Üzemanyagár-változás 2020.01.01-től

HolTankoljak, Mr. Gabee, Csepel.info


Sajnos brutális áremeléssel kezdődik a 2020-as év. A benzin átlagára bruttó 9 forinttal emelkedik, a gazolaj ára pedig bruttó 6 forinttal. Így az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak:

  • 95-ös benzin: 396 Ft/liter
  • Gázolaj: 421 Ft/liter

24 hozzászólás “Üzemanyagár-változás 2020.01.01-től” bejegyzésre

  1. Gyula szerint:

    …mert egy fos a forint.

  2. Qqriq szerint:

    Növelik a drága előállítási költségű biofos részarányát, ami tönkreteszi az AC pumpát, a karburátort és hengerfejes lesz tőle a motor.

  3. Volt már ilyen szerint:

    Nem az a baj hogy emelik a benzin árát, hanem az hogy az etanol részarányát 5%-ról 10%-ra emelik! Az illetékesek is mondják hogy az nem jó az 1998 előtt gyártott autókba, meg az utána gyártottak mindegyikébe sem márka függően, HANEM AZ HOGY NEM MONDJÁK MEG, EZEN AUTÓK TULAJDONOSAI MIT TANKOLJANAK!

  4. pl szerint:

    A metanolnak kicsit kevesebb mint fele a fűtőértéke, mint a benzinnek. Az adalékolás tehát azt jelenti, h csökken a motor teljesítménye, így a fogyasztás fog nőni. Átverésnek tűnik, főleg, ha nézzük az előállíításának költségét, a környezet szennyezését, és azt, h világunkban egyre inkább ÉLELMISZERT kellene termelni a drága termőföldeken.
    A történetben én úgy sejtem, elvesztették a fonalat. A motorok drasztikus fogyasztás csökkentése, hasznosabb lenne kerülő utak nélkül. Manapság annyira a károsanyag csökkentés a cél, (pedig a fogyasztás felére csökkentésa, azt is felére csökkenti) h mindenféle csilivili beépítésével csökkentik a káros anyagot. Igenám! De ilyenkor csökken a motor teljesítmény, így nő a fogyasztás, (nö a kibocsájtás)…
    A dolog ott kezdődik, h ha egy autó súlya lehetne 7-900 kg, miért engedik a 2-2,5 tonnás, 15-20 literes fogyasztású autókat? Annyi mindent be- és kitiltanak… Ő miattuk pl miért lesz a mi autónk drágább?
    ÉS A KÍGYÓ A FARKÁBA HARAP… Jó lenne belelátni, ebbe a kuszaságba, h igazából, kit milyen érdekek mozgatnak…

  5. Nagyapó szerint:

    Na, megint jön a pánikkeltés. Azért érdemes gondolkodni is, mert:
    – a 95-ös benzin bioetanol-aránya legalább 6,1 százalék lesz a korábbi, legfeljebb 5 %-os biotartalom helyett. Ez 2-3 % változást jelent. Észreveszi valaki?😉
    – a bioetanolt nem az élelmiszer-növényekből, hanem az értéktelen növényi részekből készítik (kukoricaszár, szalma, fusariumos gabona,stb.). Ez gazdasági kérdés.
    – mit károsít az etanol? Miért? Brazíliában az autók zöme etanollal fut.
    – igaz viszont az, hogy „ÉS A KÍGYÓ A FARKÁBA HARAP… Jó lenne belelátni, ebbe a kuszaságba, h igazából, kit milyen érdekek mozgatnak…”

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. pl szerint:

    Érdemes gondolkodni… IGEN!:
    “legalább 6,1 százalék lesz”… Nem az írtam, h mennyivel lesz több…
    “Észreveszi valaki?”… megint nem ezt írtam. Azt írtam, h emelkedik a fogyasztás (mást nem tehet) Szó nem volt arról, ki mit vesz észre…
    “értéktelen növényi részekből készítik”… tudtommal ez sem igaz, országa válogatja, és pont DélAmerikára nem jellemző, sőt az erre szakosodott gyárak alapanyag hiányba szenvednek. EU erősen gondolkodik…
    “Az etanolgyártás során növényi eredetű cukrot erjesztenek alkohollá. Magas cukortartalmánál fogva bioetanol-gyártás szempontjából ideális alapanyag a cukornád, de ahol ez nem terem meg – ahogy hazánkban sem -, ott alapanyagként magas keményítőtartalmú terményeket, kukoricát, búzát, árpát stb. használnak.”
    https://totalcar.hu/magazin/velemeny/kukorica/
    De nem emlékszem h igazságot akartam volna tenni…
    Demens! Te ugye éjjel nappal, minden témában…

  7. Volt már ilyen szerint:

    Nagyapó! Olvassa el már azokat a szakcikkeket, amelyekben le van írva, az alkohol károsítja azokban az autókban a tömítéseket, a tankot, stb. amelyeknél még nem alkoholtűrő alkatrészeket építettek be! Ezért van lista ezekről az autókról! Én kénytelen vagyok prémium üzemanyagot tankolni az öreg autómba!

