Lőrincz Tamás ezüstérmes, Kiss Balázs ötödik a birkózó-vb zárónapján

Origo

Hatalmas csatában végül ezüstérmet szerzett Lőrincz Tamás a birkózó-világbajnokságon. A 77 kg-os magyar versenyző a vb utolsó napján hatalmas csatában kapott ki orosz riválisától. 97 kg-ban Kiss Balázs ötödik lett.

Célegyenesbe érkezett a budapesti birkózó-világbajnokság, amelynek első része magyar szempontból egy kicsit döcögősre sikeredett, hiszen az első hazai éremre egészen a hatodik napig várni kellett, de aztán beindult a henger: előbb a nőknél Barka Emese bronzérmet, majd a kötöttfogásúaknál Bácsi Péter arany-, Korpási Bálint pedig ezüstérmet szerzett.

Vasárnap abban bíztak a magyar szurkolók, hogy jön az igazi happy end, ami egy két szálon futó történetet jelentett: előbb a 97 kg-os súlycsoportban szereplő Kiss Balázsért szoríthattak, aki a vigaszágon próbált javítani tegnapi sokkoló veresége után, majd a 77 kilósok döntőjében Lőrincz Tamás szállhatott harcba az aranyért. Időrendben haladva tehát Kiss Balázs lépett először szőnyegre, méghozzá a szlovák színekben versenyző Soós Tamás ellen. A 2009-ben világbajnok Kissnek komoly mélységekből kellett megpróbálnia talpra állni, hiszen szombaton egy parádés győzelem után a második fordulóban villámvereséget szenvedett a meglepetésember Kiril Milovtól. Akkor a 35 éves magyar birkózó maga
sem hitte, hogy a fiatal bolgár meg sem áll a döntőig, de mégis így történt, így Kiss kapott még egy esélyt a vigaszágon.

Nos, a BVSC klasszisa hamar tudatosította, hogy ezzel az eséllyel élni is szeretne, hiszen könnyedén, 9-0-ra intézte el Soóst, így már csak egy győzelemre volt szüksége ahhoz, hogy kivívja a bronzcsata lehetőségét. A görög Keszidisz következett, aki egy intést követően vezetést szerzett, de aztán Kiss egy parádés rogyasztással fordított, és 4-1-re nyert.

Fokozódtak az izgalmak, ezúttal már délután fél négykor megkezdődtek a döntők a Papp László Budapest Sportarénában. A két magyar közül Kiss Balázs volt elsőként érdekelt, méghozzá a 97 kilósok bronzmeccsén, ahol a grúz származású, a szerb színeket képviselő Mihail Kadzsaja volt az ellenfele. „Balu” jól kezdett, az első menetben elhúzott 3-0-ra, de utána egyre inkább elkészült az erejével. A szakállas szerb óriás egy válldobással fordított, amire Kiss felülkerekedéssel reagált (4-4), de a nagyobb értékű akció Kadzsajának kedvezett, így a magyar birkózó végül az ötödik helyen zárt.

„Szenzációs volt a közönség, mindent kiadtam magamból. Úgy érkeztem ide, hogy ha minden mérkőzésen a legjobbamat nyújtom, akkor elégedett leszek – értékelte a történteket Kiss Balázs.

“Nyilván jobb lett volna a dobogóra állni, de nem panaszkodhatok, hiszen megtettem, amit tudtam. Nem számítottam arra a válldobásra, amit a szerb életében először vitt véghez, meglepett vele.”

Afféle hab volt a tortán a magyar publikum számára a világbajnokság utolsó mérkőzése, a 77 kg-osok döntője. Lőrincz Tamás az orosz Alekszandr Csehirkinnel birkózott az aranyért, akitől a tavalyi, párizsi vb-n vereséget szenvedett.

Az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Lőrincz hamar előnybe került, miután az oroszt megintették, aztán Csehirkin villámgyorsan – egyesek szerint túl gyorsan – felpattant, és közben a könyökével, még ha véletlenül is, gyakorlatilag kiverte Lőrincz egyik fogát.

Sike András challenge-et kért, de nem járt sikerrel, így a büntetőpont miatt egyenlített az ellenfél.

A folytatásban Lőrinczet megintették, majd a végén támadást próbált indítani, de ő lépett ki a szőnyegről, így 3-1-re győzött Csehirkin.

Nem akarom a bírókra fogni, de ugyanazt nem adták meg nekünk, mint az ellenfelünknek. Mi úgy tudjuk, legalább három másodpercig a szőnyegen kell feküdni

– értetlenkedett Sike András szövetségi kapitány. Lőrincz Tamás ennél sokkal keményebben fogalmazott.

„Nagyon szomorú vagyok. Hihetetlen, de olyat bevert, hogy majdnem eltört az arccsontom, és semmi. Most elment egy nagy lehetőség. Megmondom őszintén, lehet, hogy ez volt az utolsó. A közönség fantasztikus volt, és nagyon szeretném megköszönni a szurkolóknak, hogy egész végigbuzdítottak minket, nem is emlékszem ilyen világversenyre a pályafutásomból. Mondják, hogy a tavalyi párizsi vb mekkora volt, de a közelébe sem ér ennek a szurkolótábornak. Annyi szeretetet kaptunk tőlük, az edzőktől, az orvosi stábtól, mindenkitől… Tiszta szívből köszönöm ezt az élményt, amit átélhettem 32 évesen”

– mondta Lőrincz.

A magyar csapat egy arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel az összesített éremtáblázat hatodik helyén végzett, holtversenyben a bolgárokkal.

Forrás: Origo

Itt lehet hozzászólni !