Megemlékezések a tíz évvel ezelőtt történt csepeli kettős gyilkosságra

csepel.hu

Tíz éve történt az a kettős gyilkosság Csepelen, amelyben megölték Takács József intézményvezetőt és Papp László tanárt a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában. A szörnyű tragédia évfordulóján január 7-én délután a Szabóky Adolf Általános és Szakképző Iskolában, este pedig a Radnóti Miklós Művelődési Házban filmvetítéssel emlékeztek a tragédiára.

A brutális bűncselekmény 2009. január 7-én történt a Széchenyi István úton található Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában. (Az intézmény azóta elköltözött a Transzformátorgyár utcába, és felvette Szabóky Adolf nevét.) A gyilkosság előzménye az volt, hogy Deme Gábor, az iskola igazgatója sikkasztások sorozatát követte el. Szembesítették a tényekkel, majd felfüggesztették az állásából.

Ekkor különféle mentségeket hozott fel védelmére, majd Kun Tamással együtt elhatározták, hogy megölik az intézményvezetőt. Papp László tanár véletlenül tartózkodott a tragédia helyszínén, de Kun Tamás őt is agyonlőtte. Nem akartak szemtanút hagyni. A gyilkosokat az buktatta le, hogy Papp László egy diktafont rejtett el a ruhájában, amely felvette az emberölés előtti és utáni beszélgetéseket, és az öt lövés hangját. Kun Tamás az egyik lövéssel saját magát sebesítette meg véletlenül, de ez a tény is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bíróság kellő bizonyítékok alapján elítélje őket. A Fővárosi Ítélőtábla Kun Tamást tényleges életfogytiglani, Deme Gábort 36 évi fegyházbüntetésre ítélte úgy, hogy 2045-ben csak feltételesen bocsátható szabadlábra. Információink szerint Kun Tamás Sátoraljaújhelyen, Deme Gábor pedig Szegeden raboskodik.

A Szabóky Adolf Általános és Szakképző Iskolában Kosik György, a HETA alapítvány elnöke emlékezett egykori barátaira, kollégáira, akiket példás életű, nagyszerű embereknek nevezett. Gyilkosaik elárulták őket, elvették az életüket, tönkretették a családjaikat. Ami történt, tíz év múltán is megmagyarázhatatlan. Felolvasták Papp László két versét, majd megkoszorúzták az intézményben található, az áldozatok emlékét őrző domborművet. Mások egy szál virággal rótták le kegyeletüket.

Az önkormányzat szervezésében vetítették le A csepeli kettős gyilkosság című dokumentumfilmet a Radnóti Miklós Művelődési Házban. A filmet Csarnai Attila és Géczy Dávid rendezte. Először az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatták be 2015 áprilisában, majd a Duna Televízió és a HírTV vette műsorára több alkalommal. A megrázó dokumentumfilmben az eredeti helyszínen forgatták le a gyilkosság perceit, a film végén pedig részletek hallhatók abból a hangfelvételből, amelyet Papp László diktafonja rögzített, s amely döntő bizonyítékul szolgált a tettesek elítéléséhez.

Cs. A.

csepel.hu

2 hozzászólás “Megemlékezések a tíz évvel ezelőtt történt csepeli kettős gyilkosságra” bejegyzésre

  1. Qqriq szerint:

    Nem szabad az MSZP-t újból hatalomra juttatni, mert ha a pártérdek megkívánja, ismét gyilkolni fognak, megint felcsapnak a csepeli vörös terror lángjai!!!

  2. Nagyapó szerint:

    Érdekes, sem csak úgy …, sem Józan nem emlékeztek kivégzett eszmetársaikra. Nem emlékeznek, mert jelszavuk “a múltat végképp eltörölni” (Józan ez is idézet).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !