10 éve ment el Kolonics György

Csepel.info, Mr.Gabee

Még mindig felfoghatatlan, pedig már tíz éve történt (2008. július 15.). A kétszeres olimpiai bajnok Kolonics György a pekingi játékokra készült, amikor egy edzés közben életét vesztette. Azt tervezte, ha nyer az olimpián, befejezi az élsportot és családot alapít. Bár kenuzni a Lágymányosi Spartacusban kezdett, de hamar a Csepel SC-be került, amelyhez aztán haláláig hű maradt.

Az összesen 15 világbajnoki címig jutó Kolonics György éveken át vezette a magyar kenusok ranglistáját, tízszer lett az év kenusa Magyarországon. 2008. július 15-én edzés közben egy résztáv végén rádőlt a kísérő motorcsónakra, s elvesztette eszméletét. Kozmann György és edzője, Ludasi Róbert szívmasszázzsal és mesterséges lélegeztetéssel igyekeztek életben tartani, de nem jártak sikerrel, ahogy a kiérkező mentők sem: a halál szívtágulattal járó szívizombetegség, következményes heveny balszívfél-elégtelenség miatt állt be.

Kolonics György emlékére 2009-ben kitüntetést alapítottak: a Kolonics-díjat minden évben az év legjobb utánpótláskorú kenusának adják át. Róla nevezték el a magyarországi Világkupa-verseny C1 500 méteres számát, halála napján minden évben fáklyás evezést szerveznek Csepelen.

Itt lehet hozzászólni !