Ülésezett a képviselő-testület

csepel.hu

A decemberi képviselő-testületi ülésen döntés született Wass Albert felújított csepeli szobrának felállításáról, nemzetiségek támogatásáról, valamint döntöttek támogatások odaítéléséről is.

A testületi ülés napirendje előtt Borbély Lénárd polgármester kiemelkedő eredményeket elért csepeli díjazottakat köszöntött. Gálné Bakos Judit intézményvezető és Varga Erika gyógypedagógus a Nagy Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusai az Autisták Országos Szövetsége által alapított Senpai-díjban részesültek az autista gyermekekért végzett munkájuk elismeréseként. A Halker-Király Team kick-bokszolói a közelmúltban két világbajnokságon vettek részt, amelyeken a hét szakágban tíz arany-, hat ezüst- és tizenöt bronzérmet nyertek. A polgármester személyesen gratulált Busa Andreának, Kondár Annának, Bálint Martinnak, Bálint Zoltánnak, Fésű Lajosnak és Rohonczi Jenőnek a világbajnoki cím elnyeréséhez, felkészítő edzőjüknek, Jaroszkievicz Krisztiánnak és Király István elnöknek, akit a Kick-boksz Világszövetség alelnökének választottak.

A képviselők döntöttek a szigetszentmiklósi önkormányzattal kötött feladatvállalás megszüntetéséről, miszerint 2020. január 31-én megszűnik a csepeli önkormányzat ügyeleti és háziorvosi ellátásra vonatkozó feladatvállalása, míg 2020. március 31-én a védőnői ellátás. A Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat 2013-tól biztosította Szigetszentmiklós-Felsőtag lakosai számára az egészségügyi alapellátásokat. Horváth Andrea vezető védőnő elmondta, a Csepeli Védőnői Szolgálat túlterhelt, a 21 körzetből 15 van betöltve, míg Szigetszentmiklóson csak egy védőnői státus üres. A védőnők kérése volt, hogy a jövőben ne kelljen Szigetszentmiklósra járniuk, mert a létszámhiány miatt nem tudják garantálni, hogy megfelelő szinten el tudják látni a feladatot.

A képviselők elfogadták azt a polgármesteri előterjesztést, amely Wass Albert-szobor felállításáról szól. Az erdélyi író fa mellszobra a Szeplőtelen Szív templom kertjében áll, az új bronzszobor ennek mintájára készülne, amelyet a Radnóti Miklós Művelődési Ház melletti parkban helyeznének el. A szobor ünnepélyes felavatására az író születésének 112 éves évfordulóján, 2020. január 8-án kerül sor.

A városatyák döntöttek támogatásokról is. A Kisebbségekért-Pro Minoritate Alapítvány a csángó bál megszervezésére 400 ezer, a Csepeli Svábok Szabad Kulturális Egyesülete pedig a sváb bál megrendezésére kapott 700 ezer forintot. A képviselők megszavazták Pákozdi József alpolgármester előterjesztését, amely a Csepeli Munkásotthon Alapítványnak bruttó 5 millió forint fedezetet különít el a „100 éves a Munkásotthon programsorozat” lebonyolításához. A testület úgy döntött, csatlakozik a Gemenc Zrt. által meghirdetett „Minden születendő gyermeknek ültessünk egy fát.” elnevezésű kezdeményezéshez. A határozat szerint a facsemetét a szülők igényelhetik az önkormányzattól és a saját kertjükben vagy az önkormányzat által kijelölt közterületen ültethetik el.

A képviselők megszavazták, hogy az önkormányzat támogassa a Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést. A szervezet arra kéri Brüsszelt, biztosítson egyenlő lehetőségeket az uniós alapokhoz való hozzáférésre a fejlődés és a kulturális sokszínűség fenntartása érdekében. A kezdeményezést 2020. május 6-ig legalább hét ország egymillió állampolgárának kell támogatnia ahhoz, hogy az Európai Bizottság asztalára kerüljön. Az előterjesztés szerint a Polgármesteri Hivatal épületében lehetőség lesz aláírni a támogatói íveket.

csepel.hu

4 hozzászólás “Ülésezett a képviselő-testület” bejegyzésre

  1. Várkonyi András szerint:

    A “képviselők megszavazták…” – több témában is voltak ellenszavazatok, egy objektív tudósításban illlene erre utalni !

  2. Marika szerint:

    Nem lesz valami koncert szilveszterkor a szent imre téren?

  3. Gyula szerint:

    Albi szobrunk is lesz?
    Kell, az mint egy falat kenyér… 😛

  4. pusssh szerint:

    Wass Albert mellé egy kis retro ajánlat: Illés Béla? Nem lesz?

Itt lehet hozzászólni !