  8. Nagyapó szerint:

    Volt már ilyen! Igen, olvasok szakcikkeket, de nem a bulvár újságírók hatásvadász cikkeit.
    – Ne keverjük össze az E-85-ös bioetanolt az E10-es benzinnel!
    – Az E10-es benzinben van ~94% benzin és ~6% etilalkohol. Melyik dominál (kenés, stb. ügyében)?
    – Gondolják, hogy a nagy cégek, MOL, Shell, OMV, stb. bevállalnának egy bírósági ítéletet a nem megfelelő minőség – -károkozás – miatt?
    Ezért fenntartom, hogy ez egy tudatos pánikkeltés. Majd itt is jön egy autista kislány, aki megmondja a tutit!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. Nagyoroszi Zsigmond szerint:

    Csak úgy megjegyezném,ki mit, miért vállal be. Mol Kolontár!Az autistákat egy szerencsétlen ember keveri bele egy ilyen ügybe! Szánalmas! Hitelét vesztett! Kommunista!

  10. Volt már ilyen szerint:

    A magyar bioüzemanyagok fenntarthatósági követelményeiről szóló jogszabály 2020-tól magasabb bioetanol-részarányt ír elő. Az E10 bevezetését kormányrendelet írja elő, amely 2020 január 1-én lép életbe. A Shell töltőállomásain már 2019. decemberében bevezetjük az E10 motorbenzint.

    A motorbenzineink közül a Shell FuelSave 95 és a Shell V-Power95 fog E10-et tartalmazni, a Shell V-Power Racing 100 prémium üzemanyagunkat E5 biotartalommal fogjuk biztosítani.

    E10-et csak E10 kompatibilis járműbe lehet tankolni. A gépjárművek üzemeltetési útmutatója tartalmazza, hogy milyen üzemanyaggal működtethető a gépjármű megfelelően. Kétség esetén, a gépjármű gyártója vagy forgalmazója tud megfelelő tájékoztatást adni. Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) tájékoztatását az E10 kompatibilitásról itt is elérheti ellenőrzés céljából.

  11. Volt már ilyen szerint:

    Egyébként az alkohol energiatartalma fele a benzinének, úgy hogy teljesítménycsökkenést is okoz a megnövekedett etanol tartalom. Nagyapó nem olvasta a cikkeket figyelmesen, az etanol nem kenési problémákat okoz, hanem a régi autókba nem alkoholtűrő tömítéseket tettek, azokat károsítja, továbbá az üzemanyag tartály korrózióját növelheti!

  12. Gyula szerint:

    Volt már ilyen!
    Azt is tegyük még hozzá, hogy a vízzel is keveredik az etanol, így lehet vele variálni, azt’ a motorban meg korrodál, amit tud! De ez nemcsak a régi motorokra lesz igaz. Két ünnep közt cseréltem szűrőt és cseréltem befecskendezőket (nem emiatt) és tiszta szutyok, sőt korrodált volt minden. 🙁

  13. Nagyoroszi Zsigmond szerint:

    Nagyapó jól értelmezem, hogy ezzel meg nő a fogyasztás! MOL, Shell, OMV nő a bevétel. Esetleg a károsanyag kibocsáttás megemelkedik?

  14. Gyula szerint:

    Zsigmond!
    Mivel szarabb a minőség, jobban fogod nyomni, így többet szürcsöl a verda…
    De ez nem hungarikum, az EU nagy ötlete…
    A lényeg, ha minnél jobban nyomod, annál többet szürcsöl, tehát nálam annál több károsanyagot bocsát ki, de ezt is kidumálják, mint a VW trükköt…
    A benzinnel könnyebb pancsolni, mint a gázolajjal, ennyi…

  15. Nagyoroszi Zsigmond szerint:

    Értem Gyula. Szóval megint szívunk! De valakik megint nagyon jól járnak. Nagyapó merre van? Ellőtte a rakétáit? Kommunista.

