Augusztus 13: a balkezesek világnapja

Bien.hu, Mr.Gabee, Csepel.info

Minden év augusztus 13-án ünnepeljük hivatalosan is a balkezeseket. Lássunk ebből az alkalomból néhány érdekességet a balkezesség típusairól, kialakulásának okairól és a jelenséggel kapcsolatos előnyökről és hátrányokról!

Genetika: A balkezesség lehet örökletes jelenség, de messze nem annyira, mint amennyire ezt sokan hiszik és állítják. Mindkét szülő balkezessége esetén is az esély csak 50% körüli arra, hogy a gyermek is ugyanúgy balkezes lesz-e vagy sem.

Egypetéjű ikreknél ha az egyik balkezes, akkor 80% körüli az esély arra, hogy ikertestvére is az lesz.

Szerzett balkezesség

Megfigyelések igazolják, hogy ha valakinek egy komolyabb sérülés éri a jobb kezét, és ez hosszú távon akadályozza a korábban írásra használt kezének használatában, akkor az a személy nagy valószínűség szerint megtanul balkézzel írni, sőt sokszor a gyógyulás után is balkezes marad.

Magzati kor

A magas tesztoszteronszint is vezethet balkezességhez, ráadásul már a magzati kortól kezdve. A tesztoszteron ugyanis késlelteti a bal agyfélteke kifejlődését, ezáltal a jobb félteke erőteljesebben fejlődik, ami ahhoz vezethet, hogy a születendő gyermek balkezes lesz.

Születés

Az agy fejlődését nem csak a hormonszint, de a magzatot érő első komoly stressz is komolyan befolyásolhatja. A legkomolyabb ilyen helyzet természetesen a születés maga, ha ilyenkor komolyabb komplikáció lép fel és stressz éri a születendő gyermeket, akkor az annak hatására is hajlamosabb lehet a későbbi balkezességre.

Átszoktatás

Az átszoktatás már nem divat az iskolákban, de sokan vannak olyanok, akiknek kötelezővé tették gyerekkorukban, hogy akaratuk ellenére a jobb kezüket használják. Attól függően, hogy mennyire volt erős a hajlam a balkezességre, ez akár komoly problémákat is okozhat, főleg a finommechanikai mozgások területén.

Árulkodó jelek

Az átszoktatottak között is megfigyelhető, hogy valaki eredendően egyértelműen balkezes lett volna. Figyeljük meg például, hogy ki melyik kezével fogja a seprűt (a nyélen feljebb tartott kéz az irányadó), vagy melyik kezében tartja a meggyújtandó gyufát.

Balkezes eszközök

Manapság a balkezesség teljesen elfogadott és nem számít olyan tulajdonságnak, amiről bárkit is le kellene nevelni. Egyre több olyan eszköz áll a rendelkezésükre, amelyek kifejezetten nekik lett kialakítva: ilyenek például a balkezes olló, vagy a gombokat fordítva alkalmazó balkezes egér is.

Előnyök

Sok olyan megalapozatlan információ kering a köztudatban, miszerint a balkezesek kreatívabbak és hatékonyabb problémamegoldók. Ezek bizonyítására vagy cáfolatára még várni kell. Az azonban biztos, hogy a sportban például óriási fegyver lehet a fordított alapállás, illetve hogy nagy előny lehet az is, ha valaki mindkét kezét megtanulja jól használni. A jobbat muszájból, a balt viszont az ösztönöknek engedelmeskedve.

Itt lehet hozzászólni !