Indul az 1-es villamos Etele térig tartó meghosszabbítása

BKK, Mr.Gabee, Csepel.info

2017 novemberében a Fővárosi Önkormányzat megbízásából elkezdődik az 1-es villamos évtizedek óta várt és tervezett meghosszabbítása az Etele térig.

A fejlesztés eredményeként 2019 elejétől Budapest leghosszabb és jelenleg legkorszerűbb, számos fontos fővárosi csomópontot átszelő villamosvonala még több utasnak nyújt majd az eddiginél is hatékonyabb eljutási lehetőséget, Kelenföld és Pest között pedig újabb átszállásmentes kapcsolat jön létre.

Az Etele téri útvonal-hosszabbításnak köszönhetően csökken majd a környék autóforgalma – ezzel párhuzamosan a zajterhelés is –, javul a levegőminőség, emellett jelentős zöldfelületi fejlesztések is megvalósulnak. Az új villamosvonal-szakasz részeként az Etele úton végig füvesített pálya fut majd. Az 1-es villamosvonal Bécsi út/Vörösvári út–Rákóczi híd közötti szakaszának felújítása és akadálymentesítése 2014 novemberében, meghosszabbítása a Fehérvári útig pedig 2015 márciusában fejeződött be; az Etele térig történő meghosszabbítással ismét lényegesen csökken majd számos fővárosban közlekedő utazási ideje. Az 1-es villamos meghosszabbításához szükséges építkezés első nagy ütemében november 12-től (vasárnaptól) a Fehérvári út irányába egyirányúsítják az Etele út forgalmát a Bártfai utca és a Fehérvári út közötti szakaszon.

Az Etele térig történő villamosvonal-meghosszabbítás kivitelezési munkái 2017. november 13-án kezdődnek. Eredményeként várhatóan 2019 elejére az Etele téren futnak majd össze az 1-es villamos, a MÁV Kelenföldi pályaudvarára érkező vonatok, a Volánbusz Kelenföld autóbusz-állomására érkező helyközi buszjáratok, az M4-es metró, a fővárosi kelenföldi buszjáratok, valamint a budai fonódó villamoshálózat 19-es és 49-es villamosjárata. Az 1-es villamos meghosszabbítása által tehát az agglomerációból érkezők az eddiginél is gyorsabban juthatnak majd el a város gyakorlatilag bármely pontjára, emellett a gyors kötöttpályás kapcsolatnak köszönhetően azok utazási ideje is jelentősen csökken, akik a térségből Pest felé, vagy Pest felől ebbe a térségbe tartanak.

Az 1-es villamos új, Etele út/Fehérvári út és Kelenföld vasútállomás közötti szakaszán a Bikás park és a Bártfai utca megállóhelyeken már megszokott, színvonalas, hosszan fedett és korszerű utastájékoztatási felületekkel ellátott megállók épülnek. Az Etele úton az új villamosvágány-szakaszt a teljes hosszában füvesítik, amely nemcsak esztétikai, de zajcsökkentési szempontokból is fontos. A Tétényi úttól a Bártfai utcáig a vágányok között fákat, cserjéket ültetnek. Az Etele téri villamosvégállomás közvetlen kapcsolatot biztosít majd az M4-es metróhoz, emellett a buszpályaudvar, illetve a vasút felől érkezve sem kell majd a közutat keresztezniük azoknak, akik az 1-es villamosra szállnának fel. A tér felől a peronok és a megállók is akadálymentesen megközelíthetők lesznek.

A mintegy 1,7 kilométeres hosszon épülő új vonalszakasz az Etele úton középen vezet majd, ezt követően balra kanyarodik a Somogyi útra, ahol az Etele téren épülő, négyvágányos végállomásra fut majd be. Az Etele úti pályaszakasz tervezésekor többféle vonalvezetés lehetőségét is megvizsgálták, és minden szempontból az bizonyult a legjobb megoldásnak, hogy a vágányokat a jelenlegi középsziget helyére építsék: az ott húzódó fasor eltávolítása nem elkerülhető – ugyanakkor azokat a fákat, amelyek esetében ez lehetséges, azt a kerületen belül más helyre átültetik –, emellett kétszer annyi, közel 500 fát, ezen kívül mintegy 11 ezer cserjét ültetnek majd, amelyek fenntartásáról a felújítás kivitelezője gondoskodik majd három évig. Ha a belső forgalmi sáv, vagy a szélső forgalmi sáv helyén épültek volna az új vágányok, szakértői vélemények szerint a fák azt sem élték volna túl; emellett csökkenne a közútpálya szélessége, 180 parkolóhellyel kevesebb lenne az Etele úton, ráadásul akkor a villamos közelebb haladna az út mellett húzódó házakhoz, az pedig nagyobb zajterhelést jelentene a lakóknak.

