Új homlokzatot kap a csepeli Egressy Béni Református Művészeti Középiskola

Csepel.info

A Csepelen található művészeti iskola – Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő intézménye – ismét nagy léptekkel halad előre. Dr. Balogh Gábor PhD, igazgató jóvoltából önerőből, valamint támogatók bevonásával a II. Rákóczi Ferenc út 121 címen található épületkomplexum egyik épületének homlokzata megújul és megszépül.

Szerkesztőségünk felkereste az iskola igazgatóját, azzla a céllal, hogy hogy pár szóban be tudjuk Önöknek mutatni az intézményt. Az alábbiakban a beszélgetést változtatás nélkül közöljük:

Gratulálunk az új arculat megjelenéséhez. Tudjuk, hogy Igazgató úr törekvése egy nemzetközileg elismert oktatási rendszer létrehozása, melynek fő célja a magas minőség elérése és fenntartása. Ön hogyan látja az Egressy jelenét és jövőjét?

Erre a kérdésre nagyon nehéz a válasz: az iskola jelene nem az, amit – mint intézmény létrehozók -prioritásként meghatároztunk anno 1999-ben. A jövőjével kapcsolatosan meg bizakodó vagyok. Sose voltunk olyan szegények, hogy ne merjünk álmodni. Egyik rendszer sem tudta megtiltani, hogy merjünk nagy dolgokra gondolni. Most is ebben a gondolkodási időszakban vagyok.

Annak idején az Egressy azért jött létre, mert elégedetlen voltam iskolámmal, ahol tanítottam. Nem voltam megelégedve az iskolai vezetésével, sem szakmailag, sem emberileg. Nem értettek az iskolavezetéshez és művészetileg pedig olyan személyek voltak a tanácsadók, akik a saját gyarapodásukat tartották a legfontosabbnak. Ezért lett az Egressy.

Jelenleg úgy tudom, hogy református iskolaként működik az Egressy, a Bocskai István Református Oktatási Központ tagintézményeként. Milyen a jelenlegi helyzete az Egressynek? Azok a prioritások megvannak-e, amiért az egész intézmény anno létrejött?

Nem szeretnék erre a kérdésre válaszolni, mert nem tudok olyat mondani, ami előremutató lenne. Azt viszont el tudom mondani, hogy felkérést kaptam a Lembergi Jogi Egyetemtől, hogy vállaljam el a zeneművészeti tanszék vezetését, mint rektor. A Lembergi Egyetem egy régi nagyhírű egyetem, ahol „BA” „MA” és „PhD” képzés folyik, és itt a zenei tanszék rektori székét kellene betöltenem.

Beruházások és fejlesztések tekintetében milyen céljai vannak az intézménynek? Mennyire támogatja a beruházást a fenntartó?

Intézményünkben a beruházás és fejlesztés nem fog megállni, mert én nem az a megállós típus vagyok. Terveim között szerepel egy műfüves focipálya létrehozása, melynek megvalósítását a közeljövőben kezdjük el. Ezen felül egy 800 m2-es kollégium kialakítása a cél, ami jelenleg 50%-os készenlétnél tart. A kollégiumi férőhelyeket külföldi intézményekkel karöltve pályázatból szeretnénk megvalósítani, a focipálya pedig külső támogatók bevonásával fog megvalósulni. Támogatóink között nem szerepel sem a Református Egyház, sem a fenntartás.

Köszönjük a beszélgetést, és reméljük, hamarosan újra be tudunk számolni az intézményről.

11 hozzászólás “Új homlokzatot kap a csepeli Egressy Béni Református Művészeti Középiskola” bejegyzésre

  1. concept szerint:

    Csak kíváncsiságból,az épület átépítése már vagy ~5éve elkészült,az iskola azóta működik,hogyhogy csak most sikerült a homlokzatot befejezni?

  2. Mr.Gabee szerint:

    Ezt a kérdést kérem közvetlenül Balogh Gábor igazgatónak tegye fel az iskola@egressybeni.hu címen. Amúgy sokallom azt az 5-öt.

