Olaszliszkai lincselés: Az áldozat családja kapja a gyilkos millióit

Bors, Pesti Srácok

Szögi Lajos családja kaphatja meg az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottjaként 17 évre ítélt ifjabb H. Dezső ötmilliós sérelemdíját. A férfi a börtönkörülmények – az illemhely, a meleg víz hiánya és a szellőztetés – miatt perelte be a magyar államot, és első fokon nyert.

A kártérítési igény egy emberként háborította fel a közvéleményt, ráadásul a Szögi családnak jogerősen megítélt 46 milliós kártérítésből az agyonvert tanár hozzátartozói eddig egy fillért sem láttak – írja a Bors.

Ha a végzés jogerőssé válik, H. Dezső egy fillért sem fog kapni az ötmilliós összegből – mondta a Borsnak az ügytől független jogász, dr. Surdy Miklós ügyvéd. – A fogvatartottaknak megítélt összegeknél először ugyanis az elmaradt gyermektartási díj és a sértettek vagy hozzátartozók polgári jogi igényének kielégítése élvez elsőbbséget. Mivel Szögi Lajos családjának korábban 46 milliós kártérítést ítéltek meg jogerősen, az ötmilliót ők kapják – magyarázta Surdy Miklós, aki korábban bíróként tevékenykedett.

Ebben az esetben a H. Dezsőt képviselő ügyvédi iroda sem kap sikerdíjat. Utóbbi összege egyéni megegyezéstől függ, lehet a megítélt összeg öt százaléka, de akár a fele is

– tette hozzá az ügyvéd.

„Az ilyen ügyekben – mielőtt a fogva tartottnak megítélt összeget elutalnák – a bíróságnak kötelező megkeresnie a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarát, hogy van-e az adott ügy terheltjével szemben kártérítési eljárás, és ha van, az ott megjelenő bankszámlára utalják a pénzt, nem pedig a terheltnek” – részletezte a Magyar Időknek Szabó Judit, az Országos Bírósági Hivatal bírája.

Szögiék azonban csak akkor kaphatják meg ezt a pénzt, ha a végrehajtási eljárás folyamatban van.Utóbbi tényét Helmeczy László, a család ügyvédje megerősítette a Borsnak. Hozzátette, a 46 milliós kártérítés mára már körülbelül 60 millió forintra szökött a kamatok miatt.

Forrás: Pesti Srácok

Itt lehet hozzászólni !