Huszonöt évvel ezelőtt halt meg Bobby Ewing a magyar tévénézők számára

24.hu, Mr.Gabee, Csepel.info

Huszonöt évvel ezelőtt, 1994. augusztus 19-én halt meg Bobby Ewing a magyar tévénézők számára.

A haláleset két részre osztotta az országot: a jól értesült nézők és az újságok gúnyolódtak rajta, hiszen az amerikai és a magyar bemutató között eltelt tizenkét év miatt tisztában voltak vele, hogy a karakter egy arcátlan tévétörténeti megoldással vissza fog térni képernyőre, a többséget viszont lesújtotta a Dallas jófiújának halála, egy idős nő pedig öngyilkos lett miatta. A kételyeket végül Friderikusz Sándor oszlatta el a „házmestere” segítségével.

Bobby tragikus halálát szerencsésen időzítette a Magyar Televízió, helyesebben a sors az ünnep előestéjére. A mély gyászt nem cipelték be a nézők másnap a munkahelyekre.

Magyar Nemzet, 1994. augusztus 23. – Isten veled, Bobby

Bobby Ewing tragikus sorsát a magyar tévénézők százezrei is oly valóságosként élték meg, mintha legközvetlenebb hozzátartozójuk távozott volna az élők sorából. Elfúló hangú telefonálók, gyásztól reszkető kézzel írt levelek szólítanak fel bennünket, hogyha már a forgatókönyvírók döntését megváltoztatni nem is tudjuk, annyit legalább vegyünk észre: hallatlan arculcsapása volt a Bobbyért aggódó tömegeknek, hogy a szokásos tartalmi előrejelzések még csak nem is céloztak rá, mi történik. Így aztán teljesen váratlanul, a görög sorstragédiák rettenetes drámai súlyával zuhant rá az országra a gyász.

Új Magyarország, 1994. augusztus 24. – Tetszhalál

A két korabeli újságidézet jól rávilágít, hogyan fogadta Magyarország Bobby Ewing halálát, amelyet éppen 25 évvel ezelőtt, 1994. augusztus 19-én adott le a Magyar Televízió a Dallas 191., Hattyúdal részében. A fenti sorok gúnyolódó hangneme nem is annyira a minden idők egyik legnézettebb sorozatát övező értelmiségi megvetésből fakadt, sokkal inkább abból a tudásból, hogy a Dallas legnépszerűbb karaktere vissza fog térni a halálból, mégpedig olyan módon, amit túlzás nélkül nevezhetünk tévétörténeti mérföldkőnek, nem éppen pozitív értelemben.

A magyar nézők kevésbé tájékozott, azaz minden bizonnyal elsöprő többségét azonban ugyanúgy megrázta Bobby halála, mint annak idején az Egyesült Államok közönségét. Hogy a megdöbbentő fordulat mégis ennyire ironikusan csapódott le a magyar nyilvánosságban, az annak a 12 éves csúszásnak tudható be, amivel itthon vetíteni kezdték a Dallast. A sorozat első részét 1978. április 2-án adták le Amerikában, míg itthon 1990. december 28-ig kellett erre várni, ami még a rendszerváltás előtt is példátlanul hosszú időnek számított egy nyugati sikersorozat esetében.

A Ewingok diadalútja

Márpedig a Dallas hamar meghódította a világot, Amerikában pedig, bár csak egy ötrészes minisorozatnak indult, valóságos intézménnyé vált. Mai szemmel ugyan nem vonultat fel nagy műfaji nóvumokat, ám azon túl, hogy az emberek nagy élvezettel követték a texasi olajmágnások ármánykodásban és szép nőkben gazdag luxuséletét, a Dallas több szempontból megújította a tévés sorozatgyártást. A történet elsősorban egy gátlástalan, erkölcstelen, folyamatosan piszkos trükkökkel operáló karakter köré épült, akihez a nézők minden aljassága ellenére kötődni kezdtek, megkedvelték, sőt bizonyos értelemben azonosultak vele, ami megelőlegezte Tony Soprano, Frank Underwood és még számos hasonló antihős eljövetelét. A Dallasban ő volt Jockey – vagy ahogy a róla elnevezett, idén februárban indult magyar tévécsatorna nevében írják: Jocky –, akit kizárólag mi magyarok ismerünk e néven, hiszen az eredeti neve a John Rossból származó  J.R. (Dzséár). A magyar változat megalkotója alighanem apja, Jock nevéből indult ki, feleségét, Sue Ellent pedig Samanthára keresztelte át, állítólag azért, mert az eredi név a szú bogárhoz hasonlított.

Dallas Serie tv 1978 1991 Larry Hagman Ken Kercheval Patrick Duffy Linda Gray Barbara Bel Geddes. COLLECTION CHRISTOPHEL © Lorimar Productions / Lorimar Telepictures / Lorimar Television
A Ewing család

Dallas annyiban a tévénézési szokásokat is megváltoztatta, hogy míg a korábbi főműsoridős heti sorozatok epizódjai jórészt önmagukban is megálló, kerek történetek voltak, ez egyetlen hosszú sztorit mesélt, az egyes részek pedig egy idő után egyre hatásosabb cliffhangerekkel végződtek, különösen a szezonzáró részekben. Ennélfogva az Amerikában szombat esténként vetített szappanoperának nem is igazán voltak alkalmi nézői, a tévé elé szegezett rajongók tábora azonban szélsebesen növekedett.