  3. Bennem tiszteletet keltenek az Egressy iskolában, Balogh Gábor igazgató és munkatársai általl végzet fejlesztések. Az iskolában az ország legkiválóbb művésztanárai tanítanak, minden országos versenyen a diákok kiválóan szerepelnek. Mindezt egy folyamatosan bővülő gyönyörűen felújított intézményben. Az elmúlt 20 év az iskola életében egy sikersorozat, nem mindíg könnyű körűlmények között. Ismerem az ország hasonló intézményeinek sorsát, van amelyik megszűnt, van amelyik a túlélésért küzd. Köszönettel és megbecsüléssel tartozunk az iskolában a gyerekek javára elvégzett munkáért. Sok ilyen szép karácsonyi ajándékot kívánok. ( Az intézményben évek óta főiskolai oktatás is működik…)

  4. Tóth kati szerint:

    Csepel joggal lehet büszke erre az iskolára.Szeretem a kerületünket,szerintem a főváros egyik legjobb helye.Boldog új évet kiváok minden csepelinek!

  5. Lennox szerint:

    Ahol most a zeneiskola áll (amiről minden csepeli tudja, hogy a régi nyomda épülete volt anno), szóval a sulival majdnem szemben, a hév megálló oldalán egykor kertes házak voltak. Ott lakott kisgyerekként az igazgató Balogh Gábor 🙂 – a felesége pedig kisiskolai osztálytársam volt a Petőfi suliban. E kis személyes kitérő után hozzáfűzném, hogy mindig is nagyra tartottam, ahogy kialakította, fejlesztette a zeneiskolát, igazán színvonalas az oktatás – ahogy olvasom és hallom más forrásokból, valamint kerületi lakosként látom az iskola épületének a fejlődését. Szóval én gyerekkori ismerős szemmel is tekintek minderre és büszke vagyok a hajdani kis Gáborra 🙂

  6. Volt már ilyen szerint:

    Mi a baj azzal. hogy megírtam, ami a poszt címében is benne van, hogy az Egressy KÖZÉPISKOLA, s nem EGYETEM!

  7. Az a baj, hogy rosszúl tudja. Az intézményben alapfokú, középfukú és felsőfokú oktatás folyik. Egyetemi szintű is.

  8. Volt már ilyen szerint:

    És ki akkreditálta az egyetemi oktatást? Elismerte a magyar állam az egyetemi oktatást? Egy karral különben sem létezhet egyetem! Állami elismerés nélkül nem lehet diplomát kiadni!

  9. Még az a szerencse, hogy az intézmény vezetése okosabb és előrrelátóbb. Tisztelt uram ha már itt álnéven posztolgat, legalább tisztában kéne lennie a tényekkel. És részemről ezt a “nemes” vitát lezártam! De azért maga még nyugodtan posztolgasson…

  10. Volt már ilyen szerint:

    Szabolcsi úr, az posztolgat, aki a cikket írja! Lehet hogy éppen Ön, mert a neve kékkel jelenik meg, azaz Ön a Csepelinfón már ír egy másik néven, lehet hogy nicknéven! 😉 Én kommentelek, azaz hozzászólást írok, ha hagynak! 😛 Egyébként nem válaszolt az akkreditálás kérdésére! Nem is kell, miért is kell a bécsi partner a középiskolában folyó egyetemi szintű képzéshez, amit én nem vontam kétségbe, tiszteletem az igazgató úrnak! Azért mert helyette az osztrák társintézmény adja ki az egyetemi diplomát! Tévednék kedves Szabolcsi Miklós?

  11. Volt már ilyen szerint:

    Amely képzést a magyar állam nem akkreditálta, az sajnos csak magánpénzből működhet, azaz üzleti alapon történik! A hallgatók állami támogatást nem kaphatnak (hivatalosan)!

Itt lehet hozzászólni !