Generációk találkozása

Csepel.hu

Bár külföldön hagyományai vannak, itthon még ritkaságnak számít, hogy közös programokkal, foglalkozásokkal hozzanak közelebb egymáshoz távol eső generációkat: időseket és óvodásokat. A csepeli Olajág Idősek Otthona interaktív előadásokkal, közös csapatjátékokkal, kézműves-foglalkozásokkal éppen erre tesz kísérletet.

E remek kezdeményezésnek köszönhetően különleges programok keretében ismerkedhet egymással a két korosztály. Nagy volt a nyüzsgés az otthonban, amikor a Festő Tagóvoda középsős és nagycsoportosai látogattak az intézménybe.

A kicsik ezúttal a Piroska és farkas című zenés interaktív mesejátékot adták elő, melyben – az intézmény lakóiból és dolgozóból álló – Kéz a Kézben Olajág Színtársulat is segítségükre volt. Az előadást követően népszerű csapatjátékokkal folytatódott a program.

A kezdeményezés kapcsán Barkó Anikó Beatrix intézményvezető elmondta, hogy rengeteg pozitív hozománya van a programnak, nagyon jó hatással van egymásra a két korosztály. „Az idősek ilyenkor nem törődnek a testi bajokkal, leülnek a gyerekek mellé, beszélgetnek, célba dobnak, labdáznak.

Ezek a foglalkozások testileg és szellemileg is megmozgatják az itt élőket, jobbnál jobb ötletekkel állnak elő, a készülődés gyakorlatilag egy nagy csapattá kovácsolja őket. A kicsik pedig csillogó szemmel néznek az idősekre, fogékonyak a bölcsességeikre, élvezik az együtt töltött időt. Van olyan házaspár, akinek nem született gyermeke, nincs unokája, de annyira szeretik a gyermektársaságot, hogy a programnak köszönhetően büszkén mondhatják magukról, hogy tiszteletbeli nagypapák és nagymamák lettek” – teszi hozzá Barkó Anikó. Egyúttal kiemeli, azért is olyan fontos a két korosztály találkozása, mert manapság kiveszőben vannak a többgenerációs családok. Nagyon ritka, hogy a nagyszülők a közelben élnek. Sok család elszakad egymástól, vidékről a nagyvárosokba költöznek, az idősekkel való kapcsolat pedig gyakorlatilag megszűnik.

Potondi Eszter

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !