Október 9 – Postások nemzetközi napja

Mr.Gabee, Csepel.info

Október 9-én rendezik a postai világnapot, a postás dolgozók nemzetközi ünnepét. Ezen a napon hozták létre százhuszonnégy évvel ezelőtt az Egyetemes Postaegyesületet, az UPU-t.

Jelenleg a nemzetközi postaegyesülethez 189 tagország tartozik, és 1947 óta az ENSZ szakosított intézményeként működik. Az UPU legfőbb szerve a kongresszus – elvben ötévente ülésezik –, melynek az a feladata, hogy a hozzá beérkező javaslatokat megvizsgálja, korszerűsítse az egyesület működésére vonatkozó okiratokat és rendelkezéseket, ezenkívül meghatározza a következő kongresszusig tartó időszak feladatait. Két kongreszszus között az egyesület működését a negyvenegy tagú és évente ülésező igazgatási tanács biztosítja. A postaszolgálatokat érintő forgalmi, kereskedelmi, technikai és gazdasági kérdésekkel pedig – a szintén évente ülésező – negyventagú postaforgalmi tanács foglalkozik.

Az egyesület székhelyén, Bernben működik – a kongresszus által megválasztott vezérigazgató irányításával és az igazgatási tanács ellenőrzése mellett – a nemzetközi iroda, amely végrehajtó, összekötő, felvilágosító és tanácsadó szerepet tölt be. Jelenleg az UPU nemzetközi irodájának vezérigazgatója az amerikai Thomas E. Leavey.

Magyarországon minden évben ezen a napon adják át a szakmai elismeréseket, kitüntetéseket az arra érdemes postásoknak, ekkor hirdetik ki „Az év postása” verseny győztesét. Az ünnephez kötődően rendezik meg évente a társasági kitüntetési ünnepségeket.
Az alapítói konferencián százhuszonnégy évvel ezelőtt az általános postaegyesületi szerződést aláíró országok kötelezettséget vállaltak a küldemények – amelyek a világ bármely pontjáról indulhattak – egységes elvek szerinti kezelésére, azok késedelem nélküli továbbszállítására, kézbesítésére.

A szerződő államok vállalták továbbá, hogy költségükön az egyesület nemzetközi postairodát tartson fenn Bernben, amely megkönnyíti az egyes országok közötti érintkezést, előkészíti és megszervezi a meghatározott időszakonként megtartandó postakongreszszusokat.
Az egyesületen kívül álló államok diplomáciai úton bármikor bejelenthették, hogy csatlakoznak az Egyetemes Postaegyesülethez, és ezzel a ténnyel az egyesület tagjává is váltak.

Itt lehet hozzászólni !