A 2009-es átalakításban sem hisznek a szakértők

Napi.hu

 

Adó

Az idei adóváltozások biztosan nem kerülnek bele a tankönyvekbe: összességében ugyanis egy kompromisszumokkal terhelt, hamar felejthető módosításcsomag lép hatályba. A Napi.hu által megkérdezett szakértő a 2009-re beharangozott átalakítás sikerében is egyre kevésbé bízik.

Nem vagyok nagy véleménnyel a dologról – mondta Pitti Zoltán közgazdászprofesszor, az APEH egykori elnöke a 2008-ban életbe lépő adóváltozásokról. Mindenki a saját szemszögéből fogalmazta meg a javaslatait, így elmaradt az elképzelések összehangolása – tette hozzá. Csak kisebb kiigazítások lépnek életbe 2008-ban, de nagyon úgy tűnik, hogy a beharangozotthoz képest 2009-ben is csak sokkal enyhébb változások valósulhatnak meg. Már tárgyalni kellene a 2009-es változásokat is, de úgy tűnik, nincs megfelelő előkészítő munka.

Több fontos célnak is meg kellene felelnie az új adóátalakításnak: egy megfelelő társadalmi modellnek, egy gazdaságfejlesztési stratégiának és természetesen a költségvetésinek is. Végül pedig Pitti szerint különös hangsúlyt kellene helyezni a fenntartható fejlődés beépítésére a rendszerbe, elsősorban a zöldadók, a környezetterhelési díj révén. A 2008-ban hatályba lépő csomag ezekből egyetlen kritériumnak felel meg, a költségvetési fegyelemnek, annak viszont túlságosan is.

Egyébként a többi alapvető kérdésről nem hallani. A szakértő azért is szkeptikus a 2009-es átalakításokkal kapcsolatban, mert olyan érdekkülönbségekhez vezetne az átalakítás, amely a legjobb szándékot is alááshatja. Már az idei módosításoknál is arra kellett volna törekedni, hogy a gazdaság és az ország tőkemegtartó képességét erősítse az adóváltozás. A különadót például eleve el kellett volna törölni.

Az adóigazgatáson belül muszáj növelni a működés hatékonyságát. Itt azonban az adószigor fokozása nem elegendő, ha hiányzik az átláthatóság a rendszerből, illetve az adózók részéről nincs meg a valódi motiváció a jogkövető magatartásra. Motivációt jelentene például, ha kikerülnének az adórendszerből a teljesítményt visszafogó fékek. Így például a minimálbéres rendszert úgy ahogy van meg kellene szüntetni, hiszen a minimálbér megléte mellett egyszerűen nem éri meg annál magasabb jövedelemszintre bejelenteni az alkalmazottakat, s végig kellene gondolni azt is, hogy hol legyen a járulékfizetés határa – példálódzott.

Nem hisz ennyire a motiváció erejében Vámosi-Nagy Szabolcs, az APEH volt elnökhelyettese. A magyarországi adómorált alapul véve nem fognak többen adót fizetni csak azért, mert adott esetben néhány százalékponttal csökken a mértéke. Sőt, akár az egyszerűsítés rovására is meg kellene szüntetni bizonyos adózási formákat: az evások, az őstermelők és az átalányos jövedelemadózást választók köre több mint 200 ezerre tehető, s ez a csoport egyáltalán nem érdekelt abban, hogy számlát kapjon, csak azért, mert egyszerűsített adószabályok szerint adózik.

Összességében 2008-ban a fenyítés érvényesül erőteljesebben, ami adott esetben sokat javíthat a morálon. Különösen a feketefoglalkoztatás esetében bevezetett visszamenőlegességnek lehet ereje: ha valakit elkap a hatóság, három hónapra visszamenőleg kell megfizetni a közterheket az alkalmazottak után, s ha másodszor bukik le a munkáltató, akkor az adókülönbözetet becsléssel állapíthatja meg a hatóság. Szintén pozitív változás lesz, hogy a kezdő vállalkozások ötödét kötelezően le kell majd ellenőrizni; kérdés azonban, hogy lesz-e erre kapacitás – tette hozzá Vámosi-Nagy Szabolcs.

Az is mindenképp hasznos lesz, hogy emelkedik a mulasztási bírságok maximális összege. Ezzel együtt hangsúlyosabban szerepel majd a törvényben, hogy az ellenőrzés során mérlegelni kell az elkövetett hiba súlyát. Ezzel egyébként jellemzően korábban sem élt vissza az adóhatóság – szögezte le Vámosi-Nagy Szabolcs.

Piros pont az áfának

Az egyetlen maradandó az áfatörvény újrakodifikálása volt a 2008-as adójogszabályokat tekintve – hangsúlyozták a szakértők. Mind a törvény újraírása, mind az eszközölt változtatások – különösen a csoportos adóalanyiság kiterjesztése – pozitívak. Az ideális az volna, ha a teljes, lassan húszéves adórendszert összefésülnék – hangsúlyozta Pitti Zoltán.

Forrás: Napi.hu

Itt lehet hozzászólni !