A fejlesztéshez kapcsolódóan elvégzik a környező zöldfelületek teljes felújítását is az Etele út mentén, valamint a Fehérvári út és a Tétényi út között az Etele út mindkét oldalán tervezett lakóépületek között is. Jelentős felújítást végeznek az Etele park teljes területén: megújul a növényzet, az összes járófelület, a dísztér, és új szökőkút épül továbbá az Etele úttal párhuzamosan kétsávos kerékpárút létesül. A Fővárosi Önkormányzat beruházásához szorosan kapcsolódnak a XI. kerületi Önkormányzat fejlesztései: felújítják a Tétényi út és a Fejér Lipót utca közötti parkot és játszóteret, az Etele út északi oldalán a Somogy út és a Bártfai út közötti szakaszon található parkot, valamint a Tétényi út két útpályája közötti elválasztó sávot.

Az 1-es villamos fejlesztésének hosszú távú terveit évtizedekkel ezelőtt fektették le. A most megvalósuló fejlesztést megelőzően a BKK számos szakmai és társadalmi egyeztetést végzett, véleményt hallgatott meg és vett figyelembe a végső tervek kialakításánál. A több éven keresztül tartó tervezést követően a megvalósítás a közbeszerzési folyamatot lezáró szerződés 2017. október 20-i megkötésével november 13-án indulhat el. A munkák finanszírozására rendelkezésre áll a szükséges, közös uniós és fővárosi fedezet. A projekthez kapcsolódóan 2018 nyarán megújul majd az 1-es villamos vonala a pesti oldalon is a Győrffy István utca és a Mester utca közötti, 1,6 kilométer hosszú szakaszon is. (Ezen vonalszakasz felújítása a 2014-re befejeződő rekonstrukciónak nem volt része.)

Az „1-es villamos meghosszabbítása az Etele térig (IKOP-3.1.0-15-2016-00007)” projekt a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ kiemelt közlekedésfejlesztési beruházása. A teljes projekt megvalósítását az Európai Unió az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében a Kohéziós Alapból 8,5 milliárd forinttal támogatja. A beruházás kivitelezési költsége nettó 8.631.129.132 forint.

Forgalmi változások az 1-es villamos meghosszabbításának kivitelezése idején

Közúti korlátozások

Az 1-es villamos meghosszabbításához szükséges építkezés első nagy ütemében november 12-től (vasárnaptól) a Fehérvári út irányába egyirányúsítják az Etele út forgalmát a Bártfai utca és a Fehérvári út közötti szakaszon. Az Etele tér és a Bártfai utca között néhány hónapig még kétszer egy sávon haladhat a forgalom. Ugyanakkor az Etele út teljes hosszában tilos lesz megállni. Az Etele utat a Hadak útja felől érkezve a Gyergyótölgyes utca–Somogyi út útvonalon lehet elérni, a Hadak útját az Etele útnál lezárják.

További korlátozások:

  • Az Etele út és a Tétényi út csomópontjában, valamint az Etele út és a Fehérvári út csomópontjában nem lehet az Etele útra kanyarodni.
  • Lezárják a Hengermalom út és a Fehérvári út csomópontjánál lévő szervizutat.
  • A Fehérvári út és a Hengermalom út csomópontjában a Fehérvári útról történő balra kanyarodási lehetőség mindkét irányba megszűnik, azaz a városközpont felől érkezve nem lehet a Hengermalom útra, a városhatár felől érkezőknek pedig az Etele útra kanyarodniuk.

Közösségi közlekedési változások

Az Etele út építési munkák miatti egyirányúsítása következtében november 12-től (vasárnaptól) módosul a Kelenföld vasútállomás M felé tartó 58-as, 103-as és 907-es busz útvonala, míg a 114-es busz mindkét irányba terelt útvonalon viszi majd az utasokat.

103-as busz

A Kelenföld vasútállomás M felé tartó 103-as busz az egyirányúsított Etele út helyett a Hengermalom út–Fehérvári út–Andor utca–Than Károly utca–Gyergyótölgyes utca útvonalon közelíti meg az Etele téri végállomást, ezért nem érinti az Etele út/Fehérvári út, a Bikás park M és a Bártfai utca megállóhelyét. A terelt vonalszakaszon a 103-as buszra az alábbi megállókban lehet felszállni:

  • Etele út/Fehérvári út: a 973-as busz megállójában az Etele úton a Fehérvári út kereszteződése után,
  • Kalotaszeg utca: a 114-es busz megállójában a Fehérvári úton,
  • Andor utca: a Fehérvári úton az Andor utca kereszteződése előtt,
  • Andor utca/Tétényi út: az Andor utcában a Tétényi út kereszteződése előtt,
  • Hadak útja: a Than Károly utcában a Gyergyótölgyes utca kereszteződése előtt.

