Január 31-én éjfélkor a britek elhagyják az Európai Uniót

Origo, Csepel.info, Mr.Gabee

Három és fél évvel azután, hogy népszavazáson döntöttek róla, a britek pénteken, közép-európai idő szerint éjfélkor kilépnek az Európai Unióból. Egy átmeneti 11 hónapos időszak következik. Ebben az időszakban dőlhet el, hogy pontosan milyen is lesz London és Brüsszel kapcsolata.

 

Péntek éjjel kilép az Egyesült Királyság az Európai Unióból. A brit EU-tagság londoni (greenwich-i) idő szerint 23 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor szűnik meg. Az Európai Unió és elődszervezetei történetében még nem volt példa teljes jogú tagország távozására.

Az Egyesült Királyság 47 évet és egy hónapot tölt a távozás pillanatáig az Európai Közösség, majd utódja, az Európai Unió tagországaként,

ugyanis 1973. január 1-én lépett be az akkori EK-ba, Dániával és Írországgal együtt.

Hosszas huzavona jutottunk idáig

Az Egyesült Királyság 2016 júniusában tartott népszavazást követően 2017 tavaszán jelentette be kilépési szándékát az Európai Unióból. Az akkori brit miniszterelnök,

Theresa May 2018 novemberében hosszas tárgyalások után megállapodott az Európai Unióval a Brexit feltételrendszeréről, amelyet a londoni alsóház azonban háromszor is elutasított.

Ezt követően a kilépés dátumát az EU brit kérésre 2019 március végéről október végére halasztotta.

Boris Johnson jelenlegi konzervatív párti miniszterelnök is halasztást kért, amelyeket az EU jóváhagyott. A legutóbbi halasztási döntés jelölte ki a Brexit január 31-i határnapját.

Ez a határidő az eddigiektől eltérően teljesülni fog, mivel az elmúlt napokban a brit parlament és az Európai Parlament is törvénybe iktatta a kilépés feltételrendszerét rögzítő megállapodást, így a brit EU-tagság megszűnésének jogi akadálya immár nincs.

Lobog az Union Jack

A kilépés napjára a londoni parlament épületegyüttese előtti tér, a Parliament Square összes zászlótartó oszlopára felvonták a Union Jacket, vagyis a brit lobogót.

A nap folyamán különlegesen tervezett, 50 penny névértékű Brexit-pénzérme is forgalomba került “Peace, prosperity and friendship with all nations” – Béke, jólét és barátság minden nemzettel – felirattal.

 

A kilépés pillanatában kezdetét veszi az alapesetben 11 hónapos átmeneti időszak, amelynek elsődleges célja, hogy London és az EU átfogó kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodást köthessen.

Az átmeneti időszak lejártáig jórészt a jelenlegi szabályrendszer marad érvényben az Európai Unióval fennálló viszonyban, vagyis legalább az idei év végéig semmiféle érdemi változás nem lesz érzékelhető olyan területeken, mint az utazás, a bevándorlási szabályok, a légiközlekedés vagy a kereskedelem.

8 hozzászólás “Január 31-én éjfélkor a britek elhagyják az Európai Uniót” bejegyzésre

  1. Jobban szerint:

    A “felvilágosult, fejlett, haladó, demokratikus” Nyugat emblematikus országa tévúton járna önsorsrontó módon? Vagy rájöttek, hogy “meztelen a király”?
    Az egybe erőszakolt formációknak mint Szovjetúnió, Csehszlovákia, Jugoszlávia….stb. megvan a maguk “szavatossági” idejük, főleg, hogy a “hangosabbak” erőszakkal érik el az egyes államok számára kedvezőtlen, de az erősek szerint “szükséges” irányt.

  2. Horváth János szerint:

    Vagy csak nem akarják tovább finanszírozni az orbáni baromságokat!

  3. Jobban szerint:

    Vagy nem akarják tovább finanszírozni az eu-s nonszenszségeket….lásd migráció elvtelen támogatása….
    Gondolom a briteknek inkább a saját érdekük fontosabb mint Magyarország jelentősége, szerepe az Eu-ban…a ballib. kórus fújja fel ennek “jelentőségét”…”nagyságát”…vagy tökéletes véleményterror uralkodik az Eu-ban? Ja, igen.

  4. Nagyapó szerint:

    Sikerült kipiszkálni a briteket, erősödik a német dominancia!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. Gyula szerint:

    Trumppal az élen, ugye öreg? 🙂

  6. Volt már ilyen szerint:

    Ezután majd kitakaríthatják Nagy-Britanniából a nemkívánt európaiakat! Azokat akik segélyért mentek oda, s nem dolgozni! Igazuk van!

  7. Jobban szerint:

    Abban is, hogy nem foglalkoznak az EU mondvacsinált ügyeivel, hanem a saját boldogulásukra fektetik a hangsúlyt.

  8. Jobban szerint:

    “”Szeretjük Európát, csak Európai Uniót utáljuk. Nincs több befizetés, nincs több európai bíróság, nincs több közös halászati politika, nincs több zaklatás, nincs több Guy Verhofstadt.” Nigel Farage, brit európai parlamenti képviselő

Itt lehet hozzászólni !