A világ szegényedett, de a magyarok vagyona jelentősen nőtt

Infostart.hu

Annyi új autót vettek hazánkban, hogy teljesen elfogytak a parkolóhelyek

Megállt a legszegényebb országok gazdagokhoz közeledése, a pénzügyi válság óta pedig most először csökkent a világban a lakosság vagyona.

Az Allianz legfrissebb globális vagyonosodási jelentése azt mutatja: 2018-ban először fordult elő, hogy az iparosodott és a feltörekvő országokban egyszerre csökkent a pénzügyi vagyon. Ilyen még 2008-ban, a pénzügyi válság csúcspontján sem történt.

A teljes nettó pénzügyi vagyon 82 százalékát 2018 végén a világ népességének leggazdagabb 10 százaléka birtokolta.

A megtakarításokra kedvezőtlenül hatott az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi konfliktus, a Brexit-saga, a fokozódó geopolitikai feszültség, de a monetáris szigorítás és a monetáris politika bejelentett normalizálása is.

Tavaly megállt a legszegényebb és leggazdagabb országok egymáshoz közeledése. A feltörekvő piacokon nemcsak először csökkent a bruttó pénzeszközállomány, de a 0,4 százalékos esés jóval hangsúlyosabb volt, mint az iparosodott országok 0,1 százalékos mérséklődése.

Az elmúlt évtizedben most először fordult elő, hogy a globális vagyoni középosztály nem növekedett: 2018 végén nagyjából 1,040 milliárd ember, köztük az Allianz szerint körülbelül négymillió magyar tartozott a globális vagyoni középosztályba, ami többé-kevésbé megegyezik az egy évvel korábbi adattal.

Magyarországon a jelentés szerint a globális tendenciával szemben erőteljesen növekedett a pénzeszközállomány. Az egy főre jutó lakossági vagyon alapján így ismét visszakapaszkodtunk a leggazdagabb harmincak listájára, a 29. helyre. A kelet-európai országok között a negyedikek vagyunk Szlovénia, Észtország és Csehország mögött.

Magyarországon a nettó pénzeszközállomány 2018-ban 10 százalékkal nőtt, és ez sorozatban a hetedik olyan év, amikor kétszámjegyű emelkedést tapasztaltak

– írja összefoglalójában az azenpenzem.hu.

Forrás: Infostart

38 hozzászólás “A világ szegényedett, de a magyarok vagyona jelentősen nőtt” bejegyzésre

  1. Dagobert bácsi szerint:

    “A világ szegényedett, de a magyarok vagyona jelentősen nőtt” A csókosoké!
    Magyarországon az összes vagyon 40%-át a lakosság 1%-a birtokolja!

  2. PU szerint:

    Igen. Az elmúlt tíz évben, előrelépegetve a fizetési ranglistán, nekem is annyi pénzem lett, mint a pelyva. Csak azt nem értem, miért nem tudom már fenntartani sem a 11 éve vett gépkocsimat, nemhogy képtelenség volna újat vennem. Pedig egy idő óta már elkezdtem eladogatni holmi ingó és ingatlan javakat, és fele annyit eszünk (ami jót tesz a vonalainknak). Most már csak a nyugdíj igérte meggazdagodásra számíthatunk.

  3. kapjatokbe szerint:

    Aztaqrva…
    Lölőről és a regnálóról írtatok? 🙂
    Amúgy, igen, jön be a németektől a sok szemét… 🙂
    De ez nekem is jó. 😛

  4. Potter szerint:

    Csak éppen a lényeget hagytátok ki a cikkből:

    Magyarországon a nettó pénzeszközállomány 2018-ban 10 százalékkal nőtt, és ez sorozatban a hetedik olyan év, amikor kétszámjegyű emelkedést tapasztaltak. Megjegyezzük azonban, hogy a csuda szép gyarapodás mögött ezres nagyságrendű lehet azoknak a száma, akik a jelenlegi magyar viszonyok tényleges haszonélvezői. Az ő általuk összeharácsolt hatalmas pénz pedig egészen biztosan alakítja az általános statisztikát.