A nézettségi csúcsot az 1980-as Ki volt a tettes? című epizód hozta el,  az amerikai  tévézők 76 százaléka kapcsolt a CBS-re, hogy megtudja, ki lőtt rá Jockeyra. A 83-90 millió közötti nézőszám országos rekordnak számított, de ma is ez minden idők harmadik legnézettebb sorozatrésze. (Nyilván sokat változtak a tartalomfogyasztási szokások, az HBO pedig egy fizetős csatorna, mégis érdemes ezt összevetni azzal, hogy Trónok harca rekordnézettségű utolsó részét 13,9 millióan néztek a bemutatásakor.) A Jockey elleni merénylet Nagy-Britanniában is nagy vihart kavart, az epizód levetítése után sorra érkeztek az hívások a Scotland Yardra, a rendőrség szakvéleményét kérve, hogy ki lehetett az elkövető, másnap pedig megindult az áradat a fogadóirodákon (Ellie asszony tettességét 1:6-hoz lehetett megtenni, aki pedig eltalálta, hogy Kristin próbálta kinyírni Jockeyt, a feltett pénze négyszeresét kereshette meg). A jelenetet az óriási érdeklődésre való tekintettel a BBC híradójában is többször megismételték. Az USA-ban a fátyol fellebbenése előtt a republikánus párt országos gyűlésén nagy sikert arattak a „J. R.-t egy demokrata lőtte le”-kitűzők, Southforkot immár több dallasi turista kereste fel, mint a Kennedy-gyilkosság helyszínét, az országos magazinok felméréseiben rendre a Pamelát alakító Victoria Principalt találták a legvonzóbb amerikai nőnek.

Úgy tűnt a Dallas szárnyalását semmi nem állíthatja meg, a következő öt évben is a legnézettebb amerikai sorozat maradt, mígnem a nyolcadik szezon végén Pamela féltékeny, dilinyós húga halálra gázolta a nézők kedvencét, Bobbyt Ewingot.

Kétszer ütötték arcon a nézőket

Világszerte 300 millióan látták, ahogy a színészek Bobby halálos ágya körül állítólag valóban megkönnyezték kollégájuk búcsúját, Patrick Duffyt ugyanis az egész stáb nagyon kedvelte, különösen a Jockeyt megformáló Larry Hagmannel voltak szoros barátságban.

Noha a magyar médiában több helyen megjelent már, hogy Bobbyt azért írták ki a sorozatból, mert Duffy nem tudta feldolgozni szülei erőszakos halálát, ez tévedés. Duffy szüleit tényleg meggyilkolták egy rablótámadásban, ám ez 1986. novemberében történt, másfél évvel azután, hogy a színész kiszállt a sorozatból. Duffy valójában azért távozott, mert lejárt a hétéves szerződése, és úgy érezte, a Dallasnépszerűsége megfelelő ugródeszka lesz számára, hogy az igazi filmsztárok szférájába emelkedjen. „Ez nem történt meg, tipikus Patrick Duffy-féle rossz üzleti döntés volt” – nyilatkozta önkritikusan 2014-ben a Huffington Postnak.

És amíg Hollywood nem igazán volt kíváncsi Patrick Duffyra, úgy a tévénézők jelentős része sem volt kíváncsi a Bobby nélküli Dallasra. Ahogy a sorozat egyik vezető írója, David Paulsen megfogalmazta, Jockey és Bobby viszálykodása egyfajta Káin-Ábel történetet vitt a képernyőre, Ábel hiányával pedig az egész addigi központi narratíva eltűnt a sztoriból. A Bobby nélküli Dallas a lista éléről egyenesen a hetedik helyre zuhant a nézettségi rangsorban, olyan része is akadt, amit még mérni sem tudtak, olyan kevés néző kapcsolt rá.

Az összefüggés egyértelmű volt, így aztán sorozat producere, Leonard Katzman a következő évben megkérte Duffyt, térjen vissza a sorozatba, a színész pedig ráállt a dologra, és hogy mégsem annyira rossz az üzleti érzéke, azt bizonyítja, hogy a korábbi 45 ezer dolláros gázsiját 75 ezerre tornázta fel epizódonként.

A visszatérés az amerikai nézőket sem érte teljesen váratlanul, hiszen az alkotók bejelentették Duffy újbóli leszerződtetését, a találgatások azonban inkább egy titokban felnőtt ikertestvér vagy egy gonosz hasonmás-imposztor feltűnéséről szóltak. Bobby halálát ugyanis úgy rendezték meg, hogy azt ne lehessen visszacsinálni, nem úgy, mint a sorozat korábbi repülő- és  helikopterbalesetei esetében, ahol a holttestek nem kerültek elő, és az írók alaposan ki is használták az ebben rejlő lehetőségeket. Katzman azonban úgy gondolta, a nézők magát a szeretett Bobbyt akarják visszakapni, ezért egy hihetetlenül pofátlan megoldást választva egyszerűen megnyomta a reset gombot: Pamela a nyolcadik szezon legvégén egyszer csak felébred az ágyában, mintha az előző 31 epizód csak egy rossz és rettentő részletes álom lett volna, a fürdőszobában pedig ott találja a tusoló Bobbyt.

 

Kétségkívül ez volt a legnagyobb hatású zuhanyzós jelenet volt a Psycho óta, Katzman azonban hiába áldozott fel egy komplett évadot azért, hogy kiszolgálja az elvárásokat: a rajongók egy része kifejezetten felháborodott a gagyi húzáson, míg mások csupán csalódottságuknak adtak hangot.

2 hozzászólás “Huszonöt évvel ezelőtt halt meg Bobby Ewing a magyar tévénézők számára” bejegyzésre

  1. Antiszemét szerint:

    Ezek a okos tévénézők szavaztak aztán az MSzp – re.

  2. Rázsó szerint:

    Hát ez egy lényegre törő hozzászólás volt. A helyesírás meg…

Itt lehet hozzászólni !