Tovább emelkedtek a keresetek Magyarországon

Origo

Újabb rekordot döntött a foglalkoztatottság

2019. októberben a bruttó átlagkereset 365.100 forint volt, 11,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. 2019. január–októberben a bruttó átlagkereset 360.400, a nettó átlagkereset 239.700 forint volt, mindkettő 10,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. 2015 óta az egyedi kifizetésektől megtisztított rendszeres bérek 52,5 százalékkal nőttek a magyar munkaerőpiacon, ami példátlan felzárkózást jelent a hazai nemzetgazdaság történetében.

A várakozásokat némileg felülmúlta a bruttó bérek októberi emelkedése, ami a képzett munkaerő egyre fokozottabb hiánya és a bérminimum emelések hatására következett be. Közfoglalkoztatás nélkül a nemzetgazdasági bruttó átlagkereset 375.300 forint volt a hónapban. 

A nettó bérek szintén 11,6 százalékkal emelkedtek, így a reálbér növekedés 8,5 százalék volt októberben. A makrogazdaság és a monetáris politika szempontjából kiemelten fontos mutató, a rendszeres bérek éves kumulált növekedése elérte a 10,5 százalékot. A közszféra közfoglalkoztatás nélküli bérei 10,7 százalékkal növekedtek, így továbbra is némileg lemaradó a szektor a bérdinamikában, de a januártól 14, novembertől pedig 20 százalékkal és 2022-ig összesen 72 százalékkal emelkedő egészségügyi szakdolgozói bérek gyorsíthatnak majd az ütemen, mivel 90 ezer embert érint a lépés.

A nemzetgazdaságban közfoglalkoztatás nélkül alkalmazottként munkában állók száma 0,4 százalékkal növekedett, a versenyszféra létszámnövekedése 0,8 százalékos volt, míg a közszférában 1,7 százalékkal csökkent a létszám az előző év azonos hónapjához képest.

A foglalkoztatás bővülésében immár egyértelműen látható a lassulás elsősorban globális okokból és egyelőre valószínűleg a jelenlegi szint körül tetőzik majd a hazai foglalkoztatottság, viszont az enyhe növekedést továbbra is a versenyszféra adja, míg az állami alkalmazottak száma csökken, ami kiemelten jó hír az adófizetői bázis és a vállalkozások szempontjából 

– szögezi le Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője.

2015 óta az egyedi kifizetésektől megtisztított rendszeres bérek 52,5 százalékkal nőttek a magyar munkaerőpiacon, ami példátlan felzárkózást jelent a hazai nemzetgazdaság történetében.

A 2013-tól 2020-ig terjedő periódus alatt pedig 61 százalékot nőhetnek a reálbérek a várható tendenciákat figyelembe véve, mivel 2019-re a Takarékbanknál 11 százalékos éves növekedést várnak a bruttó bérekben, a reálbér-növekedés így meghaladja majd a 7 százalékot. 2020-ra pedig a megállapított ismételten 8 százalékkal növekvő bérminimumok miatt is 9 százalékot várhatóan meghaladó bérnövekedés a jelenlegi várakozásuk, ami 5,5 százalék körüli reálbér-növekményt jelent.

A továbbra is kifeszített munkaerőpiac és a rekordalacsony munkanélküliség miatt a bérnövekedés dinamikája a következő időszakban is hasonlóan intenzív marad, a képzett munkaerő hiánya gyakorlatilag a gazdaság minden szektorában problémákat okoz 2016 óta.

Forrás: Origo

10 hozzászólás “Tovább emelkedtek a keresetek Magyarországon” bejegyzésre

  1. csak úgy szerint:

    És a nyugdíjak?

  2. pusssh szerint:

    KERESETEK SOKAN VANNAK, ÁTLAG VAN CSAK EGY, NYUGDÍJ MEG FÉL
    avagy a csodálatos pénzszaporítás
    szagos-zenés újévi misztériumjáték három felvonásban:

    Mari néni jányának emelkedik: 120.000-ról 130.00-ra,
    A jánya főnökének emelkedik: 680.000-ról 800.000-ra.

    Összesen emelkednek: 800.000-ról 930.000-re.
    Mari néni jányának ihaj, de csuhaj, átlagosan 130.000/2 forinttal, vagyis 65.000-rel emelkedett a fizetése! (Szegény árva éhező főnöke sírdogál.)

    Mari néni a pockosremetei jégkunyhóban a 28.912 forintról 28.922 forintra emelt nyugdíjából, sejehaj, boldogan fagy éppen át az üdvösségbe, bár se rádiója vagy tévéje, se telefonja az örvendestes hír vételéhez. De érzi!

  3. Marika szerint:

    Mese habbal!

  4. Horváth János szerint:

    Igen! És tovább emelkedett a kenyér, a hús, a tejtermék, a zöldség stb. Ára.

  5. Gyula szerint:

    …és milyen terhek vannak egy munkadón… 🙂
    Ejj, ha ezt mindenki világosan látná?! 😛

  6. Nagyapó szerint:

    A nyugdíjasok rendkívül sokat tettek 2010 óta a nemzeti jövedelem növeléséért!🙂
    Az Orbán kormány a gazdaság növelését, emellett a nyugdíjak értéken tartását ígérte. Ezt teljesítette. A nyugdíj követi az inflációt, sőt kiegészítés is jár, függetlenül a nyugdíj nagyságától!
    A szoci blöffök sajnos hatnak!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. Boldog Karácsonyt szerint:

    2020. január 6. Az átlagkereset tavaly októberben 365,1 ezer forint volt, ami 11,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – tette közzé a KSH. Az első tíz hónap alatt a növekedés 10,9 százalékot tett ki. A hivatalos statisztika szerint a bruttó is és a nettó is ennyivel emelkedett.

    Minden hónapban rendre kitör a felháborodás, amikor a KSH közzéteszi a friss kereseti adatokat. Mint tavaly év végén közérdekű adatigénylésre világosan kiderült: 1,7 millió ember fizetése egyáltalán nem szerepel a statisztikákban. A foglalkoztatottak több mint 37 százalékának pénze tehát egyáltalán nem alakítja a számokat. Úgy volt ugyan, hogy a KSH orvosolja ezt a hiányosságot. Az erről szóló tájékoztatás helyett azonban azt közölték, hogy „az új adatforrás teljes mértékű bevezetése előtt további munkálatokra van szükség”. A helyzet pedig azóta jottányit sem változott.

    A Policy Agenda korábbi elemzése szerint az átlagbér meglehetősen csalóka, ugyanis azt a foglalkoztatottak felső tíz százalékának bérei húzzák fel ilyen magasra. Ezért lenne célszerű az átlagbér mellett a mediánjövedelmet is közzétenni, ám ezekkel az adatokkal évek óta adós a KSH.

  8. Aggastyán szerint:

    Ó-IÓ-CIÓ-ÁCIÓ-INFLÁCIÓ! Szóval emberek ne hagyjátok elvakítani magatokat! 🙂

  9. Attila szerint:

    Az egyszerre felmondó battonyai postások egyike nyilatkozta, 130 ezret kapott kézhez…

  10. Gyula szerint:

    …majd leépítenek még az autógyárak is, nyugi!

Itt lehet hozzászólni !