    A leggazdagabb magyarokról az év elején a Forbes által közzétett lista szerint az egykori gázszerelő, Mészáros Lőrinc már megelőzte az OTP első emberét, Csányi Sándort is. Mint akkor megjegyezték, ez különösen azért érdekes, mert 5 évvel korábban Mészáros egyáltalán nem szerepelt a legvagyonosabbak között. A Napi.hu „A 100 leggazdagabb 2019” kiadványa az első helyre Csányit hozta ki, de ebben az értékelésben is a sarkát tapossa már Mészáros, a leggazdagabbak listáján pedig nagyot ugrott előre a nemzet veje.

    Az egész itt van, tessék:

    https://www.azenpenzem.hu/cikkek/az-egesz-vilagon-szegenyebbek-lettek-az-emberek/6176/

  5. Horváth János szerint:

    Hát persze, hogy veszik az új autót, ha közpénzből támogatják! Tán egy hete Varga Mihály elárulta, hogy milyen luxusautókat vettek a “támogatottak”.

  6. Csabó szerint:

    A csepeli lakástulalajdonosok is minimum 6-10 millió forinttal lettek gazdagabbak. Még ha nem is vettek autót vagy egyéb ingóságot.

  7. borat szerint:

    Ja persze… ez is akkora parasztvakítás, mint a béremelkedések.
    Idén már 20 százalékkal csökkentek a bérek több nagy autóipari cégnél, a túlórákat se fizetik ki (lecsúsztatják). Tucatszámra hagyják ott az emberek. Erről persze kuss van.

  8. keménylegény szerint:

    A lakás áremelkedéseket a kedvezményekkel az állam is nagy mértékben fűti.
    A lakásvásárlók jelentős része befektető. A szuperkötvény megjelenése óta csökkent az ilyen irányú pénzmozgás.

    Más. Az inflációs kosárban a világ legtöbb országában a lakás árváltozás is benne van.
    Nálunk nincs, mert legalább 6 %-os inflációt kellene elismerni.
    Akkor a nyugdíjak elinflálása is feltűnőbb lenne a tudatlan állampolgárok számára.

  9. Dagobert bácsi szerint:

    Az igazság szabaddá tesz titeket! Ezt Jézus mondta, nem összetévesztendő a másikkal! Nagyon is igaza van mindegyik hozzászólónak! Ezért is nem hazudozik ennél a posztnál egyetlen fideszes sem, akkora hazugság már a cím is!

  10. PU szerint:

    Csabó 6-10 millióval lett gazdagabb. Hogy hozzájusson a nyereséghez, a meglévőt eladja, és a továbbiakban nem kíván sehol se lakni. Vagy egyelőre lekötött betétnek tekinti, mert mégiscsak lakni akar?

  11. Mabi szerint:

    Tudod PU, szerintem másképp beszélnél, ha csökkent volna a vagyonod.

  12. PU szerint:

    Mabi, nem tudom, hogy kellene beszélnem, de tényleg csökkent. Az elmúlt 6-7 évben elég tetemesen. Addig is többet stagnált, mint javult az elmúlt negyed században. Persze, lehet, hogy még megtanulok nagyon máshogy beszélni nyugdíjasként…

  13. Dagobert bácsi szerint:

    Medgyessy után Orbán is ócsítja a forintot! 335 Ft egy Euro!

  14. Horváth János szerint:

    Mabi!
    Az a helyzet, hogy mindenkinek csökkent a vagyona, aki nem befektetési célból vett ingatlant.
    Hiába “ér” többet az ingatlanod, ha nem tudod eladni. S ha el is adod, egy ugyanolyat te is
    csak drágábban vehetsz. Azoknak a szülőknek a lakáscélú megtakarításait, akik a gyerekük
    lakáshoz jutását akarták segíteni, vagy csak növelni akarták a meglévő lakásuk alapterületét,
    az elmúlt 3-4 évben minimum 30%-l inflálta el a kormány, köszönd meg nekik!

  15. PU szerint:

    H. J! Így igaz. Köszi a kifejtést.

    És ha hozzá vesszük, hogy a GKI legújabb jelentése szerint a befektetői üzleti bizalom minden területen esett, öt-, hároméve nem járt ilyen alacsonyan, miközben a fogyasztói bizalom az egekbe ívelt: alighanem nagyot fognak hamarosan koppanni a gazdagodni remélők. Ez a képlet ugyanis az infáció felpörgését garantálja. Az mindig a bizalom megingásából fakad. És a bizalom megingása is gyakran eszkalálódik. A szavak – a médiakampány – nem tudja megállítani.

  16. Nagyapó szerint:

    Gazdagodik a lakosság. Csepelen is sorra épülnek a házak. PU, Horváth János, meg Dagobert bácsi álljanak ki a Szt.István útra, nézzék meg milyen kocsikkal közlekednek a “szegények”! Ritka az N betű alatti rendszám!
    A leggazdagabb 100 ember 76 %-a a szociknál szerezte vagyonát!!!
    Persze azért lehet irigykedni a maradék 24 %-ra.

    Igaz, hogy megemelkedtek a lakás/ház árak, de ezt bőven kompenzálja a fiatalok támogatására adott CSOK és Babaváró Hitel.

    Nagy-hatalmú ember Orbán, ugye Dagobert bácsi! Nem csak a “forintot ócsítja”, hanem a cseh koronát, a lengyel zlotyt, a svéd koronát, az angol fontot, a norvég koronát és még sok valutát a világon.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  17. PU szerint:

    Aha.
    Nagyapó szerint hatvanéves tanarak, kutatók, könyvtárosok, muzeológusok, régészek, védőnők, szövőnők, kalauzok, utcaseprők, miegyebek (folytassátok a hosszú sort) vagy nem léteznek, vagy CSOK-kal és Babaváró hitellel rajcsúroznak N fölötti rendszámos SUV-okon, és egyébként is: szocik. Mert kinyitják a szájukat.

    (Mellesleg a forint cseh koronát, a lengyel zlotyt, a svéd koronát, az angol fontot, a norvég koronát és még sok valutát a világon erősen meghaladó mértékben “ócsult”.)

  18. Horváth János szerint:

    Nagyapó!
    Maga nem szokott azért ekkora baromságokat írni!

  19. PU szerint:

    Amúgy (csak a híreket közvetítem):

    GKI: idén 4,3 százalék, jövőre 2,7 százalék lesz a növekedés
    (A jövő elkezdődött!)
    A kiadásokat tekintve Magyarország költött a legtöbbet sportra az EU-ban
    (Folytatjuk!)

  20. Nagyapó szerint:

    PU! Igen a GKI egy komoly intézet.😀😀 Olyan nagy tudású szakemberek vannak, mint Vértes András, vagy Akar László akiknek még soha nem jött be jóslatuk. Így örülök PU reklámjának!!

    PU!”Magyarország költött a legtöbbet sportra az EU-ban”. Szép blöff! Milyen alapon? Ft-ban, €-ban, %-ban és mióta???

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  21. dühös magyar szerint:

    Az öreg figyelmébe, idézet a HVG-ből:

    Egyházak és sport: az Orbán-kormány ezen a két területen lefocizta Európát

    Magyarország uniós összehasonlításban keveset költ szociális juttatásokra, beleértve a nyugdíjakat és az egészségügyet is. Sportra és vallásra viszont kiemelkedően sokat, és az állam működtetése is sokba kerül.

    A szociális funkciójú költések tették ki az uniós tagországok állami kiadásainak messze legnagyobb szeletét 2017-ben – derül ki az Eurostat összehasonlító kiadványából. A tagállamok összesen 2 890 milliárd eurónyi összeget (908 ezer milliárd forintot) költöttek ilyen célokra, ez az uniós GDP 18,8 százalékának felel meg, és az összes állami kiadás 41,1 százalékát tette ki. Ez nem meglepő, a kormányok egyik alapfeladata az állampolgárok jövedelmének és vagyonának újraelosztása – jegyzik meg az Eurostat elemzői. A legkevesebbet Írország költött szociális védelemre, a GDP-je kevesebb mint 10 százalékát, a legtöbbet Finnország, majdnem a GDP-je 25 százalékát. Hat ország a GDP-je 20 százalékánál többet, hét ország a GDP-je 13 százalékánál kevesebbet fordított erre a célra.

    A magyar nyugdíjasok kicsit sincsenek elkényeztetve

    2017-ben a magyar GDP 14 százaléka ment szociális kiadásokra. Ez jóval elmarad az uniós átlagtól, a visegrádi országok körében Csehország után a második legkisebb szám. Az állami kiadások tortáját nézve a helyzet még rosszabb, a magyar állam összkiadásai 29,9 százalékát fordította szociális költésekre, ami a legrosszabb adat a V4-ek közt, és még Romániáétól is elmarad. Más szóval a magyar állam (vagyis a magyar kormány) számára volt a legkevésbé fontos a szociális feladatok ellátása.

  22. PU szerint:

    Nagyapó, ezt nem a kutyaütő GKI, hanem a kutyaütő Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat közölte (ki kell rúgni, be kell zárni, felszántani és sóval behinteni őket) és ugyanott közölték, ahol a dühös magyar által föntebb bemásolt szöveget

    /gazdasag/ 20190923_sport_rekreacio_tamogatas_ magyarorszag_eu

    “az összes állami kiadást tekintve 2017-ben Magyarországon volt a legmagasabb a sportra és a rekreációra szánt kormányzati ráfordítás aránya.”
    “Az Eurostat 2017-es adatait rögzítő jelentése szerint Magyarország valamennyi kormányzati kiadása között 2,5 százalékot fordított sportra és rekreációra. Magyarországot Észtország követi 1,4 százalékkal, majd Luxemburg 1,2 százalékkal.”
    “Lakosságarányosan sportra és rekreációra Luxemburg költötte a legtöbbet, Magyarország ezen a listán az uniós országok első harmadában foglal helyet.”
    “Az Eurostat adatai szerint a lakosság számára vetítve a vizsgált időszakban sportra és rekreációra Luxemburg költötte a legtöbbet, 492 eurót lakosonként. Luxemburgot Svédország követi 256 euróval, majd Finnország 206 euróval, Hollandia 199 euróval, Dánia 192 euróval, majd Franciaország 183 euróval. A sorban, jelentősen meghaladva az uniós 100 eurós átlagot Magyarország következik, ahol a lakosonként sportra és rekreációra szánt kormányzati kiadás mintegy 150 eurót tett ki 2017-ben.
    A legkevesebbet, lakosonként 13 eurót Horvátország fordított sportra és rekreációra. Ennél valamivel többet költött Bulgária, ahol ez a kiadás 16 euró volt, Szlovákiában 23 euró, Romániában 25 euró, Litvániában 31 euró, Máltán pedig 32 euró – közölte az uniós statisztikai hivatal.”

    Aki megnézi, talál még ott szép statisztikákat:

    /gazdasag/20190322_Az_Orbankormany_
    Isten_segedelmevel_lefocizta_a_palyarol_ a_teljes_europai_mezonyt

  23. Jobban szerint:

    Sikerül a sikerben is problémát találni, generálni. Anno elmélyedtek a Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai évek pusztításának hatásvizsgálatában? Honnan kellett felkapaszkodni a Világbank markából, a Demszky és társai által hátrahagyott hitelcsapdákból, a kiárusított ország visszaszerzése mit jelentett és jelent minden magyarnak?

  24. Dagobert bácsi szerint:

    Nagyapó csápol a forintot ócsító Fidesz kormánynak! A Forint elmozdulása a 315-ről 335-re hűen tükrözi a CSOK-kal elindított pénzhígulást! Ugyanazon gazdasági teljesítményért MINDENKINEK többet kell fizetnie! Azoknak is akik nem építenek új lakást három gyerekkel rendelkezve!

