Petárdát, tűzijátékot szeretne? Ezt tudnia kell!

Origo

A rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat közösen tartott sajtótájékoztatót Budapesten, ahol figyelmeztettek a tűzijáték és más pirotechnikai eszközök használatának veszélyeire. Csak kijelölt üzletben szabad vásárolni, aki pedig petárdázik, az súlyos pénzbüntetést kaphat.

Idén eddig 279 esetben indult pirotechnikai eszközök miatt szabálysértési eljárás. A 2011-es kormányrendelet szerint a pirotechnikai eszközök hanghatás, veszélyesség és hatóanyag alapján négy kategóriába sorolhatók: az első két osztályba tartozókat egész évben lehet árulni, míga hármas kategóriájúakat – a kijelölt üzletekben vagy az ideiglenes árusítóhelyeken – csak december 28-tól december 31-ig, felhasználni pedig december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig lehet.

A harmadik osztályba tartozókat az említett időszakban korlátozott mennyiségben, három kilogramm hatóanyag-tartalomig szabad tartani háztartásonként. Interneten vásárolni, postai úton kiszállíttatni szigorúan tilos ezeket az eszközöket, mert a rendelet rögzíti azt is, hogy

csak a kijelölt üzletekben vagy az ideiglenes árusítóhelyeken szabad árulni ilyen pirotechnikai eszközöket.

Idén több mint 660 ilyen ideiglenes forgalmazási engedélyt adott ki a rendőrség az egész országban.Petárdát magánszemély nem használhat még az ünnepi időszakban sem, mert már a birtoklása is szabálysértésnek számít, és 150 ezer forintig terjedő büntetést lehet érte kapni.

Tilos a termékeket megbontani, vagy kiskorú kezébe adni, és körültekintően kell ezeket tárolni. A megvásárolt pirotechnikai eszközön lennie kell magyar nyelvű felhasználási útmutatónak és balesetvédelmi tájékoztatónak is.

Az elmúlt években a tűzesetek nagy részét elsősorban az okozta, hogy meggyulladt a pirotechnikai eszközök környezetében lévő növényzet vagy a közelben lévő épület teteje, esetleg erkélye. Ezek elkerülése miattfigyelni kell az eszközök egymástól, a növényzettől az emberektől és az épületektől való távolságára, a rakéták irányára, és biztosítani kell az esetleges tűz oltására szolgáló vizet is, valamint figyelni kell arra is, hogy jól rögzítsük az eszközt használat előtt.

Egyre többen használnak pirotechnikai termékeket, de az ezekhez köthető tűzesetek száma nem nőtt jelentősen. Tavaly december 31. és január 1. között tizenhat ilyen esethez kellett kimenniük a rendőröknek.

Forrás: Origo

Itt lehet hozzászólni !