A terelt útvonalról a Bikás park M megállóhely átszállással érhető el: az Andor utca–Tétényi út csomópontban új megállóhelyek létesülnek, ahol a 103-as autóbusz utasai átszállhatnak a Tétényi úton közlekedő 7-es, 114-es, 153-as, 213-as vagy 214-es autóbuszra. A Bártfai utca térsége az ideiglenesen létesülő Hadak útja megállóhelyről gyalog közelíthető meg.

58-as és 907-es busz

A Kelenföld vasútállomás M felé tartó 58-as és 907-es busz az egyirányúsított Etele út helyett a Tétényi út–Andor utca–Than Károly utca–Gyergyótölgyes utca módosított útvonalon közelíti meg az Etele téri buszvégállomást, ezért nem érinti a Bártfai utca megállóhelyét. A terelt vonalszakaszon az 58-as és a 907-es buszra az alábbi megállókban lehet felszállni:

  • Puskás Tivadar utca: a 7-es, a 153-as, a 213-as és a 214-es busz megállójában a Tétényi úton,
  • Bornemissza tér: a 7-es, a 153-as, a 213-as és a 214-es busz megállójában a Tétényi úton,
  • Pajkos utca: a 153-as busz megállójában az Andor utcában,
  • Hadak útja: a Than Károly utcában a Gyergyótölgyes utca kereszteződése előtt.

A Bártfai utca térsége az ideiglenesen létesülő Hadak útja megállóhelyről gyaloglással érhető el.

114-es busz

A 114-es busz útvonala mindkét irányba módosul, a buszok a 213-as és 214-es járatok útvonalával megegyezően haladnak:

  • A Móricz Zsigmond körtér M felé tartó buszok Fehérvári út–Kondorosi út–Tétényi út–Etele út módosított útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Nyéki Imre uszoda, az Albertfalva kitérő, az Andor utca, a Kalotaszeg utca és az Etele út/Fehérvári út megállóhelyet. A terelt vonalszakaszon a 114-es buszra az alábbi megállókban lehet felszállni:
    • Nyéki Imre uszoda: a 213-as és a 214-es busz megállójában a Kondorosi úton,
    • Csurgói út: a 7-es, a 213-as és a 214-es busz megállójában a Tétényi úton,
    • Tétényi út/Andor út: a Tétényi úton az Andor utca kereszteződése után,
    • Bornemissza tér: a 7-es, a 153-as, 213-as és a 214-es busz megállójában a Tétényi úton,
    • Puskás Tivadar utca: a 7-es, a 153-as, 213-as és a 214-es busz megállójában a Tétényi úton.
  • A Baross Gábor-telep felé tartó buszok a Tétényi út–Kondorosi út–Fehérvári út módosított útvonalon haladnak, ezért nem érintik az Etele út/Fehérvári út, a Kalotaszeg utca, az Andor utca és az Albertfalva kitérő megállóhelyet. A terelt vonalszakaszon a 114-es buszra a 213-as és a 214-es busz érintett megállóiban lehet felszállni:
    • Puskás Tivadar utca,
    • Bornemissza tér,
    • Csurgói út,
    • Nyéki Imre uszoda.

A terelt útvonalon közlekedő buszok kimaradó megállói csak átszállással érhetők el, ilyen célú átszállások esetén nem szükséges új jegyet érvényesíteni. Vonaljegy, gyűjtőjegy, valamint egyszeres átszállójegy használata esetén azonban a már kezelt jegyet annak számkocka nélküli végén ismét kezelni kell. Ha mindkét végén számkockával ellátott átszállójeggyel utazik, kérjük, ne kezelje újra, hogy az későbbi, újabb átszálláskor érvényesíthető legyen. A csak átszállással elérhető megállóhelyek:

  • A Kelenföld vasútállomás M felé közlekedő 103-as autóbuszról a Bikás park megálló az Andor utca/Tétényi út megállóban a 7-es, a 153-as, a 213-as vagy a 214-es buszra átszállva érhető el.
  • A 114-es autóbuszról az Etele út/Fehérvári út, Kalotaszeg utca, Andor utca és Albertfalva kitérő megálló szintén csak átszállással közelíthető meg:
    • a Baross Gábor-telep felől a Móricz Zsigmond körtér felé a Nyéki Imre uszoda megállónál a Fehérvári úti villamosokra átszállva,
    • a Móricz Zsigmond körtér felől a Baross Gábor-telep, Ispiláng utca felé a Bikás parknál a 103-as autóbuszra, majd arról az Etele út/Fehérvári út megállóban a Fehérvári úton közlekedő villamosokra átszállva.

Budapest, 2017. november 9.

Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatóság

Budapesti Közlekedési Központ

 

Itt lehet hozzászólni !