    Másik poszthoz írtam, itt is érvényes! “A lakások nagyon nagy része ugyanabban az állapotban van, mint a CSOK bevezetése előtt! Magyarul az értékük NEM NÖVEKEDETT, mert nem hajtottak rajtuk végre ÉRTÉKNÖVELŐ BERUHÁZÁST! Akkor mégis miért érnek többet? MERT A FORINTOT A KORMÁNY ELÉRTÉKTELENÍTETTE A PÉNZTÖBBLET BEDOBÁSÁVAL! A beruházók azonnal megemelték az általuk épített lakások árait a CSOK összegével! Az építőanyaggyártók és a használtlakás eladók sem akartak lemaradni az üzletről, árat emeltek! Miközben a gazdasági teljesítmény csak a többlet újlakás építéssel fokozódott! Viszont az áremelkedés továbbgyűrűzött! Az állam majd visszakapja a pénzét az ÁFA újra 27%-ra emelésével az új lakásoknál!
    Mit nyertünk a megnövekedett árakkal? Semmit! Sőt nagyon sokat vesztettünk! Az áremelkedés elértéktelenítette azok lakáscélú megtakarításait, akik sok éve rakosgatják össze a pénzüket, hogy lakáshoz juttassák gyerekeiket, unokáikat!
    Ugyan ide vezet a külföldön dolgozó magyarok által hazautalt pénz, pörgeti a gazdaságot a fogyasztás által, miközben az itthon dolgozók jövedelmét relatíve értékteleníti! Ezt esetleg ellensúlyozza a hiányszakmákban a munkaerő növekvő ára, viszont a nem versenyszférában dolgozók és a nyugdíjasok helyzete fokozottan romlik, azáltal hogy a jövedelmük/nyugdíjuk nem tart lépést az árak növekedésével!
    Ide vezet amikor közgazdaságilag tudatlan jogász maffia (Fidesz) vezet egy országot!”

    A külföldön dolgozók hazautalásaival kapcsolatban még hozzátenném: Ez a pénz akkor lenne hasznos a magyar gazdaságnak, ha a növekvő fogyasztás kielégítése a hazai ipar termékeivel történne! Az fejlesztené a magyar cégeket, s az alkalmazott magyar munkaerő növekvő vásárlóereje stabillá tenné a keresletet! Ezen pénzek importált termékekre költése semmilyen pozitív hatással nem lenne a magyar gazdaságra! Ugyanaz, mintha a külföldön dolgozók ezen javakat a postán küldenék el az itthon levő családnak, az idős szülőknek!

    A külföldön dolgozók hazautalt pénzei csak addig áramlanak be a fogyasztásba, amíg a szülők élnek! Ha nem lesz kinek küldeni, nem fogják itteni számlákon gyűjteni a pénzt! A külföldön felnőtt és iskolázott gyermekeik meg főleg nem tervezik, hogy időskorukban a NER-vezér országában éljenek! Magyarul, egy ország jóléte a bentlevők munkájától és fogyasztásától függ! Külső pénz csak elkurvít egy országot, az Unió pénze is csak növelte a korrupciót és teljesítmény nélküli élet igényét!

  25. PU szerint:

    A sikerben azért sikerült problémát találni, mert ott van. Nem kellett azt nekem generálni. És mennyivel szebb volna a siker nélküle!
    mfor hu
    cikkek/makro/ 2016-ota-mar-fontosabb-a-sport-a-kormanynak- mint-az-egyetemek-foiskolak.html
    privatbankar hu
    makro/a-nap-grafikonja- igy-szalltak-el-a-kormanyzati- sportkoltesek-328490

  26. PU szerint:

    Dagobert bácsi nagy igazságokat mondott el. Nagyapó pedig annál hevesebben csápol, minél nehezebb lesz neki NEM érteni a dolgot.

  27. Jobban szerint:

    Olyan siker még nem volt amit ballibek elismertek volna. Saját kormányzásuk konkrétan államcsőd előtti fázisba torkollott, még jó, hogy időben sikerült őket “eltanácsolni” a kormányzástól.

