Áder János: Összetartó közösségben az egyes ember is erősebb

Hirado.hu

„Legyen csendesség a mi országunkon ez új esztendőben. Víg öröm és áldás szálljon a szívükre” – kezdte újévi beszédét Áder János köztársasági elnök, egy csángó áldáskérő szavaival.

Az államfő elmondta, a csángó magyarok ősi szokás szerint az esztendő első óráiban házról házra járnak, áldást mondanak. Bőséget és jó kenyeret kívánnak egymásnak, majd zenével és énekkel űzik el az ártó erőket – tette hozzá.

Úgy fogalmazott, ezek az emberek nemcsak magukra és azokra gondolnak, akikhez bekopogtattak. Az áldás kérése ugyanis a falunak, a szülőföldnek és a közös nyelvet beszélőknek is szól, hiszen tudják, hogy összetartó közösségben az egyes ember is erősebb.

Rajtunk múlik, mire mondunk nemet

A szilveszteri szokásokhoz tartozik, hogy az új évet minden évben a szeretteinknek szóló jókívánságokkal kezdjük, illetve hogy az új esztendőnek számos régi-új elhatározással kezdünk neki – mondta Áder János.

Szilveszter elmúltával azonban néha úgy tűnik, mintha e fogadalmakat és jókívánságokat rajtunk kívül álló erők akadályoznák – fogalmazott. Hangsúlyozta: pedig csak rajtunk múlik, hogy mire mondunk nemet és mire mondunk igent.

Mint mondta, mondhatunk nemet mindarra, ami mérgezi hétköznapi életünket, az elaljasult közbeszédre és embertársainkat identitásukban, vallásukban és méltóságukban sértő cselekedetekre. Mondhatunk nemet a másokra való mutogatásra és a mindenkin átgázoló törtetésre, a becstelenségre – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Nem akadályozhatnak külső erők

„Mondhatunk nemet az igénytelenségre, az ünnepeinkből gúnyt űző cinizmusra, az érdekek szerint torzított valóságra, a rövidlátó gondolkodásra” – fogalmazott ünnepi beszédében Áder János.

Nemet lehet mondani a környezet felelőtlen kirablására, a vizek és levegő szennyezésére, illetve a jövőnket felélő kíméletlen valóságra – húzta alá, majd hozzátette: külső erők ebben nem akadályozhatnak meg minket.

Erős Magyarország egy erős unióban

Mondhatunk igent mindarra, amilyennek a jövőt szeretnénk látni. Otthonaink békességére, az egymással való törődésre és a teljesítmény elismerésére –mondta.

Áder János hangsúlyozta: igent mondhatunk a magyar nemzetre, kárpát-medencei együvé tartozásunkra, a magyar érdekek képviseletére, hagyományaink ápolására és anyanyelvünk megóvására.

Hozzátette azt is, mondhatunk igent egy erős Európára, egy erősebb Európai Unióban erősebb Magyarországra. Mondhatunk igent a tisztább környezetre.

Forrás: Hirado.hu

2 hozzászólás “Áder János: Összetartó közösségben az egyes ember is erősebb” bejegyzésre

  1. Józan szerint:

    “Áder János: Összetartó közösségben az egyes ember is erősebb”

    Valóban, a maffiában Áder is valaki! Ráadásul a csepeli fideszes vezetők hatalom nélkül ártalmatlan kis senkik voltak, a hatalomban meg támogatóikkal együtt, kiéhezett farkasok!

  2. Qqriq szerint:

    A magyar köztársasági elnök Magyarország államfője, aki kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett. Ha egy nemzet egységes, külső erők nem akadályozhatják céljai elérésében, legyen Sorosnak bármennyi pénze!

    Soros: Magyarország és Lengyelország az EU legnagyobb baja
    https://hirtv.hu/ahirtvhirei_adattar/soros-magyarorszag-es-lengyelorszag-az-eu-legnagyobb-baja-2463021

    ‘Ma nemzeteink új kihívások előtt állnak regionális, európai és világi szinten. Csak együtt tudjuk legyőzni, egységes Európát építve, melynek alapja a közös értékek és célok. Hadd legen a sok évszázados lengyel-magyar barátság történelme iránytű nemcsak számunkra, de más európai nemzetek számára is.’
    https://www.keh.hu/pic/upload/files/20180820_nemzeti_unnep_gratulalo_lengyel.pdf

Itt lehet hozzászólni !