az esetlegesen bekövetkező baj esetére. Még ugyanazon a napon elkészült a koronavírus-járvány magyarországi terjedését megakadályozni hivatott akcióterv.

Az operatív törzs terve 28 pontból áll.

Az intézkedések célja a fertőzés esetleges magyarországi megjelenésének kiszűrése és lokalizálása, valamint az állami szervek feladatainak összehangolása, ezáltal az egészségügyi és járványügyi intézkedések hatékony megszervezésére. 

A terv első hat pontja az Országos Rendőr-főkapitányság számára ír elő intézkedéseket. Elsőként, hogy az ORFK soron kívül tegyen javaslatot a határforgalom ellenőrzésének és a járvány terjedésének megakadályozásra vonatkozó eljárásrendre, a szükséges intézkedésekre és határvédelmi eszközökre. Kiemelt figyelmet kell fordítani azokra az emberekre, akik Kínából érkeznek, vagy a beutazást megelőző 14 napon belül ott tartózkodtak, valamint azokra, akik bizonyítottan fertőzött emberekkel kerültek kapcsolatba.

Az akcióterv előirányozza hőkamerák szolgálatba helyezését, esetleg további ilyen berendezések megvásárlását vagy bérlését. A Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve ingyenesen elérhető információs vonalat (zöld szám) kell létrehozni. Az utóbbi már meg is történt. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ útján be kell szerezni a szükséges egészségügyi eszközöket. Biztosítani kell a határátkelőhelyeken szolgálatot teljesítők megfelelő egészségügyi védelmét, és egyéni védőfelszereléseket, valamint fertőtlenítő helyeket kell kialakítani. Gondoskodnia kell az érintett állomány felkészítéséről, és a határátkelőhelyen biztosítani kell a fertőzöttek elkülönítését – olvasható a dokumentumban.

A felsőoktatás is felkészült

A hétvégén közölték, hogy a felsőoktatás, a klinikai központok felkészültek a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos feladatok végrehajtására – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára. Schanda Tamás elmondta, hogy az egyetemek – többek között – a magyar mellett angol, német és kínai nyelvű információs anyagok útján tájékoztatják polgáraikat a fertőzés jellemző tüneteiről, és kérdőívek segítségével szűrik ki azokat a hallgatókat, akik esetében magasabb a fertőzés kockázata.

A Szent István Egyetem hétfőn jelentette be, hogy óvintézkedéseket vezetett be. Az intézménynek jelenleg 82 kínai hallgatója van.

Az egyetem azt közölte: kínai hallgatóik közül 63 diák a gödöllői campuson, 19 pedig a budai campuson tanul. Az elmúlt hetekben 14-en utaztak haza Kínába, ők várhatóan a jövő héten térnek vissza, erről az intézmény tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK).

Az egyetem számára kiemelten fontos hallgatói, oktatói és munkatársai egészsége, ezért a megbetegedések megelőzésért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásában megfogalmazott higiéniai előírások kötelező betartását rendelte el az egyes campusokon és a kollégiumokban. A hallgatók és a munkatársak az erről szóló tájékoztatást megkapták – írták.

Az intézmény vezetése arra kéri azokat a hallgatókat és munkatársakat, akik Kínából, különösen annak Hupej tartományából vagy az érintett távol-keleti országokból tértek vissza az elmúlt napokban, vagy térnek vissza hamarosan, hogy két hétig maradjanak távol a közösségi eseményektől, és figyeljék saját egészségi állapotukat.

Hazaértek a magyarok

Vasárnap este Franciaország érintésével hazaérkezett az a hét magyar, akiket kimenekítettek Vuhanból. A hazatérők, akik több orvosi vizsgálaton is átestek, minden valószínűség szerint egészségesek, de a lappangási idő miatt két hét karantén vár rájuk a Dél-pesti Centrumkórházban. 

A magyar utasoknak a franciaországi leszállás után sem voltak tüneteik, és ugyan fáradtságra panaszkodtak, de máskülönben jól érezték magukat.

Időközben a Budapest Airport tájékoztatása szerint a Hainan Airlines kínai légitársaság úgy határozott, hogy a Csungking–Budapest járatukat február 7-e és március 27-e között felfüggesztik. Pénteken más, a budapesti légikikötőt érintő járatfelfüggesztéseket is bejelentettek.

Mindezzel pedig további gátat lehet állítani a vírus terjedése elé. 

Egyre több a halálos áldozat Kínában

A vírus Kínában továbbra is gyors ütemben szedi az áldozatait. Hopejben a fertőzöttek száma 11 177-re nőtt, míg a vasárnap történt 56 halálesettel a betegség halálos áldozatainak száma a tartományban 350-re emelkedett. A leginkább továbbra is a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hopej tartományt sújtja az új koronavírus terjedése, a kór ezen a területen szedi halálos áldozatainak túlnyomó többségét. A betegségben elhunytak száma ezzel meghaladta a 2002 és 2003 között tomboló, az új koronavírussal (nCoV-2019) azonos családba tartozó SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) járvány Kína szárazföldi részén szedett halálos áldozatainak számát, amely 349 volt.

Forrás: Origo

 

6 hozzászólás “Óvintézkedések, akcióterv – Magyarország felkészült a koronavírusra” bejegyzésre

  1. Gyula szerint:

    Azt nem értem, hogy több ország már rég nem enged be sehonnan Kínából járatokat, akkor ide miért repül még mindhárom??? Természetesen átszálással is el lehet jutni, van sok variáció.

  2. Gyula szerint:

    “Kiszűrt a hőkamera egy lázas kínai utast hétfőn a Liszt Ferenc repülőtéren – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az MTI-vel. A Kínából érkező kínai állampolgárnál a repülőtéren felállított hőkamera és a manuális lázmérő is kimutatta a 39 fokos lázat.
    Az egészségügyi szakmai protokollnak megfelelően az utast azonnal elkülönítették a népegészségügyi központ repülőtéri vizsgálójában.
    Az NKK eddigi információi szerint a magyarországi tartózkodási engedéllyel rendelkező kínai nő a repülőn lett rosszul, előtte nem volt panasza. Január 12-én hagyta el Magyarországot, és most jött vissza.
    Vuhanban sem ő, sem családtagjai nem jártak.
    Az életbe léptetett eljárásrendnek megfelelően az erre a célra kijelölt Szent László Kórházba szállították, ahol soron kívüli orvosi vizsgálatnak vetik alá.
    A repülőtéren a protokollnak megfelelően azonnal megkezdték a fertőtlenítést, mind a gépen, mind azokban a helyiségekben, ahol átment vagy jelen volt az utas – írta az NKK.
    .
    Ilyenkor, ha gáz van, mi van a többi utassal, mert a repülőn zártrendszerű levegőrendszer van!

  3. kilgore trout szerint:

    és ha kiugrok a szabadkai/bécsi, stb. piacra és ott kapom el és autóval hazahozom?

  4. Gyula szerint:

    Szerintem kisebb az esélyed, mint egy Kínából érkező repülőn. 😉 De esély mindenre van, elvileg a lottó ötösre is!

  5. kiss istvan szerint:

    Gyuszi!

    Azt nem értem, hogy több ország már rég nem enged be sehonnan Kínából járatokat, akkor ide miért repül még mindhárom???

    Mit kéne tenni szerinted, mint szakembernek?

  6. Gyula szerint:

    Na, valami új NER huszár… 🙂
    Szerinted?
    Amit a többi ország, nem beengedni Kínából érkező járatokat.
    Hülyeséget kérdeztél…

Itt lehet hozzászólni !