  28. Jobban szerint:

    Gyurcsány 2006. 06. 15 “El lehet menni Magyarországról!” – érdemes rákeresni.

  29. Potter szerint:

    Nagyapó mindennek tudja az “árát” de semminek az “értékét”.

  30. Horváth János szerint:

    Orbán 2010-ben megköszönte Bajnainak, hogy működőképesen, jelentősebb proléma
    nélkül adta át a kormányzást.
    Gyurcsány kinek is mondta?

  31. Potter szerint:

    Bizony!
    A gazdasági világválság idején is 285 Ft volt az Euro amivel Bajnai Gordon átadta Vityáéknak a stafétát.
    Most a dübörgő gazdaság ellenére is történelmi negatív rekordot ért el a forint.
    Hogy is van ez kedves fityisz hívők?

  32. dühös magyar szerint:

    Na ezt magyarázza meg nekem valaki. Ez értelmes és a prioritások alapján elsődleges beruházás az országunkban? Győzzetek meg ennek fontosságáról. de tudjátok mit? A tököt se érdekelné, hogy stadiont építenek egy másik belsejébe, majd körbekerítik stadionokkal, ha országunk gazdasága valóban úgy dübörögne ahogy azt állítják. És a valóban elsődleges fontosságú dolgaink rendben lennének. Ugye nem kell felsorolnom?

    “Négymilliárd forinttal drágul a Szeged-Csanád Egyházmegye nyolcezer férőhelyes stadionja, miután módosítani kellett a megkötött szerződést – írja a 444. A kivitelezés ára az eredeti 9,4 milliárdról 13,4 milliárdra emelkedett.

    A stadiont Garancsi István cége, a Market Építő Zrt. építheti. Az uniós közbeszerzési értesítő szerint a drágulást olyan körülményekkel indokolták, “amelyeket a kellő gondossággal eljáró ajánlatkérő nem láthatott előre”.
    Mint azt a 444 felidézi: Lázár János tavaly jelentette be, hogy a kormány húszmilliárd forintot ad a Szeged-Csanádi Egyházmegyének, amely 2030-ban lesz ezeréves. Az egyházmegye ezután bejelentette, hogy a kormányzati pénz majdnem felét egy stadionra költik, amelyben nyolcezer szék mellett egy kápolna is lesz.

    A megyéspüspök szerint azért építenek stadiont, hogy örömet szerezzenek a szegedieknek.”

  33. Nagyapó szerint:

    Potter és? Nézze meg a japán jent, vagy az angol fontot, de gondolom az etalon a bolgár leva (alig változik) nem igazán követendő.
    Potternek is leírom, hogy a monetáris politika nem a kormány, hanem a független MNB feladata! (Emlékeztetem Surányi et. tevékenységére!)

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  34. Potter szerint:

    Független Magyar Nemzeti Bank!

    Háháháháháháháháháháháháháháháháháháháháháháháháháháháhááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá!!!!

  35. Potter szerint:

    Nem is jól írtam, Bajnai 265-el adta át nem 285-el! Bocs.

    Mindeközben:

    A kecskeméti Mercedesben megszüntették a harmadik műszakot és elkezdték felbontani a munkakölcsönzős cégekkel is a szerződéseket.

    Pécsett a Hauni-nál 30 %-os leépítés van folyamatban, a kölcsönzött dolgozókkal már nem szerződtek,s a saját melósok közül is többnek felmondtak.

    A hazai nettó átlagbér az utolsó KSH adat szerint közmunka nélkül és a családi adókedvezményt figyelembe véve 780-790 euró volt, a lengyel adat 850, a szlovák 895, a cseh pedig 990 euró. Immár a lett és litván adat is 800 euró fölött van, az észt viszont 1200 euró (a legújabb gazdasági csoda), de a horvát adat is 870 euró”
    Annyira jól megy a magyaroknak
    https://privatbankar.hu/mak

    Ja meg amúgy is:

    A fideszes MNB a fidesz kormánnyal együttműködve elinflálja a forintot, amelynek következtében a nyugdíjakat fizetéseket elértékteleníti. A jelentős mértékű forint inflációból az MNB-ben nyereség keletkezik, amely nyereséget matolcsy átrak az alapítványaiba. Az alapítványokba átrakott közpénz elveszíti a közpénz jellegét, amit ezek után a fidesz
    maffia haza talicskázhat. Tehát a forint elértéktelenedése nem véletlenül, hanem a fidesz maffia céljainak megfelelően tudatosan történik.

