Leekens a kapitány

MLSZ, 444, Mr.Gabee, Csepel.info

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének döntése értelmében a játékosként és edzőként egyaránt nemzetközi hírnevet szerzett belga Georges Leekens lesz a férfi A-válogatott szövetségi kapitánya.

Leekens játékos korában többször nyert belga bajnoki címet, volt belga kupagyőztes, tagja volt hazája válogatottjának, és az FC Brugge játékosaként szerepelt BEK- és UEFA Kupa-döntőben is. Több mint háromszáz ligamérkőzésen és 40 nemzetközi összecsapáson vett részt. 
Edzőként Belgiumban klubcsapataival nyert belga bajnokságot és kupát is, munkáját az év edzője címmel ismerték el. Kétszer volt a belga válogatott szövetségi kapitánya, irányításával jutott ki a nemzeti csapat az 1998-as franciaországi világbajnokságra, 2010-2012 között pedig ő rakta le a mai belga válogatott alapjait, olyan játékosokkal, mint Hazard, De Bruyne vagy Lukaku. Legutóbbi eredményeit a tunéziai, majd az algériai labdarúgó-válogatott élén érte el: Tunéziát a 2015-ös, Algériát a 2017-es kontinenstornán irányította.

Az MLSZ rendkívüli hétfői közgyűlése után Csányi Sándor előbb megköszönte Storck munkáját, majd bemutatta Leekenst.

“Egy profi szövetségi kapitányt találták a felnőtt és az U21 válogatott számára,”

személye garancia a profi munkára a két együttesnél, mondta a szövetség elnöke. Utánpótlás külön kapitányt kap, a sportigazgatói poszt megszűnik, a szövetségi kapitány közvetlenül az elnökséghez tartozik, tette hozzá Csányi.

“Miért volt meggyőző? Mert játékosként és edzőként is szerzett már tapasztalatot. Több helyen, több klubban is.”

Szerződése két évre szól, mondta Csányi, féléves hosszabbítási opcióval. A szövetség elnöke a korábbi pletykákra reagálva elmondta, hogy összesen három edzőt kerestek meg, de csak Leekensnek tettek ajánlatot.

“Nem igazak a hírek, hogy a magyar válogatott vezetése ne lenne egy kapós poszt. Harminc nevet tartalmaz az adatbázisunk, közülük Leekens volt az első számú mindvégig,”

hangsúlyozta Csányi. A profi munka szerinte biztosítva van,

“de garantálni, nem garantálunk semmit.”

Leekens is hasonlóan kezdte beszédét,

“személyem nem jelent garanciát semmire,”

de sok országban dolgozott, van tapasztalata. A belga szakember könnyen döntött, mondta, Magyarországra költözik, megpróbál megtanulni magyarul is. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem hoz külföldi különítményt, magyar kollégákkal kezdi meg a válogatott irányítását. Felméri a magyar edzői állományt, közülük választja majd ki a segítőit.

Leekens 1997-1999 és 2010-2012 között a belga válogatott vezette. 1998-ban világbajnokságra vitte a nemzeti tizenegyet, de a csoportkörön nem jutottak túl, menesztették. Magyarországra Algériából érkezik, ahol tavaly óta dolgozott szövetségi kapitányként.

Bernd Storck a világbajnoki-selejtő sorozat utolsó mérkőzése után távozott posztjáról, hivatalosan közös megegyezéssel.  2015 júliusa óta vezette a magyar válogatottat: irányítása alatt összesen 25 meccset játszott a csapat, ebből 8-at nyert meg, 7-et adott döntetlenre, 10-et elveszített. Tétmeccseken valamivel jobb, 6-7-6-os statisztikát hozott. Storck elvesztette sportigazgatói posztját is.

válogatottat a következő két, Luxemburg és Costa Rica elleni felkészülési mérkőzésére még Szélesi Zoltánnal készül.

5 hozzászólás “Leekens a kapitány” bejegyzésre

  1. kispajtás szerint:

    Mr.Gabee, azt mondtad, nem vagyok letiltva.
    Elárulom, ezért nem igazán kommentelek, mert nem akarom ezt látni:
    A hozzászólás rendszer-moderációra várakozik.

  2. Mr.Gabee szerint:

    Valóban most is azt mondom, hogy nem vagy tiltva! Várhatóan a másik link miatt tilt. Nem tudom. Engedélyeztem.

  3. Kopasz Jány szerint:

    Leekens lekensz egy-egy fülest ha szarul fociznak a fiúk?

  4. Szabadságharcosok útja mindig rögös szerint:

    Ki ez a nyugger? Valami agyhalott kinézetű újabb külföldi gané aki felmarkol pár száz millát azt lelép kacarászva mekkora kétballábas béna focisták országa ez.

    És még igaza is van.
    Én Orbán Viktorra tenném le a voksom. Ha így szereti a focit a tisztelt Miniszterelnök Úr és ennyi többezer milliárd forintja van focipályák meg stadionok építésére akkor miért nem akar csapatkapitány lenni? Persze értem én a miniszterelnöki poszt magasabb jobban fizet több helyről dől a valuta de hátha a fociban sikeresebb lenne mint a politikában.

    Én adok neki egy esélyt.

Itt lehet hozzászólni !