  16. Gyula szerint:

    Az öreg azt a mantrát nyomja, amit elvárnak tőle.
    Mindig is megfelelt, minden rendszernek. 🙂
    Az ő benzines francia szarának sem fog jót tenni…. Citroen…
    Hogy lehet Citroennel járni, venni, javíttatni??? 🙂

  17. Nagyapó szerint:

    Nagyoroszi Zsigmond! Továbbra is fenntartom, amit írtam, hogy ez egy szoclib pánikkeltés, mert:
    – az E5-ben az eddigi 5% etanol helyett 6,1% lesz. Az eddigi 5% nem okozott TELJESÍTMÉNYCSÖKKENÉST, KORRODÁLÓDÁST, FOGYASZTÁSNÖVEKEDÉST??? A 2% növekedés igen? Röhej!😛
    – azután “Közel félmilliárd gépjárművet világszerte olyan régiókban használnak, ahol az E10 a domináns választás a töltőállomásokon. Ennek ellenére nincs dokumentálva egyetlen olyan eset sem, amely azt igazolná, hogy az E10 használata káros lenne a régebbi motorokra. 2012-ben a Német Autószövetség (ADAC) végzett egy kutatást az E10 bevezetésével járó problémák feltárására, és megállapították, hogy nem került sor ilyen jellegű incidensre.” Hát nem érdekes?? Persze az Fidesz vezérelt ADAC hazudik!
    -ja és az etilén oktánszáma 105! Eetásak tudják mi ez?
    -apropó Nagyoroszi Zsigmond (2020. január 01.) tudja mi a különbség a MOL és a MAL között? De azért nyugodtan hülyézzen! Egy prolinál ez természetes, mert 6.Lenin szerint”a proletáré a jövő”😛
    Kérem a továbbiakban kíméljenek meg a proli, műszakilag színvonaltalan írásoktól (szar, fos, stb.).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  18. Gyula szerint:

    “A köd miatt nem tudtak Debrecenben leszállni a gépek”
    “A debreceni repülőtéren egyelőre még nincs kiépítve a legkorszerűbb ILS-rendszer”
    Ködhöz nem kell ILS-III, na mindegy… Ezek szerint linkre lett elherdálva oda is a pénz?
    Gondolom, hogy semmilyen ILS nincs. 😀
    Lajos, Lajos… 😛

  19. Gyula szerint:

    Az öreg tudós fasz…
    Összekevered a német gépparkot a magyarral. Azt a német gépparkot, ahol az állomány 30%-a simlis környezetvédelmi besorolással jár? Értelek…
    Én leszarom ezt a témát, mert mindkét verdám elmegy minden moslékkal, Toyoták… 😛

  20. pl szerint:

    2020 sem fog Demens nélkül telni…
    –“szoclib pánikkeltés”… ez egyszerűen elintézhető demenciája okán… HÜLYE!
    –“eddigi 5% etanol helyett 6,1% lesz”… Valamelyikőtök vitatkozott a plusszon? Én spec a rossz irányról beszéltem.
    –“nem okozott TELJESÍTMÉNYCSÖKKENÉST,KORRODÁLÓDÁST,FOGYASZTÁSNÖVEKEDÉST???”.. Demens szerint a kevesebb fűtőérték ugyanannyi teljesítményt eredményez, természetesen ugyanannyi fogyasztás mellett. (így feltalálva a Demens féle perpetuum mobile-t), Demens elveszi az autógyártók azon jogát is h MEGHATÁROZZÁK milyen tüzelőanyag használható az általuk gyártott gépkocsikban. Demenst kell kérdezni…
    –“oktánszáma 105″… én spec tudom. ÉS?!
    F@szé keveredsz bele? Nem szakmája ez itt senkinek, de úgy látom fizetni csak neked fizetnek… Önként hülyének lenni…

  21. Nagyoroszi Zsigmond szerint:

    Mi az a szoclib pánikkeltés?

  22. Nagyapó szerint:

    “Szoclib pánikkeltés” l. 19:24, 21:04, 23:01, 03:38, 10:30 bejegyzések, és még jön a többi!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  23. Horváth János szerint:

    A 19:24 egy tényállítás, ami sajnos igaz.

  24. Gyula szerint:

    A Fidesz és az öreg barom fóbiája, értelmezési szintje, vagy tökmindegy a “szoclib pánikkeltés”, mert az öregnek ezt mondták, így ötször ideszarta… 🙂

Itt lehet hozzászólni !