  36. Potter szerint:

    Az árakba is begyűrűzik a gyenge forint, ezt pedig mindenki megérzi.
    Az alacsony kamatok, a romló világgazdasági kilátások miatt a közeljövőben esélytelen a forint érdemi erősödése. A gyengülő devizát a boltokban drágulás követi.
    Augusztus közepe óta nem volt olyan hét, hogy a forint árfolyama ne gyengült volna a történelmi mélypontra. Nem volt ez másképp hétfőn sem, amikor az európai közös pénz egy egységéért 335,39 forintot adtak a devizakereskedők a bankközi devizapiacon. A forint elerőtlenedését jól szemlélteti, hogy egy esztendeje még 312 forintos volt a kurzus. (A dollárhoz és a svájci frankhoz képest is hosszú ideje gyengélkedik a forint, az előbbit 305, az utóbbit 308 forintért is jegyezték.)

  37. Potter szerint:

    “Az a Miniszterelnök akinek a kormányzása alatt az EURO 300 forint fölé
    emelkedik NEM TUD KORMÁNYOZNI ÉS LE KELL MONDANIA – Orbán Viktor 2008
    április Parlament”

  38. PU szerint:

    Potter, ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha-független-há-há-há-há-há-á-áá-ááá!

    Még egy pl. (keresztény-konzervatívok számára is meggyőző):
    “Ősszel tüntetéseket, januárra országos sztrájkot szervez a Pedagógusok Szakszervezete, ha november végig nem sikerül megegyezniük a kormánnyal…”
    “A tanárok bérrendezése azért fontos, mert amikor bevezették az életpályamodellt, a pedagógusok fizetésének kiszámítási módszere a minimálbérhez kapcsolódott. 2014 végén viszont leválasztották a pedagógusok bérét erről a számítási módszerről, és az akkori minimálbért vetítési alapként határozták meg (akkor ez 101 500 forint volt). 2015-től ez alapján számolják ki a tanárok fizetését. Miközben a minimálbér azóta is emelkedett, a vetítési alap maradt a 101 500 forintos szinten, óriási bérfeszültséget okozva.
    “Példaként említette, hogy egy 2015-ben pályára lépő kezdő tanár 2019 decemberéig hozzávetőleg 2,1 millió forintot veszített, illetve veszít, míg egy nyugdíj előtt álló tanár 4,5 millió forintot bukott a jelenlegi számítási mód miatt. A kormány által most is hangoztatott béremelés csak azokat a pedagógusokat érinti, akik – a szakminiszter által meghatározott keretszámot figyelembe véve – minősítési eljáráson mennek keresztül. Az Oktatási Hivatal adatai szerint 2018-ban 1500 tanár vett részt ilyen minősítési eljárásban. Szabó Zsuzsa jelezte: akik ebben az eljárásban részt vesznek, azoknak valóban nőtt a fizetése, de csak néhány ezer forinttal.”
    “Beszédes adat, hogy a magyar tanároknál már a román pedagógusok is jobban keresnek. Míg nálunk az oktatásban dolgozók bruttó átlagbére 221 ezer forint, addig szomszédunknál 252 ezer forint ez az összeg. Ezt mutatja az is, miszerint a garantált bérminimum 2014 óta 72 százalékkal nőtt, addig a pályakezdő pedagógusok bére csak 27 százalékkal. A magyar diplomásbéreknél pedig 38 százalékkal alacsonyabb a pedagógusok bére.”
    (Privátbankár online, 2019. szeptember 24., 19:50)

Itt lehet hozzászólni !